Recept Houby
Muchacho
Česká kuchyně
Do oblíbených
Chci uvařit
Tisk
- 13.09.07 vloženo
- 5759x zobrazeno
Ingredience
- Je to pár dní, kdy jsem dostal nikoli sadbu ale substrát s naočkovanou hlívou ústřičnou. Není to velké ani těžké.
- Kdysi sadbu moje bývalá žena pašovala v kosmetickém kufříku. Uvařil jsem slámu, naočkoval a vyhradil jednu místnost s "érkoňďákem pouze pro tuto houbu. Tato houba se rozprostírá , prorůstá do něco přes 20°C a pak roste mezi 10-20°C. Při vší snaze , jsem nebyl chopen, zajistit tuto teplotu. Jeden kus vyrostl , ale bylo to žalostné.
- Substrát je možno koupit, viz www. dřevokazné houby.cz v Dolanech u Pardubic. Není to drahé ale ve velkém teple -je to veliký problém.
- Nemlich to samé -pivo v prášku. také potřebuje nízkou teplotu. Měl jsem nudle jak opratě -v tropech. chuť to mělo, alkohol to mělo, pili jsme to. ale pivo to nebylo, jak jsme zvyklí.
- Zdravím . Jolanko ani to nečti.
Doporučená příloha
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Diskuse k receptu Houby
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Houby
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jo, chci souhlasit s „buraci“ - fakt to nejspíš není recept (tuším i „jezevec“ to zmínil) a mělo by to být jinde. Ale ovšem - taky se mi zamlouvá ta polemika, která vznikla (jak píše „muchacho“), neb se mi zdá zajímavá a je slušně vedená! A děkuji, že „Danda“ učinila odkaz (přece jenom mají ty odkazy něco do sebe – už jsem se díky jim dozvěděl spoustu věcí, ke kterým bych se nejspíš jinak nedostal!), neb to, co napsala „Jandule“ se mi tedy skutečně líbí; jenže já mám zahrádku jen na balkóně, takže asi nepoužitelné…
A co se týče houbových (nejen hlívových) ´škvarků´- není to, „sylvie“, zas až taková novinka; pamatuji si na to z dětství jako na oblíbenou pochoutku. Projedu „Labužníka“, není-li zde na to nějaký recept (abych nebyl sprdnut); pokud není, překonám snad slabosti své paměti a dodám recept (jen tak mimochodem - je velmi jednoduchý; to také svědčí o té paměti…)…
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Ještě a naposledy k hlívě. Dá se dobře udit a je jedna z ingrediencí do houbové tlačenky. Někde tady lítá recept pro toho, kdo o něm ještě neví .
Buraci děkuji také za doporučení a zdravím.
Podle mne je důležité, když námět vyprovokuje diskusi a polemiku a labužníci se dozvědí něco nového a často se dohodnou na řešení.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Eleen, škvarky z hlívy? Tak to já zkusím.
Jo, nad Šternbekem jsou houby, pokud budeš mít čas
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
udělej jim držkovku!!! Ta je s hlívou hvězdná anebo houbové škvarky. V sádle, namazané na chleba jsou vynikající!!!!
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak šup s tím do " Pěstování a uchování potravin ". Už jsem to nakousla
1136 příspěvků 14.9.07 20:13
Jezevec ma pravdu, podnetne pripominky k pestovani hub by se mnohem lepe vyjimaly v nize zminenych rubrikach. V tomto oddeleni se kupodivu shromazduji pouze pripominky k jejich tepelne uprave idealne na zaklade nejakeho smysluplneho receptu.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Děkuji, určitě se do toho pustíme. O hlívě jsem slyšela mnoho chvály, začnu ji nenápadně dávat do jídla, šak se doma nezblázní, no ne?
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Děkuji za přínosnou poznámku, ohledně pěstován hub v domácích podmínkách. Těším se na další podnětné připomínky
Zdravím
361 příspěvků 25.1.09 03:43
V Praze na Smíchově jsem koupil substrát , krycí zeminu, za úměrný peníz.
Měl jsem to v paneláku na chodbě v komoře. Zachoval jsem snad všechna doporučení a opravdu v přepravce velikosti přepravky na pivo, jsem sklidil 2 vlny žampionů. Kolegové v práci mi nevěřili, jeden mi docela přinesl analog. foťák, s posledními asi třemi snímky , takže to mám zdokumentované. Na přepravce bylo bílo od hlaviček žampionů. Doporučuji. Chce to ale svoje !! Hlavně dodržovat teploty a vlhkost.
Hlíva se dnes skloňuje ve všech pádech jako houba na všechno a proti hodně nemocem. Na př. proti rakovině, dělají se z ní i pilulky. Věřím tomu.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
My jsme hlívě zatím nepřišli na chuť, ale chtěli bychom zkusit pěstovat žampióny. Nemáte s tím někdo zkušenost? Prosím.
kdysi jsme ji zkoušeli pěstovat, přesně, jak píšeš, Muchacho, ale dopadli jsme v podstatě stejně, a teď jsem nedávno četla v deníčku Jandule krásné pojednání
, tak jsme navrtali špalek, semeno hlívy
nacpali, do pytle s vodou zavázali a teď jsme čekatelé 
5068 příspěvků 14.9.07 06:33
Muchacho, normalka, aj nam sa to stalo…ale brat ma naockovanu slamu v kotolni a ma hlivy aj v zime krasne vonave..;)
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Máme tu různé rubriky, kam by se to dalo napsat (Pěstování a uchování potravin,Mimo mísu, případně Začínáme od píky). Toto mně předpis nepřipomíná ani vzdáleně.