Recept Podvodnice - slané sádlové sušenky kynuté pod vodou Pro Děti Pra
2905 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Název "sušenky" mi nesedí, ale co je psáno...jde o velmi chutnou, křupavou pochoutku, velmi jednoduchou dle mého, jiné cukroví bych klidně oželela.
Postup
Ve vlahém, oslazeném mléce rozmíchám droždí, nechám v klidu pracovat. Většinou zapomenu vyndat sádlo z lednice, proto v rendlíku rozpustím, nechám vyhladnout. Prosátou mouku smíchám se solí + 1 lžíci škrobu + vlahé sádlo + kvásek, částečně zpracuji v kompaktní hmotu, kterou rozdělím na dva díly, první - sýr, papriku, do druhého - ořechy, skořici, dobře zpracuji. Obě zpracovaná těsta vložím do studené vody, za dvě hodiny kontroluji a povede se nafotit poslední bublinku :) Tentokrát jsem nenechala do druhého dne, myslím, že není rozdíl v odpočinku těsta. Vyválím bez podsypání co nejtenčeji, asi jako na linecké cukroví, netřeba se bát, vyskočí. Na plech vyložený peč. papírem skládám bez zbytečných mezer, snažím se posypat sýrem /směs gran moravia + vydloubaná zelená plíseň z nivy/, trochu přitisknu, vím že část odpadá, nevadí, vyzobáme. S uzeným sýrem, jemně strouhaným chutná také výtečně. Peču na 180°C tři plechy naráz do požadované barvy, čas dle síly a velikosti tvarů - přibližně 12 minut horkovzduchem. Sladkou varintu rovnou z papíru sypu do vanilkou ochuceného cukru, kolečka vyndavám špejlí, drobné tvary vidličkou. I uleželé si uchovají křupavost, ochucovadla se rozleží. Tento recept patří k těm "na poslední chvíli" a nezklame.
Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované
- 08.12.11 vloženo
- 22846x zobrazeno
Čas přípravy
- kynutí 2 až 12h, pečení dle množství
Ingredience
- 40 dkg mouky hladké
- 30 dkg sádla /i kupované/
- 1 lžíce škrobu, ne moc navršená
- 6 lžic mléka
- 2 dkg droždí /uříznu půl kostky 42 g/
- špetku soli
- špetku cukru /nemusí být - popožene droždí/
- 1 díl - 5 lžic sýra /dle chuti a zásob/
- pálivá paprika dle chuti
- 2 díl - žička skořice
- 5 lžic mletých, pražených ořechů
- lze okořenit dle uvážení a zásob
Doporučená příloha
Dobrá nálada, společnost, víno…pivo
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku13.1.12 10:55
Upečeno, snědeno ještě teplé! Dětem se líbilo těsto, prý lepší
než Play Doh. Kynutí pod vodou chodily kontrolovat po pěti minutách Po vytažení z vody jsem malinko podsypala,
protože se mi zdálo na povrchu rozmočené. Po propracování zase krásný
materiál. Příště zkusím těsto rozválet přímo na plechu a jen
naporcovat rádýlkem, ušetřil by se čas s přendáváním kousků
na plech.
Diskuse k receptu Podvodnice - slané sádlové sušenky kynuté pod vodou
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Podvodnice - slané sádlové sušenky kynuté pod vodou
Jano, děkuji za odpověď, já bych z tohoto těsta udělala plněné tvarohem a povidly, posypané opraženou strouhankou, máslem omaštěné
teď hned!!! Druhá verze je, použít vodu
studenou, to je vlastně nudlové těsto a ty bych naplnila, třeba tou houbovou
náplní, asi na zkoušku udělám těsto z poloviční dávky, mám takové "
udělátko "-kolečko-náplň-uzavřít, to by mohlo i pěkně vypadat, snad se
do toho dám hned, ale jen s povidly, pro tvaroh se mě nechce do krámu.

Arčaj, díky za důvěru, /oponovat nebudu
/ Sladké pirohy… Vejce můžeš a nemusíš,
já bych jedno dala. Mléko postupně přidávat. hodně podobné nudlovému
těstu. uvidíš jak se bude pracovat. Umím si představit třeba s houbovou
náplní, něco jako pelmeně. Těsto si uhňácej do ruky, na tomto se nedá
nic zkazit. Čím budeš plnit? 
Příspěvek upraven 28.02.12 v 02:52
Arčaj, nemám hezčí, jen víc vypečené. Pohrát si s těstem znamená ochutit, vyzkoušej co bude šmakovat nejvíc. Vyválení se nepovede stejnoměrně skoro nikdy, skládám na plech od krajů, do vnitřku tenčí. Nenech dlouho odpočívat mimo troubu, čím dřív se dostanou z vody do trouby, tím líp. Na větší tvary bych rozkrájela uzený, plátkový sýr, ne na celou plochu, kraje nech volné. Moc velká dobrota, jak říkávala vnučka „to je pažravý“, proto je raději nedělám, neudržela bych se. Sladké lze posypat oříšky, cukrem…
Jol, moc hezké škaredky, díky
. Až bude volněji, vyzkouším a určitě uberu
droždí, popřemýšlím čím naplním, rýsuje se slaná varianta. Sladkých
bude taky pár, aby se neřeklo 
Jano, obracím se na Tebe, jako na zkušenou kuchařku, objevila jsem sladké pirohy, ráda bych je také udělala, těsto je jen z 1/2 kg polohrubé mouky, 200 ml teplého mléka a špetka soli, řádně vypracovat, vyválet a plnit, vaří se ve vodě, to složení těsta se mě nezdá, ale asi to tak je, odsouhlasíš-li to, udělám a vzorek pošlu…

Vejce se do těsta asi nedává, nebo dává??
Příspěvek upraven 26.02.12 v 21:00
Jano, děkuji za pochvalu, je fakt, že ty je máš hezčí, sýr jsem dala jen do těsta, příště je ještě posypu před vložením do trouby,jsou ze sádla, práce s těstem byla paráda, jak mě radíš, musím si s tím více pohrát, zatím mizí sladké, jen až příjde zbytek rodiny, zapráší se i po slaných.Zdravím..
5068 příspěvků 26.2.12 08:34
Jani, len tak som si spomenula aj na ine sadlove kolacky…

http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Příspěvek upraven 26.02.12 v 08:35
Wydro, nemám co promíjet, naopak, zpestření vítám, jen si neumím představit mašličku. Až příjde pod ruku těsto, na kterém lze ukázat, nafoť nápovědu prosím.
Arčaj, paráda, jsem zvědavá jak dlouho vydrží
, u nás mizí rychle a nejsem líná
dodělávat. Já tůze ráda ty slaný. Teď už víš, příště si pohraj
s těstem, vyzkoušej tuky, příchutě, do sladkých dám občas lžičku
mlété kávy. Na slaný pro návštěvy sýrový nebo česnekový bobeček /2
lžíce pikant. kečupu + 2 lžíce rajčat. protlaku + jemně nastrouhaný
sýr nebo třený česnek/. Rozležení jim křupavost nedodá, chce to nechat
v troubě o chvilku déle a hlídat barvu. Nikdo nemá důvod se trefovat,
povedly se a chutnalo, to je hlavní 

Chci vyzkoušet kuličky, co poradila Lydia a pak ty od wydry.
Použila jsi sádlo ? já se chystám na várku s kačením sádlem…
Acraj, asi urcite jak je v receptu, jak pise autorka ! Neprohlizela jsem slozeni testa autorky. Promin ty i 2905

Pochopila jsem az kdyz jsem se dosla podivat na moje testo, ze je jine i kdyz jsou to take podvodnice. Proto jsem ti sem napsala jake. Aby tu nebyly recepty zbytecne dva.
Ty moje jsou takove, jak pisu .
Muzes je vzkouset nebo nemusis
wydra, já když dělám něco poprve, držím se receptu, těsto mě po hodině vyplavalo, je zbytečné déle ho nechávat ve vodě, autorka receptu také vykrajuje tvary, těsto jde dobře rozválet a též vykrajovat. V úvodu receptu je, že to je velmi chutná, křupavá pochoutka, možná po delší době křupou, ale my jsme se do nich dali hned.Tak jak to vlastně má vypadat?
Hlavně, že nám chutná…

opravdu to mam trosku jine to testo.

20 dkg polohrube, 15 dkg másla, 2 dkg drozdi a 1/2 vejce.
Kynuti stejne, pak se delaji „zizaly“ a kousek se omota pres prst.
Pece se jen lehce, ne do ruzova.
Jestli ti chutnaji, zkus tuhle variantu.
Acraj, nevim v cem to tkvi, ale prekvapuje me, ze by podvodnice mely krupat . Vzdycky jsem delala takove maslicky pres prst. V puse se jen rozplynuly.
Ze bych mela jine pomery? Ani moje sestra je nevykrajovala. Prave ta „rozpustnost“ se mi na nich libi a ze nemusim nic valet ani vykrajovat.
Delas mi chute !
Příspěvek upraven 25.02.12 v 20:45
Zdařilo se, je to dobré…
Jana, poslušně hlásím, dnes jsem vytvořila Podvodnice, slané i sladké, ty se mě nechtělo obalovat v cukru, tak jen pocukrovala, těsto nádherné, pěkně se s ním pracuje, ale sladké nekřupou, asi měly být déle v troubě, pochvala byla, chutnají.
Rozmýšlela jsem se, mám-li foto přiložit, jestli se najde někdo, kdo se bude opět do mě strefovat, ale komu se to nelíbí, ať mě.....políbí…
Ačraj, tak to chtelo driv, kdes byla s tou skvelou radou ?
, zbytek odneeees caas !
Ted uz je to dobre, prehlusila jsem travickou zelenou
Ale budu si pamatovat , napisu na lednici nejakym permanentim psatkem
wydra:Zřejmě, máš ještě v bytě „smrad“, po té spálené cizrně, neboť do dubna je ještě daleko, objevila jsem pro tebe, jak se nejrychleji zbavit zápachu, namoč hadr do octa, potom s ním intenzivně mávej a přitom projít celý prostor, za chvíli po nepříjemném odéru, nebude ani stopy.

Acraj, asi byly vcera skvrny na slunci, mne se taky darilo!!
A smrad tu asi bude jeste v dubnu. Hruza!
I dym je na fotce videt vic nez ty uhliky v panvi! Ty mela byt cizrna na masle!
I ta sterka se pretavila na dva kusy
2905:Díky za zprávu.To jsem to vyvedla, chtěla jsem těsto rozdělit na slané i sladké, že je lepší ořechy opražit v troubě, ořechy jsme pracně vydolovali ze skořápek, dala na plech a šup do trouby, začal se šířit nepěkný puch po bytě," Ježkovi voči" já je totálně spálila, no zapomněla jsem na ně, tak nevím, kdy se s tou podvodnicí pochlubím..

Arčaj, já vím , pozdě, omluva… sádlo nahřívám, do těsta vlažné, lze i nastrouhat nebo změklé, ale je to víc práce než se zapracuje, vařečkou dokud lze, rukama co nejpozději. Podobně jako těsto linecké, nebo jiné tukové bez droždí. Napiš jak chutnalo
. J.
Euforbia, mám radost že chutnalo, jen už neoceníš křupavost za den, dva, týden…
.
J.
Prozraď co je Play Doh, nemám tušení, jen mi něco říká že to nebude k jídlu
Rádýlkem na plechu si hodně usnadníš práci, ale mizí rychleji než malé kousky.
Když vyndáš těsto z vody, stačí otřít, nechat chvilku oschnout, nebo zapracovat navlhlé dovnitř. je dost mastné a nelepí.
S dětmi jsem ráda pracovala v kuchyni, mají báječné nápady a pak velikou radost, když vidí své dílko
Aničko, wydra poradila, omlouvám se. Ještě fígl mám, dávám vodu těsně na těsto, jak vykoukne, má po zahálení, jdu na něj
J.
Wydro děkuju
Lydia, na čokoládové kuličky se podívám. Nápad s teplou vodou je hodně zajímavý, jen, nepouští do vody tuk? Blíží se další svátky, vyzkouším… teď mě napadá, i slaná štola by mohla být dobrá, obalená jemně strouhaným sýrem s praženými ořechy. Promyslím, štoly jsem ještě nepekla, není pro koho. Díky za nápad .) J.
Přečetla jsem si recept lépe, takže sádlo rozehřát, nebo stačí jen změklé, mám chuť, zítra je udělat, děkuji za případné objasnění..
Příspěvek upraven 28.01.12 v 20:29
Upečeno, snědeno ještě teplé! Dětem se líbilo těsto, prý lepší než Play Doh. Kynutí pod vodou chodily kontrolovat po pěti minutách
Po vytažení z vody jsem malinko podsypala,
protože se mi zdálo na povrchu rozmočené. Po propracování zase krásný
materiál. Příště zkusím těsto rozválet přímo na plechu a jen
naporcovat rádýlkem, ušetřil by se čas s přendáváním kousků
na plech.
2904 příspěvků 21.12.11 08:34
Wydrička, ďakujem ti.
anickav, dej tu kouli testa do velkeho hrnce s hodne studenou vodou. Koule „kecne“ na dno. Asi za hodinu koule zacne malinko praskat a kdyz ponoris ruku pod ni, ucitis, jak to testo uz se nadzvedava samo ode dna. Tim je testo vykynute a pripravene ke zpracovani stejne, jako normalni kynute testo. Je fakt jednoduche a dobre !
2904 příspěvků 20.12.11 17:39
Prosím, ešte som neskúšala nikdy cesto kysnuté pod vodou, preto mám otázku - keď cesto pláva, vtedy je ho treba ďalej spracovať? Ďakujem za odpoveď, pomohlo by mi to pri vyskúšaní receptu.
Pekné sviatky!
1227 příspěvků 16.12.11 13:49
Pěkný recept. Se sádlem se dělá také dobré cukroví,( myslím, že Manek kdysi vložil recept na čokoládové kuličky ze sádla, které jsem často dělala). Vzpomínám si, že jsem dříve dělala něco podobného sladkého, říkalo se jim hastrmani? Už nevím. Ale s kynutým těstem pod vodou jsem dělala minulý rok štolu, těsto velmi rychle vyplavalo, já jsem ho dala do teplé vody. A štola byla moc dobrá.
Babi, na recept jsem koukla, máš menší množství mouky a droždí celkem dost. Vyzkoušej, uvidíš, droždí není ani trochu cítit a vykoná co má. Sádlo má svůj nezaměnitelný šmak, který lze kombinovat s příchutěmi dle momentální chuti. Také nemusím sladké, a kdybych udělala kbelík slaného, stejně mizí jako první. Někteří slanými kousky prokládají sladké. /jsem tomu ráda, moc bych bobtnala
/
Likvidace duplicitního komentáře.
Příspěvek upraven 16.12.11 v 03:10
Wydro, slané podvodnice stojí za vyzkoušení, jsou trochu podobné tuckám, jen víc vyběhnou a jsou křupavější. Pohodlnější je nakrájet tyčky, ale ty rychle mizí…
Umyslně dělám malé tvary, pár na talířek a musí stačit. No, většinou nestačí, chodím pro nášupy
Take jsem pekla neco podobneho http://www.labuznik.com/recipe.php?… (sladke, nebo slane) avsak u Tveho receptu se mi libi nejenom to, ze je to testo kynute pd vodou, ale navic jeste sadlove
Sladkostem moc nedam a tak urcite casem
vyzkousim Tvuj recept…
Číslo
, podvodnice jsem jednu dobu hodne
pekla , recept byl jiny, jednoduchy, jen takove ne sladke testo. Z testa se
napred udelala velka koule, ktera se hodila do studene vody vykynout. Pak se
delaly malinky valecky, kousek se ukrojil a pres prst se udelala takova
maslicka. Upecena se obalila v mouckovem cukru s vanilkou jako rohlicky.
Podvodnice jsou moc dobre, libi se mi tahle slana varianta. Tu nekdy zkusim jak
„číslo“ píše 
Ať dělám co dělám, nedaří se vložit foto.
Lze nahrát až 5 fotografií, bohužel chybí „čudlík“ k deslání. Druhý pokus, uvařil jsem recept, nepustí bez hodnocení, ohodnotím /jak jinak - za pět/, nahraji foto, zas bez čudlíku, třetí pokus, přidat příspěvek, nahraji foto, hurá čudlíček k odeslání je tu! Kliknu, chvilka napětí a… v růžovém rámečku hlášení-
Došlo k těmto chybám:
The file ‚image1‘ was illegal uploaded, possible attack, nevím kde je chyba…
Díky za zprovoznění vkládání fotek:)
foto zde - http://trojka.mujblog.centrum.cz/…u-70189.aspx.
Poctivě jsem hledala totožný recept, našla tři jen zdánlivě podobné.
Příspěvek upraven 16.12.11 v 02:43