Recept Úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Tyto vánoce, tak hektické, jsem vyzkoušel naložení kapra do jogurtu. Je vyzkoušeno, že to je jedlé, ba co říkám, výborné. Nejsem si zcela jist, ale mám pocit, že z masa zmizely takové ty rosolovité (tučné?) partie, pro které kapra zrovna dvakrát nemusim. Možná ale právě tento jedinec tyto partie postrádal...o čemž tedy ale vřele pochybuji. Euthanázie byla na šupinatci vykonána v noci z 23 na 24.12., přičemž byl rovnou rozporcován a naložen (neosolen!) do jogurtu. Naložen do jogurtu = porce byly omatlány ručně v jogurtu a naskládány jedna vedle druhé do hrnce pod pokličkou, vše dáno do chladu. Podstata věci: naše společné děti měly dorazit až 27.12. a do té doby muselo maso vydržet neposkvrněno, bez zápachu a bez ostatních známek rozkladného procesu. Bylo seznáno, že rybí maso v jogurtu zůstane zakonzervováno (podobně jako adekvátně upravený soudruh Lenin) patrně po poměrně dlouhou dobu. My jsme poslední porce šupinatce z jogurtu vybrali 28.12. Vím, že to není dlouhá doba, nicméně , když si uvědomíme, že ryba v lednici se začne kazit po ..... dnech... Obdobnou zkušenost jsem udělal již dříve s jakýmkoli jiným masem (kuřecí, vepřové, krůtí, atd.), kdy když bylo maso naložené v jogurtu, tak vydrželo rozhodně déle ;-) Teď jde jen o to, aby sami labužníci případně stanovili horní limity, kapra jsem prostě z jogurtu vyndal, když bylo potřeba a dosud jsem to nehnal až na ostří nože. Každopádně: maso vždy před zpracováním pečlivě od jogurtu očistím (omyji vodou) a pak osuším v utěrce nebo ubrousku. Trvám na svém stanovisku, že ponechaný jogurt (např. pro obalování) poněkud ovlivňuje chuť masa. Zpracování masa jogurtem (změknutí - především kuřecích prsou) a pak HLAVNĚ i jeho delší uchování je zcela bezprecedentní.

Recept je z kategorií: Ryby

Nahlásit recept

  • 22.01.06 vloženo
  • 6728x zobrazeno

Čas přípravy

  • chvilka

Ingredience

  • maso
  • jogurt
  • poměr: asi 250ml jogurtu na 1,5kg masa

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

vlastibulka
81 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina - 2. diel

Aj takto sa dá:
kapra naporcovat na podkovy a v mise zmiešame:
4 polievkové lyžice (ďalej PL) tatárskej omáčky
4 PL horčica plnotučná
1 PL solamyl
1 čajová ( ČL) lyžička mletého čierneho korenia
1 ČL rasca drvená
1 ČL soľ
1 ČL štipľavá mletá paprika
3 strúčky cesnaku šťava z 1/2 citróna 0,5 l piva
V zmesi namáčať podkovy kapra, poukladať do misy, zaliať zbytkom zmesi a nechať v chlade uležať. Potom porcie obaliť v hrubej múke múke zmiešanej s grilovacím korením (ja som obaľovala v strúhanke) a smažiť v rozpálenom tuku.
dobrú chuť :-)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina, rosnicko

hele, já ale fak nechal toho šupinatce tak dlouho v jogurtu, měl sem teda jasnou vidinu toho, že z toho bude po těch 4 dnech srágora, ale kupodivu fak nebyla. No možná sem koupil sovětskýho kapra, kdo víííííííííííí ;-)

A zcela jasně: všechny druhy masa z jogurtu umyji studenou vodou a osuším do ubrousku, nebo utěrky (jak před obalováním, tak jen před pomoučením)

rosnicka
262 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

musím říct, že jsem na Vánoce vyzkoušela kapra v jogurtu, pravda, nemajice páně Habaňově radu, že je třeba to „vomejt“, tak jsem milého kapra v jogurtu rovnou obalila v trojobale. Další půlka ryby byla naložena pár hodin v citronu a pak taky obalena v trojobale. Všechny porce smažím na plechu v troubě najednou…mno, citronový kapři výborní, jogurtový hnusně blátivý a se ztvrdlou krustou na povrchu…

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

také se musím přidat. Experimentovala jsem s řízkem v jogurtu ještě než jsem na Labužníkovi objevila „ůžasné“ kuřecí řízky. Prostě z ochuceného jogurtu (bez otření) rovnou do strouhanky a ouha - strouhanka s jogurtem se při smažení z řízku sesype a zaneřádí olej. Zatímco vejce to krásně spojí.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

…když tedá chceš vobalovat i s jogurtem. Já ten jogurt opravdu odstraním, osuším a obaluji veškeré maso klasicky.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina, buraci

no, vajíčko tam patří natuty, jinak to nevobalíššššššš

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina - Roso

Tak jsem koukala, ze Jenofefa pise, ze kapra nalozila jako rizky (tedy do jogurtu s vejcem) a pak ze ho osmazit slo. Ja vubec nemyslim, ze by to byla tvoje chyba, ze se kapr nepovedl, naopak v tom receptu z Receptare postradam to vejce. Mozna ze jen v jogurtu a ve strouhance ho jde osmazit ve fritaku, ale na panvi se to asi bude pri obraceni trhat.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina, EJO, EJO

no, tak dokonáno. Taky sem měl trochu smíšené pocity, když sem matlal hořčici na tu porci losůska. Můžu vás ale upozornit, že to klidně můžete prubnout. Použil jsem pro jistotu opravdu tenký povlak, jen sem rybu tak hořčicí lízl, posolil a do mouky.
Musím říct, že hořčice nebyla vůbec cítit, typická chuť lososa zůstala, akorát jí hořčice po:,–(ila nepatrně trochu jinam, je to taková plnější a temnější chuť. Nejsem si jistej, ale při srovnání s normální porcí udělanou přírodně, tak bych řekl, že je to o ždibec lepší.
Ta chuť … těžko se ten rozdíl popisuje, litovat rozhodně ale nebudete.

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

Kapra podle Štěpničky jsme dělali letos na vánoce. Polovinu klasicky a polovinu s jogurtem, abychom mohli posoudit. S jogurtovým při smažení nebyly žádné problémy a byl o něco křehčí než klasický. To prosím podotkl i děda, velký kritik.
Já nemohu posouzením sloužit, jelikož zvířátka z vody nejím.

rosaa
49 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

Omlouvám se, ryba se pokmínuje, ne pomínuje.

rosaa
49 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

Buraci, je to možné, že se někomu způsob přípravy kapra podle pana Štěpničky povedl, ale já to už pro jistotu nebudu zkoušet, i když jsem zatím byla ochotná vyzkoušet kdeco. Ale kapra v jogurtu už ne. Není nad citrónek a obyčejný trojobal.

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina - Roso

Nekdo (Jenofefa?) v diskusi tvrdil, ze se mu kapr podle pana Stepnicky povedl. Ja nevim, na Vanoce jsem se neodvazila experimentovat:-), ale myslim, ze v tom receptu na kapra minimalne chybela vejce (tak jako jsou v nejuzasnejsich kurecich rizkach, ty se daji po obaleni normalne osmazit).

rosaa
49 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

Na lsosa bych hořčici také nedávala, osvědčila se mi jen na smaženém kaprovi. Jinak asi nejlepší je dělat rybu jen tak jednoduše, omoučnit, pomínovat a opéci na oleji, event. do oleje přidat kousek másla.

Eja
3863 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

Habano, na losůska hořčici néééé, Ty barbare.....

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

aha, hořčice, dneska mam k obědu připravenýho lososa, prubnu jednu porci máznout hořčicí, obávám se ale, že v případě lososa to bude spíše ku škodě…
(Losos samozřejmě spočívá v jogurtu, kde jinde ;-)
A minule, když jsem ho (po omytí z jogurtu) dělal obalovaného, tak to masíčko bylo takový chrupkavé…tak to zkusim s tou druhou porcí a tak za hodku poreferuju.

rosaa
49 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

Slyšela jsem v Receptáři recept na kapra v jogurtu - ten jogurt se na kaprovi nechal a ryba se obalila rovnou ve strohánkce - jogurt měl nahradit mouku a vajičko. Byla to katastrofa, obal se lepil na pánev, trhal se a chtnal jako bláto. Zbytek porcí jsme umyli a obalili v klasickém trojobalu. Nejlepší kapr, jaký jsem jedla, byl naporcovaný kapr naložený několik hodin do mléka, pak osušen, posolen, pocitronován a okořeněn rybím kořením a takto ponechán v ledničce dalších několik hodin. Před obalování jsem porce pomazala hořčicí.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

… až teda na to, že ten soudruch tam ležel fak až moc zbytečně dlouho ;-)

Eja
3863 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

Habáně, néééééééé.......:)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina, ejo, ejo

ejo, ejo,
vono v mlíku ta výsledná chuť může vyjít nastejno, možná i lepší, tady ale spíš šlo o to, že sem fak zjistil že kapr takto naložený se podobá tomu individuu, co donedávna leželo v mauzoleu V.I. Lenina.
Víš????

Eja
3863 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: úprava vánočního šupinatce na způsob s. V.I. Lenina

Habano, zkusím to až budu příště dělat kapříka. Já jsem letos poprvé upustila od citronování a odležení alespoň 24 hodin před přípravou, ale porce kapra jsem naložila do mléka ( úplně potopené v mléce) a nechala v chladu. Zcela bezkonkurenčně nejlepší kapr, jakého jsme kdy měli. Do strouhanky jsem přimíchala trochu strouhaných mandlí a byla to báseň.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Štika na smetaně Štika na smetaně
Chléb s celerem Chléb s celerem
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz