Recept Tataráček z lososového pstruha v koprovém želé
daduuja Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Inspirací na tatarák mi byl recept geginy - https://www.labuznik.cz/recept/tatarak-z-lososa/ Na koprové želé a citronovou pěnu - http://www.molekularka.cz/recepty/detail/95
Postup
Filet ze pstruha zbavíme kůže a kostí. Nakrájíme ho na malé kostičky. V misce smícháme kousky lososa s dijonskou hořčicí, solí, čerstvě namletým pepřem, limetkovou štávou, tabascem a koprem. Hmotu rozdělíme na dvě části a na potravinové fólii vytvarujeme válečky asi 2.5cm v průměru. Každý pevně zabalíme a dáme do mrazáku na dvě hodiny. Mezitím si připravíme koprové želé. V malém kastrůlku vaříme cukr s vodou, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme sůl a pokrájený kopr, vaříme asi 2 minuty. Směs rozmixujeme a přefiltrujeme, necháme zchladnout. Odměříme si 165ml, přimícháme želatinu a na malém ohni rozpustíme, do 60°C. Přisypeme instantgel, rozmícháme a vlijeme na tác vyložený potravinovou fólií., aby vrstva měla 1-2mm. Používám tác 35x35cm. Citrónová pěna: V kastrůlku svaříme 60ml vody s cukrem a solí. Přidáme citronovou štávu, zbytek vody a na mírném ohni vaříme asi 10 minut. Necháme vychladit. Přecedíme přes filtrační papír, odměříme 250ml, přidáme lecitin a pečlivě rozmícháme. Ponorným mixérem vytváříme pěnu, kterou postupně odebíráme. Válečky tataráčku zbavíme fólie, zabalíme je do připraveného koprového želé, ozdobíme citrónovou pěnou a podáváme.
Recept je z kategorií: Molekulární kuchyně
- 02.05.15 vloženo
- 2810x zobrazeno
Čas přípravy
- 1h+chlazení
Ingredience
- Tataráček:
- 250g lososového pstruha
- 1 šalotka
- špetka bílého pepře
- sůl
- limetková štáva
- 1 lžička dijonské hořčice
- tabasco
- 1 lžíce najemno pokrájených stonků kopru.
- Koprové želé:
- 50g krupicového cukru
- 150ml vody
- 15g čerstvého kopru
- 8g rostlinné želatiny
- 8g instantgelu
- sůl.
- Citronová pěna:
- 50g cukru
- 150ml vody
- 100 štávy z citronu
- 2g sójového lecitinu.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Tataráček z lososového pstruha v koprovém želé
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Tataráček z lososového pstruha v koprovém želé
5068 příspěvků 2.5.15 23:50
@dauuja,pecenova pasteta s brusinkami..ked mam hosti tak brusinky scedim aby zele bolo ciste a pekne, ak len pre nas tak nie…prachobycajny recept.. toto je ale fantasticky vypracovane…a ta pena ma zaujimala, pretoze po mliecnej pene ostane jemny povlak..a toto je biele tiez.. takze ostane chut po dacom co je objemne a vidis to, je to biele ako mlieko a das do pusy a..a nic… len chut…to musi byt bajecnee..
1151 příspěvků 2.5.15 23:11
@jolana
, kdepak, pěnám se jinak říká vzduch,
protože se v puse rozplyne jako by ani nebyla a zůstane jen ta chut
Je to zvláštní, neobvyklé. Je to hraní 

Včera jsme měli návštěvu a nechápali jak se rolky zabalí do želatiny, myslím, že mi vůbec nevěřili, i když jsem se tvářila strašně vážně při vysvětlování a pěnu ulizovali prstem, aby zjistili, že v puse stejně nic nemají
Myslím, že ty tu máš sladký recept - roládu zabalenou v plátu brusinkové želatiny, ale nevím pod jakým názvem.
5068 příspěvků 2.5.15 23:04
@dauuja, joo..a slaninova po slanine, kokosova po kokose..
.. som myslela ze ta pena v puse je ako
smotanova alebo ako mliecna pena alebo je lahsia, ina, vodovejsia…neviem si to
predstavit totizto…len vidim a furt na to kukam, mna tie recepty privadzaju do
uzasu…aj bryle som si vzala, tie silnejsie.. 
1151 příspěvků 2.5.15 22:54
@jolana pěna je příjemně nakyslá, dobře ladí s koprem

Může se udělat sladké želé a plnit ochuceným tvarohem s ovocem a pěnu k tomu a nemusejí být jen rolky
5068 příspěvků 2.5.15 22:42
@dauuja, si asi viem predstavit chut zele z kopru, ale ako chuti ta pena? tie peny co robis ma dostavaju do uzasu…