Recept Svíčková pro našince v cizích zemích bez celeru a petržele

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Svíčková pro našince v cizích zemích bez celeru a petržele

Úvod

Inspirace pro našince, jak nahradit zásadní suroviny tohoto úžasného jídla. Prosím, nekamenovat! Kdybych měla možnost, vařila bych dle klasických receptur… Osobně používám recept http://www.tradicnirecepty.cz/…-na-smetane/

Postup

1. Marinování
Jak se píše v původním tradičním receptu, marinování představuje důležitý předstupeň gastronomického zážitku. Maso integruje chuť zeleniny a koření a navíc bude křehčí. Pokud možno, marinuji 2 dny před tepelnou úpravou.
Maso tedy očistíme, odblaníme, osušíme, prošpikujeme špekem (pokud můžeme). Dělá maso křehčí. Pokud nešpikujeme, nesmíme ani trochu ošidit čas tepelné úpravy masa. Opepříme mletým pepřem. Nesolíme.
Cibuli a zeleninu nakrájíme na malé kousky, přidáme všechny druhy koření a olej. Promícháme a touto směsí zasypeme maso. Mísu zakryjeme potr. fólii, potřepeme, aby se vše pěkně usadilo a dále do lednice, min. na 1 den, lépe však na 2 dny.

2. Tepelná příprava
V den D maso vyjmeme ze zeleniny, očistíme, osušíme a dáme na rozpálený olej zatáhnout ze všech stran. Používáme hrnec, který můžeme i s poklicí vložit do trouby. Pustíme troubu na střední výkon. Až se maso zatáhne, přeložíme ho do misky a posolíme. Do hrnce vložíme marinovanou zeleninu a orestujeme i s citronovou kůrou. Trpělivost! Pak přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Zalijeme připraveným hovězím vývarem. Přivedeme k varu, vložíme opečené maso a zakryjeme pokličkou. Dáme do trouby a necháme min. 2 hodiny probublávat. Poté maso z hrnce vyjmeme a zabalíme do navlhčené utěrky, aby nám neokoralo.

3. Zahušťování a dochucování
Zeleninový základ vaříme dále na sporáku. V kastrolku si rozpustíme máslo a jemně zapražíme mouku. Postupně směs zašleháváme do vařícího hrnce, omáčka začne houstnout. Ochutíme citrónovou šťávou, hořčicí a dle chuti přidáme sůl, cukr a příp. převařený ocet. Já ho nepoužívám, úplně mi stačí citr. šťáva a hořčice. Vaříme ještě asi 30 min. Potom směs pasírujeme přes hustý cedník. Já osobně používám na pasírování robota a nejjemnější sítko, je to mnohem méně práce a zůstane skutečně jenom málo zeleninové drti a koření. Poté vrátíme na sporák, přidáme smetanu, krátce povaříme a případně dochutíme.

Knedlíky: pokud už nemám mouku z ČR, používám jemnou Semoule (krupice) v kombinaci s hladkou asi v poměru 3,5:1,5.


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.01.14 vloženo
  • 3966x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3-4 hodiny

Ingredience

  • 1. Marinování:
  • 1,4 kg hovězího zadního
  • 150-200g slaniny (pokud máte nebo nepřipravujete pro moslimy)
  • 5 cibulí
  • 5 mrkví
  • 1 bílá ředkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 menší fenykl
  • 4 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 5 snítek tymiánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2. Tepelná příprava
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1,8 l hovězího vývaru
  • 3. Zahušťování a dochucování
  • 100 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice (jakou máte)
  • cukr, sůl, převařený ocet podle chuti
  • 0,3 - 0,4 l smetany
  • 4. Podávání
  • brusinky (pokud nemáte, zkuste nějakou pikantnější zavařeninu, já si vozím zásobu z ČR...)
  • plátky citronu
  • šlehačka

Doporučená příloha

  • kynuté knedlíky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 04.10.14 17:41

„Švédské masové kuličky IKEA“ s omáčkou pripravenou podľa receptu „Svíčková pro našince v cizích zemích bez celeru a petržele“.
Guličky som osmažila na masle, vybrala, do výpeku som pridala trochu masla a opražila na ňom zeleninu: 300 g červenej cibule, 200 g feniklu, 200 g bielej reďkovky, 270 g mrkvy, 60 g rapíkatého zeleru. Pridala som 3 PL cukru a 3 ČL soli. Po skaramelizovaní cukru som pridala 1 liter vody, 10 zrniek nového korenia, 10 zrniek čierneho korenia, trošku tymiánu (korenie som zavesila do „čajového“ sitka na okraj hrnca). Priviedla som do varu, pridala guličky a nechala povariť. Potom som guličky vybrala a omáčku rozmixovala. Po rozmixovaní som pridala 3 dl bezlaktózovej smotany, 2 ČL dijonskej horčice, šťavu z pol citróna. Múkou zahusťovať nebolo treba, zelenina omáčku zahustila dostatočne.

Omáčka je výborná!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ala_V 12.01.14 17:16

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Svíčková pro našince v cizích zemích bez celeru a petržele

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
mein
10 příspěvků 29.01.14 20:18
svíčková

Tak nevím, jestli bych to vyzkoušel, ale jedná se určitě o zajímavou variaci, díky za to!

 
Ala_V
100 příspěvků 20.01.14 11:34

Raději pašuji výborné vepřové uzeniny, křen, povidla atp., než nějaké bulvy. Ted jenom valím bulvy na některé reakce:)

 
casino
4473 příspěvků 19.01.14 17:28
Hihi, možná si autorka říkala, bulva jako bulva, hihi

Mě by fenyklová BULVA taky nenapadla…, ale když uvážíme, že tepelně upravená je, co se aroma týče, skoro neutrální, tak proč neééé :)

Edit:
Aby to nevyznělo, že fenyklový SEMENEC by mě napadl…
Ani náhodou! :)

Edit 2:
No, já kdysi „pašoval“ autobusem bedýnku indických fíků (opuncia) z jihu Itálie.
Ukázalo se, že byly poněkud zralejší, než se prve zdálo…
Když jsem na Zvonařce viděl cizí kufry s „marmeládou“, na nic už jsem nečekal, drapl jenom ten svůj kufr a zmizel po anglicku :oops: :)

Příspěvek upraven 19.01.14 v 18:19

 
Bento
794 příspěvků 19.01.14 14:12

Oprava babka 85 rokov mojej buducej nevesty pasovala 3 zive korytnacky pol sveta v akvariu v lietadla do Pariza aby uvarila koritnaciu polievku na Vianoce :potlesk:

 
Bento
794 příspěvků 19.01.14 14:06

:( neviem v zivote som nic nevozil v kufri ani nebudem a vsade sa da vsetko zohnat len treba chciet pripadne zaplatit viac, ale davat fenykel do svieckovej :jazyk:
to by ma v zivote nenapadlo zachovat chut sa da aj celerovymi semienkami a nepokazit fo fenyklom brrr.

 
Joris 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.01.14 09:48

Sehnat ve Španělsku řapíkatý celer není žádný problém, ale sehnat bulvu celeru to už je těžší, dá se sehnat, ale nemají ji všude a najdou se i lidi, kteří ani nevědí že něco takového existuje. O kořenové petrželi ani nemluvím, je to zde neznámý druh zeleniny, nikdy jsem ji zde neviděl.

 
jolana
5065 příspěvků 19.01.14 08:54

Esme, tak vam drzim palce :lol:…davno ked som mala este zahradku, som dovliekla chren, prekopala zahradku, vykopali jamu, doniesli hlinu a jamu nou zahladili, chren zasadili a tesili sa aku farmu si urobime chrenovu, kazdy den chren -na ranajky, na obed, na veceru a medzitym, s jablkami aj bez jablk, c octom, so smotanou..no a v nestrazenej chvili prisla Zofia (korytnacka) a mily chren nam obzrala docista..ked sme ho pak skumali tak sme prisli na to ze sice listy robil ale korena nemal..a tak sme prisli zasluhou Zofie o chrenove iluze.. :mrgreen:
PS: priatelia (belgican a nemka) prisli pred casom z Chortvatska z dovolenky, v batozku na chrbte mali nahradne pradlo a kufre mali plne jedla..od slaniny, cez klobasy, udene sunky..:mrgreen: a nieze tuna neni dostat, je a ani z domu tolko nenosia,,len vraj ani v nemecku ni belgicku nemaju take dobre ako v chorvatsku..dalsi talian z Benatok sa stale smeje ze v batohu na chrbte ma hygienicke potreby a kufor plny ryb, ked mu ho na letisku otvoria tak sa len kukaju :mrgreen:..poznam jednu staru pani ktora niesla v batohu plnene vinne listy– uvarene – do ameriky..a este sa mala nesmiernu radost ze ked dosla tak este boli teple a deti sa mohli hned najest…:mrgreen:
:mavam:

 
esmeralda
4813 příspěvků 19.01.14 00:41

Díky vám všem za poučné příspěvky.

Jsem asi zhýčkaná a nedovedu si představit, že bych zde v Oz něco nedostala. Je to nejspíše dáno tím, že jsme vlastně země emigrantů a každý si dováží to svoje.

Na druhou stranu, kdybych bydlela v Belgii, tak sednu do auta a co postrádám, si přivezu z ČR.
Ale s dvacetikilovým limitem do letadla je to nerealizovatelné.
A naše přísná karanténní pravidla by mi jak celer, tak mouku stejně zkonfiskovala.

Přesto bych ty, kteří si, jako já, udělali nový domov někde jinde, nabádala aby více prozkoumávali.
Moje nová kamarádka (z Prostřeno), která tu žije teprve deset let, si také pobrekávala co tu vše není. Stačilo jí to jen ukázat a dnes už ví.

Komunikujte se svými dodavateli.
Ač se tu syrový křen téměř nepoužívá, můj zelinář mi ho na požádání přiveze z velkoobchodních trhů, když ho o to poprosím. (Moje polovice se však rozhodla křen pěstovat, tak nám držte palce.)

Musím přiznat, že mám jednu výhodu, ač by se na to někteří dívali jako na nevýhodu.
V ČSSR jsem nikdy nevařila. A proto jsem se v kuchyni musela napřed naučit chodit až tady.

Spousta věcí se dá také nahradit a kvůli tomu Google budiž pochválen. Amen. 8)

 
jolana
5065 příspěvků 18.01.14 15:20

Bulvu zeleru a koren petrzelnu ani tu nemaju, rapikaty zeler je dostat az posledne roky, kopr sa uz pestuje a predava s prilivom rusiek (predtym bolo dostat kopr len na jar z volnej prirody)a zeler bulva sa da kupit v niektorych obchodoch –ale co ta stojiii–normalne ze sa clovek postavi ku nej a sfoti sa–hotova star :mrgreen:…moj syn nabali kufor zeleru a korenoveho petrzlenu pretoze chce poriadny vyvar.. :mrgreen:..davam ku svieckovej stonky rapikateho, vyborna je aj tak..
Ala, Esme ti chcela poradit, keby si bola blizko nej.. :mavam:
Ala, v alzirsku by mali mat polohrubu, vola sa Farcha a pouziva sa do urcitych typov sladkosti..teda aspon v urcitych oblastiach pokial viem..sice nemaju zeler ale maju jeden druh datli a to su najchutnejsie datle ake som kedy jedla…a vyborne hrozienka.. a napis nam dake miestne recepty.. :mavam:

Příspěvek upraven 18.01.14 v 15:23

 
casino
4473 příspěvků 18.01.14 14:39
Bulvový cerrel...

… v Itálii (jižní) taky neznají a čučeli na mě, jako bych měl na krku bulvu, když jsem je „poučoval“ že ten jejich je jenom takový přerostlý chrást toho našeho :)
Svíčkovou jsem tam vařil bez celeru… Myslíte, že to poznali? :)…a samozřejmě bez oliváče ;)

 
Ala_V
100 příspěvků 18.01.14 11:25

Možná by ses divila, ale kořenový celer a petržel jsou těžce k sehnání např. v Belgii (před pár lety, možná se situace už změnila), no a v Alžírsku je neznají vůbec (mluvím jenon o osobní zkušenosti). Mouka - zde v Alžírsku neznají polohrubou a hrubou, Semoule je už krupice, i když v různých velikostech. A funguje jinak.
Máš pravdu, každý má asi svůj recept, to je na světě úžasné, že nejsme všichni stejní a díky tomu mohou vznikat nové báječné recepty a inspirace. Hezké vaření!

 
esmeralda
4813 příspěvků 18.01.14 01:02

Ala V, nepochybuji o tom, že je tvoje svíčková výborná. Trochu bych se bála toho fenyklu. Každý má asi svůj recept.

Maso v ničem nemáčím, zdá se mi po tom jaksi „hadrové“ a u svíčkové maso zkřehčovat nepokládám za nutné. Ale opět zde jde o osobní preference.

Nejvíce by mne ale zajímalo o které cizí země jde, kde neznají celer a petržel.
Možná že bych i poradila.

A co je tak výjímečného na mouce z ČR?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz