Recept Svíčková pro našince v cizích zemích bez celeru a petržele
Ala_V Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Inspirace pro našince, jak nahradit zásadní suroviny tohoto úžasného jídla. Prosím, nekamenovat! Kdybych měla možnost, vařila bych dle klasických receptur... Osobně používám recept http://www.tradicnirecepty.cz/hlavni-chody/recept-svickova-na-smetane/
Postup
1. Marinování Jak se píše v původním tradičním receptu, marinování představuje důležitý předstupeň gastronomického zážitku. Maso integruje chuť zeleniny a koření a navíc bude křehčí. Pokud možno, marinuji 2 dny před tepelnou úpravou. Maso tedy očistíme, odblaníme, osušíme, prošpikujeme špekem (pokud můžeme). Dělá maso křehčí. Pokud nešpikujeme, nesmíme ani trochu ošidit čas tepelné úpravy masa. Opepříme mletým pepřem. Nesolíme. Cibuli a zeleninu nakrájíme na malé kousky, přidáme všechny druhy koření a olej. Promícháme a touto směsí zasypeme maso. Mísu zakryjeme potr. fólii, potřepeme, aby se vše pěkně usadilo a dále do lednice, min. na 1 den, lépe však na 2 dny. 2. Tepelná příprava V den D maso vyjmeme ze zeleniny, očistíme, osušíme a dáme na rozpálený olej zatáhnout ze všech stran. Používáme hrnec, který můžeme i s poklicí vložit do trouby. Pustíme troubu na střední výkon. Až se maso zatáhne, přeložíme ho do misky a posolíme. Do hrnce vložíme marinovanou zeleninu a orestujeme i s citronovou kůrou. Trpělivost! Pak přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Zalijeme připraveným hovězím vývarem. Přivedeme k varu, vložíme opečené maso a zakryjeme pokličkou. Dáme do trouby a necháme min. 2 hodiny probublávat. Poté maso z hrnce vyjmeme a zabalíme do navlhčené utěrky, aby nám neokoralo. 3. Zahušťování a dochucování Zeleninový základ vaříme dále na sporáku. V kastrolku si rozpustíme máslo a jemně zapražíme mouku. Postupně směs zašleháváme do vařícího hrnce, omáčka začne houstnout. Ochutíme citrónovou šťávou, hořčicí a dle chuti přidáme sůl, cukr a příp. převařený ocet. Já ho nepoužívám, úplně mi stačí citr. šťáva a hořčice. Vaříme ještě asi 30 min. Potom směs pasírujeme přes hustý cedník. Já osobně používám na pasírování robota a nejjemnější sítko, je to mnohem méně práce a zůstane skutečně jenom málo zeleninové drti a koření. Poté vrátíme na sporák, přidáme smetanu, krátce povaříme a případně dochutíme. Knedlíky: pokud už nemám mouku z ČR, používám jemnou Semoule (krupice) v kombinaci s hladkou asi v poměru 3,5:1,5.
- 12.01.14 vloženo
- 8968x zobrazeno
Čas přípravy
- 3-4 hodiny
Ingredience
- 1. Marinování:
- 1,4 kg hovězího zadního
- 150-200g slaniny (pokud máte nebo nepřipravujete pro moslimy)
- 5 cibulí
- 5 mrkví
- 1 bílá ředkev
- 1 řapíkatý celer
- 1 menší fenykl
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- 5 snítek tymiánu
- 4 lžíce olivového oleje
- 2. Tepelná příprava
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 3 lžíce cukru krystal
- 1,8 l hovězího vývaru
- 3. Zahušťování a dochucování
- 100 g másla
- 120 g hladké mouky
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice (jakou máte)
- cukr, sůl, převařený ocet podle chuti
- 0,3 - 0,4 l smetany
- 4. Podávání
- brusinky (pokud nemáte, zkuste nějakou pikantnější zavařeninu, já si vozím zásobu z ČR...)
- plátky citronu
- šlehačka
Doporučená příloha
kynuté knedlíky
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku4.10.14 17:41
„Švédské masové kuličky IKEA“ s omáčkou pripravenou podľa
receptu „Svíčková pro našince v cizích zemích bez celeru a
petržele“.
Guličky som osmažila na masle, vybrala, do výpeku som pridala trochu masla a
opražila na ňom zeleninu: 300 g červenej cibule, 200 g feniklu, 200 g
bielej reďkovky, 270 g mrkvy, 60 g rapíkatého zeleru. Pridala som 3 PL
cukru a 3 ČL soli. Po skaramelizovaní cukru som pridala 1 liter vody,
10 zrniek nového korenia, 10 zrniek čierneho korenia, trošku tymiánu
(korenie som zavesila do „čajového“ sitka na okraj hrnca). Priviedla som
do varu, pridala guličky a nechala povariť. Potom som guličky vybrala a
omáčku rozmixovala. Po rozmixovaní som pridala 3 dl bezlaktózovej smotany,
2 ČL dijonskej horčice, šťavu z pol citróna. Múkou zahusťovať nebolo
treba, zelenina omáčku zahustila dostatočne.
Omáčka je výborná!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmDiskuse k receptu Svíčková pro našince v cizích zemích bez celeru a petržele
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Svíčková pro našince v cizích zemích bez celeru a petržele
10 příspěvků 29.1.14 20:18
Tak nevím, jestli bych to vyzkoušel, ale jedná se určitě o zajímavou variaci, díky za to!
Raději pašuji výborné vepřové uzeniny, křen, povidla atp., než nějaké bulvy. Ted jenom valím bulvy na některé reakce:)
Mě by fenyklová BULVA taky nenapadla…, ale když uvážíme, že tepelně upravená je, co se aroma týče, skoro neutrální, tak proč neééé
Edit:
Aby to nevyznělo, že fenyklový SEMENEC by mě napadl…
Ani náhodou!
Edit 2:

No, já kdysi „pašoval“ autobusem bedýnku indických fíků (opuncia) z jihu Itálie.
Ukázalo se, že byly poněkud zralejší, než se prve zdálo…
Když jsem na Zvonařce viděl cizí kufry s „marmeládou“, na nic už jsem nečekal, drapl jenom ten svůj kufr a zmizel po anglicku
Příspěvek upraven 19.01.14 v 18:19
Oprava babka 85 rokov mojej buducej nevesty pasovala 3 zive korytnacky pol sveta v akvariu v lietadla do Pariza aby uvarila koritnaciu polievku na Vianoce
to by ma v zivote nenapadlo zachovat chut sa da aj celerovymi semienkami a nepokazit fo fenyklom brrr.
Sehnat ve Španělsku řapíkatý celer není žádný problém, ale sehnat bulvu celeru to už je těžší, dá se sehnat, ale nemají ji všude a najdou se i lidi, kteří ani nevědí že něco takového existuje. O kořenové petrželi ani nemluvím, je to zde neznámý druh zeleniny, nikdy jsem ji zde neviděl.
5068 příspěvků 19.1.14 08:54
Esme, tak vam drzim palce
…davno ked som mala este zahradku, som
dovliekla chren, prekopala zahradku, vykopali jamu, doniesli hlinu a jamu nou
zahladili, chren zasadili a tesili sa aku farmu si urobime chrenovu, kazdy den
chren -na ranajky, na obed, na veceru a medzitym, s jablkami aj bez jablk, c
octom, so smotanou..no a v nestrazenej chvili prisla Zofia (korytnacka) a mily
chren nam obzrala docista..ked sme ho pak skumali tak sme prisli na to ze sice
listy robil ale korena nemal..a tak sme prisli zasluhou Zofie o chrenove
iluze.. 
..poznam jednu staru pani ktora
niesla v batohu plnene vinne listy– uvarene – do ameriky..a este sa mala
nesmiernu radost ze ked dosla tak este boli teple a deti sa mohli hned
najest…:mrgreen:

PS: priatelia (belgican a nemka) prisli pred casom z Chortvatska z dovolenky, v batozku na chrbte mali nahradne pradlo a kufre mali plne jedla..od slaniny, cez klobasy, udene sunky..:mrgreen: a nieze tuna neni dostat, je a ani z domu tolko nenosia,,len vraj ani v nemecku ni belgicku nemaju take dobre ako v chorvatsku..dalsi talian z Benatok sa stale smeje ze v batohu na chrbte ma hygienicke potreby a kufor plny ryb, ked mu ho na letisku otvoria tak sa len kukaju
4812 příspěvků 19.1.14 00:41
Díky vám všem za poučné příspěvky.
Jsem asi zhýčkaná a nedovedu si představit, že bych zde v Oz něco nedostala. Je to nejspíše dáno tím, že jsme vlastně země emigrantů a každý si dováží to svoje.
Na druhou stranu, kdybych bydlela v Belgii, tak sednu do auta a co postrádám, si přivezu z ČR.
Ale s dvacetikilovým limitem do letadla je to nerealizovatelné.
A naše přísná karanténní pravidla by mi jak celer, tak mouku stejně zkonfiskovala.
Přesto bych ty, kteří si, jako já, udělali nový domov někde jinde, nabádala aby více prozkoumávali.
Moje nová kamarádka (z Prostřeno), která tu žije teprve deset let, si také pobrekávala co tu vše není. Stačilo jí to jen ukázat a dnes už ví.
Komunikujte se svými dodavateli.
Ač se tu syrový křen téměř nepoužívá, můj zelinář mi ho na požádání přiveze z velkoobchodních trhů, když ho o to poprosím. (Moje polovice se však rozhodla křen pěstovat, tak nám držte palce.)
Musím přiznat, že mám jednu výhodu, ač by se na to někteří dívali jako na nevýhodu.
V ČSSR jsem nikdy nevařila. A proto jsem se v kuchyni musela napřed naučit chodit až tady.
Spousta věcí se dá také nahradit a kvůli tomu Google budiž pochválen. Amen.
5068 příspěvků 18.1.14 15:20
Bulvu zeleru a koren petrzelnu ani tu nemaju, rapikaty zeler je dostat az posledne roky, kopr sa uz pestuje a predava s prilivom rusiek (predtym bolo dostat kopr len na jar z volnej prirody)a zeler bulva sa da kupit v niektorych obchodoch –ale co ta stojiii–normalne ze sa clovek postavi ku nej a sfoti sa–hotova star
…moj syn nabali kufor zeleru a korenoveho
petrzlenu pretoze chce poriadny vyvar..
..davam ku svieckovej stonky rapikateho, vyborna
je aj tak..

Ala, Esme ti chcela poradit, keby si bola blizko nej..
Ala, v alzirsku by mali mat polohrubu, vola sa Farcha a pouziva sa do urcitych typov sladkosti..teda aspon v urcitych oblastiach pokial viem..sice nemaju zeler ale maju jeden druh datli a to su najchutnejsie datle ake som kedy jedla…a vyborne hrozienka.. a napis nam dake miestne recepty..
Příspěvek upraven 18.01.14 v 15:23
… v Itálii (jižní) taky neznají a čučeli na mě, jako bych měl na krku bulvu, když jsem je „poučoval“ že ten jejich je jenom takový přerostlý chrást toho našeho
…a samozřejmě bez oliváče 
Svíčkovou jsem tam vařil bez celeru… Myslíte, že to poznali?
Možná by ses divila, ale kořenový celer a petržel jsou těžce k sehnání např. v Belgii (před pár lety, možná se situace už změnila), no a v Alžírsku je neznají vůbec (mluvím jenon o osobní zkušenosti). Mouka - zde v Alžírsku neznají polohrubou a hrubou, Semoule je už krupice, i když v různých velikostech. A funguje jinak.
Máš pravdu, každý má asi svůj recept, to je na světě úžasné, že nejsme všichni stejní a díky tomu mohou vznikat nové báječné recepty a inspirace. Hezké vaření!
4812 příspěvků 18.1.14 01:02
Ala V, nepochybuji o tom, že je tvoje svíčková výborná. Trochu bych se bála toho fenyklu. Každý má asi svůj recept.
Maso v ničem nemáčím, zdá se mi po tom jaksi „hadrové“ a u svíčkové maso zkřehčovat nepokládám za nutné. Ale opět zde jde o osobní preference.
Nejvíce by mne ale zajímalo o které cizí země jde, kde neznají celer a petržel.
Možná že bych i poradila.
A co je tak výjímečného na mouce z ČR?