Recept Exotická královna všech zákusků - Baklava. (pro Kavku)

babi Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Exotická královna všech zákusků - Baklava. (pro Kavku)

Postup

Připravit sirup: Vložit cukr a vodu do kastrolku, zamíchat a přivéct do varu. Pomalinku nechat probublávat do té doby, až se vše svaří na sirup. Nemíchat, jenom naklánět kastrolkam. Nechat vychladnout. Smíchat ořechy, mletý cukr a kardamom. Předehřát troubu na 160°C 325°F (plynovou na 3 ) Máslem vymazat velký obdélníkový plech s okrajem. Po jednom listě těsta (zbytek musí být přikrytý vlhkou vyždímanou utěrkou) vkládat na dno plechu a každý list potřít máslem. Takto pokračovat, až je navršeno 6 listů těsta. Nahoru těsta rozetřít 1/2 směsi z ořechů a dobře ji přitlačit dolů pomocí dřevěné vařečky. Vzít dalších 6 listů těsta potřených máslem a nahoru opět rozetřít zbytek ořechové náplně. Nahoru rozložit po listech zbývající filo těsto potřené máslem. Pomocí ostřého nožíku naříznout diagonální zářezy ve tvaru kosodelníků. Všechen zbytek másla nalít na povrch. Péct po 20min. a potom zvýšit teplotu v troubě na 200°C 400°F (plyn 6). Péct dalších 15min. do světle zlatova. Vyjout z trouby a pokapat vše 2/3 sirupu. 1/3 ponechat pro servírování. Poskládat kosodelníky Baklavy na mísu a zbylý sirup v malé konvičce.

Recept je z kategorií: Zákusky

Nahlásit recept

  • 25.02.05 vloženo
  • 14721x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 350g nesolených pomletých pistáciových oříšků (mohou se nahradit jinými)
  • 150g mletého cukru
  • 1 lžíce pomletého kardamomu
  • 150g másla rozpuštěného
  • 18 listů filo těsta koupeného, zmrazeného a rozmrazeného v chladniče (musí být zabalené)
  • Sirup na zalití:
  • 450g krystalového cukru
  • 300ml vody
  • 2 lžíce vody z růží (rose water), nebo pomerančové vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Exotická královna všech zákusků - Baklava. (pro Kavku)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Exotická královna všech zákusků - Baklava. (pro Kavku)

Eja
3880 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotická královna všech zákusků - Baklava. (pro Kavku)

Jsem ráda, že vůbec nejsem na sladké, jinak bych určitě neodolala a vyzkoušela to.. a pak bych vypadala

pavlasek
18 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotická královna všech zákusků - Baklava. (pro Kavku)

Dekuji vsem za vysvetleni…:)

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotická královna všech zákusků - Pavlásku

cardamom

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Exotická královna všech zákusků - Baklava. (pro Kavku)

ospravedlňujem sa, preklep
„cardamom“
a priamo tu
http://webdb.uni-graz.at/…let_car.html

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Pavlasek

anglicky cardamon
ale pozri si :
http://webdb.uni-graz.at/~katzer/engl/

je tam mnohojazyčne uvádzaný, v kanade sa ti možno zíde aj francúzština

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotická královna všech zákusků - Baklava. - Pavlasek

Kardamon i s obrazkem je zde:
http://www.koreni.cz/content.php?…

pavlasek
18 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotická královna všech zákusků - Baklava. (pro Kavku)

Babi muzes me napsat co je kardamom? Ziju v Kanade a anglicky je to asi jinak,co? Dekuji.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Baklava - Andry a kafko...

Andry, jestli se nepletu, tak zde někdo jednou mluvil o filo těstě, které je k dostání v Praze? Nebo jako zásilková služba? Nepamatuji si přesně…

Kafko, mohu-li Ti poradit, tak si kup plochý silikonový štětec, z toho Ti nic do Baklavy neupadne ;o))) Takový štětec vydtží navíc vysokánské teploty. Ty nakonec tu Baklavu můžeš vyzkoušet a upéct přesně podle receptu !

Obě dvě Vás zdraví,

Labužník Kafka02
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotická královna všech zákusků - Baklava. (pro Kavku)

Dekuji, zda se, ze baklava je zakusek tydne. Vcera se dojedl muj prvni pokus a tak je tento recept na rade.
Objevilo se dalsi uskali, jak uspesne upeci baklavu. A to je stetka, jedna zatrochlena. U profesionalu se na potirani maslem pouziva takovy zvlastni siroky silonovy plochy stetec. Pri nakupu veci na vytvoreni baklavy, jsem ale takovy nenasla. A jelikoz jsme byli uplne bez stetcu, tak jsem proste nejake dva koupila a jeden pri vyrobe baklavy pouzila.
Pri konzumaci nektereho z kousku baklavy se nekdo tise divil a dodatecne se ujistoval co jsem do toho presna dala. Protoze to co prave koukalo z baklavy rozhodne nepripominalo ani orechy ani maslo. Byla to stetina a zdaleka nebyla jedina.
Zdravim vsechny priznivce baklavy a babi dekuji .

Labužník Andry02
121 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Exotická královna všech zákusků - Baklava. (pro Kavku)

Babi, to jsi mi timto receptem udelala obrovskou radost! Muj manzel uznava jako zakusek pouze baklavu (holt vyristal v orientu, no) a mne se proste nedari… Nedari se mi ani sehnat v Cechach filo testo, natoz udelat svoje… Ale az na to prijdu, urcite zkusim tvoji plnku - zatim je ze sesbiranych receptu rozhodne nejzajimavejsi :-))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz