Recept Hřebenatka svatojakubská na Venetský způsob - Cappasanta alla Veneta

Louis Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Bohužel nejsme přímořskou zemi, ale dají se již sehnat pěkné věci. Jen mi vadí prodej, který silně pokulhává a neodpovídá tomu jak by měla být mořská havěť na pultech ošetřovaná. Prodejci, ani neví co prodávájí a natož, aby zájemcům poradili jak se to připravuje. Když slyším někdy ty udělovány panské rady, ujímám se raději úlohy samaritána. Pokud budete kupovat čerstvé jakubky (což věřím), požádejte, aby Vám je přinesly ze skladu. Vyhněte se vzít ty, které jsou vystavené. Všechny mušle jsou balené do dřevěných košíků, kde je nejen etiketa veterinární kontroly, ale také etiketa kdy byly vylovené a jaké je limitní datum spotřeby. Abych nebyl kategorický a chytán za slovo slávky jedlé jsou balené do 1kg nebo 2 kg balení v plastiku pod ochrannou atmosférou, šneci a srdcovky (vongole verace) pevně uzavřené v 5 kg pytlích. Mušle řádně vyperte! Delším nožem se dostanete otvorem do schránky a po povrchu ploché části tělo odříznete úchyt těla a to Vám zůstane ve vypouklé části. Na odejmutí těla již pak nepotřebujete nůž a stačí ukazovákem sjet po ulitě a tělo je osvobozené. Většinou mušle přichazející na čs trh jsou z Atlantiku žijí v písku a tak se nedivte že tímto budou znečistěné. Těla pečlivě vyperu a odstraním řasu-vous vpadající jako krajka, kterým je tělo obtočené. Zůstane Vam tělo s výrazně oranžovým jazykem. Zmáčkněte jemně oranžový jazyk a odstraňte ostrým nožem černou část a střívko, který obtáčí tělo. Znovu opláchněte a osušte. Pokud to děláte poprve dobře se podívejte na řasu-vous, a užasnete jak je ta příroda dokonalá. Řasy-vous se běžně vyhazují, ale vzhledem k množství které zpracovávám připravuji z nich svou specialitu, ale to je jiná! Nezapomeňte si ponechat 4 konkavní (vypouklé) části mušlí, které Vám poslouží jako podávací misky. Výše popsaným způsobem vyčistěné a připravené můžeme se pustit do vlastní tepelné úpravy. Do rendlíku dejte olivový olej a orestujte česnek a petržel, přidejte těla Jakubek podlejte vínem a citonovou šťávou, jemně osolte, a opepřte čerstvě mletým pepřem. Zakrýjte poklici a duste 6-8 minut. Odstraňte poklici restujte 2 minuty, zamíchejte rozdělte porce do konkávních části mušlí, eventuelně ozdobte kolečkem citronu s kytičkou petržele a podávejte. Poznámka: místo oleje můžete použit máslo. Osobně preferuji olivový olej. Samotné maso mušlí dává dojem tučnosti a tato mi připadá že se máslem ještě zvyšuje. Přes velkou jednoduchost tohoto receptu je tím, který preferují. Důvod je právě v té jednoduchosti, kdy člověk může oceit pravou chuť mušle. Tato pochoutka doprovozena dobře chlazeným Pinot grigio či Tokai z Veneta Vás určitě nezklame.   Hřebenatka svatojakubská lat. pecten jakobaeus,  franc.  cocquille st. Jacques,  angl. atlantic scallop,  něm. Jakobsmuschel  ital. cappa santa,  špan. concha de peregrino, port. penteola.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 01.04.10 vloženo
  • 14867x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 12 čerstvých mušlí sv. Jakuba
  • 2 PL najemno nařezaná plochá petržel,¨
  • 2 na drobno nasekané stroužky česneku
  • šťávu z 1/2 citron
  • 2 PL bílého suchého vína
  • 2 PL olivového oleje
  • sůl.
  • čerstvě mletý pepř.

Doporučená příloha

  • Baguetta či ciabata

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Pamast 10.8.18 18:14

Výborné. Super jednoduché

Diskuse k receptu Hřebenatka svatojakubská na Venetský způsob - Cappasanta alla Veneta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hřebenatka svatojakubská na Venetský způsob - Cappasanta alla Veneta

esmeralda
4813 příspěvků 18.4.10 08:15
Re: Hřebenatka svatojakubská na Venetský způsob - for goodness' s

LET GO !!!!

youpi
75 příspěvků 18.4.10 07:44
Re: Hřebenatka svatojakubská na Venetský způsob - Cappasanta alla

Ale, s tím internetem, naprostý souhlas! V argumentační nouzi však slouží ale dokonalé ne? :-))) Bohudík nebyl a není mou berličkou! :-((( Jinak v německém lexikonu mořských ryb a plodů moře je pro italské názvy : vžité CAPPA santa, CAPPAsanta, Conchiglia di San Jacopo, Pellegrina.
Faktem je, že tento lexikon nemusí být směrodatný, ale pak korektoři, jenž prováděli korektůru názvosloví museli by být polovzdělanci, což silně pochybují - vždy se berou erudovaní odborníci. Myslím, že je na filolozích-romanistech, ichtyolozích, malakolozích, koncholozích, taxonozích atd., aby si v tom udělali pořádek!

kapr
12 příspěvků 18.4.10 06:55
Cappasanta alla Veneta: Youpííííííííííííííííííííííííí

kapři jsou přece jen hloupé ryby. Ale nejenom kapři mají IQ tykve

youpi
75 příspěvků 18.4.10 05:35
Re: Hřebenatka svatojakubská na Venetský způsob - Cappasanta alla

Repetto G., Orlando F. & Arduino G. : Conchiglie del Mediterraneo

youpi
75 příspěvků 18.4.10 05:16
Re: Hřebenatka svatojakubská na Venetský způsob - Cappasanta alla

kapr,
Lépe mlčet a být považován za hlupáka, než promluvit a odstranit všechny pochybnosti.

noskovice
1322 příspěvků 18.4.10 05:08
Re: Hřebenatka svatojakubská alla Veneta - youpi

Na netu se toho najde. Zkus si pořídit „Dizionario italiano“ a mrkni se tam. Já ho používám.

youpi
75 příspěvků 18.4.10 04:54
Re: Hřebenatka svatojakubská na Venetský způsob - Cappasanta alla

www.alfemmile.com caPPesante,
www.m.answers.yahoo.com caPPesante,
www.colteliericette .com caPPasante,
www.ricettetipiche.com caPPasante,
www.cucchialo.it caPPasante,
www.ricette.mamilu caPPasante,

a ............... asi nevědi jak se to píše!

kapr
12 příspěvků 18.4.10 03:14
Re: Hřebenatka svatojakubská na Venetský způsob - Cappasanta alla

Tak se nám kaprům v rybníce zdá, že youpiííiiííiiííii, neumí časky ani italsky ani francouzsky, zkrátka, že všechno jenom tak patlá. Ale jestlipak on umí aspoň vařit? Nebo, že by to taky jenom tak patlal ?
Joooo, to my kapři nevíme. My si jen tak plaveme, ani nevíme jak, vždyť nemáme prsa ani znak. A Jolo - do svátků daleko

noskovice
1322 příspěvků 18.4.10 02:49
Re: Hřebenatka svatojakubská na Venetský způsob - Cappasanta alla

Dizionario di Italianoil Sabatini ColettiDizionario della Lingua Italiana
capasanta
capasanta [ca-pa-sàn-ta] o capa santa s.f. (pl. capesante) region. • Denominazione comune di un mollusco bivalve apprezzato per la delicatezza delle sue carni

• a. 1987

youpi
75 příspěvků 18.4.10 00:39
Re: Hřebenatka svatojakubská na Venetský způsob - Cappasanta alla

cappa sante - Capasanta s jedním P, protože cappa je kouřovod nad krbem (dnes i digestoř) nebo plášť s kapucí (odtud cappuccino).
Zdravím.

Ricetta cappe sante
Gli ingredienti e la procedura per preparare la ricetta cappe sante … aprire le cappe sante e togliere le „barbe“, estrarre il mollusco e lavarlo bene …
www.ricettepercucinare.com/…pe_sante.htm

youpi
75 příspěvků 18.4.10 00:26
Re: Hřebenatka svatojakubská na Venetský způsob - Cappasanta alla
vojtecha
4 příspěvky 15.4.10 19:59
Re: Hřebenatka svatojakubská na Venetský způsob - Cappasanta alla

Sveva a co když má ta hřebenatka kapuci ? Kolik p to bude potom?

sveva
751 příspěvků 15.4.10 18:46
Re: Hřebenatka svatojakubská na Venetský způsob - Cappasanta alla

Zmínka o másle by Italům zněla podivně. Nejrozšířenější je recept Capesante alla Veneziana, je stejný jako tento, ale bez vína. Veneto je celý region Benátsko, Venezia je město Benátky.
Capasanta s jedním P, protože cappa je kouřovod nad krbem (dnes i digestoř) nebo plášť s kapucí (odtud cappuccino).
Zdravím.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz