Recept Cepelíny

Litevská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Syrové brambory nastrouháme, vymačkáme vodu a smícháme s nastrouhanými vařenými brambory a kysanou smetanou. Je-li těsto příliš řídké, vmícháme lžičku bramborového škrobu. Nádivka - na sádle opečeme nakrájenou cibuli a přidáme tvaroh s vejci či mleté vařené maso. Z bramborového těsta vykrajujeme kroužky, klademe na ně nádivku a pečlivě zformujeme do podlouhlých šišek. Vaříme 10 min. v osolené vodě. Mezitím na sádle nebo slanině zpěníme cibulku, zalijeme ji kysanou smetanou a chvilku povaříme. Cepelíny podáváme s teplou smetanovou nebo houbovou omáčkou, nejlépe z nakládaných hub. Zdroj: 3 x 99 specialit sovětské kuchyně, Lidové nakladatelství, Praha 1986

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 04.10.05 vloženo
  • 12323x zobrazeno

Ingredience

  • 15 syrových brambor
  • 5 vařených brambor
  • 100 ml kysané smetany
  • nádivka I:
  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 3 cibule
  • 150 g vepřového sádla
  • nádivka II:
  • 500 g masa nebo jater
  • 3 cibule
  • 150 g vepřového sádla
  • omáčka:
  • 100 g sádla
  • 3 cibule
  • 200 ml kysané smetany

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cepelíny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Cepelíny - Ejo,

bohužel, recept je doslova opsán z citované knihy. Našla jsem ale poznámku - 4 díly syrových a 1 díl vařených brambor. Sama jsem cepelíny nikdy nevařila, recept jsem vložila, protože ho jedna Labužnice sháněla.
Zkusím ještě napsat kolegyni, je rodilá Moskvanka, jestli náhodou nezná recept z praxe.

Eja
3848 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cepelíny

Ivo, na Labu jsou i začátečníci, možná by bylo dobře upřesnit množství brambor - ve velikosti jsou přece jen dost rozdíly.
Ale s tou tvarohovou nádivkou a houbovou omáčkou to musí být moc dobré, zkusím a poreferuji - dokud jsou ještě staré brambory, z nových bych to nezkoušela, to by asi ani ten škrob nepomohl.

di
2451 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cepelíny

V roce 1987 jsem byla na takové té výměnné bridgádě v Litvě. Doteď na to kvůli jídlu vzpomínám.
Ale, kromě cepelínů, které pro nás uvařila maminka jedné z účastnic, vzpomínám taky na „bankuchen“ - to byl nějaký dort, asi bílkový. V té Litvě je to údajně dělané jen na svadby. Nevěděli byste někdo recept?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Cepelíny

Nechybí, protože kdyby jsi četla přípravu, přidává se bramborový škrob.

jipou
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Cepelíny

Nechybi tam nejaka mouka?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hermelín ve víně

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz