Recept Filátka z ryby s uzeným lososem, moje snad nejoblíbenější

Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Filátka z ryby s uzeným lososem, moje snad nejoblíbenější

Postup

Předehřát troubu na 180°C. Vymazat pekáček máslem a vysypat ho šalotkami, solí a pepřem. Odříznout jakékoliv zubaté okraje z filátek ryby (mohou se posekané přidat do omáčky). Pomocí ploché strany širokého velkého nože trochu naklepat filátka na straně, kde byla kůže. Posolit, opepřit a posypat bylinkami. Nařezat uzeného lososa na proužky a položit je nahoru plátků ryby na bylinky. Zarolovat plátky ryby od širokého konce filátka k tenkému. Zajistit rolky párátkem a postavit je do připraveného pekáčku. Nalít nahoru víno, přivést do varu a ihned přikrýt poklicí, nebo alobalem. Vařit asi 12min. v troubě. Opatrně vyjmout rybu, přikrýt ji pečícím papírem a udržovat ji v teple. Postavit pekáček na sporák a přivéct těkutinu do varu. Přidat šlehačku a vařit za stálého míchání, až se omáčka zredukuje podle Vaší chuti. Ochutnat a popřípadě dochutit. Vyndat párátka z ryby a pěkne je poskládat na nahřáté talíře po třech. Pomocí lžíce nalít omáčku dokola rolek a vedle položit blanšírované stuhy připravené z malé cukety pomocí krouhátka na zeleninu. Ozdobit vše bylinkou a dílkem citronu, chcete-li. Podávat se smaženými brambůrky. TIP: V rybárnách se vesměs kupují již připravená filátka z mořského jazyka, ale necháte-li si přippravit filátka z celé ryby, tak potřebujete 3 kusy. Obvykle se světlá spodní strana ryby zbaví šupinek a vrchní kůže se odstraní. Vyjme se páteř. Vesměs se však ryby zbaví obojí kůže (podle receptu). Opraná filátka se někdy nechají pod tekoucí vodou po 1 hodinu. Mořský jazyk/ryba jazyk (anglicky lemon sole) je levnější, než jazyk tichomořský (anglicky dover sole). Tyto ryby patří k plochým rybám, ale nejsou stejné a liší se od nich vzhledem a jakostí masa. Ploché ryby jako je Platýs (anglicky Plaise), jiný Platýs (anglicky Flaunder) Kambala (anglicky Turbo), další Kambala (anglicky Brill), Platejz (anglicky Halibut) jsou jiné ryby než mořský jazyk. P.S. Recept je ze světoznámé školy Le Cordon Bleu v Ottawě Kanada.

Recept je z kategorií: Filé

Nahlásit recept

  • 21.03.04 vloženo
  • 5629x zobrazeno

Ingredience

  • 2 velké hnědé šalotky, nebo malá cibule a jeden stroužek česneku na jemno posekané
  • ořech změklého másla
  • sůl a pepř
  • 12 filátek mořského jazyka, nebo tichomořského jazyka s odstraněnou kůží, ale i jiné ploché ryby
  • 4-6 lžic jemně posekaných čerstvých bylinek
  • 150-175g plátků uzeného lososa
  • 400ml suchého bílého vína
  • 400ml neušlehané šlehačky
  • čerstvé bylinky na ozdobu
  • blanšírované stuhy z cuket jako příloha
  • malé brambůrku na másle osmažené jako příloha

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Filátka z ryby s uzeným lososem, moje snad nejoblíbenější

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Tatranské kuře Tatranské kuře
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz