Recept Išlské dortíčky mnohokrát vyzkoušené
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Na vál si připravíme hladkou mouku, kakao, vanilkový cukr, skořici, citronovou kůru a mandle. Do toho rozsekáme máslo, vypracujeme těsto a dáme je do studena na 1/2hod. Ztuhlé těsto vyválíme na 1/4 cm silný plást a vykrájíme z něj asi pěticentimetrová kolečka. Položíme je na máslem vytřený a moukou vysypaný plech a v dobře vyhřáté (horké) troubě je upečeme do růžova. Polovinu upečených koleček namažeme nádivkou, přiklopíme zbylými kolečky a polijeme čokoládovou polevou. Než poleva ztuhne, položíme na každý dortíček půlku ořechu. Složíme je do papírových košíčků. Nádivka: Cukr, žloutky a vanilkuvý cukr utřeme asi po 10min. Pak přidáme rum, zavařeninu a oříšky a vše dobře promícháme. Je-li nádivka příliš hustá, pridáme trochu rumu navíc. Je-li příliš řídká, přidáme trochu piškotových drobečků, nebo ještě oříšky. Poleva: Máslo a čokoládu si dáme pomalu rozehřát. Poté, za stálého míchání, přikapáváme na silnou niť svařený cukr s vodou. Vše hladce umícháme a ještě horkou polevou poléváme dortíčky. TIP: Nechce-li se Vám těsto spojit ve vláčné, ale nalepivé, tak přidejte trochu mléka a zapracujte ho do těsta. Přidávejte po troškách, až máte těsto správné konzistence. P.S.: Někdy plním dortíčky máslovým krémem; máslo, pudrový cukru, žloutek, trochu kakaa nebo strouhané čokolády a rum, vše dobře našlehané. Polevu někdy připravuji pouze z rozpuštěné čokolády s trochou másla. !!!!!!!!!!!!!!na obrázku jsou ještě neozdobené dortíčky!!!!!!!!!!!!
Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované Vánoční cukroví
- 02.09.02 vloženo
- 114273x zobrazeno
Ingredience
- 210 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 70 g pudrového cukru
- vanilkový cukr
- trocha nastrouhané citronové kůry
- 40 g loupaných, trochu na sucho opražených mandlí, na jemno umletých
- na špičku nože skořice
- 140 g másla
- 10 g másla+10g mouky na plech
- Nádivka:
- 100 g pudrového cukru
- 3 žloutky
- 1 lžička rumu
- 20 g rybízové zavařeniny
- 150 g opražených, oloupaných lískových oříšků, na jemno pomletých
- Poleva:
- 5 g másla
- 60 g čokolády
- 100 g cukru
- 1/8 l vody
- nebo Vaše čokoládová poleva
- 50 g vlašských ořechů - půlek - na ozdobu, nebo pekanových ořechů
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku13.12.15 10:22
Peču tento recept již cca 20 let, ale po přečtení tohoto receptu - mám stejný, jsem prvně za ta léta neměla chuť těsto vyhodit z okna! Po přidání kapky mléka se těsto krásně spojilo a po menších dávkách vyválené s fólii to také šlo pěkně. Takže díky za rady.
Líbí se mi27.12.14 22:11
Dělávám každoročně, je to nejoblíbenější pečivo mého muže, jenom do těsta nedávám obvykle kakao, ale více ořechů (letos jsem dělala z vlašských 7dkg) a trochu citr. šťávy. Plním hlavně máslovým krémem s ořechy a rumem nebo s vaječným koňakem. Letos mi popraskala poleva, asi proto, že jsem do smetany s čokoládou nepřidala trochu másla, jako obvykle. Recept na těsto jsem objevila kdysi v Praktické ženě - Vánoce 1999 pod názvem Vídeňské dortíčky (v receptu jsou předepsána lísková jádra mletá).
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmDiskuse k receptu Išlské dortíčky mnohokrát vyzkoušené
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Išlské dortíčky mnohokrát vyzkoušené
Eji, prosím Tě nemáš se zač omlouvat, jako kdybych sem tam tu chybičku neudělala. Zde však nebyla a asi ta Tvoje kuchyňská čarodějnice na chviličku odlítla ;o)
Kari, jsem ráda, že to vstoupení nezanechalo větší následky ;o))) S tou miskou polámaného cukroví to je asi všude stejné. Večer plná, ráno prázdná. A tak se na napečené cukroví použijí piškoty.
Užijte si pěkného večera!
Ahoj Babi, děkuju za Tvůj příběh, haha. Kolikrát improvizované recepty už lze těžko napodobit. To víš, že drobečky s náplní použiji do nepečených koulí. Už se na ně těším. Ale rozbilo se jich málo, tak ještě nějaké ty drobty s cukroví střádám, ovšem je hrozně těžké tu misku s rozbitým cukrovím nevyjídat. Však po tomto víkendu už mám nějak cukroví a jeho ochutnávání plný zuby, že teď budu péci spíš sůloví. Po tom jsou u nás všichni lačnější než po sladkém, kterého je všude plno.
Ale dortíčky jsou skvělé, nakonec mám poslepovaných a nazdobených 66 kusů, což pro mé účely bohatě stačí. Takže to s tím rozbitím rozšlápnutím nebylo tak zlé.
Krásný týden přeji.
Tak jsem včera udělala další várku a mám pocit, že to ještě jednou zopakuji, jsou naprosto skvělé. Nevím, co jsem tropila při prvním pokusu, ale včera zcela bez problémů, těsto jsem válela mezi dvěma mikroténovými fóliemi a šlo to jako po másle. Babi, omlouvám se za pochybnosti o poměru ingrediencí v receptu, , asi byl poprvé v kuchyni nějaký zlý duch, jak se to občas při pečení stává.
Jsem ráda, že se ty oříšky dostanou koupit, možná narazíme na čerstvé! Říkala jsem si, že když zde mohou prodávat mandle ze Států, tak proč ne pekany ;o)
Děkuji Ti za Tvůj čas na napsání poznámky! Přeji Ti krásné svátky Vánoční a vše nejlepší do Nového roku 2005!
597 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá babi, pídila jsem se po nich taky a už jsem je měla nadosah v prodejně s suchými plody a oříšky. Ale! 100 g stálo 49 Kč a protože asi nešly tak naodbyt, byly prý žluklé a neprodali mi je. Ale jak vidno, někde se koupit dají, jen to chce shánět:))
Drahá Kari. Začnu tím ¨vstupem¨ Tvého partnera do cukroví ;o))) Připomělo mně to něco z dob, když jem byla hodně mladá. Jednou jsem pekla šachovnicové cukroví, což asi víš, že to je trochu piplačka (a navíc tenkrát se kupovalo po dvou vajíčkách a 1/8 másla hi hi, takže nebylo dobré cukroví kazit!). Při vyjímání plechu z trouby mně plech upadl na zem a cukroví se rozdrobilo k nepoznání. Drobečky jsem sebrala do misky, přilila tam plno rumu a já už nevím co ještě a vznikly výborné koule. Známí a kamarádi se mně ptaly na recept a tak jsem jim jej dala a začínala … upéct šachovnicové cukroví, upustit plech na zem, posbírat drobečky a ........ atd atd ;o)
Kari, moje snacha a zeť milují toto cukroví, což považuji snad za jedno z těch pracnějších a tak jich vždycky hodně peču. Nahoru dávám půlku pekanového ořechu, ale ještě jsem ty ořechy zde neviděla. Zatím mám několik balíčků, co jsem si dovezla z Kanady a až dojdou, tak to budou půlky vlašáků jako dávala babička (zkoušela jsem liskáče, ale ty se vždycky odlouply).
Příjemný zbytek víkendu Ti přeje,
Tyhle išlské dortíčky dobře znám a je to moje nejoblíbenější cukroví. Prababička pocházela z Vídně, tak odtamtud se k nám asi tento recept dostal. Konečně vím, co to je Ischl, dík Babi. Malinko se ty naše liší, ale jinak jsou skoro stejný. Děláme těsto i náplň z vlašských ořechů, kterých vždy máme na kila, na čokoládovou polevu jsme s mamčou vždycky dávaly celé motýlky vlašských ořechů, ale byla to fuška vyloupat ořechy tak, aby se motýlky nerozbily. Tentokrát je nazdobím jen oříškovou drtí. Těsto se vyvaluje hůře, ale je velmi chutné a s tím mlékem, to je Babi, dobrej fígl, hned jsem to zkusila a šlo to pěkně. Nejlepší ze všeho na tomhle cukroví je ta náplň, tak je prostě skvělá. Člověk by nevěřil, jaký div udělají utřené oříšky s marmeládou a žloutky.
Včera jsem je poslepovala a tác s hotovými, naštěstí ještě nepolitými polevou, jsem si položila na zem, protože jsem neměla, kam jinam, a můj partner mi do nich nechtěně šlápnul. Nebýt toho, že mi šel pro kapesník, tak by se to nestalo. A taky to se nedělá, aby se pokládaly na zem, že jo. Ale většina jich zůstala neporušená
Jak Elénka podotýká, i vejce a jejich velikost hraje roli. Nebo jak Eja říká, tak i druh mouky nadělá někdy nedobrotu. U různých těst takovéto poměrně malé odchylky od receptů nevadí, ale u některých ano. Takže i když vážím přesně všechny ingredience (tedy u pečení, u vaření hodně experimentuji a váhu nikdy nevytáhnu), přece se někdy stane, že se musí věci opravit a upravit, což pochopitelně jde se zkušeností a znalostí receptu. Eji, vzpomínám si, že jsem jednou použila jinou mouku a dortíčky se mně také trochu roztekly. Napsala jsem ještě rakouský recept, tak jest-li chcete, podívejte se zde Další dobrý Tip, jak Elénka připomněla, je vždycky vyvalovat malý kus těsta, protože tak se alespoň stejnoměrně vyválí, což je důležité. Nenazdobené dortíčky jsem vyfotila a pošlu je Pepíčkovy ;o)
Krásný večer Vám oběma přeje,
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
já peču z mouky, kterou prostě v obchodě čapnu. Žádná dvounulka ani Zlatka, prostě obyčejná hladká (či jiná mouka). Nvím, zda dřív ty jjmné mouky měli (možná jo, dvakrát semleté nebo tak).
Já třeba opouštím od pečení s Herou neb pak se mě všechno matlá a hojně přisypávám mouku a taky jsem přišla na to, že hodně receptů je spočítaných na vejce velikosti „M“. A když jsem použila větší „eLka“, musela jsem zase přidávat mouku. Takže teď kupuju M na pečení a L na vaření.
jak říkám, je to alchymie a jak říká Eja: i tak jsou tyto dortíčky vynikající věc.
Babi, děkuji za odpověď. Je pravda, že občas se při pečení dějí věci, kterým nelze porozumět. Já jsem navíc zřejmě měla opačný problém než kafka nebo eleeen- těsto se nedrobilo, ale naopak potřebovalo prostě víc mouky. Peču ze Zlatky, která je extrémně jemňoučká, zřejmě to v receptech, kde je vajíčko, nevadí, ale tady jsem přidala odhadem takových 30 g navíc a kdybych bývala dala ještě víc, tak by se zřejmě při pečení trošku méně roztékaly. Pekla jsem jen z jedné várky, asi si to zopakuji ještě jednou a mouky zapracuji prostě tolik, aby mi to hmatem přišlo akorát. Na chuť jsou úžasné.
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Asi máš, babi pravdu. To pečení je obrovská alchymie. Jinak namletá mouka, jiný tuk, svoje udělá i ten nový cukr, co má protihrudkující složku. Ten můj recept je to samé, co Tvůj, jen trošku míň cukru. Taky jsem letos pekla s Olešnickým máslem!!! A koupila sis už u nás jejich tvaroh? Ten je vynikající.
A mimochodem, když mi mamka volala, tak říkala, že má v lednici zase těsto na Tvoje Linecké koláčky (asi se zbláznila, už jsme napekly z trojité dávky!!!!).
Krásný den! Jak u Vás nahoře je? Nám tady mrholí a všechno je bílé.
Kafka, Ejo, Elénko, musím říct, že recept je tak jak má být a není v něm žádná chyba. Podle stejného receptu peču dortíčky hrozně dlouhou dobu. Včera jsem je právě upekla, ještě nejsou naplněné ani ozdobené. V Kanadě jsem neměla žádné potíže, těsto bylo tak akorát na vyválení. Včera jsem použila hladkou mouku světlou a olešnické máslo a měla jsem s těstem trochu potíže, nechtělo se spojit ve vláčné těsto. Pokapala jsem ho trochu mlékem a znovu propracovala (pozor, nesmí se mléka přidat příliš moc, těsto by se lepilo) a získala jsem vláčné pěkné těsto. Pak už vše šlo jak má být. Myslím si, že máte lepší mouku než bývala, která není vlhká a tím je i těsto suché. Máslo také hraje velkou roli. Ale jak jsem řekla, pár kapek mléka dalo všechno na správnou cestu ;o)
Přeji Vám příjemný den!
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Recept od mojí babičky:
16 dkg másla, 7 dkg cukru moučka, 25 dkg mouky, 6 dkg ml. mandlí (v nouzi lze použít vlašské nebo lískové, ale mandle jsou mandle…), 2 lžičky kakaa.
Mamka dodává, že se nemá válet moc velký plát, to se pak láme a trhá, raději menší a víckrát. ;-D
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Já je dělám taky a vždycky se těsto děsivě drobí, tak jsem letos přidala 10 g másla navíc a na podložce s válečkem (Tupperware) to šlo úplně normálně vyválet. Dělala jsem těst mnoho, takže si teď z hlavy přesně nepamatuju to „naše“ těsto, ale jestli si vzpomenu a liší se, tak ho sem do diskuze vpíšu.
Náplň dělám máslo nastavované moučnou kaší, cukr, kakao, vrch zdobím čokoládou a přilepím nějaký oříšek. Vloni jsem ale měla málo ořechů, tak jsem na hnědou čokoládu kreslila ornamenty bílou čokoládou (jako na perníčky).
Kafko, včera jsem je pekla,těsto jsem měla od neděle v lednici. Použila jsem stejné máslo i mouku jako na linecké a rohlíčky od babi, které byly super, takže v tom chyba být nemůže. Mám pocit, že to není vyzkoušený recept. Už v neděli jsem váhala, zda nevyhodit těsto oknem, ale přidáním mouky se mi povedlo těsto udržet pohromadě. Kolik jsem jí přidala,nevím, dělala jsem to „pohmatu“. Včera jsem mezi dvěma foliemi (abych si tam nezapracovala ještě další mouku) vyválela, vykrájela a upekla. Při pečení se kolečka roztekla o něco více, než by se mi líbilo, ale nakonec to dopadlo jakž takž. Chuťově výborné. O vajíčku jsem v neděli uvažovala, ale podle mne tam nepatří, chyba je podle mého názoru v množství mouky. Začátečníkům nedoporučuji recept zkoušet, pokud se nám babi nevyjádří. Babi,, promiň, fakt se tam podle mne vloudila nějaká chybka.
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj Babi,
zkusila jsem tento recept /dvakrat/ a pokazde kdyz pripravim testo tak je nemozne ho udrzet pohromade. Pokazde jsem po marnem boji pridala mleko nebo smetanu, premyslela jsem i o vejci, ale kdyz je testo uz hotove je tezko tam to vejce zapracovat. Ty urcite toto cukrovi delas,tak budes po mrnuti na ingredijence vedet zda recept na testo nepostrada nejake pojidlo. Dekuji a preji hezke vanoce.