Recept Cuketový kaviár se sezamovou pastou, limetkou a koriandrem Veg

Evropská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Cuketový kaviár se sezamovou pastou, limetkou a koriandrem

Úvod

Chystám se na jednu velkou rodinnou oslavu, tak pátrám po rozličných nezvyklých jednohubkách a zkouším je na dobrovolnících. Tyhle byly tak dobré, že se s vámi musím podělit (tuším, komu se trefím do chuti :- ) ). Jediná jejich vada byla, že jich bylo málo.

Ingredience přidejte nebo uberte podle množství cuket. To ochutnávání je ale záludné, hmota má tendenci rychle ubývat.

Recept jsem našla na jednom blogu, ale bohužel už nevím, na kterém.

Postup

Troubu rozehřejeme na 200°C.

Cukety omyjeme a škrabkou naloupáme na asi 3-4 mm silné proužky (musíme přitlačit, ale zbytky, které už nejdou loupat použijeme také).

Plech si vyložíme papírem na pečení, potřeme olivovým olejem a na něj rozložíme proužky cukety. Pokapeme ještě olejem a pečeme asi 20 minut. Cukety by nám neměly zhnědnout, mně pochopitelně zhnědly, ale ty nejvíc upečené jsem hned schroustala (chutnaly jako chipsy) a zbytek se na chuti pomazánky nijak negativně neprojevil. Nebyla jenom hezky zelená.

Proužky necháme vychladnout.

Do misky nebo mixéru dáme cuketu, limetkovou šťávu a ocet. Rozmixujeme. Přidáme tahini a pepř, mixujeme znovu. Rozmačkáme česnek a spolu s koriandrem ho už jen vařečkou zamícháme do směsi. Ochutnáme, dosolíme, přidáme piment d´Espelette nebo ne a mažeme na opečené toasty nebo plátky bagety.

Podáváme se salátem, jen lehce ochuceným olejem a balsamikovým octem.

Recept je z kategorií: Chuťovky


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.09.12 vloženo
  • 3990x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Ingredience

  • 6 menších cuket s jemnou slupkou
  • 2 kávové lžičky sezamové pasty (tahini)
  • 3 polévkové lžíce šťávy z limety
  • 1 kávová lžička bílého vinného octa (nejlépe balsamico)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vrchovatá lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • špetka piment d´Espelette - druh mleté papriky z Baskicka, dá se vynechat nebo použít špetku mletého chilli nebo pálivé papriky, ale sama o sobě má jinou zvláštní chuť

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

zébulon 30.09.12 20:45

Uvaření se již líbí 9 labužníkům

Diskuse k receptu Cuketový kaviár se sezamovou pastou, limetkou a koriandrem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3788 příspěvků 07.10.12 19:36

Zébu, asi začnu pátrat po společných předcích :mrgreen: " z prdu kuličku" :hug:

 
zébulon  07.10.12 18:18

Jo jo, to je vzdycky vyzva - udelat z prdu kulicku :- ). (To jsem zvedava, jestli se takove slovo muze psat do diskuze!).

 
Eja
3788 příspěvků 07.10.12 18:06

Jo, zbytek guláše doplnit trochou zakysané smetany, jako náplň palačinek, obzlášť ze segedínu lahůdka, zbytkem grilované zeleniny naplnit vydlabané brambory…manžel se mi vždycky smál, že z ničeho udělám hostinu :) to mám asi po babičce, ta z prázdné špajzky pohostila luxusně regiment :P :P

 
zébulon  07.10.12 17:47

Diky za tip, Ejo. Tyhle napady na zpracovani zbytku mam moc rada.

 
Eja
3788 příspěvků 06.10.12 12:08

Připraveno v lednici na večer. Trocha zhnědnutí cuket se podle mne na chuti projeví spíše pozitivně - pokud nejsou na škvarek. Hmota ubývá, to je pravda :mrgreen:
P. S. Když mluvíš o těch jednohubkách/o­bložených toastech…pokud zbyde pár lžic dobrého tajinu, ideálně s obsahem mkrve, červené čočky a paprik, tak kousky masa v směsi vidličkou rozšťouchat najemno, napatlat na plátky bagetky, cáknout trochu oliváče a strčit do trouby pod gril. Lze posypat dle chuti tajinu třeba ovčím sýrem ( rozhodně ne parmezán - ten je chuťově někde jinde). Bezpracná večeře či malé pohoštění.

 
zébulon  04.10.12 20:54

Presne na tebe jsem myslela, Ejo, uz kdyz jsem to uvidela! Az to budu delat podruhe, udelam platky cukety o neco silnejsi a budu lepe hlidat, aby mi nezhnedly.

 
Eja
3788 příspěvků 01.10.12 15:56

No trefila jsi se, jojo… pokud jsi měla na mysli krom jiných i mne :) děkuji, rozhodně vyzkouším.

 
Roomanka
205 příspěvků 30.09.12 22:36
Nádhera

Ale to je krása… :-) Musím ale počkat, až mi dorostou žluté cuketky. Ty zelené se mi, slušně řečeno, spářily s panem patizonem a už jsou z nich jen bílé potvory s tuhými semeny od dětství… :-) Super, a děkuju. R.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz