Recept Rejnok na oříškovém másle a kaparech - Raie au beurre noisettes et capres

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Trochu exotiky do rybí kuchyně. Jedná se o recept reijnok na černém másle! Vzhledem k tomu, že dne tato receptůra v restauracích zakázána uvedená je plně nahrazuje.

Postup

Do rybí vaničky dáme vodu, několik koleček citronu, několik zrnek nového koření, 2 bobkové listy, sůl, 2 dl bílého suchého vína a vše uvedeme do varu a po varu hned ztlumíme oheň. Z rejnočích křídel stáhneme kůži a očistěná vložíme do rybí vaničky. Nevaříme, ale táhneme - to zn. že voda je téměř na bodu varu, ale nevře! Necháme v lázni cca 10 minut. Mezitím si připravíme máslo, které přepustíme na oříškovou barvu. Kapary na drobno rozsekáme smíchané s vinným ocetem. Výjmeme křídla, dáme na gratinovací keramickou mísu potřeme směsi kapar a octa, polejeme máslem a dáme zapékat cca 10 minut v předehřáté teplé trouby.

Tento recept je obměnou původní receptůry Raie au beurre noir, který je dnes zakázán. Důvodem, že se jednalo o téměř spálené máslo tedy karinogenní. Zdraví sice asi skutečně neprospívalo, ale bylo to dobré. Přiznám, že občas na ty karcinogenní látky nějak zapomenu. Jen pro informaci: do oříškového másla přidáme celé kapary, zalejeme octem a provaříme. barva směsi téměř zřerná a tou se rejnočí křídla přelejí a už neemusí gratinovat, to záleží jen na chuti!

Poznámka: ti kdo budou stahovat rejnočí křídla poprvé upozorňuji, že na to musí být určitý grif, který nelze nijak popsat. Doporučují proto si připravit kombinačky.

Recept je z kategorií: Mořské


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.03.10 vloženo
  • 4410x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg rejnočích křídel
  • 100 gr slaného másla
  • 2 polévkové lžice kapar
  • 1 dl vinného octa
  • 2 dl bílého suchého vína
  • pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • Pommes vapeur - Brambory v páře!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Dana Scully 08.02.11 12:37

Skvělý recept, který vypadá na první pohled složitě, ale je vlastně docela jednoduchý. V ČR bude asi s čerstvými křídly trochu problém, ale pokud se člověk ve středomoří dostane na tržiště, rozhodně není proč se rejnoka bát. Čerstvá křídla, už stažená jsem dnes koupila kus po dvou a půl euro (jedno křídlo = 1 porce pro dospělou osobu),což je cena víc než příznivá. Trochu jsem měla obavu, že výrazná chuť másla přebije rejnoka, ale nic takového se nestalo, vše k sobě dokonale ladí. Dávám 5 hvězdiček, moc jsem si pochutnala.

Diskuse k receptu Rejnok na oříškovém másle a kaparech - Raie au beurre noisettes et capres

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Dana Scully
32 příspěvků 09.02.11 16:15

Ja myslim, ze recept bude dobry s jakoukoli bilou rybou, jejiz maso dobre drzi pohromade a snese tahnuti v pripravenem laku, aniz se rozpadne. Krehci ryba by se dala snad pripravit v pare nebo ve steam cookeru? Nemam ovsem osobni zkusenost, takze je to jenom napad. Chut rejnoka mi prisla jemnejsi nez u vetsiny ryb, skoro malicko nasladla (ale to je jen osobni dojem a pocit), pomerne malo vyrazna. Podobne maso ma podle meho nazoru treba prazma nebo parmice, obe jsou pokud se pamatuji dostupne v makru a mrazene snad i v Globusu a jinych lepsich hypermarketech, i kdyz tam si nejsem 100% jista.

 
sveva
751 příspěvků 08.02.11 18:14

Wydra, rejnok je ošemetná pa-ryba jak sám Louis připomíná na závěr jiného receptu (a Casino komentuje vlastní zkušenost). http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Recept je pěkný a tak si myslím, že i pangas by byl vhodný, když přehlédneme jeho sladkovodní původ.
Zdravím.

 
glama  08.02.11 18:13
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :potlesk:
 
wydra  08.02.11 17:07

Casino, pisu, ze nejim ryby, ale nikoliv, ze rejnok je ryba!

.............­.............­..... ostatní mořská havěť?

Dekuji za snahu vylepsit muj zpustoseny intelekt :mrgreen:

 
casino
4466 příspěvků 08.02.11 16:57

Rejnok není ryba… Zkuste jinou parybu, třeba žraloka…

 
wydra  08.02.11 16:42

Tak přepouštím máslo dost často, jsou na něm vynikající i vejce, jak míchaná, tak jím politá vejce s křenem a červenou paprikou.

Ale k receptu. Čím mohu nahradit rejnoka? Má to smysl? Ryby nejím ale má on nějakou výrazně jinou chuť než ostatní mořská havěť?
Ono to vypadá docela zajímavě ten recept .

 
Dana Scully
32 příspěvků 08.02.11 12:37

Skvělý recept, který vypadá na první pohled složitě, ale je vlastně docela jednoduchý. V ČR bude asi s čerstvými křídly trochu problém, ale pokud se člověk ve středomoří dostane na tržiště, rozhodně není proč se rejnoka bát. Čerstvá křídla, už stažená jsem dnes koupila kus po dvou a půl euro (jedno křídlo = 1 porce pro dospělou osobu),což je cena víc než příznivá. Trochu jsem měla obavu, že výrazná chuť másla přebije rejnoka, ale nic takového se nestalo, vše k sobě dokonale ladí. Dávám 5 hvězdiček, moc jsem si pochutnala.

 
danda  04.04.10 05:49
Re: Rejnok na oříškovém másle a kaparech - Raie au beurre noisett

To je přesně ono, co jsem hledala - černé máslo, díky :-) D.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz