Recept Faloodeh Pra

(Hodnoceno 1x) Íránská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Faloodeh

Úvod

Tvrdia ze tento Perzsky sorbet je z roku 400 pred Kr.? Kdo to vymyslel, mal asi zmysel pre humor. No, do ruzovej vody dal slize a do dnesneho dna je to velmi popularne v tych koncinach sveta.

Postup

1-Cukor zmiesame s vodou, dame zohriat - dokial sa nerozpusti. Miesame. 2-Vmiesame ruzovu vodu. 3-Dame do plochej misky do mraznicky a kazdych 20-30 minut vidlickou prestuchame, aby nam neostal lad ale sorbet. Treba to robit tak 3 hodiny. 4-Tenke ryzove slize (vermicelli) dame uvarit podla navodu, daktore treba varit, daktore len sparit. Scedime a dame ochladit. Slize pokrajame na cca 5 cm kusky, mozeme ich aj posekat ked su surove. 5-Uvarene slize vmiesame do sorbetu. 6-Vyberieme na misky a stedro ochutime limetkovou stavou alebo ked mame sirup z vysni a plus nakladane kusky a posekanymi pistaciami. (Dakde este prifarbuju sorbet safranom).

Recept je z kategorií: Zmrzlina

Nahlásit recept

  • 31.10.12 vloženo
  • 4078x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 hrncek cukor
  • 1 hrncek voda
  • 1/4 hrnceka ruzova voda
  • 100 g tenke ryzove slize

Obloha:

  • limetkova alebo citronova stava
  • stava z vysni (aj susene kusky ked mame)
  • pistacie

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 16.11.12 14:49

Tak jsem se konečně dočkala :)
Je to výborné!
A není to ani pracné… Nejdelší bylo to čekání, až se vytvoří sorbet ;)

Vřele dopuručuji všem!

P. S.
Já použila šťávu z bezinek ;)
Jinak vše dle receptu…

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bento 31.10.12 13:00

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Faloodeh

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Faloodeh

Zuzka1973
2359 příspěvků 17.11.12 19:12

A myslíš, že by to šlo z těch květů šípkové růže? Máme je vzadu na zahradě a tím, že je prostříháváme, mají poměrně velké a „šťavnaté“ okvění lístky. Používám je jinak běžně všude tam, co okvětí velkých růží a myslím, že by to mohlo tedy jít.
Díky moc za ten odkaz na výrobu, hned ukládám a určitě vyzkouším :kytka:

Bento
794 příspěvků 17.11.12 18:39

Inac da sa pomerne lahko vyrobit, hlavny problem aby mal clovek organicke ruze -bez postreku.Ja ju kupujem v Iranskom obchode je pomerne lacna.
http://cukrar.gastronews.cz/…a_vypsat.asp?…

Zuzka1973
2359 příspěvků 17.11.12 15:30

@Ačraj neee… tolik nestojí 8o
http://www.repraha.cz/…-Ruzova-voda

Ono se to používá i v kosmetice, ten známej to kupuje někde ve větším a za půl litru u něj dám kolem padesáti korun… Ale určitě musí jít udělat i doma, už mně několikrát napadlo pohrát si s květy šípkové růže…

EDIT..
Mně neobtěžuješ :kytka:
Ne každý zná vše… Já to znám jen díky mé zvědavosti, když jsem se divila, co to ten Vencl používá… :mavam:

Příspěvek upraven 17.11.12 v 15:34

Ačraj
697 příspěvků 17.11.12 15:23
Růž.voda

Faloodeh, raději zkoušet ani nebudu, ;) leda, že bych si ji objednala ze slunného Puškaru - 100%, 100 ml za 182.- kc. Růžová voda se používá v gastronomií, jako náhrada za červené víno u muslimů, v Íránu zase do čajů a zmrzliny, no to jsou věci, že jsem si to hned nenašla na Google :zed:, nemusela jsem tě obtěžovat. :mavam:
Růžovou vodu raději v kosmetice. :kytka:

Zuzka1973
2359 příspěvků 17.11.12 14:51

@Ačraj Růžová voda je z okvětních lístků růží, já ji kupuju od známého, co má cukrárnu, on to dává skoro do všech zmrzlin. Ale určitě jde koupit i běžně, o vlastní výrobu jsem se zatím nepokoušela… I když jít by to určitě mělo :think:
:mavam:

Ačraj
697 příspěvků 17.11.12 11:32

Zuzko, co to je „růžová voda“? :? Ale tu čtvrtou misku jsi už neměla spucnout! :cert: Ty víš proč! :roll: Jó, teď se červenáš, :oops: :mavam:

Zuzka1973
2359 příspěvků 16.11.12 16:50

Tohle je vážně jedna z mála věcí z mrazáku, která chutná i v chladnějším počasí :palec:
Už jsem zbodla druhou mističku… Jsme doma jen tři, ale já udělala misky čtyři a tu „přebytečnou“ jsem spucla sama :oops:
No, tu poslední mističku už musím nechat… dcera by mi to asi neodpustila, kdyby na ni nezbylo :mrgreen:

Zuzka1973
2359 příspěvků 7.11.12 11:09

Tak jsem včera šla „na jisto“ do regálu s rýžovými těstovinami… Vždycky tam tyhle „nitěnky“ mají, ale včera měli všechny možné druhy, jen ne tyhle :,(
Tak si musím počkat, až pojedeme nakoupit do Plzně… Všechno mám… i tu růžovou vodu… ale kdepak by mne napadlo, že ztroskotám na těch rýžových potvorách, když už jsou běžně dokonce i u nás na vsi 8o

babi
6360 příspěvků 5.11.12 23:36

Toto si schovam na horke dny :D avsak u nas se ochlazuje. Dalsi moznosti je si sednout na letadlo a jit nakupovat do Dubai :nevim:

Bento
794 příspěvků 31.10.12 22:17

Jolana, ale nie jedol som to v Dubai v restike a som sa cudoval co je to za cudo 8o, omylom som na to natrafil, super jednoduche a ked mas ruzovu vodu aj super lacne.
http://www.youtube.com/watch?…

jolana
5068 příspěvků 31.10.12 16:58

A ako to chutilo Bento?…to pripravuju na dake sviatky alebo bezne…ale vyzera to krasne na tej fotke :palec:

Zuzka1973
2359 příspěvků 31.10.12 13:11

Vypadá to fakt pěkně :palec:
A musí to být i dobré, rozhodně ukládám, jen realizace asi až při nějaké vhodné příležitosti, vypadá to totiž i jako vhodný dezert na oslavu. Díky za recept.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz