Recept Nákyp z mladých výhonků, vajec a sýra (pro Vodnáře)

penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Mladé výhonky opláchneme a dáme okapat. Pórek očistíme, opláchneme a nakrájíme na tenká kolečka. Celer oloupáme, opereme a nakrájíme na tenké nudličky. Slaninu nakrájíme na kostičky, které na pánvi opečeme. Po chvilce k nim přidáme celer a na mírném ohni jej 2-3 minuty dusíme, poté přidáme pórek, ten však opékáme jen minutu.. na další minutu přidáme mladé výhonky, důkladně promícháme, osolíme, opepříme, ještě jednu minutu společně dusíme. Nákypovou formu nebo větší pekáček slabě vymažeme tukem, dno vysypeme strouhankou. Vložíme do něj připravenou zeleninu a dohladka ji zarovnáme. Vejce rozkvedláme se smetanou a hořčicí a ochutíme pepřem, přidáme sýr jemně nastrouhaný a směs nalijeme na zeleninu. pekáč vložíme do středně horké trouby. Nákyp pečeme podle teploty trouby 25-30 minut, pak jej vyjmeme a necháme 10 minut stát, než nákyp nakrájíme na kousky. Podáváme teplý. *Poznámka:* Jedná se o výhonky z luštěnin, které si doma předem "předpěstujeme". Fazole, hrách nebo čočku přes noc namočíme do vody, kterou nešetříme. Ráno uvidíme, že některé luštěniny už pukají. Slijeme vodu a luštěniny vložíme do porcelánové nebo kameninové misky, nikdy to nesmí být miska kovová ani plastiková. Misku s nabobtnalými luštěninami zakryjeme utěrkou a dobře ovážeme provázkem. Pak na ni položíme přiměřeně velký talíř a obrátíme ji tak, že talíř je vespod, miska na něm dnem vzhůru. Mezi talíř a misku vsuneme dřevěnou měchačku, aby mohl k výhonkům pronikat vzduch. Necháme stát v pokojové těplotě a po několik dnů 2-3x denně luštěniny zaléváme. Misku obrátíme, sejmeme talíř, přes tkaninu ovázanou kolem misky nalijeme dovnitř vlažnou vodu, miskou několikrát pohneme, aby voda pronikla ke všem zrnkům. Misku pak opatrně překlopíme, vodu necháme pomalu odtéci tkaninou. Pak misku překlopíme zase na talíř. Tento postup je nutno opakovat po dobu 3-4 dnů. Pátého dne by měly být výhonky už asi 7 cm dlouhé, tzn., že jsou připraveny pro naše vitaminové hody. Spotřebujeme je nejraději hned čerstvé. nebo je můžeme na krátkou dobu uložit do chladničky, do přihrádky určené k úschově zeleniny. Čerpáno z knihy Receptář ve znamení zvěrokruhu (1989).

Recept je z kategorií: Teplé předkrmy

Nahlásit recept

  • 24.01.06 vloženo
  • 4475x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 500 g mladých výhonků
  • 500 g pórku
  • 200 g celeru
  • 150 g uzené slaniny
  • sůl
  • mletý pepř
  • tuk na vysypání formy
  • 2 PL strouhanky
  • 6 vajec
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 1-2 PL pikantní hořčice
  • 100 g sýra (*ementál, čedar apod.*).

Doporučená příloha

  • hlávkový salát, sklenka vína

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nákyp z mladých výhonků, vajec a sýra (pro Vodnáře)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Nákyp z mladých výhonků, vajec a sýra (pro Vodnáře)

alca
148 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nákyp z mladých výhonků, vajec a sýra (pro Vodnáře)

Přípravný proces výhonků dělám stejným způsobem jako xgoni, myslím si, že je nejjednoduší (š?) :-)) Psaná čeština mě dělá trochu problém, omlouvám se.

Labužník Jiti02
170 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nákyp z mladých výhonků, vajec a sýra (pro Vodnáře)

Xgoni,
chtěla jsem se zeptat, mungo fazolky kupuješ v prodejně zdravé výživy??? A fazole, hrách, čočku - jaké jsou nejlepší??? Včera na Primě vařili pro Vodnáře a dělali salát z mladých výhonků, a ač nejsem Vodnář docela rády bych to vyzkoušela.
Hezký den. J.

xgoni
63 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nákyp z mladých výhonků, vajec a sýra (pro Vodnáře)

Ďakujem za rýchle vysvetlenie Vladka! Ja mám tie klíčky a výhonky celkom rada, tak ten nákyp niekedy určite vyskúšam a potom dám vedieť, ako to dopadlo. :)

Ešte snáď pridám komentár k tomu postupu „výroby“ výhonkov. Nechávam klíčiť mungo fazuľky takmer každý týždeň, každopádne si odpustím celý cirkus s prevezovaním utierkou a preklápaním tanierov atd. Opláchnuté zrká strukoviny vložím do sklenhého pohára (od zaváraniny), zalejem studenou vodou a nechám cez noc nasiaknuť. Potom vodu zlejem a nasledujúce dni už len ráno a večer prepláchnem, vodu odcedím a nechám nerušene klíčiť pri izbovej teplote. Mungo je hotové už za 2-3 dni - záleží na tom, aké veľké výhonky chceme mať. (Ja mám najradšej tak do 2 cm, tie sú najjemnejšie.) Ak ho nespotrebujem hneď, dám ho do chladničky a tam vydrží aj týždeň. Samozrejme ho treba aspoň 2-krát denne prepláchnuť.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nákyp z mladých výhonků, vajec a sýra (pro Vodnáře)

asi jo, já to, di, nikdy nejedla, vypadá to sice zajímavě, ale tak nějak mne tento druh pokrmů neláká…ale to nic nemění na tom, že přeji dcerce dobrou chuť! ;o)

di
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
Vladko,

jdou použít i ty kupované? Asi jo, že? Holka s tím totiž poslední dobou blázní, tak abych jí udělala radost.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nákyp z mladých výhonků, vajec a sýra (pro Vodnáře)

xgoni, já to chtěla obejít, že nejdřív vložím všechny ty recepty s výhonky, pak k jednomu z nich připíši, o co se jedná, a poté to všude okopíruji. Ale byla jsi rychlejší s dotazem. ;o) Tak už to je připsáno! ;o)

xgoni
63 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Nákyp z mladých výhonků, vajec a sýra (pro Vodnáře)

Nejako som nepochopila základnú ingredienciu - mladé výhonky z čoho? z akej rastliny? Napadlo mi viacero možností, ako napr. bambusové výhonky, naklíčená mungo fazuľa a podobne… ale čo sa tým v skutočnosti myslí, to mi zostáva záhadou. Prosím Vladka, nepíše sa to niekde v tej knihe, odkiaľ pochádza recept? ;)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz