Recept Čokoládový lahodný dortík s kytičkou fialek

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Čokoládový lahodný dortík s kytičkou fialek

Postup

Cukr, žloutky a vanilku našleháme do husta a světlé barvy. Přidáme utlučenou (pomletou) kávu, nastrouhanou čokoládu a lehce dovnitř střídavě vložíme z bílků tuhý sníh a strouhané ořechy. Těsto vlijeme do vymazané, vysypané formy a zvolna pečeme asi po 1hod. Zjistíme, je-li dort upačený tak, že do jeho středu zapíchneme dřevěnou špejli, která po vyjmutí musí být čistá. Upečený, vystydlý dort nakrájíme na 8 dílků a položíme je na mříšku položenou nad plechem s okrajem. Dílky dortu polijeme polevou tak, aby je celé pokryla. Nahoru každého dílku dorty položíme lístek a květ fialky. Poleva: V ohnivzdorné misce, položené nad trochou velice pomalu vařící vody, smíchat čokoládu a šlehačku. Nahřívat za občasného míchání gumovou škrabkou tak dlouho, až se čokoláda rozpustí. Sundat s ohně a zamíchat dovnitř brandy. Cukrová fialka s lístkem se může připravit dvojím způsobem. Buťto vymodelovaná z obarveného fondantu, nebo opravdový květ (je jedlý) připravený takto. Rozmíchat si trochu bílku s trochou vody a malým štětečkem potřít povrch květu bez stopky a povrch lístku. Nejlépe se květ drží pomocí pinzety. Na talířek si dát jemný krystalový cukr (nemáte-li jemný, tak jej umlet ve mlénku na koření, nebo v kávovém mlénku) a opatrně v něm květ a lístek obalit. Otřepad všechen přebytečný cukr. Nechat uschnout na mřížce a potom skladovat ve vzduchotěsné plechové krabici, proložené hedvábným papírem. Jinak vypadající kandované fialky se máčí v trochu zchladlém, na fialovo obarveném svařeném cukru.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 09.05.03 vloženo
  • 7688x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • Rozpočet je na velkou formu, může se připravit z poloviční dávky.
  • 200g krystalového cukru
  • 10 žloutků
  • 1 vanilkový cukr
  • 8 zrnek kávy
  • 100g tmavé čokolády, nastrouhané
  • 10 bílků na sníh
  • 300g vlašských ořechů, na sucho opražených a nastrouhaných
  • 20g másla + 20g mouky na formu
  • Lesklá poleva:
  • 280ml šlehačky, neušlehané
  • 280g tmavé čokolády, posekané
  • 2 lžičky brandy, nebo rumu, nemusí být
  • Cukrová fialka s lístkem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čokoládový lahodný dortík s kytičkou fialek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Chléb s celerem

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz