Recept Cibulová pochoutka z Francouzského bistra

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Cibulová pochoutka z Francouzského bistra

Postup

Rozpustit 10 lžic másla, nebo sádla ve velké hrnci na středně vysokém ohni. Přidat cibuli a posypat ji cukrem. Osmažit cibuli a sem tam ji zamíchat, aby se nepřilepila ke dnu. Smažit ji do velice měkka, asi 25-30min. Snížit teplotu na střední a pokračovat ve smažení cibule za častého míchání, až zkaramelizuje do tmavě hněda, asi 1 hodinu (teplota se musí regulovat, aby se cibule smažila, ale zase nehnědla příliš rychle a nepřipalovala a nelepila se ke dnu). Cibuli posypat moukou, zamícht a přilít vývar, víno a koňak a přivéct vše do pomalého probublávání na středním ohni. Vařit asi 20-25min, až je polévka prohřátá. Osolit a opepřit. Předehřát gril v troubě. Otoustovat krajíčky bagety asi po 4min. a během té doby je jednou otočit (pozor, aby se nepřipálily). Potřít plátky zbytkem másla, nebo sádla po obou stranách. Rozdělit polévku do ohnivzdorných hliněných, nebo jiných misek. Nahoru každé porce polévky položit 2 plátky bagety a posypat je 4 lžícemi sýra. Poskládat misky na plech s okrajem a vložit plech pod gril. Grilovat, až se sýr rozpustí a je hnědý na okrajích. Podávat polévku horkou. TIP: Polévka se může bez bagety a sýru dát do chladničky ve vzduchotěsně uzavřené nádobě na tři dny. Může se také zmrazit na 1 měsíc. Aby se ušetřil čas při vaření, během karamelizování cibule sehřát vývar, takto polévka přijde do varu v krátké době.

Recept je z kategorií: Speciální polévky

Nahlásit recept

  • 06.01.05 vloženo
  • 17955x zobrazeno

Počet porcí

  • 16 porcí

Ingredience

  • Recept se může zredukovat na polovinu.
  • 10 lžic másla (1 lžíce 15g) + 6 lžic rozpuštěného másla (nebo sádla)
  • 2250g cibule rozkrájené napůl podélce a potom na 3mm plátky
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 3200ml vývaru, nejlépe domácího (recept "ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=16712 )
  • 250ml suchého bílého vína
  • 6 lžic koňaku
  • 3 lžíce hrubé soli, nebo podle chuti
  • čerstvě pomletý pepř
  • jedna dlouhá bagetka (nebo dvě krátké) nakrájená na 32 plátků asi 1.5cm tlustých
  • 340g nastrouhaného sýra Gruyere nebo podobného na hrubém struhadle

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cibulová pochoutka z Francouzského bistra

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 23.04.11 18:11

Alis, udelalo mi radost, ze vyuzivas recept na cibulacku. Osobne rada uvarim vetsi mnozstvi a zamrazim, takze dlouhe smazeni cibule provadim pouze jednou. Tvoje deleni vsak zajiste mnozi privitaji…diky :-)
Rada bych podotkla, ze prava vyborna francouzska cibulacka obsahuje dlouze dusenou cibuli, ktera zkaramelizuje a dostane barvu (tim take polevka ziska tu pravou barvu), avsak cibule nesmi byt spalena, ani trosku prichycena…to je na celem receptu to dulezite, i kdyz na priklad muj manzel by tvrdil, ze to dulezite je prave konak 8-o
Vesele Velikonoce…

Alis
2617 příspěvků 20.04.11 18:09

Moc dobrý recept, moc dobře popsaný postup, děláváme často. Jen to množtví mi leze na nervy :-)
Pro ty, kterým se nechce dělit a i pro mě, abych to příště nemusela zase hledat, píšu množství pro čtyři (u nás spíš pro tři) osoby:

2 PL sádla
cca 1/2 kg cibule
1/2 ČL cukru (prostě zasypat špetkou cukru)
1/2 PL mouky
850 - 1 l vývaru
1/2 dl vína (o trošku víc)
2 PL koňaku
85 g sýra

Koňak dávám málokdy, (málokdy je doma :-) ) A včera jsem si dovolila nehoráznou drzost: zacákla jsem Shao-singem. Bylo to skvělé :-) Při představě reakcí zarputilých puristů se ROFL ROFL a ROFL :lol:

babi
6360 příspěvků 10.09.10 22:51
Re: Cibulová pochoutka z Francouzského bistra.

recept s postupem a clankem v IDNES ;)

marmelada
1643 příspěvků 09.03.10 15:07
Re: Cibulová pochoutka z Francouzského bistra.

Přímo tento recept je dnes zmiňován v článku na IDNES. Je tam odkaz na Labužníka.

http://hobby.idnes.cz/…by-domov.asp?…

gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulová pochoutka z Francouzského bistra. - Bali,

ta Tvoje varianta mě velmi zaujala, miluju všechny polévky s creme fraiche, sladkou či kysanou smetanou a podobně. Když jsou k tomu ještě cibulové, tím lépe.
Ten recept od babi je určitě skvělý, ale taky mi nedělá dobře příliš tmavá cibule.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulová pochoutka z Francouzského bistra.

moje oblíbená cibulačka je TATO
Lehká, rychlá a dobrá ;-)

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulová pochoutka z Francouzského bistra.

…bez konaku a bez vina, s mozarellou a kashkawal ale dobra bola aj tak a velmi.. ;-))…aj ked sa zda ze je na tom vela prace je to polievka coby dup, hlavne ak zostane vyvar z predosleho..dakedy ju robim aj bez vyvaru, jednoducho pridam stipocku mletej kurkumy, stipku mletej pariky, zalejem a je to…diky za receptik …;)

lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulová pochoutka z Francouzského bistra.

Ivo, rozhodně nechci babi mluvit do receptu. Ja osmažím cibuli jenom chvilku do zlatova. Někdo prý přidává i trošku cukru, aby cibule zkaramelizovla a zhnědla, někdo přidá ten konňak a zapálí, cibule tim také zhnědne, potom jenom zalít bílým vínem a vývarem…
Samozřejmě je Gruyere lepší, může být i Bergkäse - je vyráběn podobným způsobem, ale když není Gruyere, tak se musí nějakým způsobem improvizovat :-))
Já jsem stejně toho názoru, že francouská cibulačka nejlépe chutná v tom francouzském bistru :-))

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulová pochoutka z Francouzského bistra. Ivo,

Gruyère je asi opravdu nenahraditelný. Je jedinečný jak v chuti, tak v konzistenci, bohužel i v ceně :-)
Snad je lehounce podobný nevyzrálemu parmazánu, někdy ho nahrazuji Gran Moravií… Není to totéž, ale peněženka tak strašně nepláče… :-)

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulová pochoutka z Francouzského bistra. - Ivo

Ja varim na sklokeramice v nerez hrnci se silnym dnem, tu cibuli delam tak hodinu, ale hlidam ji a prubezne micham. Plyn je trochu divocejsi a chce to asi jeste vic hlidat, ale rozhodne to chce velice kvalitni tezky hrnec. Preji hodne zdaru v dalsich pokusech a kdyztak smazeni cibule ukonci v okamziku, kdy bude mit karamelovou barvu, nevadi, ze to bude driv, nez uvadi babi. Lepsi nejaka cibulacka nez zadna:-)

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulová pochoutka z Francouzského bistra.

Ivo, jestli někde natrefíš na Gruyère, nelituj peněz a vyzkoušej. Jde o nejoblíbenější sýr Švýcarů, je to opravdu kvalita. Vyrábí se z čerstvého mléka přirozeně krmených krav (žádná siláž). Nejsou v něm žádné přídatné látky, zraje min. 5 měsíců. Je lehce slaný, chuť se liší podle stupně zralosti.
Ementál se vyrábí jinak a má tudíž jinou chuť. O parmezánu nemluvě. Jestli babi doporučila tenhle sýr, věděla, co dělá.
Z českých sýrů se jako náhrada švýcarského nedá bohužel použít žádný. O holandských goudách nemluvě.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulová pochoutka z Francouzského bistra - buraci a lydie

tak nastala ta správná konstalace, kdy se u mě sešel vývar s cibulí, parmazánem, vínem i koňakem (to bylo to nejtěžší udržet ho v potřebném objemu…hihi) a já se jal vyrábět. Z návodu jsem pochopil, že celková doba smažení cibule by měla dosáhnout až 1,5 hod. I když jsem používal ten nejmenší hořák na ten nejmenší výkon, po padesáti minutách cibule najednou udělala „hups“ a byla černá jak boty a hořká, že by se nemusely stydět ani amara kapky. Tož první pokus nevyšel, ale aspoň jsem zjistil, že výhřevnost francouzského plynu stojí za ho… :-)))) - pokračování příště

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulová pochoutka z Francouzského bistra.

Ivo, se syry je to u nas problem (hlavne pokud je chces tepelne upravit, spousta z nich gumovati, a nepouzivej zadny polsky, mam pocit, ze jsou udelane z pilin). Ja jsem opakovane jako nahradu pouzila u tehle polevky goudu (holandskou). Jinak gruyere maji u nas v Intersparu baleny. A hlavne napis, az tuhle cibulacku vyrobis a ochutnas. U nas uz se opet vyzaduje opakovani, a to byla naposled pred tydnem… Takze hlavne dekuji babi za recept!

lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulová pochoutka z Francouzského bistra.- Ivo

Když jiný nemáš, může být i ementál. Hlavně aromatický sýr.
Dělávám jí také tak, někdy v polévce povařím i kousek uzeného špeku i s kůží.
A ti co to umí, ten koňak i zapálí, ale to nedělám. Nechci vědět, co by stálo nasazení požárníků:-)

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulová pochoutka z Francouzského bistra. - Babi...

…a protože cibulová polévka patří u mě mezi nejoblíbenější a na jiném vlákně jsem „vyhrožoval“, že tuto Tvoji variantu vyzkouším, tak se chci zeptat k jakému českému (nebo u nás dostupnému) sýru bys onen Gruyer přirovnala?

Dík, Ivo.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz