Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Louis Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Očistěte šalotku, na drobno nakrájejte a ve větším hrnci na polovině másla poduste . Přidejte tymián, na drobno nasekaný česnek, plátky citronu, víno, bobkový list a několik zrnek celého pepře, nechte cca 5 minut dusit. Oškrabte a vyperte důkladně slávky (nejlépe jsou moules de bouchot a úplným vrcholem ty ze st. Michele, které jsou sice malé, ale za to plné a nedostižitelné chuti) a dejte je do hrnce a zintenzivněte oheň. Za občasného potřepání 5 minut vařte. Výjměte mušle a dejte na teplé místo! Předceďte přes plátynko vývar z mušlí do jiného hrnce, přiveďte ho do varu. Jakmile toho dosáhnete var odstavte mimo oheň a pomoci metly všlehejte zbytek zchlazeného másla na kousičky nakrájený. Dochuťe soli a pepřem dle vlastní chuti. Vložte mušle zpět do vývaru posypte sekanou petržilkou, protřepte, přikryjte poklici, nechte 1 minutu odstát a pak servírujte. Poznámka: "správně" se kozumují slávky rukou a to tak, že vidličkou či prsty výjmete tělíčko z jedné mušle a prázdnou schránku používáte jako kleštiček. Nezapomeňte vždy pro každého stolovníka mimo talíře do dát misku, aby každý mohl odkládat prázdné schránky. Stejně tak nezapomeňte na misku s vlažnou vodou do které jste dali bobkový list a plátek citronu, aby si mohli stolovníci omýt prsty. Slávka jedlá, lat. Mytilus edulis, franc. moules, angl. blue mussel, něm. Miesmuschel, ital. mitilo comune (cozze), špan. mejillón, port. mexilhao.
Recept je z kategorií: Mořští živočichové
Baguetta
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
18.11.12 17:59
vyborne, na dane mnozstvi slavek jsem pridal vice salotky a k par koleckum
citronu jsem pridal do zakladu i trochu vymackane citronove stavy - kazdy podle
chuti. Recept jinak naprosto vyborny
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Slávky jedlé na námořnický způsob - Moules à la marinière
4813 příspěvků 18.1.12 22:22
Lojzíku, teprve teď jsem si všimla tvého příspěvku adresovanému mně:
*Esmeraldo,
Žádný nejsme neomylný! Žádný z nás nemá patent na rozum! Podívejte se na své poslední recepty a fotografie!*
Jestli jsou někde v mých receptech chyby, překlepy, nebo nejasné vyjadřování, klidně to napiš. Ale musíš být trochu konkrétnější. Ráda opravím.
Snáším kritiku velice dobře.
2452 příspěvků 18.1.12 16:20
Moc pěkný recept.
75 příspěvků 15.4.10 05:56
Alis,
Snad nejlepší slávky mají Chez Leon v Bruselu! Vynasnažím se nějaký recept uvést. Y.
288 příspěvků 6.4.10 04:09
Alis,
jsem dost ráda,žes dala vědět.........teď tomu rozumím.......teda snad
Taky ti přeju pěknej večer
Louisi, Esme, Esterko…
nechtěla jsem tím říct nic navíc, na nic víc jsem nenarážela, nejraději bych vše napsala do soukromé pošty s nabídkou, že třeba pomohu s textem, kdyby by zájem. Leč nevyplněný profil mi neodvoluje napsat soukromou zrpávu, proto jsem volila tuto cestu a snažila jsem se jen u p o z o r n i t, netoužila jsem po konfrontaci.
Recepty nekopíruji ani neopravuji, nové stránky tvořit nechci. Byla to jen snaha podotknout, že mnohdy člověk rychleji píše než myslí, to se nám stává všem. U receptů to opravit jde, tak proč by se to neudělalo? U komentářů už je to horší, tam - jak praví klasik - vyřčené slovo již letí a nelze je přivolat zpět
Recept se mi líbí, to opakuji, k mušlím mám vřelý i nostalgický vztah
hezký večer
A.
129 příspěvků 6.4.10 01:57
Esmeraldo,
Žádný nejsme neomylný! Žádný z nás nemá patent na rozum! Podívejte se na své poslední recepty a fotografie!
288 příspěvků 5.4.10 23:16
Alis,nevim jestli nenarážíš na to...........co jsem psala o kohoutcích................
možná si to beru zbytečně osobně,ale spíš si myslím,že to bude takový nenápadný vzkaz ...................a pokud se pletu,tak tím líp
Aby bylo jasno z mojí strany.......chyby a překlepy mi nevadí.........................Louisovi recepty se mi líbí.....krásně se čtou,ale podle mě jsou pro skutečné Labužníky (dost se přikláním k tomu,jak se vyjádřila k Louisovým receptům Františka)
31 příspěvků 5.4.10 22:52
4813 příspěvků 5.4.10 06:39
nevím proč se omlouváš za chyby jiných.
Také mi někdy nevyhovuje sloh a gramatika některých pisálků. To se dá ale snadno napravit.
Překopíruj si recepty do Word (nevím zda je to v českém jazyce stejné), tam si to můžeš upravit a opravit podle libosti.
Potom si můžeš třeba ve svých dokumentech udělat nové stránky.
Tyto stránky můžeš navíc zálohovat (back-up).
Nádherný recept na naše milované jídlo. Faktem je, že tady v Americku se mušle, škeble a oysters a jak se všechny ty potvory jmenují dostanou snáz a jsou opravdu živé, netřeba se obávat drobných otrav.
Tvůj recept Louisi už jsem vytiskl a přdávám do sbírky receptů z mořských potvor. Děkuju.
Louisi, tvoje recepty jsou krásné a originální, moc se mi líbí… Jen se mi špatně čtou Nemohl bys své recepty projít a opravit všechny překlepy, dopsat chybějící slova a ostranit slova přebytečná? Nic ve zlém, není to nic proti tobě, ale některé věty musím číst několikrát, než pochopím, co jsi tím chtěl říct…
Možná jsem jediná, koho to ruší, pak se omlouvám dvojnásobně, ale mám pocit, že bych raději četla méně receptů pozorně napsaných, než množství receptů s mračnem chyb…
Hezký den
Alis