Recept Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

M.D.R. Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Úvod

Tento recept pochází z Domácí kuchařky M. D. R.: Domácí kuchařka čili: Snadno pochopitelné a prozkoumané poučení, kterak se masité i postní pokrmy všeho druhu nejchutnějším způsobem vaří, pekou a zadělávají; kterak se rozmanité moučné a ovocné lahůdky, zavařeniny atd. připravují; kterak se tabule nejnovějším způsobem pokrývají....celé toto název jest :-)

Postup

Nech zlehka rozpustit 1/4 kila a 12 dekagr. nového másla, dej do něho 2/3 litru dobré sladké smetany, 6 neb 8 žloutků, 14 dekagr. lisovaných kvasnic, 14 dekagr. tlučeného cukru, kávovou lžičku soli, všecko dohromady dobře rozmíchej a zadělej tím pěknou suchou mouku v hezky tuhé těsto, dobře jej vypracuj, až jde od vařečky a dělají se pěkné puchýřky; pak do něho ještě vmíchej s půl citronu drobně rozkrájenou kůru, trochu tlučeného květu a nech je dobře zkynout; potom těsto vyndej na vál, dej do něho 10 dekagr. pařených rozkrájených mandlí, 10 dekagr. hrozinek bez pecek tzv. sultánek a zase je vypracuj, načež z něho udělej pěkné kulaté bochánky, pomaž je rozklokotanými vejci a nech je pěkně vykynout. Z toho těsto může se dělat buď jeden velký, nebo dva malé mazance; velký se musí péci na pomazaném papíře a plechu v chlebové nebo koláčové peci, malé však se mohou upéci v dobře roztopené troubě.

Recept je z kategorií: Vánočky

Nahlásit recept

  • 17.02.10 vloženo
  • 12965x zobrazeno

Čas přípravy

  • dlouho

Ingredience

  • 1/4 kila a 12 dekagr. nového másla
  • 2/3 dobré sladké smetany
  • 6 -8 žloutků
  • 14 dekagr. lisovaných kvasnic
  • 14 dekagr. tlučeného cukru
  • kávová lžička soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 21.9.10 18:00

Diskuse k receptu Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

KuchtickaZelvicka
60 příspěvků 26.3.10 14:46
Re: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Bylo by možné označit recept /PRA/, aby vyběhl při vyhledávání v této kategorii?

M.D.R.
14 příspěvků 21.2.10 23:41
Re: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Zdravím, tak v této je 1172 čísel a musím připojit omluvu i já, protože jsem se o dekádu seknul a toto je 34 vydání.

Polda
36 příspěvků 20.2.10 03:20
Re: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

M.D.R. - mám stejnou kuchařku po babičce, ale je to 27. vydání z roku 1911. Chybí mi ale pár posledních receptů, končí to treceptem číslo 1184. Zub času ji už trochu nahlodal a nějak se mi rozpadá. Můžeš mi prosím říct, kolik je tam těch receptů?

M.D.R.
14 příspěvků 19.2.10 03:51
Re: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

V pořádku, hlavní je, že se někdo o staré recepty zajímá.

casino
4497 příspěvků 19.2.10 02:41
Re: Velikonoční mazanec podle Magdaleny... - M.D.R.

OMLOUVÁM SE! Dvakrát!
Zjevně s „recepty“ to ovládáte :-)))
Ten obrázek nelze komentovat :-))) Já mám jakési vydání, kde je recept DOSLOVA stejně napsaný, akorát váhy jsou postaru: 3/4 libry másla, 3 loty cukru, po 4 lotech mandlí a rozinek. No, nějak to převodem na SI nevychází (libra česká=512 g, lot=16 g, žejdlík=0,48 litru) …asi jsou věci mezi nebem a zemí :-)
Ještě jednou se omlouvám. Dvakrát :-)

M.D.R.
14 příspěvků 19.2.10 01:39
Re: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

casino - je mi líto, že to bereš takto.....záleží na tom kolikátý přepis dané kuchařky vlastníš…tento je 24 a je upraven o nové míry…nevím jak se vkládá obrázek, ale pokud se mi to povede, bude tam naskenovaná stránka a tam bude vidět, že jsem snad nic neopomenul…

casino
4497 příspěvků 18.2.10 17:48
Re: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

No, mám pocit, že M.D.R. zatím neví že může svůj recept dodatečně upravovat :-) Velikonoce se blíží, chtěl jsem tedy recept doplnit… Nedoplním - musel by se z gruntu přepsat celý :-((( V tomto zmršeném přepisu je správně uveden pouze název receptu :-) a počet žloutků. Jeden příklad za všechny. Rettigová píše: …půltřetího žejdlíka sladké smetany… (to je 1,2 litru). M.D.R. to vyřešil šalamounsky: dej do něho 2/3 litru dobré sladké smetany :-()

M.D.R.
14 příspěvků 18.2.10 15:12
Re: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Jo jo, omlouvám se, v originálu ingredience nejsou vypsány zvlášť, tak jsem na ten zbytek zapoměl…

parles
307 příspěvků 17.2.10 22:35
Re: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Když už opisovat, tak pěkně prosím alespoň všechno. V ingrediencích toho dost chybí. Zdravím!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Jahodový pohár Jahodový pohár
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz