Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
youpi Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Francouzská původní specialita z Nîmes
Večer dejte tresku do většího hrnce a za časté výměny vody nechte přes noc máčet kůži nahoru. Druhý den dejte do hrnce se studenou vodou a vařte. Jakmile dosáhne voda varu, ztlumte a táhněte několik minut a odstraňujte vzniklou pěnu. Vyjměte tresku stáhněte kůži, odstraňte všechny kosti a rozdrobte, ponechte na teplém místě (vývar z tresky ponechte pro případné použití na úpravu „pasty„) Zahřejte separátně mléko a olej. Do mísy vložte rozdrobenou tresku a drťte na kaši za alternativního přidávání oleje a mléka, aby vznikla jemná pasta nepříliš tuhá. Opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a okyselte citrónovou šťávou. V případě, že je příliš hustá použijte uchovaný vývar k úpravě hustoty. Podáváme vlažné se na ogrilovaných toastech. Poznámka: Toto jídlo se tradičně podávalo v postním období. Uvedený recept odpovídá původnímu z Nîmes z první poloviny 19 století, kde se tam nedával česnek, ale za to toasty byly zdobeny plátky lanýžů! Jinak v celé Provence je v receptůrách česnek naopak hojně praktikován. Některé recepty rovněž obsahuji použití vařené brambory, jiné použití smetany a někteří velcí šéfové to dnes např. vylepšují ančovičkami atd. Jednotlivé poměry a ingredience mohou však být různé dle místních či rodinných zvyklostí a tradic.
Recept je z kategorií: Mořské
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Brandade
Jsem ráda když seženu tresku mraženou, nasolená nebývá k mání v mém olkolí.

Lanýže znám jen ze starých knih
I tak recept zajímavý, použiji co je k mání a jen třetinové množství, uvidíme co vznikne za pomazánku