Recept Pudink ze zbylého pečiva s karamelem - Pudin de pan

(Hodnoceno 1x) Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pudink ze zbylého pečiva s karamelem - Pudin de pan

Úvod

Tento dezert má mnoho variant po celém světě.
Prakticky můžeme použít jakékoliv starší pečivo (bageta, vánočka, rohlík…), které nám zbylo, kyselý chléb s kmínem bych asi vynechal.

Na ochucení mléka můžeme použít (příchuť):
1. citronovou kůru - z citronu si škrabkou na brambory seřízneme několik delších proužků kůry, pokud možno bez bílé dužiny
2. skořici vcelku - stačí 1 ks rozlomený na polovinu
3. vanilkový lusk - rozříznutý na polovinu + seškráblá semínka
4. případně všechny tři suroviny společně, nebo citronová kůra + skořice

V tomto případě jsem přidal strouhanou citronovou kůru a šťávu z 1 citronu společně s cukrem, takže mléko jsem ohříval samotné a výsledná chuť byla výrazně citronová.

Po rozmixování směsi můžeme přidat například hrozinky předem hydratované, posekané ořechy, kousky čokolády…
Někdo vynechává krok s mixováním a vše společně dobře promíchá.
Tento hutný dezert skvěle doplňuje lehkost nadýchané šlehačky.

Postup

Cukr s vodou svaříme na karamel, který nalijeme do chlebíčkové formy (nebo individuálních formiček) a dobře ho po celé formě rozlijeme.

Mléko společně s citronovou kůrou, skořicí nebo vanilkovým luskem přivedeme k varu.

Pečivo nakrájíme na malé kousky. Z horkého mléka odstraníme citronovou kůru, skořici nebo vanilkový lusk a nalijeme ho na pokrájené pečivo. Promícháme, aby se mléko dostalo všude a dobře se pečivo rozmočilo.

Přidáme cukr, vejce a vše dohladka rozmixujeme. Směs nalijeme do připravené formy s karamelem a dáme péct ve vodní lázni (o něco větší hluboký pekáč než je forma naplníme do poloviny horkou vodou a do něj dáme formu s pudinkem) do předehřáté trouby na 180°C asi 1 hodinu.

Po upečení vyklopíme pudink na tác s vyšším okrajem, aby nám karamel nevytekl.

Po vystydnutí, dáme vychladit nejlépe do druhého dne do lednice.

Recept je z kategorií: Dezerty Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.10.12 vloženo
  • 2319x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g staršího zbylého pečiva
  • 500 ml mléka
  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • příchuť (citronová kůra, 1 skořice vcelku, 1 vanilkový lusk)* Úvodní popis

Karamel:

  • 6 lžic cukru
  • 6 lžic vody

Doporučená příloha

  • Šlehačka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 16.03.15 18:54

Dělala jsem ve formě na srnčí hřbet, protože se vejde akorát do pekáče s vodou.
Na vyklopený pudink jsem dala brusinky naložené v rumu a šlehačku až těsně před podáváním na jednotlivé porce (foto nevyšlo).
Je to zajímavý a chuťově velice dobrý dezert…
Rohlíky jsem dostala od dcery, nějak se ještě pořád nenaučila nakupovat pečivo pro ně dva tak, aby jim nezbývalo, ale naštěstí si s nimi umí poradit, když už někdy zbudou, ale na tento recept si sama netroufla, takže premiéra zbyla na mě a ona nakonec zjistila, že to není vůbec složité a příště si už troufne určitě sama ;)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Joris 29.10.12 10:32

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Pudink ze zbylého pečiva s karamelem - Pudin de pan

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz