Recept Korunovace svátečního stolu - Labužnická koruna v obrázcích
babi Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Předehřát troubu na 180°C. Kousky chleba rozprostřít na plech s okrajem a péct je tak 25 minut. Vyjmout je a zvýšit teplotu trouby na 200°C. Na velké pánvi rozpustit máslo a osmažit na něm cibuli do sklovita. Zvýšit teplotu, přidat suchou šunku a osmažit ji tak po 5 minut. Odstavit pánev a dovnitř vmíchat sušené švestky, piniové semínka, nebo ořechy a 1 lžíci rozmarýnu. Vložit do velké mísy a nechat úplně vychladnout. Do mísy přidat chleba, vývar, víno a vše ochutit solí a pepřem. Připravit maso, z kostí seškrábat tuk, maso a šlachy, jinak by se připalovaly...viz obrázek. Potom maso svázat pomocí motouzku do koruny......viz obrázek. Do masa vetřít sůl pepř a zbytek rozmarýnu. Přenést maso na pekáč. Volně ho naplnit připravenou nádivkou a co se tam nevejde, tak dát do zapékací misky. Maso přikrýt alobalem a péct ho asi 2 hodiny, nebo až vpíchnutý teploměr do nejtlustší části masa (nedotýkat se kosti) zaregistruje tak 71°C. Nepřikrytou nádivku péct v zapékací misce tak 45 minut do křupava. Upečenou korunu nechat stát volně přikrytou alobalem asi 15 minut. Přendat ji na nahřátou mísu a vše vkusně ozdobit. Nádivku ze zapékací misky podávat v malé misce. Jako příloha je výborná "česneková bramborová kaše":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=6981 . * Na obrázku je zobrazeno, jak očistit konce žeberních kostí po odseknutí hřbetních kostí. * Na tomto obrázku je ukázáno, jek vypadá koruna v syrovém stavu. Dva kusy jsou svázány do kruhu, aby vytvořily prostor pro nádivku. * Na obrázku je naplněná a upečení koruna. Někdy se na každou kost navlíkne třáseň z papíru, která nejenom korunu ozdobí, ale je také praktická při porcování a kladení kotlet na talíře. * *
Recept je z kategorií: Recepty na Silvestr Vepřové pečeně
- 08.04.06 vloženo
- 20919x zobrazeno
Počet porcí
- 12 porcí
Ingredience
- 1 bochník selského chleba, kůrka odřezaná a střítka natrhaná na kousky (8 hrnků)
- 6 lžic másla
- 2 hrnky na hrubo posekané cibule
- 4 lžíce utřeného česneku
- 340 g Pancetta, nebo jiné suché šunky, nakrájené na malé proužky
- 1 1/2 hrnku vypeckovaných, posekaných sušených švestek
- 1 1/2 hrnky piniových semínek, nebo posekaných ořechů
- 3 lžíce posekaného rozmarýnu + několik snítek na ozdobu, chcete-li
- 250 ml kuřecího vývaru
- 250 ml bílého suchého vína
- hrubá sůl a mletý černý pepř
- asi 4 - 4 1/2 kg nevykostěné vepřové kotlety z pečeně v jednom kuse (budete potřebovat asi 2 kusy), viz obrázek dole
- Na ozdobu jarní celá zelenina, nebo podle ročního období kořenová zelenina i malé hruštičky, jablíčka, nebo hrozny na ozdobu, včetně hlávkového a jiného salátu atd.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Korunovace svátečního stolu - Labužnická koruna v obrázcích
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Korunovace svátečního stolu - Labužnická koruna v obrázcích
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Můj názor je , že Koruna z vepřových žebírek není tak labužnicky chuťově dokonalá jako je varianta Babi. Tento pokrm vyžaduje zaujetí a lásku při přípravě. Okořenit kotletu gyrosem si mohu k všednímu obědu dělat třeba obden. Ale nevšední úpravu masa jakou nabízí Babi to už je skvost. Zdraví Libuše.
Plánuji tento recept uspořádat, ale zatím jsem na to neměla náladu! Avšak udělám tak co nejdříve. Marmeládko, děkuji Ti za připomenutí ;o)
Zdraví,
Plánuji tento recept uspořádat, ale zatím jsem na to neměla náladu! Avšak udělám tak co nejdříve.
Zdraví,
Nikdy, Dandě … ;o))
Vladko -tak to jsme géniusové obě
, hlavně když víme kde co hledat
, ale dala by jsi za kus kostí ty peníze ?
Dandě…hahaha, houbelec génius, jen jsem měla a ještě mám rodinu zaměstnanou v gastrosférách a znám stránky dodavatelů … ;o))
Vladko, jsi génius
jehněčí french rack by Nowaco ;o))
Viktorko 11, mně se zdá, že babi si rýpla do mě, ale odpovědi se nedočkám, abych pravdu řekla, ani na ni nečekám
Ostatním pouze informace : Franched rack, neboli hřbítek, nabízí firma Nowaco ve slevě do 23.4.2006 za pouhých 485 Kč/kg.

Vykostit si pečeni tímto způsobem není vůbec těžké, pokud budete mít 1,5 kg kotlet s kostí v celku před sebou, poznáte sami, jak na to
Ostrý nůž, trošku odvahy…:)
Díky obrázkům jsem našla i odkaz na tuto stránku a tuto a tuto a tuto . Příjemnou čumendu. ;o))
housenko, k odkazům se dá dostat jednoduše, jen klikneš pravou myší na obrázek a objeví se Ti adresa, pak přepneš na domovskou stránku tak, že umažeš vše, co je za doménou (v tomto případě .ca) a pak už si jen listuješ a prohlížíš, co stránka skrývá a jednotlivá porcování najdeš zde - proklikej si ty jednotlivé odkazy ze stránky - začínající Basic Cutting Room. ;o)
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Holky a co kdybyste místo toho rýpání do sebe raději napsaly adresu na webové stránky o porcování masa… taky bych se chtěla poučit.
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Vladko, jeste jsem si nevsimla, ze by Babi do nekoho rypala, coz se o tobe rozhodne rict neda. Mozna jsi si jeji komentar spatne vylozila a myslim, ze ona to s tema obrazkama nijak ve zlem nemyslela.
po Velikonocích se na to vrhnu OK?
S pěkným pozdravem,
Ach jo, babi měla zase „rejpavou“. A prohlídku stránek, odkud jsou obrázky všem doporučuji. Najdete tam porcování masa krok za krokem. Já prohlížela jen vepřové, ale myslím si, že tam bude všehochuť. A taky jsem díky tomu narazila na odkaz on-line „počitadla“, kde zadáte, z čeho chcete co péci, vařit apod., z jakého množství, a ono Vám to „vyplivne“ teplotu při jaké to péci.
jsem zvědava na dvě věci. Jak uspěješ u řezníka a hlavně, jak Ti bude chutnat.
Zdraví,
Babi
, nevím, proč jmenuješ mě ? Osobně
mi je úplně jedno odkud jsou obrázky a myslím, že je dobře, že je tam
dáváš, protože právě u tohoto receptu by pro hodně kuchařek bylo
těžké si představit, jak by měl finální výrobek vypadat.

Jenom podotknu, že koruna na obrázku je z jehněčího
Všem kuchařkám přeji hodně úspěchů
577 příspěvků 25.1.09 03:43
můžu poprosit o receptíky? Děkuji předem a přeji hezký večer.
mám v rukávě několik receptů, co vypadají imresivně a přitom vlastně nejsou ani tak složité. Děkuji Ti za přečtení receptu.
Příjemný večer Ti přeje,
díky za přečtení receptu. Jsem ráda, že i Tobě se líbí. U nás taktéž nebude koruna na Velký pátek, protože tradičně držíme půst.
Příjemný večer!
Jestli je koruna z webu nebo z tvého fotoarchivu, babi, předpokládám, že je úplně jedno. Tvoje výtvory budou určitě stejně pohledné, ne-li pohlednější. A děkuji za inspiraci, vzpomněla jsem si na jednoho známého řezníka, přinesu mu obrázek, jen ať se činí!!! Za pár týdnů mám narozeniny, třeba si upeču si dort!!!!
prvně Ti musím říct, že jak již zajisté Danda zjistila, obrázky jsou z webu. Ne, že bych korunu nesčetněkrát nepřipravovala a to také z jehněčího. Je dobré si maso objednat předem, protože to asi není něco, co je na denním pořádku k dostání. Celý ten flák masa lze stočit do půlkruhu a je dobré při svazování motouzkem mít jeden pár rukou navíc. Když to jde opravdu těžce, tak se může maso na spodu a uvnitř trošínku naříznout tam a trošínku zde, ale jenom tak, aby to nebylo vidět. Koruna se plní těsně před pečením. Nádivek je víc a různých, možná nějaké časem přidám, ale mohou se použít i ty co do krocana atd., jednoduše ty, co snesou delší dobu pečení. Děkuji Ti velice za přečtení receptu a dobré otázky.
Moře pozdravů,
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi ukládám a příležitostně upeču na nějakou oslavu. Vypadá to náááádherně.
Děkuji za recept a přeji krásný večer!
Teda Babi, toto je super. Uz to leti do oblubenych. Urcite to prichystam na nejaku oslavu. Na Velku noc nie, pretoze budeme prec. Aj ja tu teraz slintam ako havino.
kdyby Ti to připravil řezník, tak zbytek je to víc jak snadný. Možná mu zanést obrázek? Ale ne vždycky jsem si koupila hotovou syrovou korunu, někdy jsem ji sama připravila a není to nemožné.
Příjemné pondělí!
To je naprostá nádhera, už je v oblíbených. Jen si nejsem jistá, jestli se někdy vybičuji… Nějak mě totiž mate, jak takovou hmotu masa zatočit do půlkruhu? Ty kotlety jsou přece jenom docela silné, neumím si to představit. A Babi, ty máš svůj výtvor nak neuvěřitelně symetricky kulatý, krása!!!
72 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi musím také něco napsat - jsem ZCELA v úžasu. Tohle si nechám jako tajnou zbraň na nějaké výročí. Hned mám při pondělku lepší náladu!
Díky za recept a jdu se z toho vzpamatovat!
Tak budeme přát i my vše nejlepší Tvému Josífkovi. Kdybys však mezi tím měla nějakou otázku, tak se ptej.
Příjemný nedělní podvečer Ti přeje,
mám stejnou nevýhodu jako Ty. Už jsme jenom sami dva s manželem a tak takovýto recept je opravdu jenom pro pohoštění, nebo když se sjedou k nám děti. V Kanadě jsem však již připravenou vepřovou, nebo jehněčí (ta je menší) korunu koupila, nadila ji nějakou náplní a upekla. Co zbylo, bylo na příště, nebo i na studeno.
Přeji Ti příjemný večer!
díky za přečtení receptu! Neslintej a připrav na nějakou tu oslavu. Je to nesmírně vděčné a když náhodou něco zbude, tak dobré i za studena. Pro Tebe, co ráda lilky, by se možná jako příloha hodila Středomořská zapečená zelenina .
Příjemnou neděli Ti přeje,
609 příspěvků 25.1.09 03:43
To je krása! Můj Josífek bude příští rok slavit 55 let a tak už nyní vím co bude zdobit slavnostní tabuli.
Babi moc díky!
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Vyzerá to krásne a určite, keď bude v rodine nejaká oslava tak to spravím. Ja mám smolu, že normálne varím iba pre dvoch a tak si musím nechať zájsť chuť. Ale moc díky za recept.
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Teda Babi, to vypada UZASNE!!! SLINTAM JAK BERNARDYN:-)))