Recept Výborný lák na marinování masa (kotlety, kuře, špízy-rojberka...)
Yvette Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Všechno smíchat dohromady, udělat marinádu, vlít do masa a řádně všechno promíchat.
Recept je z kategorií: Marinády
- 24.06.04 vloženo
- 87084x zobrazeno
Ingredience
- 1,5 kg masa - kotlety, kuřata, vepřové nakrájené na špízy...
- 3 kávové lžičky sladké papriky
- 1 kávová lžička mletého pepře
- 2 kávové lžičky soli
- 1 kávová lžička kmínu
- 1 kávová lžička cukru
- 6-7 stroužků prolisovaného česneku
- 1 dcl převařené vody
- 1 dcl oleje
Doporučená příloha
čerstvý chléb,
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku30.12.14 17:12
Už nevím co vařit, nikdo nemá hlad, ani na nic chuť, ale naložené maso
s grilovanou zeleninou http://www.labuznik.cz/…a-na-plechu/
k chuti přišlo
Diskuse k receptu Výborný lák na marinování masa (kotlety, kuře, špízy-rojberka...)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Výborný lák na marinování masa (kotlety, kuře, špízy-rojberka...)
704 příspěvků 31.12.14 01:38
Jsem rada, ze prislo k chuti. Je to recept od me nejlepsi kamaradky, ktera tento svet opustila nahle a v brzkem veku. Vzpominam na ni stale a kdyz delam tuto rojberku obzvlast. Moc mi Marcelka, moje kamaradka od detstvi chybi, ale jsem rada, ze se se mnou podelila o tento recept a ja zase s Labuzniky.
1 příspěvek 29.6.14 11:21
Dobrý den. pamatuji si ještě když jsem by malý kluk, že rodiče to nechávali max. 6dní. Potom to bylo jako nebíčko v pusince.
704 příspěvků 14.7.11 16:14
Sarix, dekuji za pochvalu. U nas se vyzkouselo mnoho marinovacich laku, ale tento vevodi.Doufam, ze si pri letosnim grilovani pochutnate.
4 příspěvky 14.7.11 15:46
Tenhle lák je naprosto luxusní! Nejvíc mě na něm baví absence worchestru, kečupu a podobných ingrediencí. Skvěle vyvážený. Dělala jsem ho vloni a teď asi půl hodiny zoufale hledala, který to vlastně byl recept. Už je v oblíbených
1 příspěvek 18.1.10 21:03
Díky za tip na kotlety, můžu se zeptat, jak dlouho by měly v láku být?
Ja jsem se naucil pouzivat vzdy cerstvy a suseny cesnek dohromady. Neni to z my hlavy ale od jednodo z nejlepsich Americkych kucharu a to je Paul Prudhome z New Orleans, ma tam restauraci K-Paul a jeden cas ji mel i v New York, kde jsem s nim mluvil o jeho skvele kachne po Ceskem zpusobu a taky jsme se svezli na koreni a on tvrdi, ze vsechno koreni v obou formach se podporuje na vzajem. Tak to delam a ma pravdu. Mozna to by stalo za to zkusit to na tomhle receptu, ktery prijde k vyuziti asi tenhle weekend, estli zasejc neprijde naky tornado a nebo hurican, mame tu holt trochu drsny pocasi poslednich 14 dnu. Jo, taky to plati na cibuli, ale ne tak moc a na zazvor. Tak mi dejte vedet jestli to nekdo zkusi a ma dojem, ze to prida na chuti.
704 příspěvků 25.1.09 03:43
DanoJ, grilovaci koreni pouzivam velmi casto a jeste nez jsem zacala grilovat nebo spise pouzivat tuto marinovaci kreaci, jsem pouzivala grilovaci koreni na kotlety take. Ale mame radi cesnek a zkousela jsem kdejake pokusy s grilovacim korenim, peprem, paprikou apod., ale nejak to nebylo ono. Ono mozna slozeni ma to jako grilovaci, ale nase chutove bunky prisly k tomu laku nejak blize. Nevim, ale v tom laku ta sul z masa nevytahne zadnou chut. Prave, ze kdyz jsem maso solila, korenila apod. tak maso bylo vysusene a chut nic moc. Pak jsem maso pouze zkusila nakorenit, protoze jsem se docetla v moudrych kuch.knihach a casopisich, ze je maso lepe nesolit, aby neztratilo vlacnost. Ani se nezminuji, jak to dopadlo. Kamaradka mi dala recept na tento lak, ja jej s obavami poprve zkusil a uz se k zadnemu jinemu pokusu na veprove kotlety ci rojberku nevracim. Kdyz maso nalozim do „laku“ tak je stavnate a chutnalo i profesionalnimu sefkuchari, ktery si take zazadal o recept. Ale kazdy ma svuj styl a chut.
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Zlato, jsem moc rada, ze masko chutnalo nejen Tobe, ale i vnoucatkum. U nas je to ve velke oblibe. Dekuji, ze jsi mela odvahu a vyzkousela jsi muj lak na marinovani.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak nějak koukám na to složení té směsy koření a přijde mi to jak prachobyčejné grilovací.:-) ..já nedávám sůl, aby nevytáhla z masa šťávu a bylo šťavnatější.;-)
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Moc dobré, maso takhle naložené mohli i mí vnoučci, kteří jsou alergičtí na kdeco. Vřele všem doporučuji, díky Yvette.
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Janko, jsem rada, ze vam masicko z meho receptu na „lak“ chutnalo. U nas to delame casto a co nevidet se opet na nej chystam.
25 příspěvků 25.1.09 03:43
super,super včera sme to vyskúšali a všetci si ochvaľovali. Odporúčam všetkým ktorý obľubujú grilovanie. Ďakujem za skvelý recept.
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Scarlett, dekuji, ze jsi vyzkousela muj lak na marinovani a hlavne jsi mne potesila zpravou, ze chutnal. Ja jsem s nim velice spokojena a neni nad to, jak maso do majdy jenom nacabrat a pak grilovat, popr. nasouvat na kovove jehlice ci drevene spejle a vytvorit si spiz dle vlastnich chuti.
Mej se moc hezky a ja jdu varit Tvoji „polevcecku spokojenku“.
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Vyzkoušela jsem a opravdu mohu jen doporučit. Děkuji Yvette!!!
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Esme, zapomnela jsem nejak pripsat, ze v dobe, kdy mne babicka poslala pro tu jatru mne mohlo byti asi sedm nebo osm let. Kdyz leta pribyvaly zacala uz jsem byti vesnicka holka z mesta.
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Esme, no to jsi moc hodna, ze se mi snazis pomoci a hledas a hledas, ale nevim, nevim, zda-li slovo kapuszniok se objevi ve slovniku. Jak uz jsem Paraplicku psala slezske nareci je tvoreno nejmene ze tri jazyku a to jeste se zkomoli tak, ze stejne se to nepise pravopisne. Esme a reknu Ti i ja s timto jazykem mela problemy. Babicka mne poslala do obchodu pro „vuntrobu“ a ja nevedela, co to je, tak jsem babicce nerada zalhala, ze vuntroba proste nebyla. Nemohla jsem ji rict, ze to nevim, protoze bratranci, kteri na vesnici bydleli by se mi smali, ze jsem „holka z mesta“, ale to jsem trosku z tematu odbocila.
Esme, ale diky za napad s tou cockovou polevkou, musim ji najit a vyzkouset. Joo, cocenku to ja miluji. Diky Esme.
P.S. Vuntroba je ponaszimu, nebo-li po slezsku ci po gorolsku jatra.
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Paraplicko, kapusniak se opravdu rika v Polsku polevce u nas na Slezsku je to „kapusnica“. Ono to gorolske nareci je dosti…, nevim jak se presne vyjadrit; no proste nemcina, slovenstina, polstina a to vsechno se nejak poprehazi, da dohromady a vznikne rec, ktere se rika „ponaszimu“. Nevim, zda se tento kolac pece v Polsku a pokud ano, ma urcite jiny nazev.
359 příspěvků 25.1.09 03:43
Polévku kapusniak jsem jedla poprvé letos na jaře v Polsku … kde jsme ochutnala několik tradičních polských jídel … vyptávala jsem se na ně hostitelů, ale o nějakém alespoň podobném koláči se nezmiňovali …
Yvette … doufám, že pátrání po koláči bude nakonec úspěšné
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Taky jsem brouzdala po stránkách netu. Slovo Kapuszniok mi připadalo polské. Tak jsem to naťukala a otevřelo se mi KAPUSNIAK. Je to polská polévka s uzeným kolenem a kyselým zelím. Máš li zájem, ráda to přeložím. Silně se to podobá mé čočkové polévce s uzeným kolenem, kterou jsem kdysi dala na Labužníka. Jen ta čočka v tom není, ale je to zahuštěné smetanou, vajíčkem a moukou. Co se týče koláče spodobným jménem, ani zmínka.
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Pendo, dekuji za namahu a hlavne ochotu ve hledani.
Yvettko, prohledala jsem web křížem krážem, světové kuchařky, co mám doma a nikde ani ň, ale připomíná mi to klasické jihočeské zelňáky, které babička dělávala i na plech…jenomže tam nebyla cibule ani kmín..jen škvarky…tak já budu ještě hledat dál…:-)
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Pendi, dekuji za odkaz, kde jsem si pripomnela gorolskou rec, nebo-li ponaszimu , kterou u nas na Slezsku mnozi lide mluvi. Jak si vzpomenu na nejaky typicky pokrm a nenajdu jej ve vyhledavani dam ho tam.
Ja si vzpominam, ze mi babicka pekla kynuty kolac s nakrajenym podusenym hlavkovym zelim, myslim, ze tam davala i cibuli a kmin. Byl moc dobry a u nas na Slezsku ci Goralii se tomuto kolaci rikava Kapuszniok. Ptala jsem se moji maminky, ale ta pochazi z Valasska a tento kolac od babicky neprevzala. Babicka je uz v nebicku a ja se moc v kuchyni v te dobe, kdy jej pekavala, nemotala. Moc rada bych si ten recept pripomnela a upekla. A proto se obracim na Labuzniky s velkou prosbou, kdo slysel tento nazev a nebo v jinych castech republiky se mozna tento kolac jmenuje jinak, ale je to ten samy kolac (nebo alespon podobny), prosiiiim dejte recept do Labuznika. Dekuji moc vsem predem.
tak se omlouvám za chybné vysvětlení a jako omluvu dávám tento odkaz , kde je potvrzeno to, co Yvette říkala…třeba Ti, Yvettko, připomenu tím odkazem daleko víc a budeme se těšit na další nějaký severomoravský mls…
..anebo třeba rozšíříš slovník pojmů na
„Blafu“… 
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Pajinko a vsichni labuznici, omlouvam se, ze jsem nevysvetlila slovo rojberka. Pochazim puvodne ze sev. Moravy a tam se rojberce rikalo, nalozenemu vepr.masu nakrajene na mensi platky a napichovaly se spolu s cibuli, slaninkou na kovovou tyc, ktera se nejdrive zabalila do alobalu a pak pekne se maso peklo odbalene a casto se podlevalo pivem. Muzi take se zapijeli pivem. Mocky to bylo dobre s cerstvym chlebem a pivkem. Az jsem dostala na to chut.
589 příspěvků 25.1.09 03:43
rojberka - no já zas nechci vypadat jako prudce inteligentní, ale moje kámoška ze severní Moravy tak říkala špízům…
nejsi hňup, já to taky nevěděla…tohle jsem našla na netu coby rojberku
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Nechci vypadat jako hňup, ale co je to ta rojberka ?
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Viky a prosim kolik toho solamylu tam davas? Neni to totiz spatny napad, naopak vynikajici. Dekuji za radu.
33 příspěvků 25.1.09 03:43
je opravdu dobry a,ale ja přidávam solamyl-udela krasnou kurčicku
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Kopretinko, nejlepsi to je na gril. Ja jsem mivala problemy s osolenim masa, bud bylo malo slane a nebo presolene. A tento nalev jsem ziskala od kamaradky z meho rodneho mesta a jiny uz jsem nepouzivala. Maso se nemusi solit, jenom vlozit do laku. Nejlepsi je z toho rojberka, ale take kotlety a kurata jsou dobre.
Samozrejme stalo se, ze v den kdy jsme meli roznit padaly „trakare“ a ja to udelala v troube a bylo to take dobre. Ale Kopretinko na grilu to opravdu nema chybu. S timto receptem jsem naramne spokojena a uz se nebojim, zda to bude nedosolene a nebo co hur, presolene.
Yvette,
používáš tuto marinádu na grilování nebo pečení v troubě? Nebo smažíš normálně na oleji? Možná to jde použít na všechny způsoby že?