Recept Arancini Pra

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Arancini

Úvod

Arancini – pomarance, ani neviem kde zacat ked daaky recept podla rozpravania na Sicilii pochadza z 10 storocia, tym padom aspon podla Sicilcanov je to prvy “fast food” na svete. Problem je ze za 1000 rokov sa vela stalo a recept ma vela miestnych variant a objavenie Ameriky a pestovanie paradajok ho podstatne zmenilo. Aj ked na Sicilii je stale najpopularnejsia povodna verzia s hovadzim ragu “arancini con ragù” a hraskom a mozzarellou ale aj s hribami ”arancini con funghi “ alebo s baklazanom “arancini con melanzane“ su popularne, plus dalsie verzie na talianskom kontinente, ktore radsej ignorujem lebo je ich tak vela (robi sa aj na sladko).
Klasicky recept je velmi pracny – zdlhavy (ludska praca nemala ziadnu hodnotu) takze povodny recept je klasifikovany na cca 5 hodin. Hovadzie sa udusilo, ochladilo, ryza sa podusila, ochladila, naplnila, obalila a vyprazala.
Ale moderna domaca verzia je pomerne rychla… Posklada sa zo zvyskov, co ladnicka dala (oni kedysi nemali taky luxus ako ladnicky).
Takze mate daake dusene maso od vcerajska? Alebo zvysok rissota s hribikami? Mrazeny hrasok? Alebo Taliansku klobasu alebo Pancettu? Vsetko su perfektne suroviny na tieto vyprazane plnene ryzove karbonatky.
Preto nedavam mnozstva ale skor len inspiraciu.

Postup

1-Hovadzie (lacne) nakrajame na male kusky alebo pomelieme, dame zatiahnut na olivovy olej a so zeleniny si spravime „sofrito“, ktore oprazime, pridame k masu, pridame passattu, ochutime a dusime do makka.

2-Cibulku nakrajame na drobno, oprazime na masle, pridame umytu ryzu a kratko oprazime. Vo vode si rozrobime niekolko vlakien safranu, pridame k ryzy, a dame dusit podla chute. A dame ochladnut.

3-Pripravime si trojobal.

4-Do ruky si dame hrudku ryze, spravime priehlben, dame tam lyzicu ragu, trosku hrasku a aj struhanej mozzarelly.

5-Vyformujeme gulku velkosti pomaranca - dakde skor spicatu , obalime v trojobale a dame vyprazat do zlatista.

Recept je z kategorií: Hovězí maso



Nahlásit recept

  • 11.06.11 vloženo
  • 5198x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Ingredience

  • hovadzie ragu (hovadzie maso, mrkva, stonkovy celer, cibula, passata, sol, korenie)
  • ryza
  • hrasok
  • sol
  • olivovy olej
  • cibula
  • maslo
  • safran
  • struhanka
  • vajicko
  • muka
  • mozzarella

Doporučená příloha

  • vino di casa

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 11.06.11 07:40

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Arancini

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Bento
794 příspěvků 11.06.11 19:50

noskovice, ono to nevyzera ze take cudo je najpopularnejsi fast food Sicilie :palec: .Aj ked mas pravdu je to kaloricka bomba, ja si ich neviem aj tak odpusit. :oops:
 http://www.youtube.com/watch?…

 
noskovice
1323 příspěvků 11.06.11 09:21

Bento, tohle jsou „bombe a mano“! :wink: :mrgreen: Mně je dělá moje kamarádka Siciliánka. Je to rychlejší a pro mne bez práce. Ale pokusila jsem se o ně a jestli najdu fotku, přiložím ji sem. Teď jsem v Praze, tak nevím, kde co mám. Jsou moc dobré a syté! :potlesk:

 
Bento
794 příspěvků 11.06.11 07:50

Tu som nasiel pekny fotopostup od starsej kucharky… :palec:
 http://www.cookaround.com/…owthread.php?…

Vložit nový komentář


Dnes doporučujeme: Velký steak z krkovice





Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz