Recept Cholera

Labužník jasmine02 Švýcarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V míse smícháme mouku se solí, přidáme studené máslo v malých kouscích a zpracujeme v drobivé těsto. Následně přidáváme po lžičkách studenou vodu a rychle vypracujeme (nehníst příliš dlouho) měkké těsto, které uložíme na 30 min do ledničky. Nakrájíme pórek a krátce podusíme na másle v malém množství vody. Mezitím nakrájíme na plátky oloupané brambory a jablka (i se slupkou). Těsto vyválíme na tenký plát (2mm), vyložíme do vymaštěné kruhové formy (asi 24 cm) a rovnoměrně zformujeme do výšky okolo okraje. Okraj těsta ozdobíme prsty nebo vidličkou a potřeme žloutkem. Postupně vkládáme vrstvy náplně: pórek, brambory, jablka, sypeme sýrem a okořeníme dle libosti muškátem a pepřem. Poslední vrstva jsou ozdobně kolem dokola pokladené plátky jablek a brambor. Potřeme rozpuštěným máslem a pečeme na střední příčce v troubě předehřáté na 200 C, asi 40 min. Alternativně: - použijeme na těsto hotové lístkové těsto - je znám způsob přípravy, kdy se plátem těsta zakryje náplň, ze zbytků těsta se vytvoří ozdoby, propíchá se vidličkou a potře žloutkem - při přípravě náplně se část jablek podusí spolu s pórkem - do náplně se přidá jemně nakrájený špek - k pórku se přidá i cibule - část jablek se nahradí hruškami - pórek se nahradí nastrouhanou mrkví - náplň je možno zalít smetanou Tato pochoutka se z neznámých důvodů jmenuje cholera. Jedná se o vyhlášenou specialitou švýcarského kantonu Wallis, domova sýrových specialit jako např. raclette. Snažte se proto použít hodnotný vyzrálý sýr, žádný nízkotučný "gumový" eidam. Výborně chutná i studené. Podáváme s míchaným salátem. V kantonu Wallis se k pití podává jablečný mošt nebo mléčná káva. Vhodné je i lehké bílé, případně i lehké červené víno.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 30.03.06 vloženo
  • 7934x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 75 g másla
  • půl čajové lžičky soli
  • 5-6 PL studené vody
  • žloutek na potření (rozmíchaný s trochou smetany nebo vody)
  • Náplň:
  • 500 g pórku
  • 1 PL másla
  • 0,5 dl vody
  • 300 g sýra, nastrouhaný nahrubo
  • 500 g brambor (uvařených předchozí den, nejlépe ve slupce)
  • sůl, nastrouhaný muškátový oříšek, pepř
  • 3 jablka, neoloupaná

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cholera

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Cholera

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera - airan

Nejsou to ty oranžové (hoki)?

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera - danaj

Ted jsi me zaskocila, ja pouzivam nejradeji dyne , kterym se u nas rika „housle“ (kvuli tvaru) ale podle mne i normalne zlute dyne se budou hodit. Delam dyne hlavne kvuli detem, obsahuji toho spousto:-) Pekny den.

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera - airan

Prosím, jaká dýně by na to byla dobrá?

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera

No jo. Tak jsem tu mochyni jedla. Je to oranžové, kdyselé a vypadá to - když se do toho kousne - jako rajčátko. Asi počkám, až vyrostou suroviny na zahráce. Ta mochyně je pěkně drahá.

meisje
580 příspěvků 31.3.06 10:22
Re: Cholera

Lydie, omluva vubec neni nutna, ale je to mile)))).
A mezi nami devcaty nebyt toho, ze me nouze donutila to zacit pouzivat misto ovoce, tak jsem si taky po zbytek zivota myslela, ze je to ozdoba do vazy. A kdyz jsem to videla poprve v Indii nabizet na trhu jako ovoce rikala jsem si: jezisi ty jsou divni, my si to davame do vazy a oni to jedi !, ale jak klasik pravi - jiny kraj-jiny mrav )). Hezky den (pokud se nepletu tak te zdravim nekam do Nemecka? ) - Ahoooooooj M.

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera

meisje, promiň, ale já jsem si opravdu myslela, že je to granátové jablíčko. Až jsem se podívala na tvůj odkaz, jsem chytřejší, protože jsem nevěděla, že tyto lampionky jsou jedlé. Ja myslela, že je to ozdoba do vázy:-))) Ale chybami se člověk učí :-)

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera - Jasmine...

…tak se na mě/nás nehněvej.....my to mysleli dobře.....:-))).....já si představuji, že se to jmenuje Cholera proto, že po ochutnání se pak pověst o této dobrotě šíří jako epidemie…:-)))

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera

Snad mohu jako autorka receptu posoudit: podle mě by se z vašich nápadů jako náhrada jablek nejlépe hodil ten ananas, nebo snad ta dýně, nebo třeba půl napůl. Opravdu je důležité zachovat tu sladkou chuť. (ale to by lidé ve Wallis asi nedělali, byl to svého času chudý švýcarský kanton a ananasy tam na stromech nerostou). I když, pokrok je pokrok… světu vládnou alergie a globalizace…

meisje
580 příspěvků 31.3.06 09:17
Re: Cholera

Mochyne neni granatove jablicko, nebo se tomu mozna u vas tak rika, ale mochyne je mochyne a je treba si vybrat tu jedlou odrudu, bez jaderek a s dobrou slupkou. Leta jsem to pouzivala jak nahrazku misto merunek, do kolacu, delala jsem i dzem.
Ale taky si myslim, ze ta mrkev s citronem - nakombinovat to tak akorat, by mohlo jablko nahradit.

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera - Dano

mochyně je granátové jablíčko, určitě znáš. Ale má moc jadýrek a slupka se nedá jíst. Co tak třeba zkusit opravdu tu mrkev s citronovou štávou, nebo ananas. Ten sice s jablkem nemá vůbec nic společného, ale než naroste rebarbora :-)

meisje
580 příspěvků 31.3.06 07:53
Re: Cholera

DanoJ - mochyni urcite znas, zname ji vsichni jako rostlinu s malymi oranzovymi lampionky a v tech lampionkach je schovany plod. Da se to pomerne snadno pestovat. Ja jsem leta ty lampionky pouzivala i jako plnku do kolace s drobenkou, prave pro tu sladko-kyselou chut. Ale pozor, na svete je mnoho druhu a jen nekolik jich je jedlych - jedla je napr. Mochyne peruanska (jednoletka a zaroven se radi i mezi lecivky).
Vkladam sem odkazy, kde si muzes precist vice. Omlouvam se, ze to sem neumim vlozit podle predstav nekterych pocitacovych - labuznikovych profiku - vkladam to po staru )).
http://www.xpress.cz/8376
http://www.semo.cz/czech/main.php?…

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera

Ivo:-))

Arian, v dýních se nevyznám. Jakou si mám vypěstovat, aby se dala nahradit místo jablek? Loni jsme zkoušeli pěstovat špagetovou, ale ta se nehodí.

Shakira, rebarboru pěstujem na zahradě. Tak budu čekat i na ni.

Marhaba, angrešt by se mi taky líbil, ale máme ho na zahradě malinko a ještě k tomu chlupatej. Třeba bude taky dobrej.:-)

Meisje, mochyni neznám. Nastuduji v literatuře, mám doma. A nejmenuje se to i jinak?

Goralka, prosím Tě, kdyby´s zjistila, jak se dá alergie odstranit, tak mi dej prosím co nejdřív vědět? Hned bych se do toho pustila, ale zatím na to nikdo nepřišel.

Určitě vyzkouším, ale ještě nevím s čím. Možná bych se pustíla do tý mochyně. Tu bych těď mohla asi někde sehnat, až zjistím, co to přesně je. Ostatní počkám až vyroste na zahradě.:-)

goralka
273 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera

a čo tak skúsiť odstrániť alergiu?

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera

Tak tomu říkám "správná labužnická diskuze. Jeden by nevěřil, co všechno se dá použít místo jablek !!

meisje
580 příspěvků 30.3.06 14:57
Re: Cholera

A me jeste napadaji plody mochyne, ale nevim jak se daji v CR sehnat a jak je to draha zalezitost. Ale jablka by mochyne urcite nahradila - je sladce navinula.

marhaba
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera

A rebarbora se v koláčích dá výborně nahradit angreštem - možná, že by to taky šlo.

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera

Ta rebarbora by byla asi nejlepší řešení. Bohužel nevím, jestli neobsahuje něco, na co jsi alergická. Pokud ji nemáš na zahrádce, viděla jsem ji v Globusu a podobných řetězcích.

Shakira
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera-Danaj

Vyzkoušej rebarboru, ta má kyselkavou chuť jak jablka. Co jsem pekla svůj koláč s rebarborou, tak měl chuť jablek. Za zkoušku to stojí.

airan
652 příspěvků 30.3.06 13:44
Re: Cholera - danaj

Co takhle zkusit dyne pokapana citronem?

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera - Jasmine...

…cholera si nevybírá - jak říká Zeman: padni komu padni......:-)))

PS: až budeš alergička, budeš také improvizovat - věř mi.....

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera

Ježišmarija. Tomu říkám česká improvizace :-)

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera - já teda na sladké moc nejsem...

…ale pak už mě napadají pouze oříšky, povidla a tvaroh............anebo nějaké kombinace.....

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera

Mrkev je možná moc sladká. Jabka jsou taková navinulá. Možná jestli by nešli třeba čerstvé hrozny nebo čerstvé švestky.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera

Teď mě asi pošlete do paďous, ale co třeba mrkev nebo tak něco.......:-)))

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera

Tak já nemůže asi celé jablko a pořád přemýšlím, čím by bylo možné je nahradit. Co má podobnou chuť. Ani z exotického ovoce mě zatím nic nenapadlo, co by mělo podobnou chuť.
(Ještě nemůžu třešně a jahody.)

Labužník kyticka02
18 příspěvků 30.3.06 11:28
Re: Cholera

Jses alergicka na cele jablko, nebo jen na slupku? Me deti maji problem s barvivem, ktere slupka obsahuje, takze jim je musim loupat. Ale zjistila jsem, ze ve strudlu mohou mit zelena/zluta jablka i se slupkou.

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera

Koláč je dobrý pro tu sladce pikantní chuť, kterou tam vnášejí ta jablka, takže jejich úplné odstranění bez náhrady není dobré, pak je z toho asi obyčejný zeleninový koláč. Vyhod tedy jablka, ale dej tam hrušky nebo zkus jiné ovoce, na které nemáš alergii.

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cholera

Velice mě zaujal název receptu, následně i jeho obsah. Mám ale problémek, a to alergii na jablka. Prosím poraď, čím by se dala jablka nahradit a přitom by se moc nezměnila chuť. Píšeš spousty alternativ, ale to co bych potřebovala obměnit zůstává.:-)
Předem moc dík.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Rizoto s batáty

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Tatranské kuře Tatranské kuře
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz