Recept Mangoruňkový dort pod obraz

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mangoruňkový dort pod obraz

Úvod

Svolejte babský sněm, uvařte kávu a nabídněte dortík. Je lehký, voňavý a veselý (když se vám jej podaří nazdobit a vyfotit lépe, než mě). A vždycky můžete říci, že toho cukru tam jsou opravdu, ale opravdu jen tři lžíce v ovoci. Ten korpus je totiž lahodně čokoládově hořký.

Postup

V misce ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu a necháme trochu zchladnout.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem.
Máslo, cukr a celá vejce třeme rukou elektrickou do pěny. Poté, za neúnavného šlehání, přidáváme čokoládu, koňak a mouku. Pokud nám hmota neúměrně houstne, přidáme, podle povahy, koňak nebo trochu mléka. S koňakem bude korpus sušší.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy (prům. 27 cm) a upečeme asi při 180°C. Upečení vyzkoušíme špejlí.
Korpus necháme vychladnout ve formě, poté formu sejmeme, umyjeme, korpus vrátíme do čisté formy a zalijeme jej připravenou ovocnou náplní. Necháme ztuhnout v lednici - nejlépe přes noc.
Nakonec dort potřeme ušlehanou šlehačkou a máme-li náladu, oparádíme jej ovocem a čokoládou.
Příprava ovocné náplně:
mango a meruňky oloupeme, vypeckujeme a trochu pokrájíme, přidáme cukr a společně podusíme. Na závěr přidáme koňak a hmotu rozmixujeme. Ovoce smícháme s takovým množstvím kysané smetany, až obdržíme celkovou váhu 1.4 kg, odpovídající použití dvou sáčku želatiny za studena.
Do smetanovo ovocné náplně přidáme želatinu, připravenou podle návodu na sáčku a ihned ji nalijeme na korpus.

Recept je z kategorií: Dorty


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.07.13 vloženo
  • 2178x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut + chladnutí + tuhnutí

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • Pečený základ:
  • 10 dkg 75% hořké čokolády
  • 12 dkg másla
  • 3 vejce
  • 3 pol. lžíce velmi hnědého cukru
  • 1 pol. lžíce velmi tmavého kakaa
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 dl koňaku
  • Ovocná vrstva:
  • 1 velké mango
  • 10 – 15 meruněk
  • 3 pol. lžíce cukru (nebo dle nátury)
  • ½ dl koňaku
  • kysaná smetana do celkového množství 1.4 kg náplně
  • 2 sáčky želatiny za studena
  • 2 dl vlažné vody
  • Na parádění:
  • 2 kelímky 40% šlehačky (neb šlehačky a ztužovač)
  • čerstvé meruňky
  • kousky čokolády

Doporučená příloha

  • káva a přítelkyně

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 29.07.13 20:58

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Mangoruňkový dort pod obraz

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1204 příspěvků 05.08.13 06:47

Uděluji Ti Nobelovu cenu za Tvou po etičnost, laskavost a lásku, co nosíš v srdci! Přijmi, prosím, co hold ode mě a všech dalších okouzlených dívek - verše Izumi Šikibu:
Vzdálená tebe
Jen řekni, proč jsi mě tak okouzlil že toužím, abys se mnou stále snil,
a v štěstí změnil řadu nočních chvil;
však sama jsem a k vodě pták jen vzlét,
můj milý, proč jsi mne tak okouzlil?

 
gmp
1603 příspěvků 03.08.13 20:06
ˇ

Hezký to máš děvče, moc hezký. A název je pěknej a poetickej. Tady di vka páchá zmýlenou :lol:… ač pomýlenou, stejně ji mám rád. :D :D :D :D :D

Dlaněmi spánku vykroužena
v džbánu ranní žízně hořká žena,
sny, jež si sníme každý zvlášť
a milostná (ó něžná) zášť…
(J. Žáček) ne já

Příspěvek upraven 03.08.13 v 20:27

 
tlustá bába
1204 příspěvků 30.07.13 23:20

Alkohol bez problémů vynech. Začne-li to houstnout až kytovatět, jako mě se přihodilo, můžeš dát trochu mléka. Použila jsem tenhle korpus, protože s koňakem je podle mě sušší a udrží váhu ovocné vrstvy (1.4 kg)a nesplácne se.
Koňakem v ovoci jsem uvolňovala zkaramelizovaný nános na stěně. Bez problémů vynech.
A udělala jsem špatnou zkušenost se želatinou za studena od Vitany.
A dala bych si ten českej Szegedín! Vy umíte dělat chutě!

 
di
2451 příspěvků 30.07.13 20:39

Ejo, ono se tam obecně vaří velice dobře a v podstatě je jedno, co si objednáš, jedno je lepší než druhé. Dokonce i na závodišti, kde jsme většinu času pobývali, se dalo za pár korun velice slušně najíst, což jinak nebývá zvykem.
Tajný tip - na cca 67. kilometru dálnice pod Budapeští je na obou stranách motorest, kde výborně (a opět za lacino) vaří, stavovali jsme se tam cestou tam i zpět, vždycky z toho byla nějaká polévka, jednou bílá dršťkovka, podruhé polévka Jókai. Nosí to ve veliké míse a údajná porce pro dva slušně zasytí 4. A obligátní gesztenye pure na závěr samozřejmě nemohlo chybět, vždycky si ho v Maďarsku dávám, i když sladké vlastně nejím.

 
Eja
3811 příspěvků 30.07.13 20:27

Meruňky a mango by se daly přesmýknout taky na meruňgový :mrgreen: ale jen co se přesvědčím, že koňak lze vynechat, jdu do toto.
Stačí kuchařka mistra Gundela - Szekely, Szegedy, Tokanyi, Perkolt, Gulyasz - všechno je jinak, náš guláš je gulášová polévka, atd atd.Ale na perkelt zamotaný v palačinkách a zapečený kysanou smetanou smíchanou s trochou perkeltové šťávy v maličkém maďarském hotýlku již mnoho let vzpomínám jako na manu nebeskou :)

 
di
2451 příspěvků 30.07.13 20:07

Recept vypadá pěkně, ale jeho název mi rve oči a „češtin“ trpí, i když chápu, že se jedná o autorskou licenci a snahu o vtip.
BTW. a OT - Vrátila jsem se ze Szegedu a můžu potvrdit, že to, čemu v Szegedu říkají Szegedi gulyás opravdu nemá nic společného s naším segedínem a vice versa.

 
Eja
3811 příspěvků 30.07.13 19:57

Funkce koňaku je technologická či chuťově zásadní???
Představa chutě manga a meruněk :potlesk: :potlesk: s čokoládovým korpusem :P :P
Otázka - co se stane s korpusem, když tam ten koňak nedám???

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Houbová smaženice Houbová smaženice
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz