Recept Štika s máslovou omáčkou "Brochet beurre blanc"

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Štika s máslovou omáčkou

Postup

Očištěnou štiku vložit do rozehřáté vody se solí, pepřem, svazečkem bylinek a bílým octem. Nechat pomalinku vařit 10 minut na každých 450 g. Na jemno posekat šalotku a vařit s červeným octem a vínem, až se tekutina vypaří. Snížit teplotu a přidávat máslo po malých lupínkách. Nenechat vařit! Opepřit a osolit omáčku dle chuti. Naaranžovat celou rybu na mísu vyloženou ubrouskem, odstranit horní kůži a ozdobit petrželkou. Podávat s omáčkou v omáčníku a miskou brambor vařených v páře.

Recept je z kategorií: Ryby

Nahlásit recept

  • 29.06.02 vloženo
  • 20667x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • jedna sladkovodní štika
  • čerstvě pomletý pepř a mořská sůl podle chuti
  • 1 svazeček bylinek ( 3 snítky petrželky, 1 bobkový list, 1 snítka tymiánu; vše svázané kuchyňským provázkem)
  • 1 lžíce octa z červeného vína
  • 2 hnědé šalotky
  • 50 ml octa z bílého vína
  • 50 ml muškátového vína
  • 200 g másla
  • 4 snítky petrželky

Doporučená příloha

  • brambory, muškátové víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 5.2.14 23:34

.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Štika s máslovou omáčkou "Brochet beurre blanc"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Štika s máslovou omáčkou "Brochet beurre blanc"

daduuja
1145 příspěvků 18.3.14 21:05

Sakra :-), trapně jsem se sekla. Omlouvám se :P, ale už jsem se těšila na casinovskou polemiku o skupenství :-), no, třeba někdy příště někde jinde :-)

casino
4491 příspěvků 18.3.14 20:54
Očištěnou štiku vložit do rozehřáté vody...

…já nic, já muzikant :)
Že ale ve mně hrklo…
Mám na Labu podobný rcp se stejným obrázkem…, tak první co mi napadlo bylo, že jsem bylo v rauši :mrgreen: Ale přece nejsu blbá, abych něco takového napsalo do receptu :roll:
Tady to vypadá na použití překladače…

daduuja
1145 příspěvků 18.3.14 14:34

Nejlepší způsob této úpravy je sous-vide, při dodržení teploty pod 60°C.

A jedna technická - z úvodu: Očištěnou štiku vložit do rozehřáté vody - casino, vy máte jinak vodu ve stavu tuhém? :-)

Kralda
17 příspěvků 6.2.14 18:07

Nevadí, dala bych si ji i takhle pochroumanou ;) byla určitě skvělá :)

casino
4491 příspěvků 6.2.14 16:45
Ba ne, to nebyly MAKRONKY, ani nikdo jiný

Jj, vypadá to blbě, ale avšak, už jste někdy porcovali šččiku, která se jen jen sype a jde přímo do ledvin? Já byl rád, když jsem ji vydoloval po uvaření v jednom kuse z hrnce…
Byli jsme u stolu 3. Podávál jsem na tácu a byl to poměrně fofr to nerozfofrovat ještě víc, že abychom to měli k jídlu aspoň trochu teplé…
No, fakt jsem tu poslední porci, už vychladlou, mohl trošku zarovnat než to MAKRONKY vyblejskly…
Budu hledět se polepččit :oops: :mavam:

Kralda
17 příspěvků 6.2.14 16:07

Možná, že MAKRONKY při focení kousek ochutnaly :roll: :)

birkana
1687 příspěvků 6.2.14 13:26

@casino, závidím ti tu nádhernou štiku ve vaně (vím, byla). Avšak na talíři se ta rybí porce jeví, jako by někdo uždiboval :twisted: :twisted: :twisted:

Hm, upravená s máslovou omáčkou je jistě velmi delikátní :potlesk: :mavam:

casino
4491 příspěvků 12.4.11 23:16

Tak nevím, ale když se podívám na tento recept na francouzských stránkách, všude se štika vaří se zeleninou a bylinkami, říkají tomu court-bouillon :think: :think:

Terezo,
předevčííírem jsme ve shodě společnými silami vygumovali jako duplicitní „můj“ recept na „Štika na másle z Nantes“ Ale jak píše babi níže, jednalo by se podle všeho o JINÝ recept (zeleninový vývar):roll:
Neměl bych tedy ten recept vrátit :?: :mrgreen:

babi
6360 příspěvků 10.4.11 23:23

sveva, dekuji za nahlednuti a pekny komentar. Podle Vaseho navodu by to vsak jiz nebyl ‚Brochet beurre blanc‘. Pripomnela jste mi vsak recept, ktery jsem dnes pridala ‚A la Nage‘ a tam se pouziva zelenina do court bouillon. Oba recepty jsou klasicke z francouzske kuchyne…

babi
6360 příspěvků 10.4.11 21:46

Stika je krasna ryba, az na to, ze ma tolik kosti. U nas vsak byvala pomerne casto, vzhledem k tomu, ze jak muj otec, tak muj manzel byli vybornymi rybari. Rybich receptu mam velkou sbirku, a to nejenom ceskych, ale z celeho sveta.

sveva
751 příspěvků 10.4.11 13:44

Pěkný recept, takové mám ráda, jednoduchý a jemné chuti.
Babi já připravuji napřed le court bouillon (přidám také mrkev, řapíkatý celer a cibuli), nechám trochu zchládnout a teprve potom vkládám štiku, přivedu do varu a na velmi mírmém plameni vařím. Ryba se vaří v aromatickém vývaru, je chutnější.
Zdravím

casino
4491 příspěvků 10.4.11 11:20

Jj, toto je Ia recept na štiku :palec:
U nás je štika 1× za uherský rok a děláme ji také tak; zatím se nám nepřejedla :-)
K podobnému receptu na štiku napsal Achille Gregor:
Jednou mě jeden dobrák, který ví, že jím rád ryby, pozval na štiku. Přišel jsem pln dobré vůle a poznal jsem, jak se dá štika nejvhodněji zkazit. Ze všech možných úprav si ten dobrák vybral právě ten nejméně vhodný: smažení.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Štika s máslovou omáčkou - Andry...

děkuji Ti za vyzkoušení receptu ;o) Je to lehký a rychlý recept z klasické francouzské kuchyně. Jestli je moravský muškát trochu moc suchý, tak se může přidat špetka cukru (med ne, ten má moc výraznou chuť).

Krásný víkend Ti přeje,

Labužník Andry02
121 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Štika s máslovou omáčkou ¨Brochet beurre blanc¨.

Babi, zkouseli jsme minulou nedeli a bylo to UZASNE!!!! Pravda muskatovym vinem asi bylo mysleno vylozene sladke dezertni (?), my dali moravsky muskat, ale bylo to fakt ňamozní..... Hlavne ta omacka. Takze diky za dalsi skvely recept do rodinne sbirky :-))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Karbanátky Karbanátky
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz