Recept Tataráček z lososového pstruha v koprovém želé

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tataráček z lososového pstruha v koprovém želé

Úvod

Inspirací na tatarák mi byl recept geginy - https://www.labuznik.cz/…ak-z-lososa/

Na koprové želé a citronovou pěnu - http://www.molekularka.cz/…ty/detail/95

Postup

Filet ze pstruha zbavíme kůže a kostí.
Nakrájíme ho na malé kostičky.
V misce smícháme kousky lososa s dijonskou hořčicí, solí, čerstvě namletým pepřem, limetkovou štávou, tabascem a koprem.
Hmotu rozdělíme na dvě části a na potravinové fólii vytvarujeme válečky asi 2.5cm v průměru. Každý pevně zabalíme a dáme do mrazáku na dvě hodiny.

Mezitím si připravíme koprové želé.
V malém kastrůlku vaříme cukr s vodou, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme sůl a pokrájený kopr, vaříme asi 2 minuty.
Směs rozmixujeme a přefiltrujeme, necháme zchladnout.
Odměříme si 165ml, přimícháme želatinu a na malém ohni rozpustíme, do 60°C.
Přisypeme instantgel, rozmícháme a vlijeme na tác vyložený potravinovou fólií., aby vrstva měla 1-2mm. Používám tác 35×35cm.

Citrónová pěna:

V kastrůlku svaříme 60ml vody s cukrem a solí.
Přidáme citronovou štávu, zbytek vody a na mírném ohni vaříme asi 10 minut. Necháme vychladit.
Přecedíme přes filtrační papír, odměříme 250ml, přidáme lecitin a pečlivě rozmícháme.
Ponorným mixérem vytváříme pěnu, kterou postupně odebíráme.

Válečky tataráčku zbavíme fólie, zabalíme je do připraveného koprového želé, ozdobíme citrónovou pěnou a podáváme.

Recept je z kategorií: Molekulární kuchyně


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.05.15 vloženo
  • 1852x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1h+chlazení

Ingredience

  • Tataráček:
  • 250g lososového pstruha
  • 1 šalotka
  • špetka bílého pepře
  • sůl
  • limetková štáva
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • tabasco
  • 1 lžíce najemno pokrájených stonků kopru.
  • Koprové želé:
  • 50g krupicového cukru
  • 150ml vody
  • 15g čerstvého kopru
  • 8g rostlinné želatiny
  • 8g instantgelu
  • sůl.
  • Citronová pěna:
  • 50g cukru
  • 150ml vody
  • 100 štávy z citronu
  • 2g sójového lecitinu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 02.05.15 22:08

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Tataráček z lososového pstruha v koprovém želé

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 02.05.15 23:50

@dauuja,pecenova pasteta s brusinkami..ked mam hosti tak brusinky scedim aby zele bolo ciste a pekne, ak len pre nas tak nie…prachobycajny recept.. toto je ale fantasticky vypracovane…a ta pena ma zaujimala, pretoze po mliecnej pene ostane jemny povlak..a toto je biele tiez.. takze ostane chut po dacom co je objemne a vidis to, je to biele ako mlieko a das do pusy a..a nic… len chut…to musi byt bajecnee.. :mavam:

 
daduuja
1139 příspěvků 02.05.15 23:11

@jolana :-), kdepak, pěnám se jinak říká vzduch, protože se v puse rozplyne jako by ani nebyla a zůstane jen ta chut :-) Je to zvláštní, neobvyklé. Je to hraní :-)
Včera jsme měli návštěvu a nechápali jak se rolky zabalí do želatiny, myslím, že mi vůbec nevěřili, i když jsem se tvářila strašně vážně při vysvětlování a pěnu ulizovali prstem, aby zjistili, že v puse stejně nic nemají :-)
Myslím, že ty tu máš sladký recept - roládu zabalenou v plátu brusinkové želatiny, ale nevím pod jakým názvem.

 
jolana
5064 příspěvků 02.05.15 23:04

@dauuja, joo..a slaninova po slanine, kokosova po kokose.. :mrgreen: :lol:.. som myslela ze ta pena v puse je ako smotanova alebo ako mliecna pena alebo je lahsia, ina, vodovejsia…neviem si to predstavit totizto…len vidim a furt na to kukam, mna tie recepty privadzaju do uzasu…aj bryle som si vzala, tie silnejsie.. :lol:

 
daduuja
1139 příspěvků 02.05.15 22:54

@jolana pěna je příjemně nakyslá, dobře ladí s koprem :mavam:
Může se udělat sladké želé a plnit ochuceným tvarohem s ovocem a pěnu k tomu a nemusejí být jen rolky :-)

 
jolana
5064 příspěvků 02.05.15 22:42

@dauuja, si asi viem predstavit chut zele z kopru, ale ako chuti ta pena? tie peny co robis ma dostavaju do uzasu… :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Květáková polévka Květáková polévka
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz