Recept Bugatsa

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ohřejeme mléko (ale neuvádíme do varu), ušleháme žloutky a vmícháme do nich cukr a mouku, až se vytvoří hustý krém. To vše za stálého míchání vlejeme do horkého mléka a znovu postavíme na mírný oheň. Mícháme tak dlouho, dokud se nevytvoří hustý, vláčný krém. Přidáme máslo a odstavíme z ohně, aby krém vychladl. Na dobře vymazaný pekáč položíme polovinu těstových listů, přičemž každý list důkladně pokropíme máslem. Vlejeme na ně krém tak, aby rovnoměrně pokrýval celou plochu. Přikryjeme ho zbylými těstovými listy tak, aby krém nepřetékal. Nezapomeňte každou horní stranu listů pokropit máslem. Okraje těsta zahneme opatrně dovnitř. Ostrým nožem naznačíme zářezy porcování, tedy jakousi mřížku na vrchních dvou listech, Potom povrch bugatsy přikryjeme pergamenovým (svačinovým) papírem, který saje olej. Rozehřejeme troubu na nejvyšší stupeň a vložíme pekáč do trouby. Ihned ztlumíme teplotu na střední stupeň. Pečeme tak dlouho, dokud není těsto pěkně zlatavé a křupavé. Asi 30 minut. Ještě za tepla posypeme hojně bugatsu moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Podáváme teplou i studenou.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 08.11.05 vloženo
  • 8648x zobrazeno

Ingredience

  • 1 a 1/2 l mléka
  • 5 žloutků
  • 350 g moučkového cukru
  • 180 g hrubé mouky
  • 350 g lístkového těsta rozváleného na 4 papírově tenké placky (nebo filo)
  • 30 g másla
  • mletá skořice, moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo na polití listového těsta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bugatsa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 19.02.10 03:26
Re: Bugatsa
:))
jolana
5066 příspěvků 12.06.09 03:59
Re: Bugatsa

Bugatsa je prenaramne dobra-bozska.
Robievam z filo cesta a plnim hustou smotanou. Alebo sa uvari smotana s trochou skrobu a hladkej muky ako puding-trochu redsie.
Egyptania robievaju podobne. Zvacsa sa nedava sa smotana, ale sa len stedro polieva maslom (filo cestove platky), posypava hrozienkami a orechmi. Cele sa zapecie do zlatava a potom sa horuce zaleje horucim cukrovym sirupom.

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bugatsa

Takhle to je v kuchařce. Myslím, že poprvé jsem pekla s pečícím (svačinový není u nás doma k mání) a tak v půlce pečení jsem ho sundala. Pak už jsem to nebrala tak vážně, takže s papírem i bez něj. Stejně je to dobrota. Jen nekrájet moc horké, náplň vytéká ven. Ale teplá je mňam.

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bugatsa

Katko, asi jsem natvrdlá - peče se to i s tím svačinovým papírem? Pečící papír nejlze použít?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz