Recept Slávky jedlé na námořnický způsob - Moules à la marinière

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Očistěte šalotku, na drobno nakrájejte a ve větším hrnci na polovině másla poduste . Přidejte tymián, na drobno nasekaný česnek, plátky citronu, víno, bobkový list a několik zrnek celého pepře, nechte cca 5 minut dusit.

Oškrabte a vyperte důkladně slávky (nejlépe jsou moules de bouchot a úplným vrcholem ty ze st. Michele, které jsou sice malé, ale za to plné a nedostižitelné chuti) a dejte je do hrnce a zintenzivněte oheň. Za občasného potřepání 5 minut vařte.

Výjměte mušle a dejte na teplé místo! Předceďte přes plátynko vývar z mušlí do jiného hrnce, přiveďte ho do varu. Jakmile toho dosáhnete var odstavte mimo oheň a pomoci metly všlehejte zbytek zchlazeného másla na kousičky nakrájený. Dochuťe soli a pepřem dle vlastní chuti. Vložte mušle zpět do vývaru posypte sekanou petržilkou, protřepte, přikryjte poklici, nechte 1 minutu odstát a pak servírujte.

Poznámka: „správně“ se kozumují slávky rukou a to tak, že vidličkou či prsty výjmete tělíčko z jedné mušle a prázdnou schránku používáte jako kleštiček. Nezapomeňte vždy pro každého stolovníka mimo talíře do dát misku, aby každý mohl odkládat prázdné schránky. Stejně tak nezapomeňte na misku s vlažnou vodou do které jste dali bobkový list a plátek citronu, aby si mohli stolovníci omýt prsty.

Slávka jedlá, lat. Mytilus edulis, franc. moules, angl. blue mussel, něm. Miesmuschel, ital. mitilo comune (cozze), špan. mejillón, port. mexilhao.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.04.10 vloženo
  • 14790x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 l slávkek jedlých
  • 125 gr másla
  • 15 cl bílého suchého vína
  • 10 zrnek celého pepře
  • 4 šalotky
  • 2 plátky citronu
  • 1 bobkový list
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 menší svazek ploché petržele
  • 1-2 snítky tymiánu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř.

Doporučená příloha

  • Baguetta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

mrmarfy 18.11.12 17:59

vyborne, na dane mnozstvi slavek jsem pridal vice salotky a k par koleckum citronu jsem pridal do zakladu i trochu vymackane citronove stavy - kazdy podle chuti. Recept jinak naprosto vyborny :)

Diskuse k receptu Slávky jedlé na námořnický způsob - Moules à la marinière

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
esmeralda
4813 příspěvků 18.01.12 22:22

Lojzíku, teprve teď jsem si všimla tvého příspěvku adresovanému mně:

*Esmeraldo,

Žádný nejsme neomylný! Žádný z nás nemá patent na rozum! Podívejte se na své poslední recepty a fotografie!*

Jestli jsou někde v mých receptech chyby, překlepy, nebo nejasné vyjadřování, klidně to napiš. Ale musíš být trochu konkrétnější. Ráda opravím.
Snáším kritiku velice dobře. 8)

 
di
2451 příspěvků 18.01.12 16:20

Moc pěkný recept.

 
youpi
75 příspěvků 15.04.10 05:56
Re: Slávky jedlé na námořnický způsob - Moules à la marinière

Alis,

Snad nejlepší slávky mají Chez Leon v Bruselu! Vynasnažím se nějaký recept uvést. Y.

 
ester
288 příspěvků 06.04.10 04:09
Re: Slávky jedlé na námořnický způsob - Moules à la marinière

Alis,
jsem dost ráda,žes dala vědět.........teď tomu rozumím.......teda snad
Taky ti přeju pěknej večer

 
Alis
2617 příspěvků 06.04.10 03:19
Re: Slávky jedlé na námořnický způsob - Moules à la marinière

Louisi, Esme, Esterko…
nechtěla jsem tím říct nic navíc, na nic víc jsem nenarážela, nejraději bych vše napsala do soukromé pošty s nabídkou, že třeba pomohu s textem, kdyby by zájem. Leč nevyplněný profil mi neodvoluje napsat soukromou zrpávu, proto jsem volila tuto cestu a snažila jsem se jen u p o z o r n i t, netoužila jsem po konfrontaci.
Recepty nekopíruji ani neopravuji, nové stránky tvořit nechci. Byla to jen snaha podotknout, že mnohdy člověk rychleji píše než myslí, to se nám stává všem. U receptů to opravit jde, tak proč by se to neudělalo? U komentářů už je to horší, tam - jak praví klasik - vyřčené slovo již letí a nelze je přivolat zpět :D

Recept se mi líbí, to opakuji, k mušlím mám vřelý i nostalgický vztah :)

hezký večer
A.

 
Louis
129 příspěvků 06.04.10 01:57
Re: Slávky jedlé na námořnický způsob - Moules à la marinière

Esmeraldo,

Žádný nejsme neomylný! Žádný z nás nemá patent na rozum! Podívejte se na své poslední recepty a fotografie!

 
ester
288 příspěvků 05.04.10 23:16
Re: Slávky jedlé na námořnický způsob - Moules à la marinière

Alis,nevim jestli nenarážíš na to...........co jsem psala o kohoutcích.­.............­..
možná si to beru zbytečně osobně,ale spíš si myslím,že to bude takový nenápadný vzkaz .............­......a pokud se pletu,tak tím líp
Aby bylo jasno z mojí strany.......chyby a překlepy mi nevadí.......­.............­.....Louisovi recepty se mi líbí.....krásně se čtou,ale podle mě jsou pro skutečné Labužníky (dost se přikláním k tomu,jak se vyjádřila k Louisovým receptům Františka)

 
michael.linhart
31 příspěvků 05.04.10 22:52
Re: Slávky jedlé na námořnický způsob - Moules à la marinière
:|
 
esmeralda
4813 příspěvků 05.04.10 06:39
Re: Slávky jedlé na námořnický způsob - Alis

nevím proč se omlouváš za chyby jiných.

Také mi někdy nevyhovuje sloh a gramatika některých pisálků. To se dá ale snadno napravit.
Překopíruj si recepty do Word (nevím zda je to v českém jazyce stejné), tam si to můžeš upravit a opravit podle libosti.
Potom si můžeš třeba ve svých dokumentech udělat nové stránky.
Tyto stránky můžeš navíc zálohovat (back-up).

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.04.10 04:26
Re: Slávky jedlé na námořnický způsob - Moules à la marinière

Nádherný recept na naše milované jídlo. Faktem je, že tady v Americku se mušle, škeble a oysters a jak se všechny ty potvory jmenují dostanou snáz a jsou opravdu živé, netřeba se obávat drobných otrav.
Tvůj recept Louisi už jsem vytiskl a přdávám do sbírky receptů z mořských potvor. Děkuju. :D

 
Alis
2617 příspěvků 05.04.10 01:28
Re: Slávky jedlé na námořnický způsob - Moules à la marinière

Louisi, tvoje recepty jsou krásné a originální, moc se mi líbí… Jen se mi špatně čtou Nemohl bys své recepty projít a opravit všechny překlepy, dopsat chybějící slova a ostranit slova přebytečná? Nic ve zlém, není to nic proti tobě, ale některé věty musím číst několikrát, než pochopím, co jsi tím chtěl říct…

Možná jsem jediná, koho to ruší, pak se omlouvám dvojnásobně, ale mám pocit, že bych raději četla méně receptů pozorně napsaných, než množství receptů s mračnem chyb…

Hezký den
Alis

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz