Recept Podvodnice - slané sádlové sušenky kynuté pod vodou Pro Děti Pra

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Podvodnice - slané sádlové sušenky kynuté pod vodou

Úvod

Název „sušenky“ mi nesedí, ale co je psáno…jde o velmi chutnou, křupavou pochoutku, velmi jednoduchou dle mého, jiné cukroví bych klidně oželela.

Postup

Ve vlahém, oslazeném mléce rozmíchám droždí, nechám v klidu pracovat. Většinou zapomenu vyndat sádlo z lednice, proto v rendlíku rozpustím, nechám vyhladnout. Prosátou mouku smíchám se solí + 1 lžíci škrobu + vlahé sádlo + kvásek, částečně zpracuji v kompaktní hmotu, kterou rozdělím na dva díly, první - sýr, papriku, do druhého - ořechy, skořici, dobře zpracuji.

Obě zpracovaná těsta vložím do studené vody, za dvě hodiny kontroluji a povede se nafotit poslední bublinku :)
Tentokrát jsem nenechala do druhého dne, myslím, že není rozdíl v odpočinku těsta.

Vyválím bez podsypání co nejtenčeji, asi jako na linecké cukroví, netřeba se bát, vyskočí. Na plech vyložený peč. papírem skládám bez zbytečných mezer, snažím se posypat sýrem /směs gran moravia + vydloubaná zelená plíseň z nivy/, trochu přitisknu, vím že část odpadá, nevadí, vyzobáme. S uzeným sýrem, jemně strouhaným chutná také výtečně.

Peču na 180°C tři plechy naráz do požadované barvy, čas dle síly a velikosti tvarů - přibližně 12 minut horkovzduchem.
Sladkou varintu rovnou z papíru sypu do vanilkou ochuceného cukru, kolečka vyndavám špejlí, drobné tvary vidličkou.
I uleželé si uchovají křupavost, ochucovadla se rozleží.
Tento recept patří k těm „na poslední chvíli“ a nezklame.

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.12.11 vloženo
  • 14780x zobrazeno

Čas přípravy

  • kynutí 2 až 12h, pečení dle množství

Ingredience

  • 40 dkg mouky hladké
  • 30 dkg sádla /i kupované/
  • 1 lžíce škrobu, ne moc navršená
  • 6 lžic mléka
  • 2 dkg droždí /uříznu půl kostky 42 g/
  • špetku soli
  • špetku cukru /nemusí být - popožene droždí/
  • 1 díl - 5 lžic sýra /dle chuti a zásob/
  • pálivá paprika dle chuti
  • 2 díl - žička skořice
  • 5 lžic mletých, pražených ořechů
  • lze okořenit dle uvážení a zásob

Doporučená příloha

  • Dobrá nálada, společnost, víno…pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ačraj 25.02.12 20:34

Zdařilo se, je to dobré…

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

euforbia 13.01.12 10:55

Upečeno, snědeno ještě teplé! Dětem se líbilo těsto, prý lepší než Play Doh. Kynutí pod vodou chodily kontrolovat po pěti minutách :-)Po vytažení z vody jsem malinko podsypala, protože se mi zdálo na povrchu rozmočené. Po propracování zase krásný materiál. Příště zkusím těsto rozválet přímo na plechu a jen naporcovat rádýlkem, ušetřil by se čas s přendáváním kousků na plech.

Diskuse k receptu Podvodnice - slané sádlové sušenky kynuté pod vodou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Ačraj
697 příspěvků 28.02.12 10:32
Pirohy

Jano, děkuji za odpověď, já bych z tohoto těsta udělala plněné tvarohem a povidly, posypané opraženou strouhankou, máslem omaštěné :P teď hned!!! Druhá verze je, použít vodu studenou, to je vlastně nudlové těsto a ty bych naplnila, třeba tou houbovou náplní, asi na zkoušku udělám těsto z poloviční dávky, mám takové " udělátko "-kolečko-náplň-uzavřít, to by mohlo i pěkně vypadat, snad se do toho dám hned, ale jen s povidly, pro tvaroh se mě nechce do krámu. :( :mavam:

 
2905
753 příspěvků 28.02.12 02:36

Arčaj, díky za důvěru, /oponovat nebudu :P / Sladké pirohy… Vejce můžeš a nemusíš, já bych jedno dala. Mléko postupně přidávat. hodně podobné nudlovému těstu. uvidíš jak se bude pracovat. Umím si představit třeba s houbovou náplní, něco jako pelmeně. Těsto si uhňácej do ruky, na tomto se nedá nic zkazit. Čím budeš plnit? :mavam:

Příspěvek upraven 28.02.12 v 02:52

 
2905
753 příspěvků 28.02.12 02:24

Arčaj, nemám hezčí, jen víc vypečené. Pohrát si s těstem znamená ochutit, vyzkoušej co bude šmakovat nejvíc. Vyválení se nepovede stejnoměrně skoro nikdy, skládám na plech od krajů, do vnitřku tenčí. Nenech dlouho odpočívat mimo troubu, čím dřív se dostanou z vody do trouby, tím líp. Na větší tvary bych rozkrájela uzený, plátkový sýr, ne na celou plochu, kraje nech volné. Moc velká dobrota, jak říkávala vnučka „to je pažravý“, proto je raději nedělám, neudržela bych se. Sladké lze posypat oříšky, cukrem… ;)

 
2905
753 příspěvků 28.02.12 02:03

Jol, moc hezké škaredky, díky :kytka:. Až bude volněji, vyzkouším a určitě uberu droždí, popřemýšlím čím naplním, rýsuje se slaná varianta. Sladkých bude taky pár, aby se neřeklo :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 26.02.12 10:42
Sladké pirohy

Jano, obracím se na Tebe, jako na zkušenou kuchařku, objevila jsem sladké pirohy, ráda bych je také udělala, těsto je jen z 1/2 kg polohrubé mouky, 200 ml teplého mléka a špetka soli, řádně vypracovat, vyválet a plnit, vaří se ve vodě, to složení těsta se mě nezdá, ale asi to tak je, odsouhlasíš-li to, udělám a vzorek pošlu… :roll: :mavam:

Vejce se do těsta asi nedává, nebo dává?? 8o

Příspěvek upraven 26.02.12 v 21:00

 
Ačraj
697 příspěvků 26.02.12 09:42

Jano, děkuji za pochvalu, je fakt, že ty je máš hezčí, sýr jsem dala jen do těsta, příště je ještě posypu před vložením do trouby,jsou ze sádla, práce s těstem byla paráda, jak mě radíš, musím si s tím více pohrát, zatím mizí sladké, jen až příjde zbytek rodiny, zapráší se i po slaných.Zdravím.. :mavam:

 
jolana
5065 příspěvků 26.02.12 08:34

Jani, len tak som si spomenula aj na ine sadlove kolacky…
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
:mavam:

Příspěvek upraven 26.02.12 v 08:35

 
2905
753 příspěvků 26.02.12 05:58

Wydro, nemám co promíjet, naopak, zpestření vítám, jen si neumím představit mašličku. Až příjde pod ruku těsto, na kterém lze ukázat, nafoť nápovědu prosím. :mavam:

 
2905
753 příspěvků 26.02.12 05:50

Arčaj, paráda, jsem zvědavá jak dlouho vydrží ;) , u nás mizí rychle a nejsem líná dodělávat. Já tůze ráda ty slaný. Teď už víš, příště si pohraj s těstem, vyzkoušej tuky, příchutě, do sladkých dám občas lžičku mlété kávy. Na slaný pro návštěvy sýrový nebo česnekový bobeček /2 lžíce pikant. kečupu + 2 lžíce rajčat. protlaku + jemně nastrouhaný sýr nebo třený česnek/. Rozležení jim křupavost nedodá, chce to nechat v troubě o chvilku déle a hlídat barvu. Nikdo nemá důvod se trefovat, povedly se a chutnalo, to je hlavní :palec:
Chci vyzkoušet kuličky, co poradila Lydia a pak ty od wydry.
Použila jsi sádlo ? já se chystám na várku s kačením sádlem… :mavam:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.02.12 22:05

Acraj, asi urcite jak je v receptu, jak pise autorka ! Neprohlizela jsem slozeni testa autorky. Promin ty i 2905 :zed:
Pochopila jsem az kdyz jsem se dosla podivat na moje testo, ze je jine i kdyz jsou to take podvodnice. Proto jsem ti sem napsala jake. Aby tu nebyly recepty zbytecne dva.
Ty moje jsou takove, jak pisu .
Muzes je vzkouset nebo nemusis :-)

 
Ačraj
697 příspěvků 25.02.12 21:40
podvodnice

wydra, já když dělám něco poprve, držím se receptu, těsto mě po hodině vyplavalo, je zbytečné déle ho nechávat ve vodě, autorka receptu také vykrajuje tvary, těsto jde dobře rozválet a též vykrajovat. V úvodu receptu je, že to je velmi chutná, křupavá pochoutka, možná po delší době křupou, ale my jsme se do nich dali hned.Tak jak to vlastně má vypadat? :roll: Hlavně, že nám chutná… :potlesk: :mavam:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.02.12 20:51
podvodnice jinak

opravdu to mam trosku jine to testo.
20 dkg polohrube, 15 dkg másla, 2 dkg drozdi a 1/2 vejce.
Kynuti stejne, pak se delaji „zizaly“ a kousek se omota pres prst.
Pece se jen lehce, ne do ruzova.
Jestli ti chutnaji, zkus tuhle variantu.
:mavam:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.02.12 20:43

Acraj, nevim v cem to tkvi, ale prekvapuje me, ze by podvodnice mely krupat . Vzdycky jsem delala takove maslicky pres prst. V puse se jen rozplynuly.
Ze bych mela jine pomery? Ani moje sestra je nevykrajovala. Prave ta „rozpustnost“ se mi na nich libi a ze nemusim nic valet ani vykrajovat.
Delas mi chute !

Příspěvek upraven 25.02.12 v 20:45

 
Ačraj
697 příspěvků 25.02.12 20:34

Zdařilo se, je to dobré…

 
Ačraj
697 příspěvků 25.02.12 20:32
podvodnice

Jana, poslušně hlásím, dnes jsem vytvořila Podvodnice, slané i sladké, ty se mě nechtělo obalovat v cukru, tak jen pocukrovala, těsto nádherné, pěkně se s ním pracuje, ale sladké nekřupou, asi měly být déle v troubě, pochvala byla, chutnají. :P

Rozmýšlela jsem se, mám-li foto přiložit, jestli se najde někdo, kdo se bude opět do mě strefovat, ale komu se to nelíbí, ať mě.....políbí… :mavam:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 21:15

Ačraj, tak to chtelo driv, kdes byla s tou skvelou radou ? :cert:
Ted uz je to dobre, prehlusila jsem travickou zelenou :P , zbytek odneeees caas !
Ale budu si pamatovat , napisu na lednici nejakym permanentim psatkem :D

 
Ačraj
697 příspěvků 18.02.12 21:08
Uhlíky v pánvi

wydra:Zřejmě, máš ještě v bytě „smrad“, po té spálené cizrně, neboť do dubna je ještě daleko, objevila jsem pro tebe, jak se nejrychleji zbavit zápachu, namoč hadr do octa, potom s ním intenzivně mávej a přitom projít celý prostor, za chvíli po nepříjemném odéru, nebude ani stopy. :roll: :mavam:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.01.12 18:35

Acraj, asi byly vcera skvrny na slunci, mne se taky darilo!!
I dym je na fotce videt vic nez ty uhliky v panvi! Ty mela byt cizrna na masle! :zed:
I ta sterka se pretavila na dva kusy :P A smrad tu asi bude jeste v dubnu. Hruza!

 
Ačraj
697 příspěvků 30.01.12 18:03
Podvodnice

2905:Díky za zprávu.To jsem to vyvedla, chtěla jsem těsto rozdělit na slané i sladké, že je lepší ořechy opražit v troubě, ořechy jsme pracně vydolovali ze skořápek, dala na plech a šup do trouby, začal se šířit nepěkný puch po bytě," Ježkovi voči" já je totálně spálila, no zapomněla jsem na ně, tak nevím, kdy se s tou podvodnicí pochlubím.. :zed: :mavam:

 
2905
753 příspěvků 30.01.12 02:00

Arčaj, já vím , pozdě, omluva… sádlo nahřívám, do těsta vlažné, lze i nastrouhat nebo změklé, ale je to víc práce než se zapracuje, vařečkou dokud lze, rukama co nejpozději. Podobně jako těsto linecké, nebo jiné tukové bez droždí. Napiš jak chutnalo :mavam: . J.

 
2905
753 příspěvků 30.01.12 01:52

Euforbia, mám radost že chutnalo, jen už neoceníš křupavost za den, dva, týden…
Prozraď co je Play Doh, nemám tušení, jen mi něco říká že to nebude k jídlu :nevim: .
Rádýlkem na plechu si hodně usnadníš práci, ale mizí rychleji než malé kousky.
Když vyndáš těsto z vody, stačí otřít, nechat chvilku oschnout, nebo zapracovat navlhlé dovnitř. je dost mastné a nelepí.
S dětmi jsem ráda pracovala v kuchyni, mají báječné nápady a pak velikou radost, když vidí své dílko :mavam: J.

 
2905
753 příspěvků 30.01.12 01:35

Aničko, wydra poradila, omlouvám se. Ještě fígl mám, dávám vodu těsně na těsto, jak vykoukne, má po zahálení, jdu na něj :) J.

Wydro děkuju :kytka:

 
2905
753 příspěvků 30.01.12 01:32

Lydia, na čokoládové kuličky se podívám. Nápad s teplou vodou je hodně zajímavý, jen, nepouští do vody tuk? Blíží se další svátky, vyzkouším… teď mě napadá, i slaná štola by mohla být dobrá, obalená jemně strouhaným sýrem s praženými ořechy. Promyslím, štoly jsem ještě nepekla, není pro koho. Díky za nápad .) J.

 
Ačraj
697 příspěvků 28.01.12 20:15
podvodnice

Přečetla jsem si recept lépe, takže sádlo rozehřát, nebo stačí jen změklé, mám chuť, zítra je udělat, děkuji za případné objasnění.. :?:

Příspěvek upraven 28.01.12 v 20:29

 
euforbia
16 příspěvků 13.01.12 10:55

Upečeno, snědeno ještě teplé! Dětem se líbilo těsto, prý lepší než Play Doh. Kynutí pod vodou chodily kontrolovat po pěti minutách :-)Po vytažení z vody jsem malinko podsypala, protože se mi zdálo na povrchu rozmočené. Po propracování zase krásný materiál. Příště zkusím těsto rozválet přímo na plechu a jen naporcovat rádýlkem, ušetřil by se čas s přendáváním kousků na plech.

 
anickav
2904 příspěvků 21.12.11 08:34

Wydrička, ďakujem ti.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.12.11 18:33

anickav, dej tu kouli testa do velkeho hrnce s hodne studenou vodou. Koule „kecne“ na dno. Asi za hodinu koule zacne malinko praskat a kdyz ponoris ruku pod ni, ucitis, jak to testo uz se nadzvedava samo ode dna. Tim je testo vykynute a pripravene ke zpracovani stejne, jako normalni kynute testo. Je fakt jednoduche a dobre !

 
anickav
2904 příspěvků 20.12.11 17:39

Prosím, ešte som neskúšala nikdy cesto kysnuté pod vodou, preto mám otázku - keď cesto pláva, vtedy je ho treba ďalej spracovať? Ďakujem za odpoveď, pomohlo by mi to pri vyskúšaní receptu.
Pekné sviatky!

 
lydia
1227 příspěvků 16.12.11 13:49

Pěkný recept. Se sádlem se dělá také dobré cukroví,( myslím, že Manek kdysi vložil recept na čokoládové kuličky ze sádla, které jsem často dělala). Vzpomínám si, že jsem dříve dělala něco podobného sladkého, říkalo se jim hastrmani? Už nevím. Ale s kynutým těstem pod vodou jsem dělala minulý rok štolu, těsto velmi rychle vyplavalo, já jsem ho dala do teplé vody. A štola byla moc dobrá.

 
2905
753 příspěvků 16.12.11 03:02

Babi, na recept jsem koukla, máš menší množství mouky a droždí celkem dost. Vyzkoušej, uvidíš, droždí není ani trochu cítit a vykoná co má. Sádlo má svůj nezaměnitelný šmak, který lze kombinovat s příchutěmi dle momentální chuti. Také nemusím sladké, a kdybych udělala kbelík slaného, stejně mizí jako první. Někteří slanými kousky prokládají sladké. /jsem tomu ráda, moc bych bobtnala :-P /

 
2905
753 příspěvků 16.12.11 03:01

Likvidace duplicitního komentáře.

Příspěvek upraven 16.12.11 v 03:10

 
2905
753 příspěvků 16.12.11 02:47

Wydro, slané podvodnice stojí za vyzkoušení, jsou trochu podobné tuckám, jen víc vyběhnou a jsou křupavější. Pohodlnější je nakrájet tyčky, ale ty rychle mizí…
Umyslně dělám malé tvary, pár na talířek a musí stačit. No, většinou nestačí, chodím pro nášupy :palec:

 
babi
6360 příspěvků 08.12.11 20:10

Take jsem pekla neco podobneho http://www.labuznik.com/recipe.php?… (sladke, nebo slane) avsak u Tveho receptu se mi libi nejenom to, ze je to testo kynute pd vodou, ale navic jeste sadlove :palec: Sladkostem moc nedam a tak urcite casem vyzkousim Tvuj recept…

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.12.11 09:48

Číslo :-), podvodnice jsem jednu dobu hodne pekla , recept byl jiny, jednoduchy, jen takove ne sladke testo. Z testa se napred udelala velka koule, ktera se hodila do studene vody vykynout. Pak se delaly malinky valecky, kousek se ukrojil a pres prst se udelala takova maslicka. Upecena se obalila v mouckovem cukru s vanilkou jako rohlicky. Podvodnice jsou moc dobre, libi se mi tahle slana varianta. Tu nekdy zkusim jak „číslo“ píše :-P

 
2905
753 příspěvků 08.12.11 06:18

Ať dělám co dělám, nedaří se vložit foto.
Lze nahrát až 5 fotografií, bohužel chybí „čudlík“ k deslání. Druhý pokus, uvařil jsem recept, nepustí bez hodnocení, ohodnotím /jak jinak - za pět/, nahraji foto, zas bez čudlíku, třetí pokus, přidat příspěvek, nahraji foto, hurá čudlíček k odeslání je tu! Kliknu, chvilka napětí a… v růžovém rámečku hlášení-
Došlo k těmto chybám:

The file ‚image1‘ was illegal uploaded, possible attack, nevím kde je chyba…

Díky za zprovoznění vkládání fotek:)

foto zde - http://trojka.mujblog.centrum.cz/…u-70189.aspx.
Poctivě jsem hledala totožný recept, našla tři jen zdánlivě podobné.

Příspěvek upraven 16.12.11 v 02:43

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Tažený štrůdl


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz