Recept Rejnok na oříškovém másle a kaparech - Raie au beurre noisettes et capres

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Trochu exotiky do rybí kuchyně. Jedná se o recept reijnok na černém másle! Vzhledem k tomu, že dne tato receptůra v restauracích zakázána uvedená je plně nahrazuje.

Postup

Do rybí vaničky dáme vodu, několik koleček citronu, několik zrnek nového koření, 2 bobkové listy, sůl, 2 dl bílého suchého vína a vše uvedeme do varu a po varu hned ztlumíme oheň. Z rejnočích křídel stáhneme kůži a očistěná vložíme do rybí vaničky. Nevaříme, ale táhneme - to zn. že voda je téměř na bodu varu, ale nevře! Necháme v lázni cca 10 minut. Mezitím si připravíme máslo, které přepustíme na oříškovou barvu. Kapary na drobno rozsekáme smíchané s vinným ocetem. Výjmeme křídla, dáme na gratinovací keramickou mísu potřeme směsi kapar a octa, polejeme máslem a dáme zapékat cca 10 minut v předehřáté teplé trouby.

Tento recept je obměnou původní receptůry Raie au beurre noir, který je dnes zakázán. Důvodem, že se jednalo o téměř spálené máslo tedy karinogenní. Zdraví sice asi skutečně neprospívalo, ale bylo to dobré. Přiznám, že občas na ty karcinogenní látky nějak zapomenu. Jen pro informaci: do oříškového másla přidáme celé kapary, zalejeme octem a provaříme. barva směsi téměř zřerná a tou se rejnočí křídla přelejí a už neemusí gratinovat, to záleží jen na chuti!

Poznámka: ti kdo budou stahovat rejnočí křídla poprvé upozorňuji, že na to musí být určitý grif, který nelze nijak popsat. Doporučují proto si připravit kombinačky.

Recept je z kategorií: Mořské


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.03.10 vloženo
  • 4516x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg rejnočích křídel
  • 100 gr slaného másla
  • 2 polévkové lžice kapar
  • 1 dl vinného octa
  • 2 dl bílého suchého vína
  • pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • Pommes vapeur - Brambory v páře!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Dana Scully 08.02.11 12:37

Skvělý recept, který vypadá na první pohled složitě, ale je vlastně docela jednoduchý. V ČR bude asi s čerstvými křídly trochu problém, ale pokud se člověk ve středomoří dostane na tržiště, rozhodně není proč se rejnoka bát. Čerstvá křídla, už stažená jsem dnes koupila kus po dvou a půl euro (jedno křídlo = 1 porce pro dospělou osobu),což je cena víc než příznivá. Trochu jsem měla obavu, že výrazná chuť másla přebije rejnoka, ale nic takového se nestalo, vše k sobě dokonale ladí. Dávám 5 hvězdiček, moc jsem si pochutnala.

Diskuse k receptu Rejnok na oříškovém másle a kaparech - Raie au beurre noisettes et capres

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Dana Scully
32 příspěvků 09.02.11 16:15

Ja myslim, ze recept bude dobry s jakoukoli bilou rybou, jejiz maso dobre drzi pohromade a snese tahnuti v pripravenem laku, aniz se rozpadne. Krehci ryba by se dala snad pripravit v pare nebo ve steam cookeru? Nemam ovsem osobni zkusenost, takze je to jenom napad. Chut rejnoka mi prisla jemnejsi nez u vetsiny ryb, skoro malicko nasladla (ale to je jen osobni dojem a pocit), pomerne malo vyrazna. Podobne maso ma podle meho nazoru treba prazma nebo parmice, obe jsou pokud se pamatuji dostupne v makru a mrazene snad i v Globusu a jinych lepsich hypermarketech, i kdyz tam si nejsem 100% jista.

 
sveva
751 příspěvků 08.02.11 18:14

Wydra, rejnok je ošemetná pa-ryba jak sám Louis připomíná na závěr jiného receptu (a Casino komentuje vlastní zkušenost). http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Recept je pěkný a tak si myslím, že i pangas by byl vhodný, když přehlédneme jeho sladkovodní původ.
Zdravím.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.11 18:13
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :potlesk:
 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.11 17:07

Casino, pisu, ze nejim ryby, ale nikoliv, ze rejnok je ryba!

.............­.............­..... ostatní mořská havěť?

Dekuji za snahu vylepsit muj zpustoseny intelekt :mrgreen:

 
casino
4473 příspěvků 08.02.11 16:57

Rejnok není ryba… Zkuste jinou parybu, třeba žraloka…

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.11 16:42

Tak přepouštím máslo dost často, jsou na něm vynikající i vejce, jak míchaná, tak jím politá vejce s křenem a červenou paprikou.

Ale k receptu. Čím mohu nahradit rejnoka? Má to smysl? Ryby nejím ale má on nějakou výrazně jinou chuť než ostatní mořská havěť?
Ono to vypadá docela zajímavě ten recept .

 
Dana Scully
32 příspěvků 08.02.11 12:37

Skvělý recept, který vypadá na první pohled složitě, ale je vlastně docela jednoduchý. V ČR bude asi s čerstvými křídly trochu problém, ale pokud se člověk ve středomoří dostane na tržiště, rozhodně není proč se rejnoka bát. Čerstvá křídla, už stažená jsem dnes koupila kus po dvou a půl euro (jedno křídlo = 1 porce pro dospělou osobu),což je cena víc než příznivá. Trochu jsem měla obavu, že výrazná chuť másla přebije rejnoka, ale nic takového se nestalo, vše k sobě dokonale ladí. Dávám 5 hvězdiček, moc jsem si pochutnala.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.04.10 05:49
Re: Rejnok na oříškovém másle a kaparech - Raie au beurre noisett

To je přesně ono, co jsem hledala - černé máslo, díky :-) D.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz