Recept Pudink ze zbylého pečiva s karamelem - Pudin de pan

(Hodnoceno 1x) Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pudink ze zbylého pečiva s karamelem - Pudin de pan

Úvod

Tento dezert má mnoho variant po celém světě.
Prakticky můžeme použít jakékoliv starší pečivo (bageta, vánočka, rohlík…), které nám zbylo, kyselý chléb s kmínem bych asi vynechal.

Na ochucení mléka můžeme použít (příchuť):
1. citronovou kůru - z citronu si škrabkou na brambory seřízneme několik delších proužků kůry, pokud možno bez bílé dužiny
2. skořici vcelku - stačí 1 ks rozlomený na polovinu
3. vanilkový lusk - rozříznutý na polovinu + seškráblá semínka
4. případně všechny tři suroviny společně, nebo citronová kůra + skořice

V tomto případě jsem přidal strouhanou citronovou kůru a šťávu z 1 citronu společně s cukrem, takže mléko jsem ohříval samotné a výsledná chuť byla výrazně citronová.

Po rozmixování směsi můžeme přidat například hrozinky předem hydratované, posekané ořechy, kousky čokolády…
Někdo vynechává krok s mixováním a vše společně dobře promíchá.
Tento hutný dezert skvěle doplňuje lehkost nadýchané šlehačky.

Postup

Cukr s vodou svaříme na karamel, který nalijeme do chlebíčkové formy (nebo individuálních formiček) a dobře ho po celé formě rozlijeme.

Mléko společně s citronovou kůrou, skořicí nebo vanilkovým luskem přivedeme k varu.

Pečivo nakrájíme na malé kousky. Z horkého mléka odstraníme citronovou kůru, skořici nebo vanilkový lusk a nalijeme ho na pokrájené pečivo. Promícháme, aby se mléko dostalo všude a dobře se pečivo rozmočilo.

Přidáme cukr, vejce a vše dohladka rozmixujeme. Směs nalijeme do připravené formy s karamelem a dáme péct ve vodní lázni (o něco větší hluboký pekáč než je forma naplníme do poloviny horkou vodou a do něj dáme formu s pudinkem) do předehřáté trouby na 180°C asi 1 hodinu.

Po upečení vyklopíme pudink na tác s vyšším okrajem, aby nám karamel nevytekl.

Po vystydnutí, dáme vychladit nejlépe do druhého dne do lednice.

Recept je z kategorií: Dezerty Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.10.12 vloženo
  • 2268x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g staršího zbylého pečiva
  • 500 ml mléka
  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • příchuť (citronová kůra, 1 skořice vcelku, 1 vanilkový lusk)* Úvodní popis

Karamel:

  • 6 lžic cukru
  • 6 lžic vody

Doporučená příloha

  • Šlehačka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 16.03.15 18:54

Dělala jsem ve formě na srnčí hřbet, protože se vejde akorát do pekáče s vodou.
Na vyklopený pudink jsem dala brusinky naložené v rumu a šlehačku až těsně před podáváním na jednotlivé porce (foto nevyšlo).
Je to zajímavý a chuťově velice dobrý dezert…
Rohlíky jsem dostala od dcery, nějak se ještě pořád nenaučila nakupovat pečivo pro ně dva tak, aby jim nezbývalo, ale naštěstí si s nimi umí poradit, když už někdy zbudou, ale na tento recept si sama netroufla, takže premiéra zbyla na mě a ona nakonec zjistila, že to není vůbec složité a příště si už troufne určitě sama ;)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Joris 29.10.12 10:32

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Pudink ze zbylého pečiva s karamelem - Pudin de pan

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz