Recept Sépie na livornský způsob - Seppia alla livornese - Sépia a la Livournaise

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Dobře očistěný opraný špenát vaříme v trošce vody, výjměte a zbavte vody. Očistěte sépie tak, že odstraníte hlavy, rozříznete podelně tělo, odstraníte vnitřnosti a sepiovou kost, včetně inkoustové kapsy. Pozor postupujte velice opatrně, protože seoie má dokonalý inkoust, který se těžko dostává z rukou. Hlavy zbavte oči a tuhých trubkovitých chrupavkovitých části, dlouhá chapadla odřízněte, nařežte na malé kousky. Spěňte na drobno nařezanou cibuli, přidejte na proužky nařezané sepie, přidejte prolisovaný česnek, osolte, opepřte, přidejte tomatový italský koncentrát rozředěný troškou vody (pro mne lépe bílým vínem)a vařte cca 45 minut. Přidejte špenat a na velmi mírném ohni dovařte. Neuvádím úmyslně dobu varu a je jen na vás abyste si sami určili tuhost/měkkost masa. Před podáváním eventuelně přidejte pepř či sůl dle vlastní chuti.

Poznámka: Jak bylo výše uvedeno, sépie v sobě mají váček s barvou, kterou vypouští při svém ohrožení. Italští gurmeti tuto tuto velice oceňují a používají ji do rizota či špaget. Španělé dokonce na tom připravuji i celou řadu specialit.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.03.10 vloženo
  • 2995x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 gr lístový špenát
  • 1,5 kg de sépie
  • 100 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dl italský tomatový koncentrát (ne protlak)
  • 1 dl olivový olej.
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • Rýže - Ciabatta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sépie na livornský způsob - Seppia alla livornese - Sépia a la Livournaise

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Louis
129 příspěvků 31.03.10 04:34
Re: Sépie na livornský způsob - Seppia alla livornese - Sépia a l

sveva,
Exacte? Vraiment? Merci prof!

 
sveva
751 příspěvků 22.03.10 05:28
Re: Sepie na livornský způsob - Seppia alla livornese - Calmars a

Dobrý přesný recept. Já bych dala jen 1-2 PL toho koncentrátu, aby to nepřebilo jemnou chuť špenátu. Ještě maličkost, když sepie česky a italsky, možná francouzsky by to měly být seiches.
Zdravím

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz