Recept Cepelíny

iva Litevská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Syrové brambory nastrouháme, vymačkáme vodu a smícháme s nastrouhanými vařenými brambory a kysanou smetanou. Je-li těsto příliš řídké, vmícháme lžičku bramborového škrobu. Nádivka - na sádle opečeme nakrájenou cibuli a přidáme tvaroh s vejci či mleté vařené maso. Z bramborového těsta vykrajujeme kroužky, klademe na ně nádivku a pečlivě zformujeme do podlouhlých šišek. Vaříme 10 min. v osolené vodě. Mezitím na sádle nebo slanině zpěníme cibulku, zalijeme ji kysanou smetanou a chvilku povaříme. Cepelíny podáváme s teplou smetanovou nebo houbovou omáčkou, nejlépe z nakládaných hub. Zdroj: 3 x 99 specialit sovětské kuchyně, Lidové nakladatelství, Praha 1986

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 04.10.05 vloženo
  • 17290x zobrazeno

Ingredience

  • 15 syrových brambor
  • 5 vařených brambor
  • 100 ml kysané smetany
  • nádivka I:
  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 3 cibule
  • 150 g vepřového sádla
  • nádivka II:
  • 500 g masa nebo jater
  • 3 cibule
  • 150 g vepřového sádla
  • omáčka:
  • 100 g sádla
  • 3 cibule
  • 200 ml kysané smetany

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cepelíny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Cepelíny

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Cepelíny - Ejo,

bohužel, recept je doslova opsán z citované knihy. Našla jsem ale poznámku - 4 díly syrových a 1 díl vařených brambor. Sama jsem cepelíny nikdy nevařila, recept jsem vložila, protože ho jedna Labužnice sháněla.
Zkusím ještě napsat kolegyni, je rodilá Moskvanka, jestli náhodou nezná recept z praxe.

Eja
3887 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cepelíny

Ivo, na Labu jsou i začátečníci, možná by bylo dobře upřesnit množství brambor - ve velikosti jsou přece jen dost rozdíly.
Ale s tou tvarohovou nádivkou a houbovou omáčkou to musí být moc dobré, zkusím a poreferuji - dokud jsou ještě staré brambory, z nových bych to nezkoušela, to by asi ani ten škrob nepomohl.

di
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cepelíny

V roce 1987 jsem byla na takové té výměnné bridgádě v Litvě. Doteď na to kvůli jídlu vzpomínám.
Ale, kromě cepelínů, které pro nás uvařila maminka jedné z účastnic, vzpomínám taky na „bankuchen“ - to byl nějaký dort, asi bílkový. V té Litvě je to údajně dělané jen na svadby. Nevěděli byste někdo recept?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Cepelíny

Nechybí, protože kdyby jsi četla přípravu, přidává se bramborový škrob.

jipou
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Cepelíny

Nechybi tam nejaka mouka?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Mrkvový salát Mrkvový salát
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz