Recept Panforte di Siena, světoznámý dort (odzkoušený)

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Panforte di Siena, světoznámý dort (odzkoušený)

Postup

Rozpustit čokoládu nad parou. Předehřát troubu na 150°C. V míse smíchat všechny druhy ořechů a ovoce a nahoru přesít mouku, kakao, koření a sůl. Vše dobře promíchat. Máslem vymastit 20 cm dortovou formu se snímacím okrajem a z pečícího papíru vystřihnout kruh, který se vejde na dno formy a ten také vymastit. (osobně ještě dávám pruh pečícího papíru okolo snímacího okraje). Do kastrolku vložit med s cukrem a na středně nízkém ohni míchat, až se cukr rozpustí. Přivéct k varu a vařit tak dlouho, až teplota na cukrářském teploměru dosáhne 120°C.(nebo na nit) Když je cukr s medem žádané teploty, tak tam přilít rozpuštěnou čokoládu, zamíchat a rychle nalít na směs ovoce a ořechů. Dobře promíchat (směs bude těžká a hutná). Pomocí lžíce vložit směs do připravené formy (nebo strěrkou z mísy vyndat do formy), pomocí navlhčených rukou namačkat těsto do formy, uhladit povrch a péct asi 40 - 50 munut. Těsto zůstane trochu měkké ve středu dorty, ale ne lepivé. Nechat vystydnout ve formě. Vyklopit a sloupnout papír. Vychladlé Panforte dobře zabalit do alobalu. Při podávání ji hodně pocukrovat a krájet na tenké dílky. Příprava formy: Ustřihnout pruh pečícího papíru o 8 cm širší, než je hloubka dortové formy (20 cm velká) a dostatečně dlouhý, tak aby stačil dokola formy. Přeložit 4 cm papíru na dlouhé straně. Narovnat a nastříhat každých 3 cm až po přeložením naznačenou čáru. Vzniknou nám 4cm -střapce-. Vystřihnout kruh stejně velký jako je dno formy. Vymazat formu a vyložit okraj pruhem nastříhaného papíru (nenestříhaný na straně formy a nastříhaný na dně). Vymazat dno ještě jednou a položit kruh papíru do formy přes nastříhanou část papíru. TIP: Panforte, neboli ¨silný chléb¨ vydrží nesmírně dlouho(až rok) dobře vzduchotěsně zabalený a v suchém prostředí (nemusí být v chladničce).

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 07.12.06 vloženo
  • 10746x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min.

Ingredience

  • 90 g hořké čokolády, nakrájené
  • 1 hrnek (100 g) oloupaných mandlí trochu na sucho opražených
  • 1/2 hrnku nesolených vyloupaných pistacií, na sucho opražených
  • 1/2 hrnku lískových oříšků na sucho opražených a se slupkou odrhnutou
  • 6 sušených fíků, stonky odstříhnuté a fíky nastříhané na kousky
  • 1/2 hrnku sušených meruněk rozstříhané na 1/4
  • 1/2 hrnku kandované citrusové kůry
  • 3/4 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 1 lžička mletého bílého pepře
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 2 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • špetka soli
  • 175 ml medu
  • 1/2 hrnku cukru
  • mletý cukr na pocukrování

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Panforte di Siena, světoznámý dort (odzkoušený)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panforte di Siena - niko,

jsem velice ráda, žes recept vyzkoušela a ještě víc, že Vám dort chutnal! Díky.

Dobrou noc!

green
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panforte di Siena, světoznámý vánoční dort (odzkoušený).

udelala jsem ho a byl vynikajici:-) dekuji za recept, nika

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panforte di Siena, světoznámý vánoční dort - sim,

mockrát Ti děkuji za rady, kde nakoupit kandované a krystalizované ovoce a také oříšky! Děkuji Ti taktéž za chválu receptu, který je nejenom velice starý a známý, ale také výborný. Znám, ještě jeden recept, kde jsou ingredience možná dostupnějš a nakonec jsem si vzpomněla, že jsem vlastně již kdysi dávno jako jeden z prvních receptů na Labu přidala SLAVNÝ DORT ZE SIENY .

Přeji Ti příjemný den!

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panforte di Siena, světoznámý vánoční dort (odzkoušený).

Dekuji, dekuji. V pondeli jedu do Prahy, tak se asi zastavim v Diane - znam ten obchudek u Pavlaku *

sim
293 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panforte di Siena, světoznámý vánoční dort (odzkoušený).

Lucianka, nesolene pistacie som kupil v Diane. Pavlak alebo Bila labut. rovno nakup pekany, makadamy, kandizovany zazvor a dalsie veci do Babinych receptov :-)
Babi - vyzera to vyborne!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panforte di Siena, světoznámý vánoční dort - luci,

máš pravdu s tím stříháním sušeného ovoce (stříhám mnoho věcí ;o), nelepi se to na nůž. Pokud se nepletu, dostala jsem nesolené pistácie v bio sekci v Albertě, ale zajisté je budou mít ve zdavé výživě (záleží na majiteli obchodu, u nás je velice ochotný). Nebo se podívej ZDE , Možná se také můžeš podívat na web., a zde je jeden z nálezů ;o) http://www.cajovnasuchdol.cz/nabidka.html

Příjemný podvečer!

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panforte di Siena, světoznámý vánoční dort (odzkoušený).

prosím omluvu za překlep - v minulém příspěvku - pocit za potíž :)

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panforte di Siena, světoznámý vánoční dort (odzkoušený).

Moc se mi líbí to stříhání sušeného ovoce nůžkami - také to tak dělávám, je to nejjednodušší.
Mám jen otázku - mívám pocit sehnat nesolené pistácie. Kam na ně, poradíte prosím někdo?

Děkuji předem *

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panforte di Siena, světoznámý vánoční dort (odzkoušený).

mělo znít ¨posílám tento dort…¨a také jsem buraci, zapomněla říct, že mám radost, když někomu radost můžu udělat ;o)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panforte di Siena - buraci,

posílátento dort synovi do Švédska, protože se nezkazí a nerozláme a i když se balíček zatoulá, tak nevadí, do roka se snad najde ;o) Dort je opravdu dobrý! Musí se dávat pozor, aby se neupekl příliš, což se mně poprve stalo a místo porcování nožem, jsme jej sekali sekerkou (no málem).

Také Ti přeji příjemný den!

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panforte di Siena, světoznámý vánoční dort (odzkoušený).

Panforte nam kdysi privezla teta prave z navstevy Sieny, bylo to moc dobre, dodnes si na to pamatuju. Tehdy jsme si tenhle dort rozdelili mezi tri rodiny a tak na me zbylo strasne malo a me to hrozne stvalo, ale byla jsem tlusta holcicka, tak to zas takova skoda nebyla:-) Asi zkusim panforte pristi tyden upect a rozdelim se zase s tetou, predpokladam, ze ona si ho rada zase po letech da:-) Tenhle recept mi udelal velikou radost. Pekny den, babi:-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Štika na smetaně Štika na smetaně
Cibulačka Cibulačka
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz