Recept Faloodeh Pra

(Hodnoceno 1x) Íránská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Faloodeh

Úvod

Tvrdia ze tento Perzsky sorbet je z roku 400 pred Kr.? Kdo to vymyslel, mal asi zmysel pre humor. No, do ruzovej vody dal slize a do dnesneho dna je to velmi popularne v tych koncinach sveta.

Postup

1-Cukor zmiesame s vodou, dame zohriat - dokial sa nerozpusti. Miesame.

2-Vmiesame ruzovu vodu.

3-Dame do plochej misky do mraznicky a kazdych 20-30 minut vidlickou prestuchame, aby nam neostal lad ale sorbet. Treba to robit tak 3 hodiny.

4-Tenke ryzove slize (vermicelli) dame uvarit podla navodu, daktore treba varit, daktore len sparit. Scedime a dame ochladit. Slize pokrajame na cca 5 cm kusky, mozeme ich aj posekat ked su surove.

5-Uvarene slize vmiesame do sorbetu.

6-Vyberieme na misky a stedro ochutime limetkovou stavou alebo ked mame sirup z vysni a plus nakladane kusky a posekanymi pistaciami.
(Dakde este prifarbuju sorbet safranom).

Recept je z kategorií: Zmrzlina


Reklama

Nahlásit recept

  • 31.10.12 vloženo
  • 3703x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 hrncek cukor
  • 1 hrncek voda
  • 1/4 hrnceka ruzova voda
  • 100 g tenke ryzove slize

Obloha:

  • limetkova alebo citronova stava
  • stava z vysni (aj susene kusky ked mame)
  • pistacie

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 16.11.12 14:49

Tak jsem se konečně dočkala :)
Je to výborné!
A není to ani pracné… Nejdelší bylo to čekání, až se vytvoří sorbet ;)

Vřele dopuručuji všem!

P. S.
Já použila šťávu z bezinek ;)
Jinak vše dle receptu…

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bento 31.10.12 13:00

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Faloodeh

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 17.11.12 19:12

A myslíš, že by to šlo z těch květů šípkové růže? Máme je vzadu na zahradě a tím, že je prostříháváme, mají poměrně velké a „šťavnaté“ okvění lístky. Používám je jinak běžně všude tam, co okvětí velkých růží a myslím, že by to mohlo tedy jít.
Díky moc za ten odkaz na výrobu, hned ukládám a určitě vyzkouším :kytka:

 
Bento
794 příspěvků 17.11.12 18:39

Inac da sa pomerne lahko vyrobit, hlavny problem aby mal clovek organicke ruze -bez postreku.Ja ju kupujem v Iranskom obchode je pomerne lacna.
 http://cukrar.gastronews.cz/…a_vypsat.asp?…

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 17.11.12 15:30

@Ačraj neee… tolik nestojí 8o
http://www.repraha.cz/…-Ruzova-voda

Ono se to používá i v kosmetice, ten známej to kupuje někde ve větším a za půl litru u něj dám kolem padesáti korun… Ale určitě musí jít udělat i doma, už mně několikrát napadlo pohrát si s květy šípkové růže…

EDIT..
Mně neobtěžuješ :kytka:
Ne každý zná vše… Já to znám jen díky mé zvědavosti, když jsem se divila, co to ten Vencl používá… :mavam:

Příspěvek upraven 17.11.12 v 15:34

 
Ačraj
697 příspěvků 17.11.12 15:23
Růž.voda

Faloodeh, raději zkoušet ani nebudu, ;) leda, že bych si ji objednala ze slunného Puškaru - 100%, 100 ml za 182.- kc. Růžová voda se používá v gastronomií, jako náhrada za červené víno u muslimů, v Íránu zase do čajů a zmrzliny, no to jsou věci, že jsem si to hned nenašla na Google :zed:, nemusela jsem tě obtěžovat. :mavam:
Růžovou vodu raději v kosmetice. :kytka:

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 17.11.12 14:51

@Ačraj Růžová voda je z okvětních lístků růží, já ji kupuju od známého, co má cukrárnu, on to dává skoro do všech zmrzlin. Ale určitě jde koupit i běžně, o vlastní výrobu jsem se zatím nepokoušela… I když jít by to určitě mělo :think:
:mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 17.11.12 11:32

Zuzko, co to je „růžová voda“? :? Ale tu čtvrtou misku jsi už neměla spucnout! :cert: Ty víš proč! :roll: Jó, teď se červenáš, :oops: :mavam:

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 16.11.12 16:50

Tohle je vážně jedna z mála věcí z mrazáku, která chutná i v chladnějším počasí :palec:
Už jsem zbodla druhou mističku… Jsme doma jen tři, ale já udělala misky čtyři a tu „přebytečnou“ jsem spucla sama :oops:
No, tu poslední mističku už musím nechat… dcera by mi to asi neodpustila, kdyby na ni nezbylo :mrgreen:

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 07.11.12 11:09

Tak jsem včera šla „na jisto“ do regálu s rýžovými těstovinami… Vždycky tam tyhle „nitěnky“ mají, ale včera měli všechny možné druhy, jen ne tyhle :,(
Tak si musím počkat, až pojedeme nakoupit do Plzně… Všechno mám… i tu růžovou vodu… ale kdepak by mne napadlo, že ztroskotám na těch rýžových potvorách, když už jsou běžně dokonce i u nás na vsi 8o

 
babi
6360 příspěvků 05.11.12 23:36

Toto si schovam na horke dny :D avsak u nas se ochlazuje. Dalsi moznosti je si sednout na letadlo a jit nakupovat do Dubai :nevim:

 
Bento
794 příspěvků 31.10.12 22:17

Jolana, ale nie jedol som to v Dubai v restike a som sa cudoval co je to za cudo 8o, omylom som na to natrafil, super jednoduche a ked mas ruzovu vodu aj super lacne.
 http://www.youtube.com/watch?…

 
jolana
5065 příspěvků 31.10.12 16:58

A ako to chutilo Bento?…to pripravuju na dake sviatky alebo bezne…ale vyzera to krasne na tej fotke :palec:

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 31.10.12 13:11

Vypadá to fakt pěkně :palec:
A musí to být i dobré, rozhodně ukládám, jen realizace asi až při nějaké vhodné příležitosti, vypadá to totiž i jako vhodný dezert na oslavu. Díky za recept.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz