Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
dj-petr Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Hovězí kližka protýkaná slaninou a čerstvou majoránkou, pečená s česnekem na způsob jehněčí kýty.
Hovězí kližku našpikujeme slaninou. Před vložením klínku slaniny do otvoru vetřeme prolisovaný česnek, utřený s majoránkou. Lístky čerstvé, zelené majoránky jsou chutnější a voňavější. Maso, okořeněné tymiánem, vložíme do pekáčku na rozpálený olej a opečeme ze všech stran. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, nové koření, celý pepř, jalovec a bobkový list a podlijeme vroucím vývarem. (Část studeného vývaru, asi půl hrnku, si necháme na později). Přiklopíme a vložíme do rozpálené trouby. Potom zmírníme teplotu v troubě cca na 160°C. U plynové trouby skoro na minimum. Pečeme zvolna, doměkka, cca 3 až 4 hodiny. Pečeni kontrolujeme, podléváme, příp. obracíme. Maso by mělo být přibližně z poloviny ponořené. Hotovou pečeni necháme asi půl hodiny odležet. Do hrnku dáme trochu studeného vývaru, asi 3 vrchovaté lžíce hladké mouky a dobře promícháme nebo rozmixujeme. Jsou-li v hrnku hrudky, vlijeme obsah hrnku do výpeku raději přes síto. Omáčku přivedeme k varu a necháme zvolna povařit asi 30 minut. Omáčku mícháme, aby se nepřipálila. Je vhodné použít nádobí s nepřilnavým povrchem. Příliš hustou omáčku mírně zředíme vodou nebo vývarem. Provařenou omáčku přecedíme a zjemníme máslem. Pečeni nakrájíme ostrým nožem na plátky, které ještě krátce prohřejeme v horké omáčce.
Recept je z kategorií: Pečené hovězí maso
bramborové nebo houskové knedlíky a červené zelí nebo špenát
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
3.10.15 14:43
Výborná úprava hovězí kližky!
Příloha- http://www.labuznik.cz/…r-bez-vejce/
, ty mne naučila Marta z Veselí nad Lužnicí, když mi bylo 20 Horké nastrouhat, trochu rozprostřít, zasypat
moukou a lehce ji zapracovat, aby se propařila, z ještě teplé hmoty
umačkat koule a mírně vařit cca 20min, birkano 5*
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Hovězí kližka na způsob jehněčí kýty
Já bych přeci jen ten nůž nabrousil, vystydlé a znovu ohřaté maso musí mít jiný šmak než právě uvařené. Nevim, možná je má osoba v těžkém omylu, ale stejně bych ten nůž nabrousil.
Protože prochladlé maso / a zvláště kližku/ snadněji nakrájíme. Je to prostě divný svět.
Proč to maso nejprve nechat vystydnout a pak zase ohřívat, nějak tomu nerozumim. Já bych možná nabrousil nůž.
Petře, a patří ta fotka k tomuhle receptu?
To je zajímavý recept a bude ještě dnes vyzkoušen. Děkuji za něj.
Vypadá to jedle, až na ten špenát. Dobře napsaný recepis.