Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Joris Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tento dezert má mnoho variant po celém světě.
Prakticky můžeme použít jakékoliv starší pečivo (bageta, vánočka,
rohlík…), které nám zbylo, kyselý chléb s kmínem bych asi vynechal.
Na ochucení mléka můžeme použít (příchuť):
1. citronovou kůru - z citronu si škrabkou na brambory seřízneme několik
delších proužků kůry, pokud možno bez bílé dužiny
2. skořici vcelku - stačí 1 ks rozlomený na polovinu
3. vanilkový lusk - rozříznutý na polovinu + seškráblá semínka
4. případně všechny tři suroviny společně, nebo citronová kůra +
skořice
V tomto případě jsem přidal strouhanou citronovou kůru a šťávu z 1 citronu společně s cukrem, takže mléko jsem ohříval samotné a výsledná chuť byla výrazně citronová.
Po rozmixování směsi můžeme přidat například hrozinky předem
hydratované, posekané ořechy, kousky čokolády…
Někdo vynechává krok s mixováním a vše společně dobře promíchá.
Tento hutný dezert skvěle doplňuje lehkost nadýchané šlehačky.
Cukr s vodou svaříme na karamel, který nalijeme do chlebíčkové formy (nebo individuálních formiček) a dobře ho po celé formě rozlijeme. Mléko společně s citronovou kůrou, skořicí nebo vanilkovým luskem přivedeme k varu. Pečivo nakrájíme na malé kousky. Z horkého mléka odstraníme citronovou kůru, skořici nebo vanilkový lusk a nalijeme ho na pokrájené pečivo. Promícháme, aby se mléko dostalo všude a dobře se pečivo rozmočilo. Přidáme cukr, vejce a vše dohladka rozmixujeme. Směs nalijeme do připravené formy s karamelem a dáme péct ve vodní lázni (o něco větší hluboký pekáč než je forma naplníme do poloviny horkou vodou a do něj dáme formu s pudinkem) do předehřáté trouby na 180°C asi 1 hodinu. Po upečení vyklopíme pudink na tác s vyšším okrajem, aby nám karamel nevytekl. Po vystydnutí, dáme vychladit nejlépe do druhého dne do lednice.
Recept je z kategorií: Dezerty Moučníky
Šlehačka
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
16.3.15 18:54
Dělala jsem ve formě na srnčí hřbet, protože se vejde akorát do
pekáče s vodou.
Na vyklopený pudink jsem dala brusinky naložené v rumu a šlehačku až
těsně před podáváním na jednotlivé porce (foto nevyšlo).
Je to zajímavý a chuťově velice dobrý dezert…
Rohlíky jsem dostala od dcery, nějak se ještě pořád nenaučila nakupovat
pečivo pro ně dva tak, aby jim nezbývalo, ale naštěstí si s nimi umí
poradit, když už někdy zbudou, ale na tento recept si sama netroufla, takže
premiéra zbyla na mě a ona nakonec zjistila, že to není vůbec složité a
příště si už troufne určitě sama
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pudink ze zbylého pečiva s karamelem - Pudin de pan