Recept La tarte au riz de Verviers - ryžová torta Veg Pra

Belgická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Ak ste niekedy pobudli v tomto príjemnom belgickom mestečku neďaleko Liège / Luttich / Luik, určite ste si vo výkladoch všimli nespočet tortičiek a všakovakého pečiva.
Tento koláč je miestnou vychýrenou špecialitou a verím, že osloví aj Vás :o)

Postup

Cesto: polovicu mlieka mierne zohrejeme a spolu s droždím a lyžičkou cukru pripravíme kvások. Necháme ho v teple nakysnúť. Pridáme zvyšné ingediencie a vymiesime. Opäť dáme do tepla vykysnúť.

A pustíme sa do náplne: mlieko necháme zovrieť spolu s rozrezaným a vyškriabaným vanilkovým strukom. Zmiernime oheň, vyberieme rozrezaný vanilkový struk a pridáme ryžu (môžeme ju predtým prepláchnuť). Po 25 minútach pravidelného miešania pridáme cukor a za stáleho miešania varíme na miernej teplote ešte ďalších 25 minút. Necháme vychladnúť.

Cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme na kruhy s priemerom 30 cm. Vymažeme dve formy a vyložíme cestom. Cesto poprepichujeme vidličkou.

Rúru si prehrejeme na 200°C.

Z bielkov vyšľaháme tuhy sneh a jemne ho vmiešame do vychladnutej ryže. Náplň rozdelíme na cesto, uhladíme a potrieme vymiešanými žĺtkami.

Pečieme do zlatista asi 25 minút.

Podávame teplé alebo studené.

Na oživenie chute môžeme do mlieka vložiť celú škoricu, prúžky kôry z biocitróna a potom ich vybrať pred pridaním ryže. Alebo do vychladnutej náplne môžeme pridať postrúhanú kôru z biopomaranča, hrozienka namočené v rume, mletý kardamom, atď. …

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 25.01.11 vloženo
  • 1845x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min + 1 hod + 25 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • Cesto:
  • 300g hladkej múky
  • 1,5 dcl mlieka
  • 1 vajce
  • 40g cukru
  • 30g čerstvého droždia, alebo 3/4 sáčku sušeného droždia
  • 75g masla
  • 6g soli
  • Náplň:
  • 1l mlieka
  • 1 vanilkový struk
  • 150g guľatej ryže, ideálne originál na rizoto
  • 1 štipku soli
  • 150g cukru
  • 2 vaječné bielka
  • 2 vaječné žĺtky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu La tarte au riz de Verviers - ryžová torta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
di
2451 příspěvků 25.01.11 23:12

Svevo, ještě něco, tady je odkaz na lutyšské vaflové bratrstvo: http://www.lastreme.be/ - odpoledne jsem jej nemohla poslat, byla jsem u jiného PC.

di
2451 příspěvků 25.01.11 17:07

Svevo, ano, máte pravdu, Lutych je Liege (valonsky), ale i Luik (vlámsky).

sveva
751 příspěvků 25.01.11 16:57

Recept se mi také líbí, musí to být moc dobré.
Di já jsem vždy myslela, že Lutych je Liege. Možná se pletu.
Zdravím.

di
2451 příspěvků 25.01.11 16:39

Pěkné, vyzkouším. Zatím jsem z Lutychu (tak se mu říká česky) znala jen Luikse wafels (a pak z dějepisu arcibiskupy).

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Chilli con carne Chilli con carne
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz