Recept Sépie na livornský způsob - Seppia alla livornese - Sépia a la Livournaise

(Hodnoceno 1x) Louis Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Dobře očistěný opraný špenát vaříme v trošce vody, výjměte a zbavte vody. Očistěte sépie tak, že odstraníte hlavy, rozříznete podelně tělo, odstraníte vnitřnosti a sepiovou kost, včetně inkoustové kapsy. Pozor postupujte velice opatrně, protože seoie má dokonalý inkoust, který se těžko dostává z rukou. Hlavy zbavte oči a tuhých trubkovitých chrupavkovitých části, dlouhá chapadla odřízněte, nařežte na malé kousky. Spěňte na drobno nařezanou cibuli, přidejte na proužky nařezané sepie, přidejte prolisovaný česnek, osolte, opepřte, přidejte tomatový italský koncentrát rozředěný troškou vody (pro mne lépe bílým vínem)a vařte cca 45 minut. Přidejte špenat a na velmi mírném ohni dovařte. Neuvádím úmyslně dobu varu a je jen na vás abyste si sami určili tuhost/měkkost masa. Před podáváním eventuelně přidejte pepř či sůl dle vlastní chuti. Poznámka: Jak bylo výše uvedeno, sépie v sobě mají váček s barvou, kterou vypouští při svém ohrožení. Italští gurmeti tuto tuto velice oceňují a používají ji do rizota či špaget. Španělé dokonce na tom připravuji i celou řadu specialit.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 21.03.10 vloženo
  • 3749x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 gr lístový špenát
  • 1,5 kg de sépie
  • 100 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dl italský tomatový koncentrát (ne protlak)
  • 1 dl olivový olej.
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • Rýže - Ciabatta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.4.21 13:23

Vařil jsem něco přes hodinu, masíčko bylo krásně měkké. Už jsem jedl lepší úpravy sépie, moc mi tam nepasuje to „špenát na velmi mírném ohni dovařte“. Po minutě se z křupavého špenátu stane slizké něco, co připomíná rozmočený toaletní papír. Dlouhé těstoviny k tomu jdou dobře.

Diskuse k receptu Sépie na livornský způsob - Seppia alla livornese - Sépia a la Livournaise

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Sépie na livornský způsob - Seppia alla livornese - Sépia a la Livournaise

Louis
129 příspěvků 31.3.10 04:34
Re: Sépie na livornský způsob - Seppia alla livornese - Sépia a l

sveva,
Exacte? Vraiment? Merci prof!

sveva
751 příspěvků 22.3.10 05:28
Re: Sepie na livornský způsob - Seppia alla livornese - Calmars a

Dobrý přesný recept. Já bych dala jen 1-2 PL toho koncentrátu, aby to nepřebilo jemnou chuť špenátu. Ještě maličkost, když sepie česky a italsky, možná francouzsky by to měly být seiches.
Zdravím

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Sýrový bramborák

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz