Recept Cepelíny

iva Litevská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Syrové brambory nastrouháme, vymačkáme vodu a smícháme s nastrouhanými vařenými brambory a kysanou smetanou. Je-li těsto příliš řídké, vmícháme lžičku bramborového škrobu. Nádivka - na sádle opečeme nakrájenou cibuli a přidáme tvaroh s vejci či mleté vařené maso. Z bramborového těsta vykrajujeme kroužky, klademe na ně nádivku a pečlivě zformujeme do podlouhlých šišek. Vaříme 10 min. v osolené vodě. Mezitím na sádle nebo slanině zpěníme cibulku, zalijeme ji kysanou smetanou a chvilku povaříme. Cepelíny podáváme s teplou smetanovou nebo houbovou omáčkou, nejlépe z nakládaných hub. Zdroj: 3 x 99 specialit sovětské kuchyně, Lidové nakladatelství, Praha 1986

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 04.10.05 vloženo
  • 14159x zobrazeno

Ingredience

  • 15 syrových brambor
  • 5 vařených brambor
  • 100 ml kysané smetany
  • nádivka I:
  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 3 cibule
  • 150 g vepřového sádla
  • nádivka II:
  • 500 g masa nebo jater
  • 3 cibule
  • 150 g vepřového sádla
  • omáčka:
  • 100 g sádla
  • 3 cibule
  • 200 ml kysané smetany

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cepelíny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Cepelíny

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Cepelíny - Ejo,

bohužel, recept je doslova opsán z citované knihy. Našla jsem ale poznámku - 4 díly syrových a 1 díl vařených brambor. Sama jsem cepelíny nikdy nevařila, recept jsem vložila, protože ho jedna Labužnice sháněla.
Zkusím ještě napsat kolegyni, je rodilá Moskvanka, jestli náhodou nezná recept z praxe.

Eja
3871 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cepelíny

Ivo, na Labu jsou i začátečníci, možná by bylo dobře upřesnit množství brambor - ve velikosti jsou přece jen dost rozdíly.
Ale s tou tvarohovou nádivkou a houbovou omáčkou to musí být moc dobré, zkusím a poreferuji - dokud jsou ještě staré brambory, z nových bych to nezkoušela, to by asi ani ten škrob nepomohl.

di
2452 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cepelíny

V roce 1987 jsem byla na takové té výměnné bridgádě v Litvě. Doteď na to kvůli jídlu vzpomínám.
Ale, kromě cepelínů, které pro nás uvařila maminka jedné z účastnic, vzpomínám taky na „bankuchen“ - to byl nějaký dort, asi bílkový. V té Litvě je to údajně dělané jen na svadby. Nevěděli byste někdo recept?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Cepelíny

Nechybí, protože kdyby jsi četla přípravu, přidává se bramborový škrob.

jipou
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Cepelíny

Nechybi tam nejaka mouka?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz