Recept Smažená cibule - zlatá a křupavá koruna jídla Veg
glama Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Jsou jídla, která se sypou smaženou cibulí. Ideální je, když je křehká a křupavá. Ne každý to ale umí... Jistý způsob, jak toho dosáhnout je velice jednoduchý: Cibuli nakrájíme jak potřebujeme. Dáme do kastrůlku a zalijeme olejem. A necháme stát delší dobu, ideálně třeba pár hodin... Cibule se nasákne olejem. Postavíme na hořák a smažíme... A zíráme, jak se nám to povedlo... (Když cibuli nakrájíme, zalijeme olejem a ihned dáme smažit, je olej jen na povrchu,jen ji obalí a smažení probíhá nestejnoměrně. Výsledná barva cibulky bývá někdy zlato-černo-bílá... ;-))) Když se ale nasákne olejem a smaží až potom, vyrobíte tu nejsenzačnější křupavou a zlatou cibulku, jakou jste kdy jedli...a žádné připálené kousky ;-)
Recept je z kategorií: Speciality
- 26.11.10 vloženo
- 95554x zobrazeno
Čas přípravy
- variabilní - příprava a vlastní proveden
Ingredience
- Cibule - nakrájená jak potřebujeme
- olej
Doporučená příloha
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku15.11.14 12:16
Opravdu, cibulka nezčerná a má výbornou chuť! …dávám za jedna
s hvězdičkou…
3.12.10 04:46
… křupavá koruna jídla… ano, souhlasím, veliká dobrota a přidávám
foto korunovace chleba se sádlem s mletými škvarky…
Naložení v sádle - do horkého přidat cibuli, nechat vychladnout a klidně
uložit do lednice, krásně se nacucá:)
Cibulka chutná i samotná, dle mého mnohem chutnější než buráky:)) Glamo
hezký a hodně užitečný recept:)
Diskuse k receptu Smažená cibule - zlatá a křupavá koruna jídla
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Smažená cibule - zlatá a křupavá koruna jídla
4812 příspěvků 27.2.16 23:02
Zolas, nevím, zda sem ještě Glama chodí a jestli ano, snad mi odpustí, že na tvůj dotaz odpovídám.
I mne tento recept zaujal a mám ho tedy mnohokrát vyzkoušený.
Tvůj dotaz není vůbec hloupý.
Cibulku nech v tom oleji (nemusí ho ani být hodně) a smaž. Až dosáhne cibulka požadované konzistence a barvy, vyjmi ji a nech ji na papírovém ubrousku okapat. Zbytek „cibulového“ oleje můžeš použít na osmažení něčěho jiného.
Ať se daří.
1 příspěvek 27.2.16 22:30
Mám dotaz, možná hloupý, než se ta cibulka jde smažit má se z toho oleje vyjmout, aby v něm úplně neplavala a smažit jen s tím, který nasákla a zůstal na ni, anebo i s tím vším olejem, kterým jsme ji zalili, za odpovď předem díky

… se chová stejně
Různými způsoby tepelné úpravy jsme dospěli ke stejnému poznání…
05.12.10 20:38
Ale najednotu to jde fofrem a během pár minut
(tedy doslova dvou minut
) bylo málem celé smažení-snažení
ukončeno karbonizací cibulky
Jen tak tak jsem dílo zachránil okamžitým
ochlazením rendlíku (litinového!!!) ve studené vodě. TOŽ POZOR 
Malé upozornění: protože tuku je násobný přebytek, tak cibuli není z počátku takřka potřeba míchat a podle množství trvá relativně dlouho (v mém případě asi 30 minut) než začne žloutnout. Možná to bylo jen druhem cibule, protože celou dobu se nedělo nic zajímavého; olej si jen tak pěnil a cibule měla pořád barvu jako školák po prvním šluku
EDIT:
Koukám, že kolega parles jak také píše níže (09.03.12 17:55) mikrovlnění vyřešil hybridním způsobem
Příspěvek upraven 26.09.13 v 10:16
1 příspěvek 26.9.13 10:03
Tak škvarky jsem měla naposledy od babičky, uměla je úžasně, ale je to už pěkná řádka let
Aktuálně to ale moc to nepasuje do mého
vyznávání zdravé stravy
Ale jednou za čas, proč ne…v rozumné
míře
Ještě před dvěma lety bych si nedala ani
hranolek, jedla jsem tak striktně, až jsem z toho měla zdravotní problémy
Aktuálně spíš dávám pozor na to, abych
kupovala kvalitní potraviny. A takové hranolky dělané v troubě, to je
v podstatě velká dobrota
Jak to vidíte vy? 
4812 příspěvků 26.9.13 02:38
Opět jsem měla potřebu vyzkoušet tento geniální recept.
Byvše mikrovlnkový závislák, řekla jsem si proč to tedy nevyzkoušet v mikrovlnce.
Cibuli jsem nakrájela na plátky, dala do mikrovlnného skleněného džbánku a zalila trochou oleje. Občas promíchala.
A pak přišel ten okamžik: Džbánek s cibulí jsem vlnila pět minut.
Zamíchala, opět dala na pět minut a šla se dívat na televizi. Cibulka začala krásně zlátnout. Přidala jsem dalších pět minut. Ještě před koncem jsem zaslechla jakýsi minivýbuch.
A ouha…cibulka připomínala živočišné uhlí, ze kterého se valil hustý dým. Skleněný džbánek to přežil, ale byl pevně zataven do plastové misky která do té doby spokojeně odpočívala pod ním.
Džbánek se mi později podařilo vyprostit, ale misce už pomoci nebylo.
Držím se ale přísloví: Chybami se člověk učí.
Pokus budu opakovat, neboť jsem přesvědčena, že s větší opatrností nakonec zvítězím.
2302 příspěvků 10.3.12 11:31
Glamo, co mi to děláš! Takhle do plaveček nezhubnuuu.
Tak to je taky moc zajímavý způsob!

Ukládám do paměti a až budu potřebovat suchou smaženou cibuli na posypání, určitě vytáhnu (doufám..).
Díky za inovaci!
Já mám na smaženou cibulku jiný trik a kupodivu jsem ho tu nikde neviděl! Cibuli osmažím v pánvi na tuku jen tak, aby změkla. Pak obsah pánve přeleji přes síto a nechám vykapat. Poté cibuli rozprostřu na talíř a dám vlnit na plný výkon do mikrovlnky. Ale pozor, musí se to hlídat a po dosažení požadované barvy proces přerušit! Tímto způsobem se mi daří krásně křupavá a suchá cibulka!
O.k. dík. Důležité je, že teď už se ten zmiňovaný recept najde, předtím to v diskuzi pod tímhle receptem nebylo možné najít.
Příspěvek upraven 12.05.11 v 20:56
Casino v diskuzi psal, ze s dovolenim vlozil muj recept. Tak bylo lepsi ho prepsat ze ho dala wydra. Nic jinyho. A taky jsem k nemu mohla napsat ty dalsi poznamky. Podrobnosti uz si nepamatuju, je to uz nejaky patek zpatky.
Hmmmm, v tuhle chvíli by mě nejvíc zajímalo, co se na tom nelíbilo adminům, ale už se dnes bojím zeptat či napsat cokoli osobního
Prepsala jsem ho za sebe, adminum se to nelibilo ze to vlozil casino. A doplnila jsem ho o zasadni poznamky.
http://www.labuznik.com/…podle-wydry/
Příspěvek upraven 12.05.11 v 20:46
Pokud si pamatuji, casino pak přepustilo wydřin recept wydře
a svůj přepsalo…nebo vymazalo..

Nepochybně to jeden z nich vysvětlí…a nebo wydra vloží znovu odkaz …
Mankote, jsem asi velmi mdlého rozumu - ale jak mohl Casino vložit recept a autorem je Wydra?????

Příspěvek upraven 12.05.11 v 20:37
http://www.labuznik.com/…podle-wydry/
Ahááá, Casino píše „vložil jsem s dovolením recept“, Wydra píše „jsem potěšena“, proto jsem hledala v Casinových receptech. Už zase nic nechápu
Příspěvek upraven 12.05.11 v 20:26
Alis, ten recept najdeš u wydry.. Byl přepsán
http://www.labuznik.com/…podle-wydry/
Casino, 6. 12. 2010 jste přidal poznámku, že jste si dovolil přidat Wydry recept - hledala jsem ve vašich receptech a nenašla. Můžete mi prosím osvětlit, jaký recept to je a kde ho najdu? Hledala jsem recepty na smaženou cibulku, Glamin recept znám a mám ho vyzkoušený, zaujal mě váš komentář k Wydřinu postupu, kde píšete, že spotřeba oleje je třetinová. Nic jsem ale nenašla…
Esme, ty se nedají zkazit…


Mně se v sobotu taky povedly… i když…Zjistila jsem, že není mouka hrubá ani polohrubá. Našla jsem jen hladkou a ??zřejmě hrubou krupici?? tak jsem to řízla napůl
10 housek, 3 vejce a asi 1/4 litru mléka. a přesně půl kila krásného špeku od slovenských dodavatelů. prý domácí..moc chutný, jen slaný jako blázen. Knedlíky pak byly se solí tak tak..na hraně.. ale výborné
Moc jsme si pochutnali a 13 kousků ještě čeká v mrazáku na reprízu
4812 příspěvků 14.2.11 22:58
Glamo, ty tvoje knedlíky čekají v oblíbených. Budu je muset vyzkoušet.
To mě moc těší, Esme! Já ji v sobotu dělala také, na špekové knedlíky…a krásně křupala
4812 příspěvků 14.2.11 00:29
Glamo, konečně se i já dostávám k poděkování za výborný kuchařský tip. Jak jednoduché a přeci neznámé.
Již podruhé jsem ráno nakrájela cibuli na plátky a zalila olejem. Vždy když jsem šla kolem, zamíchala jsem aby byl každý kousek pěkně olejem obalený.
Odpoledne jsem smažila podle návodu s vynikjícím výsledkem.
Posypala jsem s ní čočku. Zabíhali jsme novou plynovou udírničku, tak mě napadlo že čočka je k tomu to pravé.
Jak dobře chutná cibulka třeba na chlebu se sádlem můžu jen věřit. Návštěva totiž zbytek cibulky za slastného pochrochtávání spocívala jen tak bez ničeho.
A jelikož jsem děvče šetrné, olej jsem schovala na další smažení a dnes jsem ho část použila na Francouzskou zálivku na salát. Nepochybuji že se chvála dostaví.
Ale neeeee, pan naopak potesil, ze se mu to libilo a zvire nema nic proti vlozeni receptu. Pokud to ovsem nekoho zaujme. Musim ale uvest na pravou miru zasadni cast te pripravy.
Kdysi jsem vlozila, pro me velice zajimavy recept
http://www.labuznik.com/…imaveskvele/
Podle toho delam cibulku jen s tim rozdilem, ze nemnu v citronu! Nicmene i to jsem vyzkousela osmazit a je to tez vyborne, ale hodi se pouze do jidel, ktera jsou nakysla.
Timto upresnuji, ze to neni tak uplne moje vlastni vychytavka !
I ten salat jsem se tam naucila a treba take vyzkousejte, je zvlastni a skvely!
wydra, skoro se mi chce Vás oslovit zdrobněle
, ale protože „Starého psa…“, a nebudu
měnit svou zásadu nicky nekomolit, zalaškuji jinak: Vy Zvíře
Máte pravdu! Pán odzkoušel Váš postup, a
máte pravdu!! Bylo to rychlejší!!! No, o fous 
Asi ví proč! Sice, když porovnám výsledky
přípravy podle tohoto receptu a podle Vás, tak to vyjde skoro nastejno.
Nezanedbatelný přínos Vaší „horkovodní“ vychytávky je v tom, že
v konečné fázi je spotřeba tuku max. třetinová. Já navíc použil
máslo, což by bylo podle „nehorkovodního“ receptu poněkud
složitější.
Glama nerada vidí, když cokoli testuji
Nicméně, dámy, děkuji Vám oběma za rozšíření mých kulinářských vědomostí
wydra, dovolil jsem si bez Vašeho dovolení vložit Váš „recept“
Ale avšak, budete-li příliš prskat, tak jej
přepíší… Sice nevím za co… No, třeba za „Bobří ocas“ 
Casino je rychle učenlivé, chválím…


Upozornění perfektně sedí. Je to přesně tak! Chce to nespat, ale hlídat..
6 hodin nikdy napsáno nebylo, možná se to plete s návrhem zalít olejem hned po ránu a konzumovat v poledne k obědu..
Díky za vyzkoušení…
Příspěvek upraven 05.12.10 v 22:27
Kdyby tu cibuli pan udelal jak pridala wydra, smazila by se cibulka mnohem driv, H2O zbavena
Ano, vynikající!
Ale najednotu to jde fofrem a během pár minut
(tedy doslova dvou minut
) bylo málem celé smažení-snažení
ukončeno karbonizací cibulky
Jen tak tak jsem dílo zachránil okamžitým
ochlazením rendlíku (litinového!!!) ve studené vodě. TOŽ POZOR 
Mám dojem, že původně v receptu stálo: …cibuli zalít olejem asi na 6 hodin…
Tůhle jsem to s jídlem odbyl a ohřál si pouze fazole z plechu; když fazole, tak s cibulkou (na špeku). Na recept jsem si vzpomněl pozdě, takže cibule byla v oleji naložená pouze pár hodin. Tedy doslova hodiny dvě! Ukázalo se, že to stačí - produkt byl takový, jak název slibuje (v AJ se tomu vyšperkovanému názvu říká Buzzwords
Malé upozornění: protože tuku je násobný přebytek, tak cibuli není z počátku takřka potřeba míchat a podle množství trvá relativně dlouho (v mém případě asi 30 minut) než začne žloutnout. Možná to bylo jen druhem cibule, protože celou dobu se nedělo nic zajímavého; olej si jen tak pěnil a cibule měla pořád barvu jako školák po prvním šluku
93 příspěvků 3.12.10 16:09
Vynikající!
Ja si delam luxusni cibulku do zasoby tak, ze ji nakrajim na kolecka nebo pulkolecka, přeliju vařici vodou, necham asi 15 min dokud tam neudrzim ruce. Pak ji peclive, hodne peclive vymnu v te horke vode, scedim a vysusim v uterce. Dam smazit a kdyz zacne ruzovet, vypnu a necham vystydnout. Dosmazim kdyz ji potrebuju. Jsou to pak takove krupave nitky a pridavam je do salatu, do cocky, do ryze, na brambory i na ten chleba se sadlem ..........
Vlastne jak dela glama, ale z te cibule vyzdimu vodu a predsmazim a v cibuli ten omastek zustane a kdykoliv dosmazim.
Jolanka me naucila pouzivat baharat, ve kterem jsem se nasla a takove brambory (hranolky) s touhle cibulkou a baharatem, pro to nema ani nase kvetnata mluva adekvatni vyraz , jak je to dobre!
2905 - moc děkuji za vyzkoušení a za krásnou fotku!!

Dmu se pýchou, protože tento postup jsem sama vynalezla…jak jinak, než omylem
… křupavá koruna jídla… ano, souhlasím, veliká dobrota a přidávám foto korunovace chleba se sádlem s mletými škvarky…
Naložení v sádle - do horkého přidat cibuli, nechat vychladnout a klidně uložit do lednice, krásně se nacucá:)
Cibulka chutná i samotná, dle mého mnohem chutnější než buráky:)) Glamo hezký a hodně užitečný recept:)
79 příspěvků 28.11.10 17:48
ja som si vždy myslela, že ju obalujú v múke, ale toto je omnoho jednoduchšie
ďakujem 
Janelita: jistě! Já prostě cibuli nakrájím, nasypu do kastrůlku a zaliju olejem. A ty kousky, co vyčuhují, zastrkám pod hladinku

Na vrstvách vůbec nezáleží, jen musí být v oleji
Příspěvek upraven 27.11.10 v 12:06
93 příspěvků 27.11.10 11:37
Zajímavé, co nejdříve to zkusím. Může být cibule ve více vrstvách?
Díky za skvělé tipy, hned předávám dceři. Nemohla bys k těm jídlům ještě přidat kategorii VEG…? Já podle toho často hledám právě jídla pro ni…
A tohle by bylo škoda nenajít…
Díky..
5068 příspěvků 26.11.10 20:48
Glamo, vdaka za recept;)) To urobim a vyskusam za zopar dni a podam referat. U nas je cibula preferovana a prazim jej vela, lebo sa dava na urcite jedla..teda okrem toho ze ju mame radi…dava sa na napriklad ku mdzdara/mzadara..alebo na kosery..
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Myslím, že to bude v pořádku.. Vtip je v tom nasáknutí a následném rovnoměrném prosmažení

Asi by to chtělo udržovat na mírném teple, aby sádlo neztuhlo
AŤ se povede..!
2453 příspěvků 26.11.10 17:56
Jé, glamo, to je fajn, dík za prima tip.
69 příspěvků 26.11.10 17:51
Zkusím s rozpuštěným sádlem. Cibule na oleji mi nevoní a nešmakuje.