Recept Pětice italských omáček k rybám, masům a zeleninám

babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

I. Rajská omáčka se skořicí - Salsa di cannella Na pánvi rozehřát olej a osmažit na něm česnek koriandrový semínka, skořice a chilli papričky. Když česnek zezlátne, tak přidat rajčata na hrubo rozkrájená vařečkou. Osolit a opepřit a pomalinku dusit za občasného zamíchání asi 1 1/2 hodiny. Popřípadě dochutit. Omáčka má být hustá, sladká a se slabou příchutí chilli, koriandru a skořice, které před podáváním vyjmout. TIP:Výborná omáčka ke grilovanému jehněčímu, nebo lilkům. ....................................................................................................... II. Červené chilli papričky naložené v balsamickém octě - Salsa di aceto balsamico V hmoždíři rozmělnit česnek, trochu soli a červené pepře. Když jsou rozdrcené, tak přidat chilli, balsamický ocet, olivový olej a citronovou šťávu. Vmíchat tam petrželku a ochutit solí a pepřem. TIP: Výborné ke grilované rybě, nebo jehněčímu. ..................................................................................................... III. Bylinky s piniovými oříšky - Salsa di erbetta verde Ciabattu natrhat na kousky a v mixeru, nebo robotě s noži ji rozdrtit na hrubé drobty. V hmoždíři rozmělnit piniové oříšky a potom tam zamíchat bylinky. Přidat drobečky, kapary a vše smíchat dohromady s octem a olejem. ochutit solí a pepřem. TIP: Výborné jako dochucovadlo k mnoha pokrmům. .................................................................................................. IV. Omáčka ze zelených chilli papriček s citronovou kůrou - Salsa di peperoncino verde Chili papričky zbavit semeníků a na jemno je posekat. Nakrájet kůru z citronu (jenom žlutou část bez jakékoliv bílé) a nakrájet ji na tenoučké proužky. Smíchat s chilli, solí, pepřem a olejem. Před podáváním nechat po několit hodin uležet. .................................................................................................... V. Omáčka z oliv a balsamického octa - Salsa di basilico e olive Olivy na hrubo posekat a vložit je do mísy. Na jemno posekat ančovičky, přidat je do mísy společně s česnekem. Zamíchat tam ocet, olej a nechat vše 30 minut marinovat, Nakonec tam vmíchat lístky bazalky, a těsně před podáváním dochutit solí a pepřem. TIP: Výborné k rybám.

Recept je z kategorií: Omáčky Omáčky k masům Omáčky k rybám Omáčky k zelenině

Nahlásit recept

  • 29.08.10 vloženo
  • 26175x zobrazeno

Ingredience

  • I. Rajská omáčka se skořicí - Salsa di cannella
  • 2 x 800 g konzerva soudkových loupaných rajčat, slitých z většiny tekutiny
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku na jemné plátky nakrájené
  • 3 lžičky semínek koriandru
  • 1-2 sušené červené chilli papričky rozdrcené
  • 2 celé skořice
  • sůl a pepř
  • ..............................................................................................
  • II. Červené chilli papričky naložené v balsamickém octě - Salsa di aceto balsamico
  • 8 stroužků česneku
  • 3 lžíce červených pepřů
  • sůl a pepř
  • 2 střední červené chilli papričky bez semeníků na jemno posekané
  • 6 lžic balsamického octa
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
  • šťáva ze dvou citronů
  • 3 lžíce ploché italské petrželky posekané
  • ...................................................................................................
  • III. Bylinky s piniovými oříšky - Salsa di erbetta verde
  • 2 tlusté plátky ciabatta cleba se spodní kůrkou odkrojenou. 150 g piniových oříšků na lehko opražených
  • 6 lžic bazalkových lístků na hrubo posekaných
  • 3 lžíce na hrubo posekané polocholisté petrželky
  • 3 lžíce na hrubo posekané máty
  • 50 g kaparů
  • 2 lžíce octa z bílého vína
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • černý pepř
  • ....................................................................................................
  • IV. Omáčka ze zelených chilli papriček s citronovou kůrou - Salsa di peperoncino verde
  • 6 pálivých zelených chilli papriček
  • 1 BIO citron
  • sůl a pepř
  • 120 ml extra panenského olivového oleje
  • ...................................................................................................
  • V. Omáčka z oliv a balsamického octa - Salsa di basilico e olive
  • 250 g malých černých Nicoise oliv bez pecek
  • 6 slaných ančoviček opraných od soli
  • 1 stroužek česneku na jemno posekný
  • šťáva z jednoho citronu
  • 3 lžíce balsamického, nebo bylinkového octa z červeného vína
  • 4 lžíce na hrubo posekaných lístků bazalky
  • sůl a pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pětice italských omáček k rybám, masům a zeleninám

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pětice italských omáček k rybám, masům a zeleninám

babi
6360 příspěvků 31.8.10 06:00
Re: Quintet italských salsáček k rybám, masům a zeleninám.
:) :D :)
Alis
2617 příspěvků 31.8.10 05:44
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

se salsáčkou :D

noskovice
1322 příspěvků 31.8.10 05:44
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

Babi, je mi líto, ale já to N nedoběhnu. Zeptej se Alis. :)
Casino… :D

casino
4497 příspěvků 31.8.10 05:37
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

Zdá se, že dámy pojedly něco vtipné kaše :) S kerou pa máčkou asi?

babi
6360 příspěvků 31.8.10 05:28
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

alis a Soni, uteklo mne N, nemuzete mi ho tam pridat?

babi
6360 příspěvků 31.8.10 05:22
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

di, tak to vysvetluje, proc Te tak irituji. Skoda, neni to vsak na me strane umyslne. Uprimne dekuji za odpoved.

noskovice
1322 příspěvků 31.8.10 05:22
Re: Quintet italských salsa omáček - babi,

jen si hraj. Život je krásný a krátký. :)

babi
6360 příspěvků 31.8.10 05:15
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

alis a Soni, devcata, me se snad neco stane! Take se mi to slovo libi, ale co ja vim kdy si smim hrat a kdy ne? :)

noskovice
1322 příspěvků 31.8.10 05:01
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

… Myslím slovo „salsomáčka“ … :)

noskovice
1322 příspěvků 31.8.10 04:59
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, - babi,

mně se to slovo líbí. :)
Ahoj, Soňa

babi
6360 příspěvků 31.8.10 03:39
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

hmm, nevim proc se neukazal cely odkaz. Ze bych to jeste jedno zkusila
http://sk.wikipedia.org/wiki/Salsa_(om%C3%A1%C4%8Dka)
http://en.wikipedia.org/wiki/Salsa_(sauce)

babi
6360 příspěvků 31.8.10 03:33
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

alis, neber to jinak, nez konverzaci http://sk.wikipedia.org/wiki/Salsa_ (om%C3%A1%C4%8Dka) :)
Zdravim,

di
2452 příspěvků 31.8.10 03:32
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

Babi, to je jednoduché, jsem překladatelka, proto jsem na práci s jazykem tolik citlivá. Původní vzdělání mám ovšem jiné (hodně souvisí s hygienou a technologií potravin).

babi
6360 příspěvků 31.8.10 03:29
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

casino, :)

babi
6360 příspěvků 31.8.10 03:25
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

di, tesi me, ze nemate zadnou vytku k receptum pouze k nazvu. Myslim si, ze na Labu je mnohem vic a horsich prohresku nez je tento…Casto mluvite o sve profesi, avsak zatim jste neprozradila co za profesi mate, mohu se jenom domnivat.

babi
6360 příspěvků 31.8.10 03:10
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

be, to myslis jako abych napsala 5 receptu misto jednoho, kde jsou omacky pohromade?

Alis
2617 příspěvků 31.8.10 00:47
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

Quintet mě nechává v klidu, ale trochu mě zarazilo spojení salsa omáčky… Kreativně navrhuji salsomáčku, babi, co ty na to? :)

be04565
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.8.10 22:36
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

Nu - potrefená husa se vždycky ozve :-), já vím … Nechci nějak vykopávat válečnou sekeru, spíš bych raději kouřil dýmku míru, to říkám předem.
Ale nač chodit tak daleko ke kapari dipu, stačí jít blíž.
Vytrženo z deníčku, Casino, Vašeho …
„Nesnažte se texty psát tak, aby to bylo zajímavé pro vaše nejbližší či přátele. Pište tak, aby to bylo zajímavé pro vás. (Sergej Lukjaněnko)“
Možná tohle vystihuje mnohem lépe a elegantněji to, proč quintet a ne třeba pět.

di
2452 příspěvků 30.8.10 17:50
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

Casino, já vím… A za svou reakci se omlouvám, holt profesionální deformace.

casino
4497 příspěvků 30.8.10 17:39
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

di, možná tady naleznete odpověď :) dovolím si vytrhnouti z komentáře podreceptem Kapari dip :
„…je to taková možná neuměla umělecká licence. Dovol autorovi si myslet, jak je vtipný, s jazykovým prokletím to nemá nic společného.“ :-()))))))))

di
2452 příspěvků 30.8.10 17:27
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

Nevím, školy nemám, ale nestačilo by napsat „pět (nebo pětice) italských omáček“? Já vím, neznělo by to tak světácky, ale možná by se to líp hledalo. Jinak k receptům jako takovým žádnou výtku nemám.

be04565
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.8.10 13:11
Re: Quintet italských salsa omáček k rybám, masům a zeleninám.

Babi, nevyzkoušeno (zatím), ale to si říká o samostatné recepty :-), žádný quintet, ale pěkně každá zvlášť …
Omlouvám se, že radím, neumětelsky …

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Jahodový pohár Jahodový pohár
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz