Recept La tarte au riz de Verviers - ryžová torta Veg Pra

Belgická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Ak ste niekedy pobudli v tomto príjemnom belgickom mestečku neďaleko Liège / Luttich / Luik, určite ste si vo výkladoch všimli nespočet tortičiek a všakovakého pečiva.
Tento koláč je miestnou vychýrenou špecialitou a verím, že osloví aj Vás :o)

Postup

Cesto: polovicu mlieka mierne zohrejeme a spolu s droždím a lyžičkou cukru pripravíme kvások. Necháme ho v teple nakysnúť. Pridáme zvyšné ingediencie a vymiesime. Opäť dáme do tepla vykysnúť.

A pustíme sa do náplne: mlieko necháme zovrieť spolu s rozrezaným a vyškriabaným vanilkovým strukom. Zmiernime oheň, vyberieme rozrezaný vanilkový struk a pridáme ryžu (môžeme ju predtým prepláchnuť). Po 25 minútach pravidelného miešania pridáme cukor a za stáleho miešania varíme na miernej teplote ešte ďalších 25 minút. Necháme vychladnúť.

Cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme na kruhy s priemerom 30 cm. Vymažeme dve formy a vyložíme cestom. Cesto poprepichujeme vidličkou.

Rúru si prehrejeme na 200°C.

Z bielkov vyšľaháme tuhy sneh a jemne ho vmiešame do vychladnutej ryže. Náplň rozdelíme na cesto, uhladíme a potrieme vymiešanými žĺtkami.

Pečieme do zlatista asi 25 minút.

Podávame teplé alebo studené.

Na oživenie chute môžeme do mlieka vložiť celú škoricu, prúžky kôry z biocitróna a potom ich vybrať pred pridaním ryže. Alebo do vychladnutej náplne môžeme pridať postrúhanú kôru z biopomaranča, hrozienka namočené v rume, mletý kardamom, atď. …

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 25.01.11 vloženo
  • 1773x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min + 1 hod + 25 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • Cesto:
  • 300g hladkej múky
  • 1,5 dcl mlieka
  • 1 vajce
  • 40g cukru
  • 30g čerstvého droždia, alebo 3/4 sáčku sušeného droždia
  • 75g masla
  • 6g soli
  • Náplň:
  • 1l mlieka
  • 1 vanilkový struk
  • 150g guľatej ryže, ideálne originál na rizoto
  • 1 štipku soli
  • 150g cukru
  • 2 vaječné bielka
  • 2 vaječné žĺtky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu La tarte au riz de Verviers - ryžová torta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
di
2451 příspěvků 25.01.11 23:12

Svevo, ještě něco, tady je odkaz na lutyšské vaflové bratrstvo: http://www.lastreme.be/ - odpoledne jsem jej nemohla poslat, byla jsem u jiného PC.

 
di
2451 příspěvků 25.01.11 17:07

Svevo, ano, máte pravdu, Lutych je Liege (valonsky), ale i Luik (vlámsky).

 
sveva
751 příspěvků 25.01.11 16:57

Recept se mi také líbí, musí to být moc dobré.
Di já jsem vždy myslela, že Lutych je Liege. Možná se pletu.
Zdravím.

 
di
2451 příspěvků 25.01.11 16:39

Pěkné, vyzkouším. Zatím jsem z Lutychu (tak se mu říká česky) znala jen Luikse wafels (a pak z dějepisu arcibiskupy).

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz