Recept Tak trochu úplně jíné Francouzské brambory alias zdeformovaná svíčková

DanaJ Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Rozpálime si troubu tak akorán na pečení a dáme tam i větší pekáč. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostky. Do pekáče dáme tuk, necháme rozpálit. Do rozpáleného tuku dáme cibulku a kořenovou zeleninu a necháme rozpékat (občas podlijeme vodou a promícháme). Nakrájíme maso na větší špalíky asi jak na vrabce. Až je zeleninka v pekáčku měkká dáme opéct zprudka maso (mezi zeleninku). Jakmile se maso zatáhne dáme sůl a UMLETÉ koření, nahoru rozprostřeme nakrájené syrové a osušené brambory a zalijeme mlékem tak, aby byly brambory potopené. Pečeme tak dlouho, až se mléko vypeče. Sem tam brambory, kterou jsou napovrchu pootočíme hnědým nabok, aby se nepřipalovalo. Zeleninka musí být rozbředlá a dělat jakousi omáčičku s kouskama. Pozn.: Peklo se asi hodinku, ale přesně si to nepamatuji a asi na 260-280°C (měly jsme starou troubu na maximum, takže bůh ví co to dá).

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 18.09.06 vloženo
  • 9099x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Recept a nadpis jsem vymyslela po fantasmagórii s mou budoucí tchýní v kuchyni.
  • 2 cibulky
  • 3 mrkve
  • 1 petrželka
  • 1/2 velkého celeru
  • tuk (na opékání dle chuti - já dala sádlo)
  • plec a nebo kýtu pro 4 jedlíky a třeba i kus kuřecího prsa
  • brambory pro 4 jedlíky
  • mléko
  • sůl
  • 10 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 rovnou lžičku tymiánu
  • špetku mletého zázvoru (ne čerstvý).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tak trochu úplně jíné Francouzské brambory alias zdeformovaná svíčková

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Tak trochu úplně jíné Francouzské brambory alias zdeformovaná svíčková

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tak trochu úplně jíné Francouzské brambory alias zdeformovaná

Díky za odzkoušení a jsem ráda, že chutnalo. K té Zelenině, víc jsme neměli, takže beru Tě za slovo a fláknu tam příště o něco víc.

Labužník MartinaN02
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tak trochu úplně jíné Francouzské brambory alias zdeformovaná

Výborný nápad,toto by ma nikdy nenapadlo:)
Všetci sa olizovali aj za ušami. Akurát som zeleninku nastrúhala a použila morčacie prsko, kedže bolo lacnejšie ako kuracie.
A kedže som milovník dusenej zeleninky nabudúce jej dám raz toľko.

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tak trochu úplně jíné Francouzské brambory alias zdeformovaná

Je, zapomněla jsem tam napsat, že koření se umele.

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tak trochu úplně jíné Francouzské brambory alias zdeformovaná

Heja: Tvůj boj při vaření mě pobavil.
Taky jsem se bála, že mi to vyleze z pekáče a seděla jsem u trouby a čekala co se stane a nic. Mléko v pekáči dělalo pěnu, ale z nevylezlo. Asi to je tím, že je to velká plocha.
Dělala jsem to jen v pekáči, abysme nemuseli mejt tolik nádobí.

vranas
130 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tak trochu úplně jíné Francouzské brambory alias zdeformovaná

Tohle je moc dobré právě se smetanou a s králičím masem.

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tak trochu úplně jíné Francouzské brambory alias zdeformovaná

A přece se dá.
Výsledná krmě plně uspokojila mé chuťové buńky - výborný nápad, budu opakovat (pro štíhlé bych se přimlouvala mléko nahradit částečně smetanou).
Ale: Jak už jsem poznamenala, lehce jsem recept modifikovala. Maso jsem opékala jen na cibulce, samostatně na litinové pánvi, zatímco zelenina se opékala v remosce. Pak jsem maso přeložila do remosky a na zbylé přípečky na pánvi jsem nalila mléko, aby se hezky odvařily a nic ze skvělých chutí nepřišlo nazmar. A nyní je to ALE. Od mléka jsem si odskočila zpět k PC a neprozřetelně se začetla do ostatních receptů a deníčku DanyJ. Čtivo to bylo zajímavé. Probral mě až hrozný zápach spáleného mléka. A výsledek ? Totálně spálená a znehodnocená litinová pánev co jsem dostala do výbavy a smrad (je to výstižnější než „zápach“), který nevyvětrám ani za týden. Díky, DanoJ.

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tak trochu úplně jíné Francouzské brambory alias zdeformovaná

DanoJ, hned po přečtení tohoto receptu jsem odkráčela do kuchyně a už se maso z kuřecích stehýnek dusí-peče (v remosce). Prostě, zvědavost mě přemohla a teď čekám, co z toho vznikne. Přiznám se, že jsem to ještě lehce modifikovala, ale myslím, že na tomhle receptu se snad ani nedá nic pokazit.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz