Recept Pesto alla genovese (pesto po janovsku; trojjazyčně)
penda Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Česnek rozmělníme v hmoždíři společně s mořskou solí, jádry piniových oříšků a bazalkou; když je všechno rozmělněno na kaši, přidáme olivový olej, nastrouhaný parmezán a ovčí sýr. Vše rozmícháme a dáme chladit do ledničky. Jestliže se utvoří černý film, odstraníme jej. Místo hmoždíře můžeme použít mixér. V tom případě přidáme bazalku až ke konci mixování, aby zůstala čerstvá a zelená. *Preparazione:* Pestate in un mortaio di marmo il sale grosso, i pinoli, il basilico, l'aglio. Quando il tutto sara diventato una poltiglia omogenea aggiungete l'olio, il pecorino e il parmigiano grattugiati. Mescolate bene questi ingredienti e poi riponete in frigorifero; se si forma sul pesto una patina superficiale scura, eliminatela e utilizzatelo senza problemi. Se non avete a disposizione il mortaio, potete servirvi di un frullatore, facendo pero attenzione a frullare prima l'aglio, il sale grosso, i pinoli e aggiungere in un secondo momento il basilico in modo che rimanga il meno possibile a contatto con le lame del frullatore e non diventi scuro. *Directions:* Press garlic in a marble mortar, together with marine salt, pine kernel and basil; when everything is reduced to pulp, add olive oil, grated parmesan cheese and sheep's milk cheese. Mix everything and put into the fridge. If it forms a dark film on it, remove it. You can use a mixer instead of a marble mortar. In this case, basil at the end of the mixing process, so that it will remain fresh and green. Recept mi poskytl Antonio Di Virgilio a do angličtiny volně přeložil Vincenzo Sinacori. Patří jim můj dík...:-))
Recept je z kategorií: Omáčky na těstoviny
- 07.05.04 vloženo
- 19765x zobrazeno
Počet porcí
- 6 porcí
Ingredience
- 40 g jader piniových oříšků
- 500 g čerstvé bazalky
- 30 g ovčího sýra
- 30 g parmezánu
- 2 stroužky česneku
- olivový olej, sůl.
- *Ingredienti:*
- pinoli 40 g
- basilico genovese 500 g
- pecorino 30 g
- parmigiano 30 g
- aglio 2 spicchi
- olio, sale grosso Q.b. (quanto basta).
- *Ingredients:*
- 40 g pine kernel (*pine nuts*)
- 500 g basil, fresh
- 30 g sheep's milk cheese, grated
- 30 g parmesan cheese, grated
- 2 garlic cloves
- olive oil, marine salt.
Doporučená příloha
italské těstoviny
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Pesto alla genovese (pesto po janovsku; trojjazyčně)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Pesto alla genovese (pesto po janovsku; trojjazyčně)
27 příspěvků 5.5.11 20:12
bazalka pro tento recept má naopak velmi drobné lístky, Italové jsou na tento druh velmi hrdí
27 příspěvků 5.5.11 20:10
Ahoj Midlo, nejsi na piniové oříšky alergická, jen jsi koupila oříšky dovezené z Číny (prodávané za nesmírně podobnou cenu), jež však pocházejí z jiného druhu pinie a obsahují látky, které právě to hořknutí způsobují. Více se o tom diskutuje na Cuketkovi, nejsi sama, taky jsem se toho týden nemohla zbavit
288 příspěvků 28.3.10 18:47
Kdyby o tu bazalku někdo dobře pečoval,aby přes zimu neumrzla a šlechtil by jí natolik,že by měla veeeeeliké listy,mohlo by to vydat až těch 500 g...........: ) ?
Jen tak mě to napadlo..........................sama mám na parapetu bazalku úplně obyčejnou
No, jestli nakonec Kari - 24.01.2009 20:43 nemá pravdu? Porovnejte množství ingrediencí s tímto receptem: Janovské pesto – Pesto genovese
Malé upozornění. Na piniové oříšky je častá alergie. U nás se to projevilo tím, že nám s dcerou asi na týden každé jídlo doslova zhořklo v puse. Což je myslím pro každého labužníka trest neúměrný a srovnatelný s mučením…
288 příspěvků 9.2.10 15:19
To taky nemá chybu................po roce najít takovou opravu.........:-)
16 příspěvků 9.2.10 12:56
po celém jednom roce příspěvek do diskuse: Náhrada za parmezán se jmenuje Gran Moravia a ne Grand Bohemia.
94 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj mlsalové! Pesto v létě vyrábím pravidelně každý týden, v Holešovické tržnici po ránu koupím u zelináře čerstvou bazalku (může být i několik druhů najednou) a ze čtyř svazků vyrobím (rozmixuju) jednu půllitrovou sklenici pesta. Ta vydrží v naší rodině akorát tak týden. Z úsporných důvodů nahrazuji 1/2 piniových oříšků vlašskými ořechy a vynechávám ovčí sýr. Zato dám víc česneku a zakápnu navíc trochou citr.šťávy, oliv.olejem nešetřím. Sůl a čerstvě namletý pepř, jak má kdo rád. Dcery si mažou na čerstvou housku tavený sýr a na to pesto, bomba! Jinak do špaget (místo rajčatové omáčky) a posypat parmezánem (náš Grand Bohemia) anebo do směsi pesta naložit maso na grilování, to nemá chybu!
A kde mám vzít půl kila bazalky, urodila se mi sice hojně v truhlíku pod oknem, ale půl kila, to je přeci jenom hodně, i kdybych ji požnula všechnu. Bazalka je totiž podle mne dost lehká, pravděpodobnější, vzhledem k množství ostatních ingrediencí, bych řekla 50 g, ale když to tak má být, tak asi fakt 500 g. Nemám vůbec odhad, dokud to nezkusím. Jo a dik za pripomenuti tech slun.seminek, diskuzi jsem tenkrat taky cetla, jen mne to z hlavy vypadlo. Měj se fajn ;o)
není, Kari, je to pro 6 osob, čili cca 80 g na osůbku…a mrkla jsem se ještě na originál…a je to tak, to by se museli splést italové…já mám italštinu také moc ráda, i když ji neumím tak skvěle..ale je to kouzelný, romantický jazyk…v Praktické ženě jsem četla jako náhradu za pinie použít slunečnicová semínka..je o tom i diskuze na labužníku..ale to určitě víš…
Ještě se chci zeptat, čtu dobře? Půl kila bazalky?? Není to nějak moc…hihi
Pendo, ta trojjazyčnost se mi moc líbí. Miluju italštinu, i když umím jen pár slůvek. Aspoň jsem se zase něco přiučila, moc díky..:-))
A recept samozřejmě také chválím, akorát pinie budu muset nahradit něčím levnějším, možná pistácie by šly použít. Hezký den
)
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
díky Pendo