Recept Rozcuchaná nevěsta à la Tarte Tatin (obrácená žemlovka bez žemlí)
casino Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Ano, nejvíce toto jídlo připomíná žemlovku! Žemlovku z těch nejjemnějších vánoček či mazanců. Výhoda tohoto receptu je v tom, že nemusíte čekat až do Vánoc či Velikonoc. Ano, je to podobné Tarte Tatin. Snad ty sestry nemají monopol na jabka s karamelem. Ano, inspirován jsem byl Rozcuchanou nevěstkou…
Postup
Jablka ostrouháme a zbavíme jádřinců. Asi polovinu jablek (podle velikosti) rozkrájíme na 1/4, 1/6, či 1/8. Můžeme je zakápnot citronovou šťávou, aby neztmavla a vyskládáme jimi dno formy. Přelijeme karamelem připraveným z roztaveného cukru, spojeného s máslem. Zbytek jablek nakrájíme na kostičky. Aby těsto nezvlhlo, tak teprve nyní na hrubém struhadle nastrouháme studené brambory, osolíme a zlehka je spojíme s moukou (NEHNĚTEME!) Částí těsta zasypeme jablka ve formě. Těsto poklademe pokrájenými jablky, můžeme zakápnout citronem, pocukrovat a vylepšit rozinkami a ořechy. Posypeme skořicí a zasypeme zbytkem těsta. Poklademe hoblinami másla a dáme na 15 minut rozpéci do trouby vyhřáté asi na 160°C. Pak koláč zalijeme vejci rozmíchanými v mléce a dopečeme jej dalších asi 30 minut. Po částečném vychladnutí koláč vyklopíme z formy na tác a můžeme podávat… Poznámka: - používám dortovou skládací formu; není třeba ji vysypávat – obvod od ráfku uvolním nožem a dno se nepřichytne - moje forma netěsní a šťáva (z jablek, máslo) vytéká. Pro tyto případy mám v lednici (mrazáku) zbytky lineckého těsta, které nacpu do drážky otevřeného ráfku, vložím dno, utáhnu pero a nic neproteče (snad by šel použít i chleba) - jednou jsem zapomněl dát ořechy pod těsto a dal je tedy až nahoru… samozřejmě je to chutnější a už to jinak nedělám - je třeba dát pozor, aby se horní těsto nepřipeklo – pak jsou cítit "připálené brambory" (použít alobal) - je dobré formu plnit až po okraj; těsto nenabývá (pro případ, že by štáva přetékala, peču na plechu) a koláč se vyklopí na tác bez rizika, že by se horizontálně roztrhl po vrstvách
Recept je z kategorií: Bramborová jídla Koláče Moučníky
- 17.01.12 vloženo
- 6647x zobrazeno
Počet porcí
- 8 porcí
Ingredience
- Na formu průměr 22 cm:
- 600 g jablek
- 50 g cukru
- 25 g másla
- 400 g vařených brambor
- 90 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 2 vejce
- mléko
- skořice
- sůl
- (citron)
- (ořechy, rozinky)
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Rozcuchaná nevěsta à la Tarte Tatin (obrácená žemlovka bez žemlí)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Rozcuchaná nevěsta à la Tarte Tatin (obrácená žemlovka bez žemlí)
2453 příspěvků 18.9.12 22:48
Dnes vyzkoušeno, jen místo karamelu a cukru jsem z vrozené lenosti použila javorový sirup z M&S. Dobré to je, to jo, ale opravdu je to spíš něco jako žemlovka než koláč, příště asi dám navrch nějaké trochu jiné těsto.
P. S. manželovi i tchýňce to moc chutnalo, nevěřili, že je něco tak dobrého možné udělat vlastně jen z jablek a brambor.
Ifanka, patrně jste se ptala, když u receptu ještě nebyl obrázek


Ano, je to tak jak píšete
Jste se už neozvala…, takže to asi nedopadlo
No, jaksi rychle jsem zapomněl na starší recept pro nové
Potkal jsem teď nedávno zajímavý postup na
přípravu karamelu, tak jej v pátek vyzkouším na tomto receptu…
94 příspěvků 18.1.12 17:18
Casino, vypadá to úžasně! Jen možná hloupý dotaz, ten koláč se po upečení servíruje otočený „up side down“ nebo ne? Chci ho udělat co nejdříve jako sladkou večeři s kakajíčkem (jak se říká u nás doma). Po neděli podám zprávu a možná i foto, pokud nebude sežráno před focením!