Recept Brandade

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Francouzská původní specialita z Nîmes

Postup

Večer dejte tresku do většího hrnce a za časté výměny vody nechte přes noc máčet kůži nahoru. Druhý den dejte do hrnce se studenou vodou a vařte. Jakmile dosáhne voda varu, ztlumte a táhněte několik minut a odstraňujte vzniklou pěnu. Vyjměte tresku stáhněte kůži, odstraňte všechny kosti a rozdrobte, ponechte na teplém místě (vývar z tresky ponechte pro případné použití na úpravu „pasty„)

Zahřejte separátně mléko a olej. Do mísy vložte rozdrobenou tresku a drťte na kaši za alternativního přidávání oleje a mléka, aby vznikla jemná pasta nepříliš tuhá. Opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a okyselte citrónovou šťávou. V případě, že je příliš hustá použijte uchovaný vývar k úpravě hustoty. Podáváme vlažné se na ogrilovaných toastech.

Poznámka:

Toto jídlo se tradičně podávalo v postním období.

Uvedený recept odpovídá původnímu z Nîmes z první poloviny 19 století, kde se tam nedával česnek, ale za to toasty byly zdobeny plátky lanýžů!

Jinak v celé Provence je v receptůrách česnek naopak hojně praktikován. Některé recepty rovněž obsahuji použití vařené brambory, jiné použití smetany a někteří velcí šéfové to dnes např. vylepšují ančovičkami atd.

Jednotlivé poměry a ingredience mohou však být různé dle místních či rodinných zvyklostí a tradic.

Recept je z kategorií: Mořské


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.05.10 vloženo
  • 3230x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 750 gr nasolené tresky
  • 3 dl olivového oleje
  • 3 dl mléka
  • šťáva z ½ citrónu
  • muškátový oříšek
  • pepř z mlýnku.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Brandade

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
2905
753 příspěvků 15.05.10 07:16
Re: Brandade

Jsem ráda když seženu tresku mraženou, nasolená nebývá k mání v mém olkolí.
Lanýže znám jen ze starých knih :)
I tak recept zajímavý, použiji co je k mání a jen třetinové množství, uvidíme co vznikne za pomazánku :)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Karbanátky Karbanátky
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz