Recept (skoro)Habanovo chutné (skoro řecké) kuřátko

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Příprava: v igelitovém pytlíku z pevnějšího materiálu, aby jej nám kosti nepropíchaly, smícháme mouku na obalení se solí a pepřem. Kousek kuřete vložíme do pytlíku a potřásáním UZAVŘENÉHO PYTLÍKU pak všechny kousky jedním hmatem obalíme. Přebytečnou mouku z masa oklepeme.
Na pánev dáme 7 lžic oleje a orestujeme kuřecí kousky za vysoké teploty a to ze všech stran.
do pekáčku dáme zbytek oleje, vařič dáme na maximum a za neustálého míchání necháme cibuli mírně zhnědnout. Mohutně mícháme a špachtlí cibuli za pochodu rozebereme od sebe. Oheň regulujeme tak, aby olej nekouřil.
Pak přidáme česnek a mícháme tak 30 sekund.
Do toho pak vlijeme vodu, rajčata a zalijeme vínem.
Vsypeme Provance, zamícháme.
Vložíme kuřecí kousky a přikryjeme poklicí, necháme na VELMI mírném ohni dusit 45 minut a déle, až je maso měkké podle naší představy. • 25 minut před koncem úpravy vložíme olivy. • 5 minut před koncem úpravy přidáme sýr a důkladně promícháváme, až se sýr dokonale rozpustí.

POZNÁMKA I: Při loupání cibule a jejím krájení na čtvrtky je výhodné věnovat pozornost úpravě místa kde se nalézal kořen cibule, je vhodné toto místo upravit jeho hlubším vykrojením tak, aby šla cibule při její tepelné úpravě vůbec rozebrat. Bez provedení tohoto opatření vám v tomto místě bude cibule mít tendenci držet pohromadě.

POZNÁMKA II: některé druhy sýrů typu Balkán mají tendenci se nerozpouštět ale ssedají na dno, kde vytvářejí jakýsi důmyslný slepenec. Tohoto efektu se třeba docela dobře dosáhne s vakuovanými typy tohoto sýra. Nejlepší zkušenost jsem udělal s Balkánem, co ho máchaj až do okamžiku prodeje v nálevu, třeba z Billy, Tesca, ale i odjinud. Měl by to být takový ten pevný sýr s hrudkovitou strukturou, ne ten mazlavý. Nicméně za pokus stojí vyzkoušet všechny varianty.

POZNÁMKA III: tento recept je po vzoru Ivana Vladimiroviče Mičurina a s přihlédnutím na práci s. Trofima Denisoviče Lysenka
( http://cs.wikipedia.org/…ofim_Lysenko ), volnou modifikací receptu č. 11243 od babi, který jsem si dovolil takto znetvořit. Hlavní změnou je záměna koření, kde oregano je substituováno Provensálskými bylinkami. No a pak zde jsou jisté diskrepance v poměrech surovin.
A předem se omlouvám babi, že jsem si dovolil její variantu pod číslem 11243 takhle zprznit a bez vyzkoušení jejího původního receptu.

POZNÁMKA IV: Vřele doporučuji dodržet zdroj Provensálských bylin, zjistil jsem obrovský rozdíl mezi výrobci. Ty od Kotányiho mi vycházejí jako opravdu nejlepší. I když tedy proti gustu žádný dišputát.

Uf, uf, brum ;O)

Recept je z kategorií: Kuřecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.04.08 vloženo
  • 6363x zobrazeno

Čas přípravy

  • hodka to bude

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 14 polévkové lžíce olej, olivový na smažení
  • 0,6kg cibule, pokrájená na velké kusy (na 4 díly)
  • 3 ks česnek, stroužky posekané nahrubo
  • 250ml voda, vařící
  • 450 ml rajské jablko, konzervované, mražené, anebo čerstvé
  • 1 vrchovatá polévková lžíce Provensálské byliny, nedávejte jiné než od Kotányi!
  • 4 polévkové lžíce, vrchovaté mouka hladká, na obalení
  • 20 kusů Pepř černý, čerstvě drcený
  • Kuře, asi 1,4-1,6 kg, nakrájené na porce
  • 2 špetka sůl kamenná, jemně mletá
  • 150ml víno, červené suché
  • 250g sýr typu Balkán, rozdrobený na menší kousky
  • 250g olivy černé, nasekat na kousky

Doporučená příloha

  • rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu (skoro)Habanovo chutné (skoro řecké) kuřátko

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
habana 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: (skoro)Habanovo chutné (skoro řecké) kuřátko

ano,
souhlasím, omáčky je vskutku poměrně kvantum. Nicméně já dělám rýži tak, že ji před vařením trochu předsmažím a ta potom do sebe vsákne omáčky opravdu velké hafo.
No a kdyby náhodou moje rada nepadla na úrodnou půdu, pak je možnost přebytek omáčky vyexportovat do městské kanalizační soustavy.

 
habana 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: (skoro)Habanovo chutné (skoro řecké) kuřátko
 
van.Thomas
191 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: cept:

Je to opravdu výborné. Jen by to chtělo trochu méně omáčky a víc masa.

 
jolana
5065 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: (skoro)Habanovo chutné (skoro řecké) kuřátko

Balkan syr sa netopi/netavi ak je z kravskeho mlieka alebo ze je do neho kravske pridane. Balkan by mal byt z ovcieho alebo mozno aj kozieho alebo dokopy…:)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz