Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
wydra Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
100 a první recept na řepu, ale takhle lahodný jsem tu nenašla. Podobné ano. Tenhle recept je krásný svou jednoduchodností a následně chutí. Poskytla mi ho kamarádka Slávka ze Staré Hutě u Dobříše. Možnost dvojího podávání.
Řepu dáme na 30 min vařit, celé bulvy. Současně svaříme 1/2 l vody s fenyklem, cukrem, octem a solí (necháme pár min lehce čeřit). Uvařenou řepu zchladíme, velice snadno oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Do nich nastrouháme 10cm křenu. (Zmrazený křen se strouhá nejlíp). Svařenou octovou vodu - vlažnou - nalejeme do řepy, zamícháme a eventuelně dosolíme. __________________________________________ V těchto poměrech zpracovaná řepa lze konzumovat hned, může se zasterilovat, nechat v lednici ve sklenici, vydrží i měsíc (jen když se na ní zapomene, jinak je hned snězená) a když se odebere do misky a smíchá s majonézou, pak chybí slovní ekvivalent pro tu úžasnou chuť.
Recept je z kategorií: Zeleninové saláty
pečivo, maso, knedlíky s vejci
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Řepa
2 příspěvky 17.5.11 16:31
Není pravda že by se zelí ve směsi s řepou ztratilo, salát je křupavý a chutný.
wydro, zkusila jsem tu řepu s kysaným zelím, mám krásné, pořádně kyselé - uvařenou jsem nestrouhala, ale nakrájela nožem na nudličky, aby se v tom zelí neztratila, osolila, opepřila, přidala trochu cukru a křen - mňam. Skoro se to nedá přestat jíst. A taky je to krásně barevné :- ).
Zebulon, s kysanym zelim neznam, az zkusis, dej vedet.
Ale kdyz tuhle variantu repy udelas (krajet na male kosticky) a pridas nakrouhane bile zeli a zasterilujes, tak to zeli casem uplne zcervena a je to stejna mana !
Přidávám se k těm, co řepu chválí, vynikající jsou obě verze, jak s majolkou tak bez ní. Dnes jsem ji uvařila, ráda bych ochutnala proleženou aspoň do zítřka, jestli vydržím
.
Ta varianta s kysaným zelím se mi líbí. Zkusím. Možná zkusím i se syrovou řepou. Díky za tip, mikesando.
2 příspěvky 16.3.11 20:35
Dobrý večer, k vůli červené řepě jsem se zaregistrovala. Musím se podělit o další varianty salátů z červené řepy. Možná je znáte, kdo ne, doporučuji vyzkoušet :
Tak jsem uposlechla a vyzkousela s dobrou olivovou majonezou…nevim ktera varianta lepsi
Ale jedno vim, ze oboji chutnalo
a bude mit reprizu 
…to uz jsem si odzkousela, ze ‚je to nebe v hube‘. Verim, ze i s tou majonezou to bude stejne snove
Dej si babi repu k veceri a budes mit krasny sny, protoze je doslova SNOVÁ !
Příspěvek upraven 05.03.11 v 22:28
tak to zmrazovani me ani tak neprekvapilo (jak jsem rekla, zmrazuji zazvor), ale co je naprosto fantasticka rada a co jsem na mou dusi nevedela, je to strouhani do spicky. To je nesmirne vzacny trik
Slanky zde nenajdu, pokud si je neupecu, ale za to dostanu vybornou francouzskou bagetu. Ze bych si dala tu prevtelenou repu dnes k veceri?
Babi, kazdeho tady potesi, kdyz prispeje nejakou dobrou radou a zvlast takovym zkusenym kucharkam jako jsi ty. Pridam k tomu krenu jeste jednu radu. Strouhat do spicky jako tuzku , neudela se pak ten limec kolem !
Tak jeste vyzkousej s majonezou , dej si k tomu treba tve slamky nebo nejake zrnickove pecivo a uz mas zase nebe v hube
wydricko, to je tedy s tim krenem opravdova lahoda. Jeste mam k jedne veceri. Kren jsem doposud udrzovala napul ponoreny ve sklenici s vodou v lednici, ale hned jsem ho soupla do mrazaku. V mrazaku totiz udrzuji poruce cerstvy zazvor, ktery se dobre hranou lzice oloupe a lehce na struhadle nastrouha
Dekuji Ti za dobrotu…
Takovouhle řepu už jsem ochutnal, ale bez majonézy, jako k přílohu k masu a bylo to strašidelně dobré.

Rozhodně při nejblišší příležitosti stvořím, umím si i představit tu chuť na jazyku.
Wydra - určitě by mi chutnal protože řepu s fenyklem mám také ráda.
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
wydricko, to je barva! Repu zvlaste nalozenou miluji a pritom salaty nedelam. Urcite vyzkousim oboji variace, uz se tesim…