Recept Zázvorové pivo neboli Ginger Beer

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kváskový základ dáme do uzavíratelné sklenice, promícháme a necháme 2 až 3 dny stát na teplém místě. Když základ začne kvasit, přidáváme každý den 2 lžičky cukru a 2 lžičky zázvoru, a to děláme 6 dní. Pak připravíme pivo: V horké vodě rozpustíme cukr a pak do vychladlé vody s cukrem přes plátno zcedíme kvásek. Přidáme citronovou šťávu, dolijeme vodou, promícháme, nalijeme do lahví, vychladíme a před použitím necháme stát dalších 6 až 7 dní. Nezapomeňte každý den kontrolovat a upouštět, aby vám láhve nevybouchly!!! Kvásek můžete použít na další várku tak, že všechno z plátna seškrábete, dáte do sklenice, přidáte půl hrnku vody, 2 lžičky cukru a 2 lžičky zázvoru každý den a to opakujete po 6 dnů. A tak to může jít donekonečna, pokud použijete mletý zázvor sušený. Kvásek ze strouhaného čerstvého zázvoru rád plesniví, hodí se tedy jen pro jednorázovou výrobu.

Recept je z kategorií: Nápoje

Nahlásit recept

  • 23.09.06 vloženo
  • 25837x zobrazeno

Ingredience

  • Na kváskový základ:
  • 8 rozinek
  • šťáva z 2 citronů
  • 1 lžička citronové dřeně
  • 4 lžičky krystalového cukru
  • 2 lžičky mletého nebo strouhaného zázvoru
  • 2 hrnky studené vody (1 hrnek vody = 250 ml)
  • další cukr a zázvor dle rp.
  • Na pivo:
  • 1 kg cukru
  • 2 1/2 l horké vody
  • 1/2 hrnku citronové šťávy
  • 3 1/2 l vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zázvorové pivo neboli Ginger Beer

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Zázvorové pivo neboli Ginger Beer

sarkanova
8 příspěvků 29.7.16 13:16

@ivan.hladky Juu dekuji moc uz mam objednano tak jsem zvedava jak to bude chutnat ke grilovanemu stejku :potlesk:

ivan.hladky
10 příspěvků 28.7.16 16:14

@sarkanova Jmenuje se to Vejr, je to teda nealko a je to smichane teda s energetakem. tady odkaz da se to objednat i z netu

Edit admin - odkaz

sarkanova
8 příspěvků 22.7.16 15:28

To neznam, jaka je to znacka prosim?

ivan.hladky
10 příspěvků 1.7.16 13:29

Ja mam vyzkousene jeste nealko pivo vejr s prichuti jablka a je taky moc dobry

MikePf2n
2 příspěvky 30.10.11 10:14

přesně jsem nepochopil, co znamená, že se zcedí kvásek přes plátno. Znamená to, že se zamíchá do piva a pak se všechno přeleje přes plátno a kvásek zůstane, nebo má kvásek takovou konzistenci, že když ho dám na plátno, něco z něj se vycedí do piva a zbytek mi zůstane na plátně? Děkuji. Včera jsem večer začal dělat pivo z kvasnic, které mělo být do rána hotové a bylo, ale překvašené a navíc jsem použil celá kolečka citronu a ne jen šťávu a je to pak moc hořký od chemie na kůře.

Labužník lucia160402
3 příspěvky 22.4.10 14:03
Re: Zázvorové pivo neboli Ginger Beer

pro manana - no, dobře… je pravda, že jsem to ještě nezkoušela měřit, ale logicky, když něco vyrábím alkoholovým kvašením, tak jako odpadní látka vzniká alkohol… je jasný, že v domácích podmínkách toho alkoholu bude opravdu pomálu… takovým kvašením vzniká nejen alkohol, ale taky bublinky… takže, pokud to dobře zkvasilo a jsou v nápoji bublinky, je v něm i alkohol (podle podmínek málo nebo víc) Ale pokud to může pít abstinující alkoholik, tak děti snad taky :-)

gmp
1603 příspěvků 22.4.10 00:35
Re: Zázvorové pivo neboli Ginger Beer

Ctný kmete - já bych raději zůstal u toho Budvaru :) Miloš

Manana
1515 příspěvků 21.4.10 22:56
Re: Zázvorové pivo neboli Ginger Beer - lucia1604

Milá Lucie, nejsem šemík, ani nemám vystudovanou alkoholicko-kvasnou vysokou školu a šemii vůbec nerozumím, ale jako neléčený abstinující alkoholik, vlastnící několik pomůcek a nářadí na měření alkoholové a cukrové síly v mých oblíbených tekutinách, svědek výroby zázvorového piva pečlivě realizované mou drahou polovicí a hlídač a vrchní povolovač uzávěrů zrajícího ginger beeru velmi dobře vím, že v tom bunzírujícím ďábelském nápoji si ten alkoholometr ani neštrejchne, nenaměří vůbec nic, natož aby naměřil množství alespoň takové, jako má nealkoholické pivo. I má ztvrdlá játra protestují, že je tím zázvorovým pivem šidím a nabádají mne, abych popil alespoň trochu Birellu.

Zázvorové pivo si můžeš vyzkoušet, a vřele doporučuji projít celým procesem včetně měření, bouchání a nakonec i vypití.

Labužník lucia160402
3 příspěvky 21.4.10 20:34
Pro esmeralda

jak jste přišla na to, že je takto vyrobené zázvorové pivo nealkoholické? Alkohol přeci vzniká při tom kvašení… kdyby se to nekvasilo, nebyl by ani alkohol :-) Zázvorové pivo, co se běžně prodává je nealkoholické, protože jeho výroba je odlišná - nekvasí, ale bublinky se do něj přidávájí uměle - stejně jako do sodovky :-) Je to vlastně skoro to samé jako zázvorová limonáda, jen se do něj dává víc zázvoru (to je vlastně jediný rozdíl) :-)
Obsah alkoholu závisí na mnoha faktorech, stejně jako u obyč. piva… údajně zázvorové pivo může mít maximálně 11% alkoholu, ale toho se v domácích podmínkách nedá dosáhnout… alkoholu je v něm pomálu, ale je tam ;-)

Manana
1515 příspěvků 8.3.10 21:15
Re: Zázvorové pivo neboli Ginger Beer - čerstvý zázvor

Čerstvý zázvor se hodí, pokud vyrábíte Ginger Beer jednorázově a kvásek pak vyhodíte. Chcete-li si ho dělat častěji a kvásek uschovat a znova pro další dávku použít, dělejte to ze sušeného zázvoru. Čerstvý zázvor při uchovávání kvásku po čase zplesniví.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zázvorové pivo neboli Ginger Beer

Také jsem používala jenom čerstvý zázvor. Ale nic jsem neředila.
Možná že je větší šance výbuchu když je v prádelně (tam jsem to skladovala) 40°C.
To jsem vyřešila tím že jsem začala „pivo“ stáčet do plastikových lahví od bublinkových nápojů.

cvanda
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Zázvorové pivo neboli Ginger Beer

a zazvor dává vřdycky čerství je to pak o hodně silnější ale pak se to naředí a je z toho super limo

cvanda
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Zázvorové pivo neboli Ginger Beer

Ja dělam pivo už dlouho ani jeden výbuch jsem nezažil kvásek dávám do vysoke sklenice od medu a pivo pak nalévám do dvoulitrových plastových lahví

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Ještě zázvorové pivo neboli Ginger Beer - Esme

Ta moje když v Austrálii dělala poprvé ginger beer, tak jí utek kvásek na stůl a od té doby ví, že je dobré dát sklenici s kváskem do nějaké mísy (tohle jsem v receptu nenapsal :-))))!
Když druhý den ráno přišla rozespalá do kuchyně tak utrpěla šok. Ač to po kvásku pečlivě všechno umyla, byl stůl černý. Když přišla blíž, zjistila že to jsou mravenci, kteří uklízeli zbylý kvásek. Nakonec se s nima naučila žít, vždycky když ráno vstala, přišla do kuchyně, zabouchala dvakrát na stůl a zavelela „Tak odchod!“ a šla do koupelny. Mravenci se zatím seřadili do čtyřstupu a než se vrátila do kuchyně, tak spořádaně odešli.
Co ví ona a co vím já, tak nikdo ginger beer z čerstvého zázvoru nedělal. Možná to jde, ale nevím o tom.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zázvorové pivo neboli Ginger Beer- ale ale....

…Maňánku. Co je špatně s čerstvým zázvorem?

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Di

ze sušeného mletého nebo drceného, ne z čerstvého.

di
2451 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zázvorové pivo neboli Ginger Beer - malý dotaz

Ten zázvor má být čerstvý (např. strouhaný) nebo práškový?

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zázvorové pivo neboli Ginger Beer....

…a výbuchů jsme taky zažili několik.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zázvorové pivo neboli Ginger Beer - Mananku,

zase jsi mi připomněl moje mladá léta.
Tohle pití jsem dělávala mým klukům když byli ještě malí. Dneska si už zaskočí do hospůdky na pivo sami.
Možná stojí za zmínku, že se to sice jmenuje pivo ale je to nealkoholické.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Jahodový pohár Jahodový pohár
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz