Recept Brandade

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Francouzská původní specialita z Nîmes

Postup

Večer dejte tresku do většího hrnce a za časté výměny vody nechte přes noc máčet kůži nahoru. Druhý den dejte do hrnce se studenou vodou a vařte. Jakmile dosáhne voda varu, ztlumte a táhněte několik minut a odstraňujte vzniklou pěnu. Vyjměte tresku stáhněte kůži, odstraňte všechny kosti a rozdrobte, ponechte na teplém místě (vývar z tresky ponechte pro případné použití na úpravu „pasty„)

Zahřejte separátně mléko a olej. Do mísy vložte rozdrobenou tresku a drťte na kaši za alternativního přidávání oleje a mléka, aby vznikla jemná pasta nepříliš tuhá. Opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a okyselte citrónovou šťávou. V případě, že je příliš hustá použijte uchovaný vývar k úpravě hustoty. Podáváme vlažné se na ogrilovaných toastech.

Poznámka:

Toto jídlo se tradičně podávalo v postním období.

Uvedený recept odpovídá původnímu z Nîmes z první poloviny 19 století, kde se tam nedával česnek, ale za to toasty byly zdobeny plátky lanýžů!

Jinak v celé Provence je v receptůrách česnek naopak hojně praktikován. Některé recepty rovněž obsahuji použití vařené brambory, jiné použití smetany a někteří velcí šéfové to dnes např. vylepšují ančovičkami atd.

Jednotlivé poměry a ingredience mohou však být různé dle místních či rodinných zvyklostí a tradic.

Recept je z kategorií: Mořské


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.05.10 vloženo
  • 3198x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 750 gr nasolené tresky
  • 3 dl olivového oleje
  • 3 dl mléka
  • šťáva z ½ citrónu
  • muškátový oříšek
  • pepř z mlýnku.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Brandade

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
2905
753 příspěvků 15.05.10 07:16
Re: Brandade

Jsem ráda když seženu tresku mraženou, nasolená nebývá k mání v mém olkolí.
Lanýže znám jen ze starých knih :)
I tak recept zajímavý, použiji co je k mání a jen třetinové množství, uvidíme co vznikne za pomazánku :)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Cuketové placky Cuketové placky
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz