Recept Sofríto z Korfu

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Dobré Sofríto potřebuje pouze několik ingrediencí, ale ty musí být nejvyšší kvality. Naklepat maso na polovinu původní tloušťky a rychle ho obalit v mouce, aby se nelepilo, nebo neosýchalo. Oklepat přebytek mouky. Na těžké pánvi rozehřát olej a po obou stranách na něm rychle osmažit maso do hněda. Přidat česnek, petrželku, bobkový list, sůl a pepř. Zdvihnout teplotu a vše smažit o několik minut déle. Přilít víno a vše zalít dostatečným množstvím vody, aby všechny ingredience byly potopeny. Snížit teplotu, přikrýt pánev a její obsah dusit tak dlouho, až je maso měkké. Maso přendat na nahřátou servírovací mísu, obložit ho přílohou a zalít vzniklou omáčkou. Podávat s pečenými bramborami, bramborovou kaší, nebo rýží. P.S. Každá taverna má pokrm na jídelním lístku a každý šéfkuchař přísahá na ten svůj vlastní recept. Na jednom se však všíchni shodují, že maso musí být té nejlepší kvality a musí být připraveno dokonale. Navíc šéfkuchaři z Korfu (Corfu, Kerkira) jsou přesvědčeni, že jenom domorodec z Korfu zná jak připravit dobré Sofríto

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 17.11.06 vloženo
  • 4885x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 plátky zadního hovězího, nebo telecího, každý asi 2 cm tlustý
  • mouka
  • 200 ml řeckého panenského olivového oleje
  • 4 na tenko nakrájené stroužky česneku
  • 1/2 svazku plocholisté petrželky na jemno posekané
  • 2 bobkové listy
  • 200 ml bílého suchého vína
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sofríto z Korfu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sofríto z Korfu - marianne,

mám radost, že i Ty se mnou souhlasíš. Chléb by měl být tradičně vždycky na stole. Používá se ho na nabírání pokrmů. No a o meze ani nemluvím, těch je někdy plný stůl, že ano?

Díky a ještě jednou, dobrý večer!

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sofríto z Korfu.

Ano, chutný recept. Babi, napsalas to výstižně - hranolky jako příloha ke každému jídlu, to je vyžadováno některými turisty, zejména Angličany. Při objednávání je nutné zdůraznit, že si hranolky nepřejete.

Místo hranolek se v Řecku podávají pečené brambory, ale ne jako příloha, ale jako předkrm (meze) a každý stolovník si ze společného talíře na stole nabírá podle chuti na svůj talíř. Naopak správně by na stole neměl chybět chleba.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sofríto z Korfu - ivo,

máš pravdu a je to snad tím, že si o cizincích myslí, že bez hranolků nemohou žít a přitom mají tolik dobrých a jiných příloh. Nemůžeš si poručit přílohu zvlášť? Nejlépe se sebrat a jít do taverny kam chodí lokální lidé a objednat si jejich specialitu ;o)

Přeji Ti příjemný večer!

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Sofríto z Korfu.

Mám moc ráda Korfu - jezdíme do Ag.Stefanos Avliotes. Nejraději mám Gyros, Keftedes, Mouassaku a Kleftiko. A moc mi vadí, že ke každému jídlu podávají hranolky. Vždyť to přeci není originál řecké…

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sofríto z Korfu - Jeno

to je ale nádhera! Nedivím se Ti, že se už těšíš na dovolenou. Jezdit na taková krásná místa! To má pak člověk na co vzpomínat.

Pěkný večer plný snění Ti přeje,

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sofríto z Korfu.

Už teď se těším na dovolenou…

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sofríto z Korfu - Jeno,

nemáš zač děkovat. Měla jsem několik receptů z Řecka již připravených delší dobu. Myslím si však, že k tomu receptu patří ještě atmosféra a nádherný výhled, což nemohu dodat.

Přeji Ti pěkný víkend!

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sofríto z Korfu - babi

Mockrát děkuji za recept. Jako obvykle máš pravdu, bylo to na Korfu, ne na Kretě, kde jsem to jedla. A bylo to velmi lahodné. Určitě nedosáhnu jejich úrovně, ale alespoň si připomenu krásný ostrov s příjemnými lidmi a báječným jídlem.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečený bůček s blumami

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz