Recept Slaný dort

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Slaný dort

Postup

Pomazánka:

  • cibulka musí být jemně nakrájená
  • Hermelín nastrouhat na hrubém struhadle
  • všechny přísady se utřou dohromady
  • majonézy tolik, aby pomazánka nebyla ani tuhá ani moc řídká
  • tato pomazánka je jednoduchá a móóóc dobrá!!!
  • na dort je potřeba min. 1,5kg - výše uvedené ingredience jsou tak pro 4 osoby k lehké večeři

Dort korpus:

  • 4 vrstvy toustového chleba potřené pomazánkou včetně vršku a stran, které pak posypeme jemně strouhaným Eidamem 30% (přilepí se k pomazánce) - uvnitř dáme i plátky salámu či jiné ingredience, aby byl dort v řezu více barevný
  • dále zdobíme korpus dle fantazie

Vršek dortu:

  • maličký chlebánek zdobený kornoutky salámů
  • listy jsou nastříhaný pórek
  • vše záleží jen na Vaší fantazii - patláma patláma
  • dortů jsem už dělala několik a mají ohromný úspěch hlavně u pánů… každopádně na oslavu velice vhodné, vzhledem k tomu, že sladký dort je tam vždy od někoho jiného :-)

Recept je z kategorií: Chuťovky


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.11.10 vloženo
  • 119902x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2h 30 a více dle šikovnosti a náročnosti

Ingredience

  • toustový chléb větších plátků - 2 balíky
  • malý kulatý chléb
  • různé druhy salámů - na ozdobu i dovnitř
  • olivy
  • pórek
  • kukuřičky
  • strouhaný sýr
  • okurka
  • párátka na připevnění některých částí dortu
  • hermelínová pomazánka - rozpis v menším množství:
  • 3 velké Hermelíny
  • balení Smetanita (3ks obdélníčků)
  • 1 cibule
  • majonéza Hellmanns - téměř celá menší sklenička

Doporučená příloha

  • dobrá nálada

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

sliva78 21.08.12 22:41

trochu jiné zdobení…

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

2905 04.09.11 04:39

Slívo, vyzkoušeno, pochváleno. Odpočinek v lednici jsem dopřála několik hodin. Dílko vytvořeno pouze z poloviční dávky a trochu odbyto, co se dekorace týká. Šlo o svačinu, druhý den večeři.Místo herlínu použit uzený strouhaný sýr, místo salámu pikantní klobása, krájená velmi tence. Ač nevypadalo dortově, chutnalo. Díky za nápad, snad se příště povede i dortové zdobení.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

sliva78 30.11.10 20:12

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Slaný dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 04.09.12 19:11

Predpokladajic, ze jime nejdrive ocima, tak je ta upravena tabule, nebo misa a talir opravdu pro vetsinu velmi dulezita. Mozna, ze pristup INUIT PEOPLE k umeni je tim padem po psychologicke strance kladny. Pro ne vlastnim umenim je vytvarny proces a ne ukoncene dilo… Mas zajimave a krasne jedle hoby!

 
sliva78
73 příspěvků 03.09.12 09:28

Chodila jsem na kurzy k průkopníkovi této techniky v ČR Luďkovi Procházkovi, je to velmi příjemný člověk a opravdový mistr. Nedávno vydal novou knihu, už čtvrtou v pořadí. Lidí, kteří se carvingu věnují je v současnosti opravdu hodně, jak mezi profíky, tak amatéry. Je opravdu krásné přijít k vyzdobené jídelní tabuli… jen si člověk musí zvyknout, že tato nádhera vadne před očima nebo se spotřebuje, jak je to v případě mých dortů.

 
babi
6360 příspěvků 01.09.12 00:38

;) jen tak dal Emilko :kytka:
To me tedy zajima…ty kurzy ve vyrezavani jidla jsou hlavne orientalniho puvodu, je tomu tak take v CR? A navic obdobnych pomucek a technik se pouziva take k vyrobe bizuterie :think:

 
sliva78
73 příspěvků 31.08.12 10:19

Kvůli zdobení těchto dortů jsem si pořídila výbavičku na vyžezávání zeleniny a ovoce a navštívila kurzy carvingu… ale chce to stále cvičit a cvičit. Krom vaření jsou mým dalším koníčkem ruční práce různého druhu, takže je to takové příjemné propojení těchto dvou hobby. A aby toho děkování nebylo čirou náhodou málo… díky Casino :D :lol: :mrgreen:

 
casino
4463 příspěvků 31.08.12 09:16

No, teď by mělo theoreticky následovat PODĚKOVÁNÍ za poděkování :) ;) :mrgreen:
…ale ty dorty jsou opravdu přenádherné, přímo sexy (nenapadá mě jiný superlativ) :palec:

 
sliva78
73 příspěvků 31.08.12 06:32

Děkuji za gratulaci, Emilka je naše sluníčko!!! Doufáme, že podědí kladný vztah k jídlu… zatím to vypadá velmi nadějně :D

 
babi
6360 příspěvků 30.08.12 22:38

Toto se kratkymi slovy tezce vyjadruje… prijmi prosim moji nejuprimejsi GRATULACI k miminkovi! :kytka:
A dekuji za Tvoji velkorysou pochvalu…avsak ani ten nejlepsi recept neznamena zdarne uvareny pokrm, to uz opravdu pak zalezi na zrucnosti a trpelivosti kuchtika. Jsem rada, ze se Ti ta pastika zamlouva. On to je vdecny recept pro pohosteni jak hostu tak rodiny. :mavam:

 
sliva78
73 příspěvků 30.08.12 07:49

Děkuji, babi!!! Je to pro mne zábavka, i když teď mám 3měsíční mimčo, tak jsem musela práci rozložit mezi kojení. Jinak musím konstatovat, že Tvé recepty nám v rodině dělají velmi častou společnost. Teď vede venkovská paštika, kterou musím na žádost strávníků dělat ob týden :lol: V kamenině od Le Creuset… prostě pohádka!!! Nedávno jsem ji takto darovala k 50. narozeninám a sklidila obrovský úspěch. Takže i Tobě patří můj obrovský dík!!! Ráda bych někdy excelentní kuchařinku „babi“ poznala osobně!!! Posílám též pozdravy!!!

 
babi
6360 příspěvků 29.08.12 23:18

Slivo, kdyz jsem uvidela foto Tveho vytvoru, ani jsem se nemusela podivat kdo je autorem. Unikatni vkusne zdobeni…jsi naprosty expert. Gratuluji opet a opet a zasilam Ti pozdrav!

 
2905
753 příspěvků 04.09.11 04:39

Slívo, vyzkoušeno, pochváleno. Odpočinek v lednici jsem dopřála několik hodin. Dílko vytvořeno pouze z poloviční dávky a trochu odbyto, co se dekorace týká. Šlo o svačinu, druhý den večeři.Místo hermelínu použit uzený strouhaný sýr, místo salámu pikantní klobása, krájená velmi tence. Ač nevypadalo dortově, chutnalo. Díky za nápad, snad se příště povede i dortové zdobení.

Příspěvek upraven 04.09.11 v 04:44

 
sarix
4 příspěvky 14.07.11 15:55

Tak jsem se také odhodlala k výrobě. Namísto chlebánku jsem střed ozdobila muchomůrkami z vajíček a rajčat, které jsem posadila do pažitky. Mělo to ohromný úspěch. Díky za super tip, chuťově byli všichni nadšení a oslavenec vyžaduje opakování :wink:

 
sliva78
73 příspěvků 13.01.11 17:03

to Matylda4: děkuji za pochvalu a doufám, že se i ten tvůj výtvor povede!!

 
Matylda4
2 příspěvky 12.01.11 01:32

Ahoj, hledala jsem nějaký recept na slaný dort a myslím že jsem našla - vypadá excelentně. Klobouk dolů, nechce se mě věřit, že není od profesionála. Jsi fakt šikovná :potlesk:

 
2905
753 příspěvků 03.12.10 03:02

… díky, každopádně dám vědět jak jsem dopadla :wink:

 
sliva78
73 příspěvků 02.12.10 07:22

…já s žádnou pomazánkou problém neměla, asi tam nesmí být té majolky tolik. Dort v řezu drží, nepatlá se… ale faktem je, že jsem ho měla vždy před předáním v lednici. To udělá též své.

 
2905
753 příspěvků 02.12.10 03:40

Slívo moc hezké dílko :palec: Chci se zeptat, jak drží pomazánka při nakrojení? Mám pocit, když nedám trochu másla, je jen s majonézou „měkká“…

 
di
2451 příspěvků 01.12.10 18:59

Slivo: dík, jste hodná. Taky si to tak nějak myslím.
P.S. Ten dort je nádherný, já osobně bych asi nic podobného nezvládla.

Příspěvek upraven 01.12.10 v 19:00

 
sliva78
73 příspěvků 01.12.10 18:45

co člověk, to názor…každý respektuji a není nutné se kvůli tomu dohadovat a omlouvat. Každopádně mě zde na diskusích překvapuje, co vše může u lidí vyvolat svár. Není to škoda? Web slouží pro jiné účely a každý má právo vyjádřit svůj názor… i když s ním někdo nesouhlasí. Nikdo nemusí být kvůli tomu jedovatý a myslím, že mnohdy je něco řečeno s nadsázkou. Co se líbí jednomu, nemusí se zákonitě líbit jinému… no tak lidi, la vita é bella

Příspěvek upraven 01.12.10 v 18:49

 
di
2451 příspěvků 01.12.10 18:33

Glamo :lol: - dejte si studený hadr na hlavu a uklidněte se. Nikde ve svém příspěvku jsem nepsala, že bych tomu nějak rozuměla, nedejbože, že bych byla profík, to opravdu nejsem - a souhlasím s Vámi, že je moc a moc věcí, o nichž opravdu nevím vůbec nic. Napsala jsem jen svůj vlastní názor, nevěděla jsem, že se to nemůže. V tom případě se moc omlouvám.
Slivo: Vám se omlouvám taky - za tuhle štrapác u Vašeho receptu; nezlobte se, je mi to opravdu nemilé - svůj názor jsem psala v dobré víře a doufám, že jste to tak i vzala. Ještě jednou pardon.

 
glama  01.12.10 15:37

Di, smiřte se s tím, že prostě nemůžete rozumět všemu a o některých věcech tudíž nevíte nic :mrgreen:
Raději nemyslete… :wink: :mrgreen: a nebo si zkuste přečíst mé komentáře ještě několikrát :mrgreen:

 
sliva78
73 příspěvků 01.12.10 15:27

děkuji všem za hodnocení, moc mě to těší!! Měla bych možná upozornit na skutečnost, že zdobení salámy je jednodušší, může-li si člověk suroviny nakrájet sám. U některých druhů musí být kolečka tenčí, aby držela v kornoutku a nerozlepovala se. Naopak vršek je zdobený o něco silnějšími plátky (Herkules), aby pěkně držely a neuvadaly. Problém je i větší proschlost tvrdých salámů - rozpadají se (s tím jsem zrovna při tvorbě tohoto dortu bojovala já). Já možnost krájení surovin mám, je to výhoda, než koupit chumel potrhaných a slepených salámů, jak je to mnohdy v prodejnách zvykem. Z toho bych měla problém též něco vytvořit. Dále je nutno zdůraznit, že samotné suroviny na tento dort nejsou nic levného… o práci nemluvě. Dort se musí dělat před akcí předání, měkké salámy by byly unavené, okurka zvlhlá, pórek zvadlý. Není problém si však připravit korpus a pak vše dozdobit. Každopádně doporučuji si dort vyzkoušet v menším provedení, pokud se chce do něj někdo při slavnostnější příležitosti pustit.

 
di
2451 příspěvků 01.12.10 15:26

Jak to dopadá, když se do názvů jídel kreativně vloží profíci, můžeme vidět na jídelních lístcích řady restaurací (mám na mysli všelijaká ta „prsíčka paní nadlesní“, „mošnu kata Mydláře“ apod.) - jak tohle někde vidím, radši tam ani nejdu. Dávám přednst jednoduchosti, resp. popisu jídla přímo v názvu*. Takže myslím, že název Sýrový dort je úplně v pořádku.

  • výjimkou jsou samozřejmě recepty tradiční, obecně známé, hlavně zahraniční, u kterých každý ví, o co jde
 
wydra  01.12.10 14:41

Souhlas naprosty s Casinem - v jednoduchosti je krasa - Slany dort - staci. Je krasny, prekrasny ! Komu vadi paratka, at si je potrav barvou obarvi !!
Hlubokosklon od wydry ohlodave :lol:

 
glama  01.12.10 11:59

Slívo, závažný nedostatek!! :mrgreen:
Tu poznámku o párátkách a jednohubkách bys měla, jako důležitou, vložit rovnou do receptu..To je totiž docela zajímavá vychytávka!
Za tenhle dort by se nemusel stydět ani profík a spousta „profíků“ by to takhle ani nezvládla.. :palec:
:mrgreen:

Příspěvek upraven 01.12.10 v 17:07

 
sliva78
73 příspěvků 01.12.10 06:53

…koukám, že se tu rozeběhla diskuse ohledně názvu mého výtvoru. Je fakt, že se mi nechtělo nic moc vymýšlet. Asi na to moc nejsem. Dort to je, to se upřít nedá… a že ho nezařadím mezi sladké dorty či moučníky též. Proto jsem zvolila tento název, ale souhlasím s glamou, že by si zasloužil něco lepšího, už jen pro tu práci. Každopádně párátka na vršku mají svůj účel. Dolní korpus se rozkrájí a vršek slouží jako jednohubky na chuť, chlebánek se tak pěkně odstrojí, nic se neřeže. Jinak naprosto souhlasím s názorem použití jedné pomazánky, také nesnáším, když se chutě přebíjejí. Minule jsem ho dělala s česnekovo sýrovou a byl také skvělý. Je fakt, že oslavenci většinou nechtějí do dortu nakrojit… je jim to líto, ale pak dostanu uznání, že dort nejen dobře vypadá, ale i chutná, což mi dělá radost dvojnásob. Jinak moc moc děkuju, třeba můj dortík bude inspirovat jiné, kteří chtějí někoho překvapit.

 
casino
4463 příspěvků 01.12.10 00:41

Slaný dort MANDALA :-)

 
glama  01.12.10 00:23

Casino poněkud zapomnělo, že vyhledávat pouze podle názvu je zde kontraproduktivní…
Pokud chce člověk něco najít, musí hledat podle surovin, kategorie apod. podle dalších indicií.
Ač se mu Naprosto úžasný losos… nelíbí, název splňuje svůj účel - říká, co má člověk asi očekávat..(Pravda, název by nemusel hodnotit…)
Přesto, tvrdit, že název Slaný dort je dostačující, je poněkud zcestné…
Ale to Casino, jako amatér (jakkoli dobře poučené) nemusí vědět…
Vysvětlím mu to názorně, jako žákům..
ZELENINOVÁ POLÉVKA. Je to Hrachovka, Chřestový krém, Zelňačka, Květáková, Minestrone nebo studený okurkový Tarator či snad dokonce Gazpacho…?
Všechno to jsou zcela jasně ZELENINOVÉ polévky! ALE.....ale…ale…
I z tohoto důvodu je název velice důležitý! Musíme hostu nabídku podat zcela jasně a výstižně, bez zbytečných jinotajů, zdrobnělinek apod.
Další aspekty - vzhledem k reklamě, sestavě jídelního lístku, menu apod už zmiňovat nebudu, bylo by to zbytečně zdlouhavé…
Jistě, nejsme v restauraci, která láká hosty, ale tady prezentujeme své recepty a také je nabízíme..
A na závěr: napsat Zelňačka také nestačí…zelňaček je…! Důležité je zdůraznit tu odlišnost či specifičnost…čím se ta MOJE liší od kdejaké jiné…Zelňačky… Pak to nebude jen Zelňačka 1,2,3 - x, ale třeba… http://www.labuznik.com/…ni/podrobne/?…
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Takže…dáte si raději Zelňačku č.24 a nebo
Bílá zelňačka s houbami pana nadlesního
Blesková zelňačka se syrovým kysaným zelím
Zelňačka podle kalendáře
Bánovská kyselica
Zelňačka starýho habany s trhanou klobásou ???

Jojo…on ten název opravdu hooodně důležitý je… :wink: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Příspěvek upraven 01.12.10 v 00:37

 
casino
4463 příspěvků 30.11.10 23:58

Sliva78,
co se názvu týká, myslím, že jste nepochybila. K dohledání bude rozhodně snáze, než např. „Naprosto úžasný losos ve šlehačce od Heleny ze Slaného“ …blééé, nebo „Když přijdou hosté, připravte šnečí dobrůtku“
Mně se Vaše dílo na fotkách také líbí :-) glama se nezdají párátka, já si jaksi nedovedu představit jak bude dortík vypadat až jej upečete :mrgreen: Ale to jsou jen mušky, které se dají vychytat :-)

Slaných dortů není nikdy dost… http://www.labuznik.com/…-alenakos02/?…

 
glama  30.11.10 23:18

Musím ještě říci, že se mi velice líbí, že je použita jen jedna pomazánka…!
Nemám ráda takové ty splácaniny, kdy jedna chuť přebíjí druhou..Pomazánek více druhů, každá výrazná a každá jiná..vzájemně se nehodící..
Hlavní chuť je hermelínová a ostatní jen doplňuje..
Opravdu MOC povedené! :palec:

Příspěvek upraven 30.11.10 v 23:19

 
babi
6360 příspěvků 30.11.10 22:54

sliva, souhlasim kompletne s Glamou…prekrasny a vkusny vytvor. Gratuluji!

Příspěvek upraven 01.12.10 v 18:46

 
glama  30.11.10 21:39

Máš svůj dort moc pěkně ozdobený, nepřeplácaný, efektní, vkusný a lákavý. Opravdu se ti ti povedlo :palec:
Co bych ti ale vytkla, je název…Slaný dort…blééé… Chtělo by to tak krásný výrobek ještě výstižně nazvat (ale žádná…Maminčina mňamka apod. :mrgreen: )
Název prodává! Nesmí se podcenit!!!
Představ si ho ve výpisu…tohle nezaujme…
Jídlo by se mělo pojmenovávat podle hlavních surovin, technol. postupu,tvaru, příležitosti apod.
Nezlob se, milá Slívo, za poučování, u mě je to profesionální deformace :mrgreen:
A vážně si myslím, že tento tvůj nádherný Slaný hermelínový dort nebo…Sýrový dort s hermelínem nebo…Dort Sýrové trio, Trojctihodný sýrový dort apod. by si to zasloužil… Další variace názvu určitě vymyslíš!
U mě máš za 1! :mrgreen:

PS: Jen mi tam trošičku vadí ta čouhající párátka .. :wink: :mrgreen:

Příspěvek upraven 01.12.10 v 12:00

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Mrkvový salát Mrkvový salát

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz