Recept Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno..

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Kazda houba, jak vime, potrebuje jinou delku pripravy (nekdy i jiny zpusob). Potrebny cas peceni se take meni vzhledem k velikosti houby. Udany cas v recepte je pouze orientacni, tak jako v mnoha receptech. Prosim, upravte si recept dle Vasich ingredienci.

Postup

Předehřát troubu na 230°C.

Pomocí měkkého štětce očistit hřiby. Ostrým nožíkem udělat dva řezy podélce nohy hřibu až ke kloboučku a tímto rezdělit nohu na 3 stejné díly. Dát pozor, aby se nohy neoddělily od kloboučku. Do každého řezu dát plátek pancetty, snítku tymiánu a nekolik plátků česneku. Potom každou nohu ochutit a obalit plátkem pancetty tak, aby nohy držely pohromadě.

Rozehřát pánev vhodnou do trouby, přidat 3 lžíce oleje, vložit tam hřiby a vše dát do trouby. Péct asi 5 - 15 minut, vzhledem k tloušťce kloboučku. Když jsou hřiby hotové, tak klobouk zhnědne, scvrkne se a pancetta bude upečená.

Vyjmout a každý hřib pokapat 1/2 citronu. Hřiby podávat s roketou pokapanou olejem a trochou citronu navíc.

Recept je z kategorií: Houby

Nahlásit recept

  • 25.07.10 vloženo
  • 8200x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 6 celých čerstvých hřibů, každý asi 200 - 250 g
  • 12 velkých snítek tymiánu
  • 18 tence nakrájených plátků pancetta
  • 3 stroužky česneku na tenké plátky nakrájené
  • mořská sůl a pepř
  • extra panenský olivový olej
  • 3 citrony
  • velkou hrst nebo dvě lístků rokety

Doporučená příloha

  • pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno..

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 29.07.10 22:44
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

drahe devce-2905, ja ne ze bych nepoznala masaka, ale pro manzela to byla zabina ;) jednou, protoze jsem chodila opravdu pri rozbresku jsem nasla pod skupinou briz nekolik masaku od malych az po velke, uplne nove vyrostle nadzdvihujici perinu mechu. Krasny obrazek. Nedalo mi to a vzala jsem je do kosiku. Sla jsem dal a potkala pana, zastavili jsme se na kus reci a on obdivoval ty zdrave masaky, tak jsem se zeptala, chcete je? a on mi za ne dal krasne modracky a navic mne poradil, kde rostou. Tomu se rika houbarske spolecenstvi ;)

 
2905
753 příspěvků 29.07.10 11:05
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno... babi

Jéé, škoda že nechodíme na houby spolu, mám ráda ty, co růžovkám nefandí - víc zbyde pro naší smečku:-))
Z růžovky používám část nohy když lze, většinou nožka bývá okupovaná červíky, proto jen hlavy. Když se zadaří najít mladé, čerstvé, upeču v troubě, nakrojím dle velikosti celou houbu, ty mladé jsou pevné, ještě schoulené.
Při čtení receptu mi zavoněla fantazie už trochu upravená…peču májovky, proč nenapadlo ještě růžovku nevím…ještě jednou díky za inspiraci, až spáchám, zdokumentuji, ukážu:)

 
babi
6360 příspěvků 29.07.10 05:51
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

svato, po dlouhou dobu jsme nemeli moznost houby sbirat. Kdyz jsme tu moznost na ctyri roky meli, tak jsme sbirali to, co jsme znali, i kdyz vlastne jsme znali klouzkym, ryzce a take jsme je nesbirali. Sbirali jsme za:,–(ne jenom do kosiku, avsak clovek videl plno lidi pouzivat plasticke sacky. Take koupene houby po prichodu domu vyndam z vanicky ve ktere se prodavaji a dam je do hnedeho papiroveho sacku, pokud tu moznost nemam jiz v obchode. A tak jako Wolfg i ja Ti dekuji za tvoje znalosti ;)

 
babi
6360 příspěvků 29.07.10 05:35
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

bedlo, pokud vim, tak jsem se v tomto recepte vyjadrila naprosto jasne. Recept jsem nekolikrat pripravila! Specificky jsem udala druh houby, pridala jeji obrazek, upozornila na velikost houby a tim delku peceni a take udala, jak ma houba vypadat po upeceni. Jestli se toho nedosahne za 15 minut, tak je logicke pect dele. Dosahne-li se spis, je logicke zkratit pecici dobu. A to, ze nektere houby se ji syrove je odzkousenym faktem na priklad u lanyzu. Mozna, az recept vyzkousis, muzeme porovnat poznatky ;)

 
Wolfg
583 příspěvků 29.07.10 03:54
Re: Pečené celé hřiby - Svato,

Tvoje vědomosti jsou cenné. V žádné kuchařce je nenajdeme.
 Děkuji

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.07.10 03:53
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

Babi, ono to není moje přesvědčení, ale zkušenosti. Pokud uvádíš žampiony … souhlas, ale jen ty pěstované uměle, ne sbírané v lese.
K pravákům … 5 minut je málo, 20 minut a déle to spraví. U veškerých receptů z hub se musíme vyjadřovat jasně. Až budeme v Klubu houbařů … ti už vědí o čem je řeč. Toto je veřejně přístupný web širokého spektra, proto s radami opravdu opatrně.

 
svato
1417 příspěvků 29.07.10 03:52
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno... - mjam

keď som ešte robila toxikológiu a častejšie som mala kontakty s klinikou, bolo jasné, že prevažná väčšina otráv hubami spočívala v tom, že dotyční zožrali kvantum ťažko stráviteľných a veľmi krátko tepelne spracovaných húb, ktoré hojne zapili alkoholom. Občas sa stretnene na konferenciách a pokiaľ viem, je to stále o tom istom.
Takže pri rozumnom správaní sa alkohol s hubami celkom dobre znáša, myslím tým, že pohár vína po jedle z húb (okrem hnojníka, ten má antabusový účinok) nerobí problémy.
Isteže existujú alergie, ale na druhej strane, aj škridly zo strechy padajú a nesedíme doma.

 
svato
1417 příspěvků 29.07.10 03:32
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno... - Babi, pozor,

hovorila som o toxínoch hríbovitých húb. Muchotrávku zelenú, pavučinovec plyšový a ďalšie iné môžeš variť aj týždeň a nič to nepomôže (ale to iste vieš, to píšem pre hubových amatérov). Škoda, že ste tak zúžili výber, prišli ste o dosť chutí. ÚPLNE VÁŽNA ZÁSADA je NIKDY nezbierať huby do tašky, aj keď to nie je igelitka (sieťovka sa povoľuje - bude tiež hnoj, ale nie zaparený). Číslo bankového konta na úplatky od cechu košíkarov zverejním dodatočne.

Pre upresnenie: toxikológiu som robila 10 rokov, už 26 rokov robím inde.

 
babi
6360 příspěvků 29.07.10 02:49
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

Wolfg, seminar na uziti hub v kuchyni je jedna vec a drzet se zdejsiho receptu je druha. Budu se pro jistotu drzet toho, co jsem napsala :)

2905, musim se priznat, ze masaky, klouzky, holubinky atd. jsem rozdavala, protoze manzel je nazyval zabinami. Domu jsem mohla vzit pouze hribovite houby, lisky (tech moc nebylo) a strocek trubkovity (ten mam ve velke oblibe). Ale mam otazku, V tomto recepte je dulezita noha houby a mela jsem dojem, ze u masaku se pouzivaji jenom klobouky :)

svato, jako toxikolog udavas, ze vlastne toxiny vzhledem k tomu ze jsou termolabilni se dlouhou tepelnou upravou nici? Rozumim dobre? Take jsem slysela, ze i perfektne jedle houby, ktere se napriklad zapari mohou zpusobit vazne problemy. Takze nejenom samotna pozivatelnost hub, ale take jak se s nimi zachazi muze ovlivnit jejich vliv na nase zazivani :)

bedlo, nechci vyvracet Tvoje presvedceni :) V tomto pripade u tohoto specifickeho receptu rikam, ze jej mam odzkouseny a to nejednou, ze se houby (pravaci) upekly bez problemu jakmile byla upecena slanina. Chutnaly vyborne! Neco vsak k nejedlosti vsech hub za syrova? Zampiony jsou jedle syrove a bezne se pouzivaji na salaty. Jejich chut je za syrova vyborna a urcite jina, nez u tepelne upravenych zampionu. Bezne na jidelnich listcich po cele Severni Americe. Restaurace by si zatezko mohly dovolit podavat neco, co by pripadne zpusobilo potize u siroke verejnosti.

mjam, lanyze, zampiony a hrib kralovsky (sirovinky nesbiram) jsou take houby pozivatelne za syrova. Lanyz (neni moc obavy, ze je na dennim poradku) se nekdy nastrouha na tenke platky nahoru pokrmu a stejne to je s zampiony. Sklenka vina je k nim velice vhodna, tak jako se zatezko podava na priklad k smazenici :)

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 29.07.10 00:02
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

Zas na druhou stranu, teprve v posledních letech se zjišťuje, že spousta hub obsahuje látky naprosto unikátní, které se jinde nevyskytují a lidskému organismu velmi prospívají. Nejznámější je asi hlíva a ši-také, ale týká se to vícero druhů.

 
mjam 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.07.10 21:47
Houby a alkohol

@ Wolfg

Wolfiii, podle toho, čeho jsem se dočetl i doslechl, záleží nejen na houbách, ale dost i na tom, co k nim piješ. Podle názoru znalců by se měl alkohol popíjet jen v malých množstvích. Do houbových omáček prý nepatří. Modráky a václavky prý mohou ve spojení s červeným vínem udělat pěknou paseku s krevním oběhem, tlakem, ba i srdíčkem. Z toho mají radost někdy i funebráci.

Jinak mají být až na lanýže, syrovinku, žampion ze sklepa a hřiba královského*) všechny ostatní houby za syrova více méně jedovaté (to mám od jednoho vynikajícího znalce, který dokonce „objevil“, popsal, zařadil do kategorií a pojmenoval několik „nových“ druhů) - tak bude líp, když se tepelně upraví. Na rozdíl od steaků jim v kastrolu či pánvi pár minut navíc neuškodí.

Tak ať už konečně rostou :)

Pozdrav mjam

---------------------------------------------
*) Tyhle čtyři druhy snesou alkohol.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.07.10 20:47
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

Všechny houby jsou zasyrova v podstatě nejedlé, musí se tepelně upravovat minimálně po dobu 15 – 20 minut, ty, které po rozkrojení modrají (hřib kovář nebo koloděj) dokonce až 25 minut i déle.
Babi, 250 g houbu byť hřib pravák v troubě pečený vcelku, ještě s plněnou nožkou za 5-15 minut neupečeš. Houbu, kterou pokrájíš na větší díly ano.
Mám vyzkoušeno.
Jandule požívání syrových hub je na každém … když mu to chutná, máš naprostou pravdu. Jen se jich nesmí najíst … ale pouze ochutnat.
Chtěla jsem to jen uvést na správnou míru … když se řekne A, má se říci i B.

 
svato
1417 příspěvků 28.07.10 15:53
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

Muchotrávka červenkastá je super huba, len škoda, že to nej vedia aj červíky, zriedka sa nájde bez nich. Vznikajúca je aj muchotrávka cisárska, u nás je síce chránená, ale napríklad v Bulharsku nie a rastie ich tam kopa.
Satan je síce jedovatý, ale jeho toxín je tiež termolabilný, takže, ak sa dostatočne dlho varí, nič sa nedeje. Vyskúšala som (ako správny toxikológ) osobne, ale to neznamená, že ho odporúčam zbierať - bola som mladá, zdravá, bez alergií a ochutnala som kúsok, zavarený v octe.

 
2905
753 příspěvků 28.07.10 09:50
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

Díky za inspiraci, hřib je sice „král“, ale umím si představit báječnou chuť růžovek, když se povede najít mladé, pevné a uchránit je před pražením na pánvičce do podoby křupajících škvarečků:)
Když najdu hřib, mé houbařské srdce zaplesá nad tou nádherou, ale jak vykoukne masák /ač nekrasavec/, aktivují se všechny chuťové pohárky:))
Kdo ochutnal, ví…

 
Wolfg
583 příspěvků 28.07.10 05:01
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

Já trubka, žil léta v bludu, že pokud má houba pod kloboukem trubky, je jedlá. V nepříliš staré knize od Grünertových - Houby, jsou v názorech na užití jednotlivých druhů opatrnější. Jedovatý je snad jen satan, ale řada z nich jsou hořké (nejen žlučák), pálivé, vyvolávají alergické reakce i sr..zažívací potíže(klouzek obecný, hřib plstnatý, kříšť, kovář, koloděj) a ty modrající jsou, jak tu říkají, termolabilní. Připadá mi to jako příbalový leták u celaskonu. Lze po požití dostat řadu problémů vhodných na mašli, případně umřít. To asi, jak degeneruje nastupující mládí, tak se zichrujou, co kdyby…
Bezpečná houbička je dřevomorka a má výhodu - je všude

 
babi
6360 příspěvků 28.07.10 03:58
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

Anicka, ja jsem tak vyrozumela ;)

 
babi
6360 příspěvků 28.07.10 03:56
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

Jandule, pravaci jsou snad nejlepsi houbou. Kdybys vedela jak rada bych si zasla na houby :) Vam vsem preji dobre ulovky!

 
anickav
2904 příspěvků 28.07.10 03:45
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

babi, svato a ja bývame v jednom meste…

 
babi
6360 příspěvků 28.07.10 01:52
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

svato a anicka, jak jsem jiz poznamenala drive, musite spolu chodit na houby :) svato, mas pravdu, s temi modrajicimi hriby, ja osobne mam rada hrib kovar uz pro jeho vyrazne zbarveni a chut take. Je to krasny hrib :)

 
babi
6360 příspěvků 28.07.10 01:45
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

bedlo, nesouhlas je nekdy namiste a nekdy je dokonce nutny:) V tomto pripade jsem napsala recept na pravaky (viz obrazek) a jina doporuceni jsem se snazila najit pro nantaali, ktera si stezuje na cervitost hribu. Z vlastni zkusenosti modrajici houby jsou mene cervive a pri tepelne uprave ztrati namodralou barvu. Pri pouziti jakychkoliv jedlych hub vsak neni nikdy dostatecne pripominek k zajisteni, ze jejich konzumace je bezpecna ;)

 
svato
1417 příspěvků 28.07.10 01:16
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

Tie modrejúce sú rovnako chutné (mne sa zdajú také trochu korenisté), len sa musia dlhšie robiť. Mne osobne najviac chutia v omáčke.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 27.07.10 22:41
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

Nejlepší jsou asi t.zv. praváci. Ti se dají konzumovat i syroví (nebo syrový?).
Děláme je grilované a nemají chybču.

 
anickav
2904 příspěvků 27.07.10 17:14
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

…a mne to spravil aj suchohríb, iba chvíľu bol tepelne upravený…

 
svato
1417 příspěvků 27.07.10 17:04
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

Súhlasím s Bedlou, modrejúce hríbovité huby sa musia dlhšie tepelne upravovať, inak môžu spôsobiť črevné potiaže. Nie nebezpečné, ale nepríjemné.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.07.10 12:49
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

Babi, dovolila bych si s Tebou nesouhlasit. Příprava hub modráků musí být oproti jiným houbám časově delší. 5-15 minut je málo i u klasických hub.

 
babi
6360 příspěvků 27.07.10 02:09
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

sasa, dekuji mnohokrat, avsak to je prilisna chvala. Nemluvila bych vsak pravdu, kdybych se nepriznala, ze me to potesilo :) Posledni dobou je zde hodne peknych receptu.

 
babi
6360 příspěvků 27.07.10 00:33
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno...

nantaali, na zacatku leta jsou hriby cervive, ale k podzimu se to meni a vim, ze jsem nasla casto a velke mnozstvi uplne zdravych. Mohou to byt modraci, hrib kovar, kterykoliv z hribovitych jedlych hub s tlustou nohou :)

 
sasa1
5 příspěvků 26.07.10 22:53
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno

Babi, musim sa opakovat, dakujem, ze si naspat! Tvoje recepty su tak charakteristicke, ze ked si otvorim recept, nemusim ist na autora a viem, ze si to ty.

 
nantaali
18 příspěvků 26.07.10 19:12
Re: Pečené celé hřiby - Porcini Al Forno

zni to dobre a urcite to je vyborne, ale protoze se mi nikdy, ale opravdu nikdy nepodarilo najit necervave hriby, tak nevim, nevim, jestli bych ten recept vyzkousela. Nejak me ty extra bilkoviny nelakaji

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz