Recept Rahatlokum (ratluk)

(Hodnoceno 1x) ajta Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Rahatlokum (ratluk)

Postup

1. Svaříme cukr s citrónovou šťávou a 1/2 l vody, sebereme pěnu a vaříme zvolna 15 minut. 2. Škrobovou moučku promícháme s 1/2 l studené vody a pak zvolna za stálého míchání vlijeme do vřícího sirupu. Vaříme tak dlouho, dokud hmota nezačne "odpadávat" od měchačky. 3. Sejmeme z ohně, přidáme oloupané a jemně nasekané mandle, růžový olej a vše dobře promícháme. 4. Pekáč vymažeme olejem, hmotu do něho vlijeme na prst tlustě a necháme přes noc vychladnout. 5. Druhý den posypeme vál moučkovým cukrem s příchutí vanilky a rahatlokum vyklopíme. 6. Mokrým nožem krájíme na kostky, každou obalíme v cukru a uložíme do papírového košíčku. Vydrží hodně dlouho, uchováváme-li jej v uzavřené krabici a v suchu. Tato cukrovinka pochází z oblasti Makedonie, Srbska či Bosny a Hercegoviny. Čerpáno z knihy: Jugoslávská kuchyně (1988)

Recept je z kategorií: Cukroví

Nahlásit recept

  • 19.11.04 vloženo
  • 9112x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 dny

Ingredience

  • 500 g cukru
  • 1 l vody
  • 80 g bramborového škrobu (Solamylu)
  • 100 g mandlí
  • šťáva z 1/2 citronu
  • několik kapek růžového oleje
  • moučkový cukr s vanilkou na obalování

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 11.7.13 21:17

NEVYZKOUŠEL JSEM…,
ale snad mi bude odpuštěno, že vkládám ilustrační fotečku darovaného produktu :)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Rahatlokum (ratluk)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Rahatlokum (ratluk)

birkana
1738 příspěvků 14.7.13 08:19

Nedá mi to, musím vyzkoušet ;). Protože nemám růžový olej, zkusím nejprve do vody (kterou budu k přípravě používat) namočit okvětní plátky růžových květů - jako v receptu Dzem z ruzi pre pravych labuznikov od @jolana . Vyzkouším z polovičního množství :think: :mavam:

casino
4497 příspěvků 13.7.13 00:00
z toho cukru kto olizal a pak fotil?! ha?!

No kdo, kdo? MAKRONKY! :mrgreen:
… a nebyl to cukr! Byl to asi škrob (a že ho bylo požehnaně) + max. 10% cukru
Jak píšu dole, dostal jsem dvě krabičky a jednu jsem snědl cestou domů…
Do auta jsem nasedal jako funebrák a doma vystoupil jako mlynář!
Ta moje když mě uviděla: „No nazdar! Tak´s konečně vybílil kasíno!“ Pak poradila: Zkus mravence!
Mravenečkové vyzobali jenom cukr a škrob nechali bejt…
Když jsem byl později pro oblek v čistírně, majitelka se ptala, od čeho byl tak zapráskaný, že by to svinstvo rádi používali k žehlení. Prý to byla fuška vyčistit, ale že se pak ta vlna nechala fantasticky vyžehlit! Takové puky že ještě neviděla! Naháněli prý se dva komáři; už už to vypadalo, že ji dostane, ona sedla na puk a přeřízla se sama… :mrgreen:
MAKRONKÁM ten sučuk chutnal převelice a prý se už těší na váš recept a prý že máte hejbnout kostrou… :)

jolana
5068 příspěvků 11.7.13 22:50

Casino, ked pockas tak ti casom zaruceny recept hodim sem do koment..raha je total jednoducha vec..tu to varia vecer cloviecikovia a na druhy den sa to uz predava kde kade.. aj pri semaforoch.. a jedava sa to stlacene medzi dvoma Maria piskotami..Maria ako u nas Bebe piskoty :mavam:
PS: tu zltu z toho cukru kto olizal a pak fotil?! ha?! :mrgreen:

Příspěvek upraven 11.07.13 v 23:25

casino
4497 příspěvků 11.7.13 21:51
Uvažoval jsem, že to vyzkouším...

NEVYZKOUŠÍM! :)
Trošku jsem googlil…
Receptů je hafo, ale rozdíly v postupech jsou zarážející a poměry v ingrediencích se liší skoro v dvojnásobcích ;)
TADY je zajímavý recept… a první bod z jedenácti zní:
1 Oboružajte se strpljenjem! Vyzbrojte se trpělivostí! :) :mrgreen:
(hihi, překladač nazývá „škrob“ = „hustota“ :P

Dokonce jsem se progooglil i na LABUŽNIKA @MilenaD stojí za přečtení :potlesk: :palec: :)

Ba ne, zkoušet to nebudu!…ale neříkám že nigggdy :nevim: :)

Příspěvek upraven 11.07.13 v 21:58

esmeralda
4813 příspěvků 11.7.13 01:35

Tento pamlsek se za mého dětství běžně prodával. U nás v Podkrkonoší se nazýval jednoduše Rahat.
Bylo to snad nejlacinější cukroví. Barva byla bílá nebo růžová.
Moc jsem to milovala.

jolana
5068 příspěvků 10.7.13 12:41

A preco nie, ako tak na to kukam kludne..akurat snad len dodat ze varit do sklovita a do konzistencie ked sa uz robia za vareskou cesticky..alebo niekto da na za lyzicu na tanier…ked ostane stat a len sa mierne splasti alebo mierne ale ozaj mierne malinko rozplasti –ludovo sa vravi sadne si..je hotovo..len skus..Casino, ja ti snad tu sladku hubu aj zavidim…mna by z toho vystrelo.. :mrgreen:

casino
4497 příspěvků 10.7.13 04:21
U nás tomu říkáme SUČUK...

… a už léta jsem to nemlsal.
Dnes jsem v „práci“ nechal i gatě a řečtí majitelé kasina mi na cestu domů dali proti splínu dvě krabičky (s mandlemi a s pistáciemi) této delikátní cukrovinky.
Doma kouknu na LAB a vidím, že je tu recept!
V podstatě je tu popsána příprava invertního cukru…
Zkoušet to nebudu, ale rád bych potkal kolegu labužníka, který podle tohoto receptu SUČUK vyrobil…!!
Rád před ním smeknu!!! :mavam:

Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rahatlokum (ratluk) - ajto

Na Tvůj recept jsem narazila díky Jolanině tipu. Už nějakou dobu totiž recept na tuhle dobrůtku hledám. Moc díky…

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rahatlokum (ratluk)

Růžový olej je čistá esence extrahovaná z růžových lístků a používá se na provonění dezertů a některých rýžových jídel. Dá se sehnat v lékárnách a v orientálních a asijských obchodech.

Labužník besinka02
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rahatlokum (ratluk)

čím můžu nahradit růžový olej?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Chilli con carne Chilli con carne
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz