Recept Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

bona Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Krajíčky chleba nakrájíme na čtvrtiny. Do velké mísy dáme mléko, smetanu, vejce, cukry a skořici. Vše řádně ušleháme elektrickým šlehačem. Vsypeme pokrájený chléb, hrozinky, přikryjeme alobalem a uložíme na 2 hodiny do ledničky. Pekáč vymastíme máslem, vlijeme do něj obsah mísy (tedy po těch dvou hodinách) a povrch trochu uhladíme. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 1 hodinu a 15-30 minut (záleží na hloubce pekáčku). Pokrm během pečení výrazně znásobí svůj objem, proto zvolíme pekáček či zapékací formu s vyšším okrajem. Můžeme podávat samotné, nebo s přelivem, který připravíme smícháním a zahřátím 100 g másla, půl hrnku cukru, 100 ml smetany a dvou lžic rumu.

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy

Nahlásit recept

  • 28.06.07 vloženo
  • 15475x zobrazeno

Ingredience

  • 1/2 kg světlého toustového chleba (= 1 větší balení)
  • 8 vajec
  • 750 ml mléka
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 1 a 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička mleté skořice
  • hrst hrozinek
  • máslo na vymazání pekáče

Doporučená příloha

  • pro děti mléko, pro nás třeba svařák…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

georgehradec
396 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

Náhodou se dívám a vidím co taková „zemlbába“ vyvolá ohlasů. To k bůčku 100× jinak by dámy neměly tolik slov. Alespoň je tu živo! Zdravím všechny amatéry vaření.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

Ono to s tou žemlovkou bude podobně jako se svíčkovou… Každá děláme tu svoji nej…, nejlepší, vychutnanou, tu, po které šílí celá rodina… Všechny máme víceméně stejné ingredience a přesto - co kuchařka (i kuchař, abychom pány nediskriminovaly!), to o něco jiná svíčková. Máme zkrátka svoje vylepšovací fíglíky a kouzla (a tu lásku, o které mluví Bedla), která činí tu naši originální (a pochopitelně nejchutnější:-) !)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

To jsem ráda, že jsme se dámy shodly, každá zde uvedená žemlovka má něco do sebe, zvláště je-li s láskou tvořena…pěkný víkend

emem
46 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

To je bezva, že žemlovka budí takové vášně! Já ji měla ráda od mamky klasicky rohlíky, jablka, rozinky, posléze jsem si vytvořila zkoušením vlastní „mišmaš“ a ustálilo se to na rohlících, tvarohu, meruňkách + ořechy a sněhová čepice a najednou to jíme jako skorozákusek a milují ji svorně všichni. A z vánočky - pokud zbude- je ještě lepší. Vlastně budou asi dobré všechny zde uvedené recepty, a ta, co se mi teď peče v troubě, určitě taky.Mějte se všichni labužníci.

Milka
236 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

Ahojky Matějková, nechceš svůj recept zpracovat a vložit na Labu, ať si ho můžu dát do oblíbených?

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

Teda, matejkova, to musí být opravdu dobrota. To ta moje chudinka se stydí v koutku, i když je z vánočky.:-))) Rumík, ořechy, meruňky atd......a ještě ta čepice. :-) Asi se budu muset polepšit. Vidím to na neděli…T.

matejkova
79 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

Musím se také připojit do diskuse,protože zemlbábu jsem nesnášela ze školní jídelny, tak jsem jí taky odmítala dělat, ale manžel na ní dostal chuť, tak jsem jí udělala a musím říct, že jsem pročetla haldu receptů než jsem zvolila svůj mišmaš. Prakticky souhlasí s receptem Bedly.Jedině z vánočky nebo z mazance,smetana,rum,žloutky,taktéž jablka smíchaná s meruňkami,tvaroh smíchaný se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem ,proložená rozsekanými ořechy a navrch z bílků ušlehanou sněhovou čepicí.No mohu vám říct, že v této podobě to jídlo miluji i já.Je to pak delikatesa, u nás jí sní i horkou a zákusek už nechtějí.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele - meisje ...

tak jak píšeš …to je ona, neváhám kvůli této pochutině vánočku koupit, tedy dvě.

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

Taky muzu jen doporucit „vanocku“, jinou zemlovku doma nedelame. Nedavam mleko, ale smetanu a pridavam do ni asi tri lzice rumu, zloutky atd. tak jak pise „bedla“. A nase babicka nikdy nerikala „zemlovka ", ale " Nadpozemske zlato“ a taky to tak chutna ))), hezky den vsem !

gegina
358 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele, Bedli

já používám výhradně ten tvrdý tvaroh, který musíš pomalu strouhat nebo poctivě nadrobit a ten blemcavý v žádném případě není. Naopak v té žemlovce utvoří jakési hrudky, které jsou pevné a přitom šťavnaté…

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

Pokud mohu mluvit za naší rodinu…tvaroh ve spojení s jablky ne…je to blemcavé…ale je to opět věc chuťových buněk …

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele-Gegino,

děkuji, také někdy vyzkouším!
Ten toustový chleba je po dvou hodinách v mléce naprosto nacucaný, ale za dobu pečení se to zase relativně vysuší. I tak je to ovšem takové „vlahé“ a šťavnaté. Prostě na jiný způsob… Jestli ale máte raději sušší, tak by asi stačilo chleba mléčnou směsí jen „protáhnout“.

gegina
358 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele, Bono,

dělám tak, že vrstvím rohlíky namočené v té směsi, jablka na plátky, vanilkový cukr, skořice, rozinky, tvaroh. To zopakuji a končím opět rohlíky. Ty pokladu plátky másla a peču, dokud není povrch křupavý a zlatavý. S tím toustovým chlebem jsem to nikdy nedělala, tak nevím, jak by to šlo. Nemám představu, jak hodně je to nasáklé tím mlékem. Možná by to šlo vmíchat… A používám tvaroh na pečení, takový v té šišce a drobím ho na větší kusy.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

Jé, Teo, to je ale skvělý nápad!! Tak to je jistota… příště ho tam dám také! Jen je třeba dát pozor, aby zůstal zachovaný ten daný poměr chleba a tekutiny, aby to nebyl „blemcák“.

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele-boni

máš úžasný přesvědčovací talent, ukládám recept.:-)) A teď mě napadlo- včera jsem koupila vaječňák, že zkusím tu šťavnatou bublaninu- a víš co? já ten vaječňáček šoupnu do té Tvojí žemlovky místo části mléka a smetany.A to by bylo, aby se to nepovedlo. Myslím, že z toho budu mít „zapékané tiramisu“ a ještě počesku.:-)))Hezký večer.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele-Bedli,

vůbec ne, já jsem ráda za každý nápad…vždyť víš, také pořád zkouším něco nového:-)). A s tou vánočkou je to bezvadný nápad… a mandličky! Jak to, že mě to nenapadlo:-) ? Hezký večer B.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele - bona ...

v každé rodině se vaří, peče podle vlastních chutí, nechci svým příspěvkem nutit Tvojí rodinu ke konzumaci zveřejněného postupu… je to jen inspirace pro další labužníky i Tebe. Ale ne každý se musí přizpůsobit…je to jen návod. Pěkný večer.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele-Teo,

máš pravdu, je to „nákypovité“ a křupavé jen na povrchu (vyběhne to skoro o polovinu), tudíž netradiční, ale u nás - jediná žemlovka s úspěchem! Asi proto, že tu klasickou tu nikdo neee:-)). B.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

Bedli, asi budu v tomto směru více experimentovat…díky za tipy! Tahle výše popsaná žemlovka u nás vždy rychle zmizí (tedy - nemám recept moc dlouho), děti i manžel ji mají raději zastudena a já, ačkoli sladké moc nemusím, si také kousek dám - ještě teplou. Je to takový dortíček… Ale jednou jsem dělala žemlovku s meruňkami a zakysanou smetanou a byla to katastrofa - u nás to nejedl nikdo, půlku jsem poslala švagrovi (ani nevím, zda to snědl…:-)) a druhou půlku snědla má dobrá tchýně, asi aby mi udělala radost:-)). Tak tu si již nezopakuji..

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

Jejda, boni, tohle mě moc nepřesvědčilo, a to jsem přítel.:-))..Po mne je žemlovka- rohlíky, ale lépe obyč. vánočka ( tam už nemusí být cukr) lehce omočená v mléce s vejci, prokládaná vrstvami jablíček se skořicí a promazávaná máslíčkem …a šup s tím do trouby. Aby to nebylo moc rozmáčené. To křupavé navrchu je nejlepší! :-))) Tohle bude takové nákypovité a s tím asi neuspěji…:-))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele ...

děvčata zkuste žemlovku ze zbytků tvrdší vánočky…to je chuťový zážitek … s jablky, bez jablek, zalité smetanou a rozkvedlanými žloutky, vanilkovým cukrem, bez skořicového cukru či pečené posypané skořicovým cukrem, zapečené v zapékací míse polité rozpuštěným máslem a posypané opraženámi mandlemi. U nás je to nejoblíbenější sladká pochoutka.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele-Gegino,

prosím, ten tvaroh všleháš rovnou do toho mléka, šlehačky a vajec, nebo ho vmícháváš, až když se rohlíky nasáknou? Docela bych to s tím tvarohem chtěla zkusit, ale nevím, jak na to… Děkuji

gegina
358 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

Takhle dělám žemlovku také, jen z rohlíků na kolečka. Ale jablka v ní mít musím a hlavně tvaroh! Bez toho by to u nás nikdo nejedl :o) A na povrchu krásně křupavé a zlatavé… Z toustového zkusím, bude to možná jemnější…

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

Ještě jsem zapomněla napsat, že přípravu je potřeba předem rozplánovat, není pracná, ale poměrně časově náročná… s prodlevami… Nejlepší je začít tak 4 a půl hoďky před plánovanou konzumací… Ale výsledek - řekla bych - za to stojí…:-) B.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele-Buraci,

ten název vyplynul z faktu, že i já se počítám k odpůrcům tradiční zemlbáby…:-) Ale tahle je opravdu výborná, nadýchaná a chutná spíš jako sladký moučník. Když se nechá vychladnout a pocukruje, lze ji podávat i jako zákusek. Zkus ji - nenápadně - dát doprostřed stolu jako koláč a uvidíš, že si dá i manžel… :-). Nemysli si, že bych si dovolila předložit svému manželovi k večeři zemlbábu :-)!! Ale ochutnal a jako dezertík ji zblajzne rád…
S ovocem jsem nezkoušela - nejsem si jistá, zda by se žemlovka příliš nerozmáčela a potom by nebyla tak nadýchaná… Zkus ji nejprve takto a dej si k ní kompot. Pak uvidíš…:-) Také Tobě pěkný večer. Bona

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žemlovka, která přesvědčí i své zaryté nepřátele

Manzela by to sice nepresvedcilo, protoze proste na zemlovce nema rad ten napuceny chleba (pritom je to to nejlepsi, ze jo:-), ale ja si recept ukladam a po dovolene vyzkousim, ale mozna, ze to prece jen prolozim jablky nebo merunkami, ty by mi tam asi chybely:-) Pekny vecer!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz