Recept RIBOLLITA z Zuppa di fagioli (Florentynska specialita)

noskovice Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V dost velkem hrnci osmahneme na 10 PL oleje cibuli nadrobno nakrajenou a 1 strouzek cesneku. Az se zabarvi, pridame celer, mrkve a porek nakrajeny na platky. Trochu podusime a potom pridame omytou kapustu a zeli, pokrajene na kousky, tymian, sul a pepr. Mezitim zcedime predem uvarene fazole. Asi 1 tretinu jich dame stranou a zbytek umixujeme i s jejich vodou z vareni. Rozmixovane fazole vlijeme do hrnce se zeleninou a varime pomaloucku dalsi hodinu. Jestli je treba, pridame trochu vlazne vody. Par minut pred koncem pridame fazole, ktere jsme si dali stranou. Na dno polevkove misy rozlozime platky chleba, zalijeme polovinou polevky, dame dalsi vrstvu chleba a na to zbytek polevky. Nechame odpocinout a zchladnout alespon pul hodiny. Po te udelame na povrchu syrovym olivovym olejem pismeno "C" a servirujeme BEZ syra! Tradicni Zuppa di fagioli je polevka bez masa a bez tuku. A ted jsme se konecne dostali k RIBOLLITA (Znovu varena): Vezmeme "zbytek" polevky ze vcerejska (nebo z mrazaku), dame ji do vyssiho pekace, posypeme tenkymi platky cibule, cerstve mletym cernym peprem a polijeme dobrym olivovym olejem. Zapeceme v troube, az cibule lehce zezlatne. Servirujeme ji teplou a BEZ syra! Nejznamejsi RIBOLLITA je delana z polevky Zuppa di fagioli, ale muze se pouzit i Zuppa alla contadina. Ostatni verze jsou sice velmi dobre, ale nejsou to RI-BOLLITE, nebo-li znovu-varene. Jsou pouze BOLLITE - varene. Doufam, ze jsem byla dost srozumitelna, jestli ne, tak se ozvete. Dobrou chut ze stale destive Italie Sona...

Recept je z kategorií: Zeleninové polévky

Nahlásit recept

  • 20.05.08 vloženo
  • 5706x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg cerstvych nebo 400 gr suchych fazoli
  • 300 gr kapusty
  • 200 gr hlavkoveho zeli
  • 3 zrala rajcata
  • 2 "nohy" celeru
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 porek
  • 2 strouzky cesneku
  • 1 snitko tymianu
  • domaci chleba
  • olivovy olej
  • sul a pepr.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu RIBOLLITA z Zuppa di fagioli (Florentynska specialita)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na RIBOLLITA z Zuppa di fagioli (Florentynska specialita)

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: RIBOLLITA z Zuppa di fagioli (Florentynska specialita)-lydia

Ty brambory davam, kdyz to delam z polevky Zuppa alla contadina (Polevka alla zemedelec). Ta Parma sunka tam muzes dat, ale je to to, co jsem napsala nakonci. Vyborna polevka, ale ne Ribollita, nebo Zuppa di fagioli. Originalne to byly polevky chude na tuky.
Chleba je domaci, peceny v peci na drivi (kde se pece i pizza). Pro mne bily chleb je ten, co se u nas pouziva na chlebicky, takze ten ne, je moc jemny!
Ja neznam pomaly hrnec, ale ribolita se dava do trouby. Ovsem polevka Zuppa di fagioli musi byt dobra stylem: „pomaloucku, pomaloucku.....“.
Recepty od Babi a Pampelisky jsem videla, ale je to neco uplne jineho. Dobre, ale jine. Ahoj Sona

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: RIBOLLITA z Zuppa di fagioli (Florentynska specialita)

Nevšimla jsem si, že je tu také recept od babi a pampelišky. Ale každý je trochu jiný. Soňo, ty nedáváš brambory? Chlebem určitě myslíš bílý italský chléb? Alespoň já mám takový ve svém receptu. Někdo mi poradil povařit kousíček Parma-šunky, kvůli chuti.
Také se dá vařit v pomalém hrnci. A čím více ohřívaná, tím lepší.
Brzo se uzdrav.

meisje
580 příspěvků 21.5.08 14:13
Re: RIBOLLITA z Zuppa di fagioli (Florentynska specialita)

Tohle se me moc libi, urcite v nejblizsi dobe vyzkousim i kdyz nas asi uz maloco (jezisi pisu to slovo spravne) ve 46 st. vedrech muze jeste rozehrat ))). Zdravim z rozpalene Indie (i kdyz dnes u nas taky prsi a je pod mrakem…nadherne pocasi !!!), meisje :O)).

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: RIBOLLITA z Zuppa di fagioli (Florentynska specialita)

A vy moje hypochondřičky moje zlaté, teď už asi spíte, že? A já bych si na toto téma tak ráda popovídala…Bůůůů

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: RIBOLLITA z Zuppa di fagioli (Florentynska specialita)

Soňo, hlavně nestonej. Čajík a místo aspirinu možná šnaps a do postele. Je mi Tě líto, že půjdeš nastydlá ještě do práce. V tomhle jsme my důchodci nespravedlivě privilegovaní, když je venku šeredně a v nose nás pálí, můžeme lenošit.

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: RIBOLLITA z Zuppa di fagioli (Florentynska specialita)-bona

Musim se Ti priznat, chtela jsem s tim prastit, jako spravny BERAN, ale pak jsem se ovladla. Asi proto, ze mam teplotu. Jsem takova „chudinka malinka“ slaboucka.......

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: RIBOLLITA z Zuppa di fagioli (Florentynska specialita)

Soni, polévka už je v oblíbených, je tam hodně zeleniny a tu můžu vždy. Píšeš, jak je ve Florencii ošklivo, byla jsem tam před deseti dny a bylo taaak nádherně. Ten déšť už ale přišel i do Prahy, prší tu třetí den. Ty počítače tady taky nějak stávkují, včera v práci, když jsem ho po víkendu zapla, na něm nebylo vůbec nic, veškerá moje nastavení zmizela a musela se pracně někde dolovat a doma mě to taky nějak zlobí. Asi je něco ve vzduchu :-). Hezký večer a lepší počasí! B.

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: RIBOLLITA z Zuppa di fagioli (Florentynska specialita)

To ja jsem si dala u „Italu“ aspirina, caj (leze na me horecka) a rano hezky do prace. Taky jsme byli jednou u Indu a bylo to moc dobre. Hlavne takove kuratko vyrazne oranzovo-cervene barvy. Nevzpomenu si, jak se to jmenuje. Je to velmi zname jidlo.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: RIBOLLITA z Zuppa di fagioli (Florentynska specialita)

Soňo,
ani nebudu počítat, kolik receptů, které jsem napsala, skončilo kdesi ve virtuálním nebíčku… To se stává a máš můj obdiv, že jsi psala znovu. Já jsem se většinou naštvala a šla dělat něco jiného. Tak si to jdu pročíst a vážně hrozí, že uložím a uvařím…:-))) Hezčí počasí přeje B.

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: RIBOLLITA z Zuppa di fagioli (Florentynska specialita)

Soni, v poslední době je to nějaká vzpoura počítačů, tan můj se zas nesmyslně zpomaluje a nikdo není schopný zjistit proč, to je pak lepší něco dobrého uvařit. I když já dnes ani nevařila, přejedli jsme se u Indů, ale skvěle. Měj se! gemma

noskovice
1322 příspěvků 21.5.08 04:38
Re: RIBOLLITA z Zuppa di fagioli (Florentynska specialita)-gemma

Jsem rada, ze se Ti zalibila. Nemam na tom zadne zasluhy az na jednu - kdyz jsem to mela krasne napsane, tak mi vsechno zmizelo a musela jsem znovu. I v praci mi zase vybuchnul pocitac. Asi jsem ja ta negativni. Nevadi, hlavne ze mi chutna!!!!!!!!! Ahoj Sona

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: RIBOLLITA z Zuppa di fagioli (Florentynska specialita)

Soni, také Tě zdravím ze stejně deštivých a studených Budějovic a moc se mi líbí tenhle recept na vlastně dvě polévky. Právě ve studeném počasí musí skvěle zahřát.
Až se vrátím domů, určitě je vyzkouším, protože u nás je zatím taky pořád velmi chladné jaro.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Masarykovo cukroví

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz