Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
casino Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
U tohoto receptu mám v kuchařce poznámku: VÝBORNÉ TAŠKY (povidlové) Nechce se mi věřit, že tento recept tu zatím není. Pokud ano, tak přepíši :-)
Den předem uvařené brambory umeleme (nastrouháme), osolíme, přidáme vejce, tvaroh, mouku, a je-li třeba, i mléko. Množství mouky nelze přesně určit, řídí se hlavně měkkostí tvarohu. Těsto má být vláčné, ale ne řídké, protože každé bramborové těsto po chvíli ještě zřidne. Vyválíme je na sílu asi 3 mm, nakrájíme je na čtverce a ovoce do těsta pečlivě zabalíme. Knedlíky zaváříme do vroucí, mírně osolené vody 5 až 8 minut. Jakmile vyplavou, jsou obyčejně dost uvařené. Mastíme přepuštěným máslem, sypeme cukrem, tvarohem, mákem, perníkem, opraženou strouhankou, podle druhu ovoce i vlastní chuti. Poznámka: Mám rád i postudenu (zvláště švestkové) s kyselou smetanou Zdroj: KNV, upraveno
Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
2.9.13 14:10
Casino, vyzkoušela jsem už několikrát toto těsto. Jak s meruňkami, tak se švestkami. S těstem se velmi dobře pracuje. Dokonce jsem dala 4 knedlíky zmrazit. Potom jsem je ještě zmrazené ohřála v páře. Byly velmi dobré. Dík za recept.
Líbí se mi30.5.12 13:37
Dnes jsem vyzkoušela tento recept, s malou úpravou - 250 g měkkého tvarohu, dvě střední vařené strouhané brambory, (příště dám jen jednu bramboru) 1 vejce, špetka soli i cukru, asi 1/2 dcl mléka a hrubou mouku na půl s polohrubou, vytvořit vláčné těsto, mastím máslem, ale sypu tvarohem a cukrem, mák jedině na švestkové knedlíky, jahůdky z vlastní zahrádky.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům9.5.12 03:59
Recept se moc neliší, výsledek velmi chutný.
Casino má dovoleno čertit se
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Ovocné knedlíky (taštičky) z tvarohového a bramborového těsta
pomazánku a pár vydlabaných kuliček jsem zabalil…
Bylo to velmi aromatické, velmi šťavnaté a kyselé jako čert… Brrrr… Grrr…
Poz.:

V receptu balím do čtverců z rozváleného těsta…
Můžete vyzkoušet balit do trojúhelníků (rovnostranných
Jde to líp a blbouny jsou úhlednější
Áá, našla jsem hodně podobný recept, ze stejného zdroje, nebudu přidávat další
Rozhodla tato poznámka proč jsem se usadila zrovna tady s receptem -" Mám rád i postudenu (zvláště švestkové) s kyselou smetanou".
U nás jim říkáme letní knedlíky, právě z důvodu možnosti konzumace vlažných i studených.
Vejce dle nás být může, ale i bez lze, přidávám lžíci škrobu do mouky,
Dávám jednu menší bramboru, mouky jen trochu, zadělám do žádané konzistence mletými, praženými oříšky. Plním brusinkami a čokoládou, práce nic moc, ale výsledek vynahradí úsilí. Postup letních i zimních nafocen: zde
casino, nevím jestli se mám rdít chválou, nebo zda je zde myšlena (vzhledem k datu 1.vydání Kuchařky naší vesnice) moje „starověkost“…
Zde Tvarohobramborové ovocné knedlíky jsem náhodou narazil na komentáře… V mých očích jste, vedle KNV, spoluautorem tohoto receptu
jj, KNV, 7. vydání 1970. Já ji vyženil se svou první paní… Častým používáním už se začíná rozpadat… Kuchařka… Ta papírová, samozřejmě
Aničko, ze soudruhů z KNV bys nevymámila jediný kloudný recept!
Ano, jde o Kuchařku naší vesnice, pokud ovšem casino neměl na mysli ty soudruhy z KNV.
moje maminka má tuším 3.vydání (konec 50., začátek 60.let), já mám 11.vydání z r.1988.
2904 příspěvků 24.6.10 04:57
Tipovala by som tak…
zkratka jen pro vyvolené, že? Kuchařka naší vesnice?
A.
2904 příspěvků 24.6.10 04:20
Môžem sa spýtať, čo je to KNV? (Ja poznám, ale zrejme iné KNV, z čias minulých.)
podle KNV dělám tyto knedlíky přes 20 let. Zkoušela jsem i jiné recepty, ale tyto jsou jednoznačně nejlepší.
137 příspěvků 21.6.10 03:46
tohle je fantasticke testo. mela jsem kdysi prastary vystrizek z novin a zoufale jsem ho hledala....... dekuji casino.