Recept Brandade

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Francouzská původní specialita z Nîmes

Postup

Večer dejte tresku do většího hrnce a za časté výměny vody nechte přes noc máčet kůži nahoru. Druhý den dejte do hrnce se studenou vodou a vařte. Jakmile dosáhne voda varu, ztlumte a táhněte několik minut a odstraňujte vzniklou pěnu. Vyjměte tresku stáhněte kůži, odstraňte všechny kosti a rozdrobte, ponechte na teplém místě (vývar z tresky ponechte pro případné použití na úpravu „pasty„) Zahřejte separátně mléko a olej. Do mísy vložte rozdrobenou tresku a drťte na kaši za alternativního přidávání oleje a mléka, aby vznikla jemná pasta nepříliš tuhá. Opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a okyselte citrónovou šťávou. V případě, že je příliš hustá použijte uchovaný vývar k úpravě hustoty. Podáváme vlažné se na ogrilovaných toastech. Poznámka: Toto jídlo se tradičně podávalo v postním období. Uvedený recept odpovídá původnímu z Nîmes z první poloviny 19 století, kde se tam nedával česnek, ale za to toasty byly zdobeny plátky lanýžů! Jinak v celé Provence je v receptůrách česnek naopak hojně praktikován. Některé recepty rovněž obsahuji použití vařené brambory, jiné použití smetany a někteří velcí šéfové to dnes např. vylepšují ančovičkami atd. Jednotlivé poměry a ingredience mohou však být různé dle místních či rodinných zvyklostí a tradic.

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 09.05.10 vloženo
  • 3417x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 750 gr nasolené tresky
  • 3 dl olivového oleje
  • 3 dl mléka
  • šťáva z ½ citrónu
  • muškátový oříšek
  • pepř z mlýnku.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Brandade

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Brandade

2905
753 příspěvků 15.05.10 07:16
Re: Brandade

Jsem ráda když seženu tresku mraženou, nasolená nebývá k mání v mém olkolí.
Lanýže znám jen ze starých knih :)
I tak recept zajímavý, použiji co je k mání a jen třetinové množství, uvidíme co vznikne za pomazánku :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz