Recept Stará čínská báseň - bůček Dong Po Pra

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Stará čínská báseň - bůček Dong Po

Úvod

Tento recept podla rozpravania bol vymysleny basnikom Su Dongpo (苏东坡) v meste Hangzhou pred 900 rokmi (January 8, 1037 – August 24 1101).
Chcel dosiahnut, aby mastne nechutilo ako mastne. Komplikovanym dlhym varenim sa mu to aj podarilo. Je to Cinska klasika, aka sa bezne neponuka v restauraciach mimo Cinu. A ked ano, tak je to vacsinou upravene skratene, zjednodusene. Neviem, ako dlho zil, ked toto jedol. Vegetariani, ty co nemaju radi mastne, nech necitaju dalej.
Snazil som sa pridat staru povodnu uprave, ked vide cas, pridam aj moderny sposob.

Postup

1-Na kocky nakrajany bocik - pouziva sa tradicne velmi masny s malo masom a s kozou (cca 4X4 cm). Rada: dobre je bocik kocky zviazat spagatom, aby sa vam neorozpadol pri takej dlhej uprave. Obarime vo vriacej vode 5 minut a vyberieme. Vodu dalej nepouzijeme.

2-Dame novu cistu vodu a dame varit na 30 minut.

3-Do rozohriateho woku si dame vsetky ingrediencie, zmiesame pridame bocik a ovarime 5 minut.

4-Ocistime wok a marinadu odlozime na stranu.

5-Pridame arasidovy olej a kocky bociku zo vsetkych stran oprazime do hneda az je koza z casti opecena.

6-Od vody pridame lyzicku cajovych listov a bocik varime dalsich 30 minut.
Vyberieme a odlozime na stranu.

7-Pripravime si parny hrniec. Na dno ktoreho dame niekolko jarnych cibuliek a podlejeme vinom a vodou a parime 2 hodiny a po hodine otocime.(Treba stale podlievat).

8-Povodnu marinadu zohrejeme a zahustime maizenou a servirujeme s bocikom.

9-Bocik by sa mal uplne makky a „nemastny -neolejovy“ skor zelatinovy a da sa jest palickami bez krajania.

Recept je z kategorií: Speciality z vepřového bůčku


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.03.11 vloženo
  • 22847x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min + 3 hod

Ingredience

  • 1 kg bravcovy bocik mastny s kozou
  • 2 lyzice olej rastlinny
  • 3 jarna cibulka
  • 1lyzica caj cinsky
  • marinada:
  • 1/2 hrnceka shaoxin vino
  • 5 lyzic sojova omačka
  • 5 strucikov cesnak
  • 1 lyzicka secuanske koreni
  • 2 lyzice hnedy cukor
  • 5 cm nakrajany zazvor cerstvy
  • 1 lyzicka sezamovy olej
  • voda podla potreby

Doporučená příloha

  • rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 24.03.11 10:19

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Stará čínská báseň - bůček Dong Po

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
danda  06.04.11 16:41

A ta hustá černota mi zbyla, doliji šaosingem, přihodím badyán, anýz, feferonku a povařím v tom vejce :-)Tam není co zkazit, snad :-)

 
danda  06.04.11 12:26

Bento, doufám, že ta Evropa je v plánu na letošní rok? :-), sama to fakt zkoušet znovu nebudu, i když už vím jak na to :-), možná :-P

Nebyl čas, tak se bůček maceroval dva dny v marinádě v lednici, asi jsem dolívala hustou sojovku častěji, ale na chuť to špatné nebylo, možná že přeci jen to zkusím ještě jednou :-)

 
Bento
794 příspěvků 06.04.11 03:36

Danda, :lol: :cry: :roll: hmm. naozaj to ostalo daake moc „tmave“ ako si spravne okomentovala asfaltove.Nemala si to v tom pace az moc dlho ? Ked pridem do europy skusime znova.Treba ale asi vela piva k tomu.Ja uz teraz chudnem aby som to doma dobehol. :wink:

 
danda  05.04.11 22:02

Bento :-), je to pouze pro otrlé jedince :-P , bůček musí být hoooodně tlustý, to libové maso kazí chuť, nicméně chuť je zvláštní, trošku kouřová, manžel okomentoval sladce asfaltová :-), každý špalíček se sám rozdělil na kousky a hůlkami to je na vcuc :-)
Ale jeden pokus stačil, repete jen v případě na okolkovanou žádost s dovětkem na vlastní nebezpečí :-)

 
danda  01.04.11 19:37

Tak další reference, neměla jsem tu správnou hustou sojovku, takže bůček čekal v lednici na Ketjap manis :-), vypadá to nadmíru dobře, krásněji než na fotce, omáčka je hustá, černá s jantarovými záblesky :-). Teď budu určitě do půlnoci vařit v páře, jen nedej Bože abych zapomněla dolívat vodu :-)

 
Bento
794 příspěvků 31.03.11 14:03

Danda, ty to mas zviazane ako od profikov :potlesk:
ako hotove ?

 
danda  30.03.11 20:40

Bento :-), jdu na to, do půlnoci mám co dělat :-)

 
martinsog
103 příspěvků 27.03.11 15:28

Tak toto som pridal do obľúbených a idem vyskúšať. :palec:

 
babi
6360 příspěvků 25.03.11 16:31

Bento, ja jsem jedla neco podobneho v Japonsku a jmenuje se to ‚Rafutei‘. Veprove s kuzi bylo tak mekke, ze nebyl problem jist s chopsticks 8-o

 
Bento
794 příspěvků 25.03.11 01:29

Toho basnika volali Su Dongpo, ale on sa volal
Su Shi :roll:

 
Bento
794 příspěvků 25.03.11 01:21

Pridavam verziu z cinskeho blogu na tradicnu verziu.

 
Bento
794 příspěvků 24.03.11 23:08

danda,
Pozeral som tvoj recept , vyborny. :palec:
Tento ma jednu vyhodu ,potrebuje malo ingrediencii ale ako vsetky stare recepty je narocny na pripravu a cas.
Pridavam modernu verziu kde sme pouzili nas „master stock“

 
danda  24.03.11 13:40

Bento, dělám podobně vepřové koleno, cukr zkaramelizuji a přidávám lékořici :-) Ale z kousků bůčku bude rychleji hotovo, zkusím až bude tlustej bůček, který nikdo nechce :-)

 
Bento
794 příspěvků 24.03.11 10:30

Chcel by som sa podakovat food blogerom Martin a spol. co specialne isli do Hanghzou „otestovat original a podelili sa s fotografiami. :palec: :potlesk:
( Nase fotky pridam neskor este sa robi… )
PS: To cudo vedla bucku je dalsia Hanghzou specialita "zobracka sliepka “.

Příspěvek upraven 24.03.11 v 12:35

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Mrkvový salát Mrkvový salát

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz