Recept Mangoruňkový dort pod obraz

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mangoruňkový dort pod obraz

Úvod

Svolejte babský sněm, uvařte kávu a nabídněte dortík. Je lehký, voňavý a veselý (když se vám jej podaří nazdobit a vyfotit lépe, než mě). A vždycky můžete říci, že toho cukru tam jsou opravdu, ale opravdu jen tři lžíce v ovoci. Ten korpus je totiž lahodně čokoládově hořký.

Postup

V misce ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu a necháme trochu zchladnout.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem.
Máslo, cukr a celá vejce třeme rukou elektrickou do pěny. Poté, za neúnavného šlehání, přidáváme čokoládu, koňak a mouku. Pokud nám hmota neúměrně houstne, přidáme, podle povahy, koňak nebo trochu mléka. S koňakem bude korpus sušší.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy (prům. 27 cm) a upečeme asi při 180°C. Upečení vyzkoušíme špejlí.
Korpus necháme vychladnout ve formě, poté formu sejmeme, umyjeme, korpus vrátíme do čisté formy a zalijeme jej připravenou ovocnou náplní. Necháme ztuhnout v lednici - nejlépe přes noc.
Nakonec dort potřeme ušlehanou šlehačkou a máme-li náladu, oparádíme jej ovocem a čokoládou.
Příprava ovocné náplně:
mango a meruňky oloupeme, vypeckujeme a trochu pokrájíme, přidáme cukr a společně podusíme. Na závěr přidáme koňak a hmotu rozmixujeme. Ovoce smícháme s takovým množstvím kysané smetany, až obdržíme celkovou váhu 1.4 kg, odpovídající použití dvou sáčku želatiny za studena.
Do smetanovo ovocné náplně přidáme želatinu, připravenou podle návodu na sáčku a ihned ji nalijeme na korpus.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 29.07.13 vloženo
  • 2376x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut + chladnutí + tuhnutí

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • Pečený základ:
  • 10 dkg 75% hořké čokolády
  • 12 dkg másla
  • 3 vejce
  • 3 pol. lžíce velmi hnědého cukru
  • 1 pol. lžíce velmi tmavého kakaa
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 dl koňaku
  • Ovocná vrstva:
  • 1 velké mango
  • 10 – 15 meruněk
  • 3 pol. lžíce cukru (nebo dle nátury)
  • ½ dl koňaku
  • kysaná smetana do celkového množství 1.4 kg náplně
  • 2 sáčky želatiny za studena
  • 2 dl vlažné vody
  • Na parádění:
  • 2 kelímky 40% šlehačky (neb šlehačky a ztužovač)
  • čerstvé meruňky
  • kousky čokolády

Doporučená příloha

  • káva a přítelkyně

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 29.07.13 20:58

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Mangoruňkový dort pod obraz

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
tlustá bába
1211 příspěvků 05.08.13 06:47

Uděluji Ti Nobelovu cenu za Tvou po etičnost, laskavost a lásku, co nosíš v srdci! Přijmi, prosím, co hold ode mě a všech dalších okouzlených dívek - verše Izumi Šikibu:
Vzdálená tebe
Jen řekni, proč jsi mě tak okouzlil že toužím, abys se mnou stále snil,
a v štěstí změnil řadu nočních chvil;
však sama jsem a k vodě pták jen vzlét,
můj milý, proč jsi mne tak okouzlil?

gmp
1603 příspěvků 03.08.13 20:06
ˇ

Hezký to máš děvče, moc hezký. A název je pěknej a poetickej. Tady di vka páchá zmýlenou :lol:… ač pomýlenou, stejně ji mám rád. :D :D :D :D :D

Dlaněmi spánku vykroužena
v džbánu ranní žízně hořká žena,
sny, jež si sníme každý zvlášť
a milostná (ó něžná) zášť…
(J. Žáček) ne já

Příspěvek upraven 03.08.13 v 20:27

tlustá bába
1211 příspěvků 30.07.13 23:20

Alkohol bez problémů vynech. Začne-li to houstnout až kytovatět, jako mě se přihodilo, můžeš dát trochu mléka. Použila jsem tenhle korpus, protože s koňakem je podle mě sušší a udrží váhu ovocné vrstvy (1.4 kg)a nesplácne se.
Koňakem v ovoci jsem uvolňovala zkaramelizovaný nános na stěně. Bez problémů vynech.
A udělala jsem špatnou zkušenost se želatinou za studena od Vitany.
A dala bych si ten českej Szegedín! Vy umíte dělat chutě!

di
2451 příspěvků 30.07.13 20:39

Ejo, ono se tam obecně vaří velice dobře a v podstatě je jedno, co si objednáš, jedno je lepší než druhé. Dokonce i na závodišti, kde jsme většinu času pobývali, se dalo za pár korun velice slušně najíst, což jinak nebývá zvykem.
Tajný tip - na cca 67. kilometru dálnice pod Budapeští je na obou stranách motorest, kde výborně (a opět za lacino) vaří, stavovali jsme se tam cestou tam i zpět, vždycky z toho byla nějaká polévka, jednou bílá dršťkovka, podruhé polévka Jókai. Nosí to ve veliké míse a údajná porce pro dva slušně zasytí 4. A obligátní gesztenye pure na závěr samozřejmě nemohlo chybět, vždycky si ho v Maďarsku dávám, i když sladké vlastně nejím.

Eja
3842 příspěvků 30.07.13 20:27

Meruňky a mango by se daly přesmýknout taky na meruňgový :mrgreen: ale jen co se přesvědčím, že koňak lze vynechat, jdu do toto.
Stačí kuchařka mistra Gundela - Szekely, Szegedy, Tokanyi, Perkolt, Gulyasz - všechno je jinak, náš guláš je gulášová polévka, atd atd.Ale na perkelt zamotaný v palačinkách a zapečený kysanou smetanou smíchanou s trochou perkeltové šťávy v maličkém maďarském hotýlku již mnoho let vzpomínám jako na manu nebeskou :)

di
2451 příspěvků 30.07.13 20:07

Recept vypadá pěkně, ale jeho název mi rve oči a „češtin“ trpí, i když chápu, že se jedná o autorskou licenci a snahu o vtip.
BTW. a OT - Vrátila jsem se ze Szegedu a můžu potvrdit, že to, čemu v Szegedu říkají Szegedi gulyás opravdu nemá nic společného s naším segedínem a vice versa.

Eja
3842 příspěvků 30.07.13 19:57

Funkce koňaku je technologická či chuťově zásadní???
Představa chutě manga a meruněk :potlesk: :potlesk: s čokoládovým korpusem :P :P
Otázka - co se stane s korpusem, když tam ten koňak nedám???

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz