Recept Cepelíny
iva Litevská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Syrové brambory nastrouháme, vymačkáme vodu a smícháme s nastrouhanými vařenými brambory a kysanou smetanou. Je-li těsto příliš řídké, vmícháme lžičku bramborového škrobu. Nádivka - na sádle opečeme nakrájenou cibuli a přidáme tvaroh s vejci či mleté vařené maso. Z bramborového těsta vykrajujeme kroužky, klademe na ně nádivku a pečlivě zformujeme do podlouhlých šišek. Vaříme 10 min. v osolené vodě. Mezitím na sádle nebo slanině zpěníme cibulku, zalijeme ji kysanou smetanou a chvilku povaříme. Cepelíny podáváme s teplou smetanovou nebo houbovou omáčkou, nejlépe z nakládaných hub. Zdroj: 3 x 99 specialit sovětské kuchyně, Lidové nakladatelství, Praha 1986
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
- 04.10.05 vloženo
- 17290x zobrazeno
Ingredience
- 15 syrových brambor
- 5 vařených brambor
- 100 ml kysané smetany
- nádivka I:
- 500 g tvarohu
- 2 vejce
- 3 cibule
- 150 g vepřového sádla
- nádivka II:
- 500 g masa nebo jater
- 3 cibule
- 150 g vepřového sádla
- omáčka:
- 100 g sádla
- 3 cibule
- 200 ml kysané smetany
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Cepelíny
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Cepelíny
bohužel, recept je doslova opsán z citované knihy. Našla jsem ale poznámku - 4 díly syrových a 1 díl vařených brambor. Sama jsem cepelíny nikdy nevařila, recept jsem vložila, protože ho jedna Labužnice sháněla.
Zkusím ještě napsat kolegyni, je rodilá Moskvanka, jestli náhodou nezná recept z praxe.
Ivo, na Labu jsou i začátečníci, možná by bylo dobře upřesnit množství brambor - ve velikosti jsou přece jen dost rozdíly.
Ale s tou tvarohovou nádivkou a houbovou omáčkou to musí být moc dobré, zkusím a poreferuji - dokud jsou ještě staré brambory, z nových bych to nezkoušela, to by asi ani ten škrob nepomohl.
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
V roce 1987 jsem byla na takové té výměnné bridgádě v Litvě. Doteď na to kvůli jídlu vzpomínám.
Ale, kromě cepelínů, které pro nás uvařila maminka jedné z účastnic, vzpomínám taky na „bankuchen“ - to byl nějaký dort, asi bílkový. V té Litvě je to údajně dělané jen na svadby. Nevěděli byste někdo recept?
Nechybí, protože kdyby jsi četla přípravu, přidává se bramborový škrob.
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Nechybi tam nejaka mouka?