Recept Slivkovo-bazový džem s vlašskými orechami

alena45 Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Slivkovo-bazový džem s vlašskými orechami

Postup

Slivky odkôstkujeme, pokrájame na menšie kúsky a dáme dusiť do hrnca. Medzitým si odstopkujeme plody čiernej bazy, umyjeme ich v sitku a dáme do druhého hrnca variť spolu so škoricou. Keď asi po hodine majú dosť šťavy, tak ich prelejeme cez redšie plátno a zvyšok šťavy vymačkáme. Zmiešame spolu s vydusenými slivkami, pridáme cukor a spolu varíme. Asi po 20 minútach pridáme jadrá orechov, varíme ešte asi pol hodinu a lejeme do pripravených pohárov, uzavrieme a vložíme do teplej deky dunstovať na dva dni. Baza - v pôvodnom recepte sa pridávajú celé bobuľky, ale po vlastných skúsenostiach uprednostňujem šťavu, lebo majú dosť nechutné jadierka a vo výsledku to vadí. Orechy - keďže baza u nás dozrieva skôr ako orechy, používam orechy z minulej úrody, ktoré mám zamrazené, takže nie sú vysušené. Používajú sa polovičky alebo štvrtky, nemelú sa ! Časy sú orientačné, pretože aj teraz mám menej sliviek a viac bazy. Zdroj : starý Záhradkár - mám len vytrhnutú stránku.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce

Nahlásit recept

  • 10.08.09 vloženo
  • 6071x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2-3 hodiny

Ingredience

  • 1,5 kg sliviek
  • 300 g cukru, najlepšie hnedého, ale nemusí byť
  • 500 g bazovej štavy
  • 200 - 300 g olúpaných jadier vlašských orechov
  • 2 tyčinky škorice

Doporučená příloha

  • na hrianku, aj na koláče

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

alena45 5.10.11 21:35

Kto ho nestihol, tak až o rok.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Slivkovo-bazový džem s vlašskými orechami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Slivkovo-bazový džem s vlašskými orechami

Zuzka1973
2379 příspěvků 30.8.12 11:25

Máme dva druhy švestek a tři druhy slív… tak asi vyzkouším se švestkami a s těmi mirabelkami :palec:
Díky za tip :kytka:

alena45
588 příspěvků 30.8.12 10:38

Robila som aj s mirabelkami, je kyselkavejší, aj odkôstkovanie trvá dlhšie, ale je komplet z prírody.

Zuzka1973
2379 příspěvků 30.8.12 10:20

Letos už vážně nestihnu (tedy… časově ano, ale úrodu našich bezinek, které pěstujeme na zahradě, už jsem zpracovala), ale za rok určitě musím, vypadá to skvěle :palec:

alena45
588 příspěvků 5.10.11 21:47

Sorry, ale pri pridaní fotky to pýtalo komentár, tak som napísala, čo ma prvé napadlo a som si ho aj ohodnotila. Pri ďalšej fotke k starému receptu som už použila iný spôsob.

alena45
588 příspěvků 5.10.11 21:35

Kto ho nestihol, tak až o rok.

alena45
588 příspěvků 16.8.09 06:32
Re: Slivkovo-bazový džem s vlašskými orechami

Všetky ingrediencie sú veľmi lacno prístupné a výsledok je skutočne exkluzívny. No ako pre koho. Moja sestra na môj skvelý šípkový džem práve dnes povedala, že to sa nedá jesť !

tutinek
29 příspěvků 16.8.09 03:32
Re: Slivkovo-bazový džem s vlašskými orechami

Tento džemík dělám ve velkám,protože musím podělit i známé. U všech je ve velké oblibě a vždy se ptají kdy už bude.Je opravdu moc dobrý.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Sýrový bramborák

Nejlepší recepty

Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz