Recept Malé Mille-Feuille se žloutkovým krémem/creme patissiere

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Malé Mille-Feuille se žloutkovým krémem/creme patissiere

Postup

Lehce vymazat dva plechy máslem a postříkat studenou vodou. Na lehce pomoučeném válu rozválet těsto na 3mm. Vykrájet 12 koleček 10cm velkých, poskládat ja na plech a napíchat je několikrát vidličkou. Vychladit na 30min. Předehřát troubu na 200stupňůC. Péct po 15-20min. do zlatova. Přendet na drátěnou mříšku a nechat vychladnout. V misce našlehat žloutky a cukr, až je směs světlá a krémová a potom dovnitř zašlehat prositou mouku se škrobem do hladka. Přivéct mléko s vanilkou pomalu do varu, vyjmout vanilku a za stáleho šlehání nalít polovinu na žloutkovou směs. Dát do kastrolku se zbytkem mléka, přivéct do varu a vařit po 1min. za stálého šlehání, aby se povařila mouka. Sundat z ohně a zašlehat dovnitř Kirsch, jestli pouzíváte. Nalít vše do misky a přikrýt přimo povrch krému plastickým filmem, aby se nevytvořila škraloup. Nechat vychladnout. Jahodová, nebo malinová omáčka na podávání: Všechny přísady rozmixovat a přecedit. Opatrně rozkrojit upečená kolečka v půlce. Namazat jedno kolečko žloutkovým krémem, poskládat vrstvou malin a přikrýt druhým kolečkem. To také pomazat krémem a poskládat vrstvou malin a nahoru položit třetí kolečko, plochou stranou nahoru a pocukrovat. Takto pokračovat se zbytkem koleček, krému a malin. Nalít na každý talíř trochu ovocné omáčky, opatrně položit Mille-feuille na ni a po případě ozdobit malinou a lístkem máty.

Recept je z kategorií: Zákusky

Nahlásit recept

  • 18.06.02 vloženo
  • 9926x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 450g zmraženého lístkového těsta, rozmrazit
  • 5 žloutků
  • 125 g jemného krystalového cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 500 ml mléka
  • 1/2 tobolky vanilky rozříznuté podélně
  • 2 lžíce Kirsch, nebo třešňovice (nemusí být)
  • 450g malin
  • pudrový cukr na posypání
  • Jahodová, nebo malinová omáčka na podávání:
  • 300g jahod, nebo malin
  • trochu citronové štávy
  • 2 lžíce cukru

Doporučená příloha

  • Dobrá káva.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

danda 12.09.11 21:36

Jolano, cukrářská nebo italská šlehačka - znáš ji :-)

Dělám ji většinou do odpalovaného těsta, ale jen když nejsem líná, jinak a to většinou uvařím hodně hustý pudink s pravou vanilkou a do prochladlého zamíchám ušlehanou smetanu.
Na vařený krém mám trochu jiný recept, ale jistotu, že zhoustne :-)

300ml mléka a 200ml smetany, 100g cukru, vanilku, smíchat, než se začne vařit prohnětu 60g hl. mouky s 40g másla a kuličku vložím do mléka a pilně míchám až krém zhoustne. Přidám 5 žloutků, pořádně rozmíchám a vrátím na oheň, nechám do bodu varu a pak už stejně podle tebe :-)
Do krému se může přidat citronová kůra už při vaření, nebo po vychladnutí citronová šťáva, rum nebo ušlehaná smetana … je perfektní :-)

Na zahradě dozrávají poslední maliny, tak jsem poslechla babi a dobré to bylo :-)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Malé Mille-Feuille se žloutkovým krémem/creme patissiere

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 13.09.11 08:55

Dando, dakujem ..ty carodejnice :)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.09.11 06:58

Ten umí to a ten zas ono .......... ..........ten umí „přetavit“ nuly a jedničky do písmen, Danda písmena na oční pastvu nebeských chutí :potlesk: .

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.09.11 21:36

Jolano, cukrářská nebo italská šlehačka - znáš ji :-)

Dělám ji většinou do odpalovaného těsta, ale jen když nejsem líná, jinak a to většinou uvařím hodně hustý pudink s pravou vanilkou a do prochladlého zamíchám ušlehanou smetanu.
Na vařený krém mám trochu jiný recept, ale jistotu, že zhoustne :-)

300ml mléka a 200ml smetany, 100g cukru, vanilku, smíchat, než se začne vařit prohnětu 60g hl. mouky s 40g másla a kuličku vložím do mléka a pilně míchám až krém zhoustne. Přidám 5 žloutků, pořádně rozmíchám a vrátím na oheň, nechám do bodu varu a pak už stejně podle tebe :-)
Do krému se může přidat citronová kůra už při vaření, nebo po vychladnutí citronová šťáva, rum nebo ušlehaná smetana … je perfektní :-)

Na zahradě dozrávají poslední maliny, tak jsem poslechla babi a dobré to bylo :-)

esmeralda
4813 příspěvků 20.08.09 12:30
Re: Malé Mille-Feuille se žloutkovým krémem - Jolano

Dobrý nápad. Hned zítra to udělám.

jolana
5066 příspěvků 19.08.09 14:28
Re: Malé Mille-Feuille-Esme,

to by sa hodilo napisat kdesi asi do rubriky zaciname od piky. Predsa len to ulahcuje pracu a vysledny efekt . Tu sa to strati za chvilku.
Pekny den :))

esmeralda
4813 příspěvků 19.08.09 07:16
Re: Malé Mille-Feuille se žloutkovým krémem - Jolano

Identickou metodu používám když vyrábím paštiku.
Nemusí se tudíž polévat želatinou nebo rozpuštěným máslem.
Paštika si takto zachová původní barvu.

jolana
5066 příspěvků 19.08.09 05:28
Re: Malé Mille-Feuille se žloutkovým krémem/creme patissiere.

Zltkovy krem dame vychladnut do primeranej vacsej nadobypekaciku. Vezmeme cling film/plasticku foliu a tou nielen ze krem prikryjeme ale nechame ju uplne prilnut k povrchu kremu. Pripadne vzduchove bubliny vytlacame rukou pri miernom nadvihovani folie.
Ak folia neprilne ku kremu, tak krem mozno neurobi skraloup ale zasa povrch moze zmenit farbu a para, ktora sa vyzraza v podobe kvapiek vody na folii kazi krem…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Jahodový pohár Jahodový pohár
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz