Recept Pagáče oškvarkové aj obyčajné ako ich pečiem ja
anickav Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Z kvásku a uvedených surovín - okrem oškvarkov - vymiesime cesto, časť mlieka môžeme nahradiť kyslým miekom (acidofilné, zákys - výsledné pagáče sú jemnejšie a chutnejšie), mlieko dávam od oka hustota cesta asi ako knedlíky. Necháme v teple kysnúť, ale iba MIERNE, nie ako klasické kysnuté cesto... Vyvaľkáme asi na 2 cm hrúbku, natrieme oškvarky, cesto preložíme, z prava doľava a zhora dole - je to jedno ako - výsledok je vždy dobrý a nie je to klasické lístkovanie. Po 10 - 15 minútach znovu vyvaľkáme na 2 cm a preložíme, po ďalších 10 min. ešte naposledy vaľkať a skladať. Potom zas vyvaľkáme na 2 cm, vykrajujeme, dávame na plech na peč. papier, potierame vajcom a pečieme asi pri 200 stupňoch asi 15 min. (Pred pečením necháme stáť na plechu iba kým sa rozpáli trúba.) Ak použijeme namiesto oškvarkov margarín-ten natieram zmäknutý, čo ide dosť ťažko, alebo tuhý z chladničky nastrúham - slzičkové strúhadlo. Vtedy hovorím o obyčajných pagáčoch - tie ešte zvyknem posýpať sezamom, príp. syrom. P.S. Obyčajne cesto nevykrajujem na okrúhle tvary, ale krájam na štvorce asi 6 krát 6 cm, aby som nemala odpad. Pagáče sa lístkujú mierne, viac-menej sa vyvalia doboka... Z 1 kg ich je veľké množstvo, ak máte málo stravníkov, vyskúšajte polovičnú dávku.
Recept je z kategorií: Slané pečivo
- 15.03.06 vloženo
- 66492x zobrazeno
Ingredience
- 2 -3 veľké zemiaky/aj 0,5 kg/ uvarené, vychladnuté, nastrúhané
- 1 kocka droždia/40 g/, trocha mlieka a cukru na kvások
- 1 kg polohrubej múky/z toho si odložíme na podsýpanie najmenej 100-150 g/
- asi 6 káv. lyž. soli, podľa chuti
- 1 vajce
- 1 dcl oleja
- vlažné mlieko (od oka asi 0,5 litra -primerane...)časť možno nahradiť kyslou smotanou alebo kyslým mliekom, cesto je lahšie....
- -----------------------------------------------
- asi 750 g mletých oškvarkov
- ak nemám oškvarky, použijem 250 g margarínu na pečenie, vtedy hovorím o obyčajných zemiakových pagáčoch
Doporučená příloha
víno, pivo alebo po sýtej polievke ako druhý chod
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku1.8.13 12:49
Pagáčiky sú chutnučké. Tentokrát bez oškvarkov.
Piekli sa 20 minút pri 200 stupňoch Celzia.
Diskuse k receptu Pagáče oškvarkové aj obyčajné ako ich pečiem ja
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Pagáče oškvarkové aj obyčajné ako ich pečiem ja
2904 příspěvků 4.4.13 08:27
Skvelá správa, potešilo ma to.
1 příspěvek 3.4.13 18:14
Upiekla som tie obyčajné pagáče; na cesto som nastrúhala zmrznutú heru na hrubom strúhadle a pridala som najemno nastrúhaný syr cca 200g. Pagáče krásne lístkovali - takmer ako lístkové cesto. Sú výborné.
už jsem řakla manželovi o pagáčcích a on by je nejraději dnes ;o) Takže je nejspíš připravím co nevidět!
Pěkný večer!
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Anicka, mne se osvedcili nejvic s tvarohem, ale s bramborama jsem to jeste nezkousela, udelam a poreferuji. Zdravim na Slovensku.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
babi, ja neviem, či sú to tie „pravé“, ja som skúšala recepty od mamy, sestry,
z časopisov a pod. a tieto sa nám zdali také akurát. To vieš - 100 ľudí, 100 chutí…Sú chutné aj obyčajné, t. zn. zemiakové iba s margarínom.
Maj sa!
udělalas mně obrovskou radost! Jak víš, tak jsem se po tom pravém¨receptě sháněla. Moc Ti za něj děkuji, tak jako za čas trávený napsáním receptu. Zajisté co nevidět vyzkouším a uvidím jak se mi pagáčky povedou!
S pozdravem,
Před pečením je na povrchu ještě nožem nařežu cik, cak
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
V ceste sú varené zemiaky aj olej, čiže by nemali rýchlo vysychať, u nás na tretí deň ale nikdy nič neostáva…alebo daj viac zemiakov či oleja - ja robím vždy všetko od oka…zemiak drží vlhko - a samozrejme, aj oškvarky nie sú vždy rovnaké - môžu byť rôzne vypečené, rôzny obsah masti…
141 příspěvků 25.1.09 03:43
Takto nejako sa trapim s oskvarkovymi pagacmi aj ja. recept mam z www.inzine.sk. Kym su cerstve su vyborne. Na treti dn su uz velmi suche . Da sa s tym nieco robit?